Wysłany: 2009-12-09, 22:57 1.07.2010 - Heineken Open'er Festival
No to sruu jak i z chorzowem...można zaczać gadanie i takie tam.Termin mi w miarę pasuje,festiwal nie do końca głównie z obawy na obcięcie ich standardowego 2-2,5 godzinnego seta do ok. 1,5 godziny,ale lepsze to niż nic.Patrząc na ilość fanów PJ na poprzednim koncercie może przed samym PJ być spore przetasowanie pod sceną no i pytanie kto jeszcze zagra w dniu z PJ,którzy pewnie będą gwiazdą wieczoru
_________________ KULT:Krzysztof Banasik,Tomek Glazik,,,PEARL JAM:Matt Cameron,Eddie Vedder, Janusz Grudziński,Irek Wereński,,,,,,,,,,,,,Stone Gossard,Jeff Ament,Mike McCready Janusz Zdunek,Piotr Morawiec,,,,,,,,,,,,,,,,,NIRVANA:Dave Grohl,Krist Novoselic,Kurt Cobain Kazik Staszewski,Tomek Goehs,,,,,,,,G,,,,,ALICE IN CHAINS:Jerry Cantrell,Layne Staley,Mike Starr,Sean Kinney
Świetna wiadomość ale festiwal nieco nie pasi. Pewnie przed PJ będzie grac jakis raper murzyn, i kasia cerekwicka!
Jak będzie coś bliżej wiadomo o innych zespołach to się zdeklaruje. Pewie i tak przyjade na 3h.
_________________ "Życie jest zbyt krótkie, by było małe."
Ja mam daleką,ale rodzinę w gdyni,więc nocleg jest...cena karnetu 3 dniowego to 260 zł a ja wolałbym ew. na 1 dzień.
Co do prekąski przed daniem głównym...raczej stawiam,że PJ wejdzie w "rockowy dzień" na openerze...swoją drogą przy takiej rozpiętości kulturalnej ciekawe jak "brudasy" się z drechami będą ścierać,bo pewnie tak będzie trochę,no ale MAM NADZIEJE,że jednak nie.
Ja jestem na 99% bo i nocleg jest,kasa nie będzie problemu,bo odłożyć od teraz to nie problem.
DLA MNIE ten festiwal jest za jaskrawy,ze zbyt komerycjną otoczką,ale lepsze to niż nic
_________________ KULT:Krzysztof Banasik,Tomek Glazik,,,PEARL JAM:Matt Cameron,Eddie Vedder, Janusz Grudziński,Irek Wereński,,,,,,,,,,,,,Stone Gossard,Jeff Ament,Mike McCready Janusz Zdunek,Piotr Morawiec,,,,,,,,,,,,,,,,,NIRVANA:Dave Grohl,Krist Novoselic,Kurt Cobain Kazik Staszewski,Tomek Goehs,,,,,,,,G,,,,,ALICE IN CHAINS:Jerry Cantrell,Layne Staley,Mike Starr,Sean Kinney
Co by nie było lipy z linkami co wysiadają po czasie i wątek mógł być odrobinę historyczny polecam przeklejać teksty a wtedy zostaną "na zawsze".
---
Pearl Jam. Pierwsza gwiazda Open'era 2010
Polska publiczność ich kocha, a na kolejny koncert swoich ulubieńców musiała długo czekać. Wreszcie się doczekała - Pearl Jam wystąpi na festiwalu Open'er.
Więc zaczęło się! Wielkie odliczanie do kolejnej edycji najważniejszego polskiego festiwalu muzycznego - odbywającego się od kilku lat w Gdyni, na lotnisku Babie Doły, Open'era - dość niespodziewanie zainaugurowane zostało w środę wieczorem, kiedy Mikołaj Ziółkowski, pomysłodawca imprezy i szef firmy Alter Art, która ją organizuje, ogłosił nazwę pierwszej z gwiazd kolejnej edycji festiwalu.
Na dodatek jest to gwiazda nie lada - zespół uwielbiany przez polską publiczność, zawsze witany w naszym kraju bardzo gorąco i równie gorąco oczekiwany - amerykańska formacja Pearl Jam. Grupa jest dziś najważniejszym spadkobiercą grunge'owej rewolucji, która zawładnęła muzycznym światem w pierwszej połowie lat 90., nawet jeśli jej dzisiejsza propozycja z tamtym graniem nie ma zbyt wiele wspólnego.
Zespół powstał w samym epicentrum grunge'owego wybuchu - w Seattle, w roku 1990. W jej składzie znaleźli się muzycy cieszącego się lokalną sławą zespołu Green River i nieznany wcześniej nikomu wokalista Eddie Vedder. Jedna z legend towarzyszących powstaniu zespołu głosiła nawet, że muzycy podsłuchali kiedyś swego przyszłego kolegę, gdy podśpiewywał, nalewając paliwo do ich samochodu - Vedder pracował wówczas na stacji benzynowej - i tak mocno zakochali się w jego głosie, że postanowili powierzyć mu obowiązki wokalne w swoim nowym zespole. Czy w tej legendzie jest choć ziarno prawdy, trudno dziś dociec, ale jedno jest pewne - ta decyzja okazała się znakomita: Vedder błyskawicznie objawił się jako świetny wokalista i niezwykle charyzmatyczny frontman.
