Jestem nowy na tym forum, lecz mam pytanie. Czy Vedder miał od zawsze tak spaniały głos, czy musiał go najpierw poddać "oszlifowaniu"? Dręczy mnie to pytanie od dobrych paru godzin i