Zespół bardzo szybko wypłynął na szerokie wody - jego debiutancka płyta, zatytułowana "Ten", ukazała się w chwili, kiedy grunge zyskiwał ogromną światową popularność. A takie utwory jak "Alive", "Once" czy "Jeremy" stały się kanonicznymi pozycjami tego gatunku. Najważniejsze jest jednak to, że grupa z powodzeniem przetrwała wzlot i upadek sceny grunge - gdy większość zespołów do niej należących dziś jest już tylko wspomnieniem, Pearl Jam nadal z powodzeniem funkcjonuje na rockowej scenie. Co ważniejsze - artystom udaje się to bez wykorzystywania większości standardowych promocyjnych rozwiązań. Muzycy Pearl Jam nie decydują się na nie, przez swoją niechęć do wielkich firm funkcjonujących w świecie muzyki. Od lat nie wydają więc płyt w wielkich koncernach, biletów na swoje koncerty starają się nie sprzedawać za pośrednictwem gigantycznych sieci dystrybucyjnych. Alternatywny etos wyraźnie widoczny jest także w ich muzyce - surowej, ostrej i niepoddającej się chwilowym modom. Zespół dorobił się dziś prawdziwej armii wiernych fanów na całym świecie. Nie brakuje ich także w Polsce, więc organizatorzy gdyńskiego festiwalu z pewnością mogą liczyć na przyjazd - na pierwszy od dłuższego czasu koncert amerykańskiej formacji - sporej rzeszy wielbicieli zespołu.
Festiwal Open'er odbędzie się w dniach 1-4 lipca 2010, na terenie wojskowego lotniska w podgdyńskich Babich Dołach. Już dziś prowadzona jest sprzedaż karnetów na imprezę. Do 15 stycznia są one dostępne w promocyjnych cenach. Karnety na 3 dni kosztują 260 zł, na 4 - 320 zł. Koszt miejsca na polu namiotowym - 40 zł.
Źródło: Gazeta Wyborcza Trójmiasto
Nie uważam aby Open'er był złym festiwalem, zbyt popularnym też nie - jest na to za drogi, i nie jest nawet jeszcze zbyt mocno rozpropagowany w mediach, a to przecież kluczowe. Stosunkowo jest to młody festiwal, ale daje soczyste dania głowne każdego dnia, ma kilka scen dośc daleko od siebie ulokowanych, jest jednak zbyt masowo i ludzie lawinami wędrują między scenami, a na Pearl Jam warto miejsca przypilnować wcześniej, jeżeli ktos marzy być bliżej sceny.
Samego dniowego, programowego pędu tego festivalu nie znam, byłem tam raz, na jedną chwilę i z powrotem.
Nie widziałem tam "typowych" drechów, za to trochę raverów awangardowo wyglądających, ale przyjaźnie nastawionych do otoczenia. Hiphopowców jest tam trochę, punk/metal/reggae ale najwięcej ZWYKŁYCH ludzi, niedefiniowalnych z jakimiś grupami młodzieżowymi.
Człowiek nieprzyzwyczajony do takiej mieszanki, rzeczywiście może poczuć sie nieswojo, ale wszyscy tam są dla muzyki i dobrej zabawy.
Był temat o woodstocku i o open'erze jako przeciwstawnych biegunach, trochę subiektywne spostrzeżenia, a przecież idee się ścierają.
czy to taki czy inny festiwal/impreza, ważne że Pearl Jam będzie w Polsce.
tak więc zacznę od tego, że o bilety gram od tygodnia w konkursie listonic.pl :)
konkurs polega na tym, że rejestrujesz się w serwisie listonic, polecasz swoje konto lub serwis swoim znajomym a przez to rośnie Ci choinka- największe choinki grają o bilet na heinekena za darmo!
konkursik polecam bo też fanką Pearl Jam jestem (może nie fanatyczką ale lubię ten klimat) i jeśli mam możliwość pojechania tam za darmo to czemu nie? Wam tez polecam bo warto! konkurs listonic
Świetna wiadomość ale festiwal nieco nie pasi. Pewnie przed PJ będzie grac jakis raper murzyn, i kasia cerekwicka!
kasia cerekwicka na openerze? chyba nie masz pojęcia, o czym mówisz. no i kasia cerekwicka>>>>>>>>>>>>>>>>coma
JAMik napisał/a:
swoją drogą przy takiej rozpiętości kulturalnej ciekawe jak "brudasy" się z drechami będą ścierać,bo pewnie tak będzie trochę,no ale MAM NADZIEJE,że jednak nie.
??? dresy na openerze? od kiedy? widziałeś chociaż jeden line-up tego festiwalu?
czasem się zastanawiam, jak można być tak ograniczonym, niedoinformowanym i niemającym pojęcia o czym się pisze.
jordi napisał/a:
Nie uważam aby Open'er był złym festiwalem, zbyt popularnym też nie - jest na to za drogi, i nie jest nawet jeszcze zbyt mocno rozpropagowany w mediach, a to przecież kluczowe
sam jesteś ograniczony takich kolegów tez mam i jeździli tam,może po cywilu ale byli,więc wiem o czym pisze i tyle
pozatym tolerancja nie ma nic do rzeczy,że Swapper czy ja wolelibyśmy dla przykładu zobaczyć Alice in chains czy Mudhoney przed PJ niż hip-hopowe granie,CO NIE ZMIENIA FAKTU,że nikomu nie zabrania się słuchania rapu I TEŻ zapewne jakby przed 2paciem(jakby zył) miał wystąpić behemoth to fani rapu nie byli by zachwyceni i tyle,ale koneic tego offtopu.Rozmawiamy o koncercie PJ
czasem się zastanawiam, jak można być tak ograniczonym, niedoinformowanym i niemającym pojęcia o czym się pisze.
tak tak, jak słysze w trójce Szydłowską i jej muzyke z openera to mnie kurwica bierze. Ciągle jakaś elektronika, rap, pop shit, hałs itp, nie da się tego słuchać. Kumpel był w tym roku i opowiadał jak na Kingsów i FNM przyszła masa ludzi pod scene, większość z ciekawości bo nigdy tego nie słyszała, niektórzy powiedzieli że to nuda i poszli po 2 piosenkach. Widziałem wywiady podczas openera:
-reporter "byliscie na FNM"
-discolaski "yyy...nie, a co to jest?"
Jak dla mnie festiwal to coś kojarzącego się z jednym stylem muzyki. Czyli tam gdzieś sobie na 1 scenie grają jakieś rockowe malo znane zespoly, gdzieś indziej Jazz może jakiś mocniejszy rock, metal, punk i na koniec gwiazda wieczoru, ale nie jakieś gówno w postaci rapującego murzyna.
Ten festiwal jest po prostu do dupy, stworzony z myślą o zarobieniu kasy, bo większośc przyjeżdża na 1 -2 koncerty i jedzie do domu. Ci co jadą na 4 dni lubią wszystkie style muzyczne, ale takim to wszystko jedno czy leci disko polo czy muzyka biesiadna. Byle się najebać, pośmiać z kumplam, no i najważniejsze: polansować się na naszej klasie! byłem na openerze!!! Nie mówie że wszyscy, ale 90% z tego co kolega opowiadał (i wcale nie jest jakimś metalem, brudasem czy punkiem, jest normalnym człowiekiem z normalnie wyczulonym uchem)
Bankowo będzie tak, że przed PJ zagrają jakieś rege bębęnki albo jakiś raper będzie mówić do mikrofonu coś czego i tak nikt nie rozumie. Na trzeźwo na pewno tego nie wytrzymam.
_________________ "Życie jest zbyt krótkie, by było małe."
Dokładnie Opener to taki festiwal dla "fajnych" ludzi. Fanów modnych ciuszków bycia na topie, lansu i balansu, kasy i ogólnie. Mi coś takiego wybitnie nie leży. (sory dla wszystkich normalnych co tam byli).
Agnieszka "Szydło" w trójce takie syfy puszcza, że uszy więdną, a wszystko bo to ALllllllTERNATYyyyyyyWAaaaaaaa. Klaskać bo alternatywa gra.
Nie jesteś AAALllterntttyyywny to nie jesteś coool. Kurde zupełnie mi nie pasuje w tym wsystkim duch Pearl Jamu.
To tak jak by Eddie wyszedł na scenę i powiedział: "Myśmy z tym byciem "brudasami" żartowali, wiecie zawsze chcieliśmy być fajni.". A tam dresy pod sceną chuuurrraaaaa!!
Jedyna opcja to jeden dzień festiwalowy. Uważam, że forumowcy powinni jakoś pokazać nasze (myśle, że nie tylko moje zdanie, może jestem w błędzie).
Bo Pearl Jam jaki kocham to szczery, prawdziwy, nie fajny, "brudny"...
Bóg z wami
Chyba najgorsza alternatywa z możliwych. Daleko, drogo i Opener.
_________________ Do mnożenia trzeba dwojga, znaczy się samca i samicy. Cóż to, czy te zeugle lęgną się niczym pchły albo myszy, ze słomy zgniłej w sienniku? Każdy głupek to przecież wie, że nie ma myszów i myszowych, że wszystkie one jednakie i lęgną się same z siebie i ze słomy zgniłej.
Ciekawie brzmi, powiem... Lipiec, słonko, piękne wakacje plus PJ. Hm.... kto wie? kto wie? Festyn czy nie festyn, to chyba należy się cieszyć? prawda? Lepszy rydz, niż nic ')=
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum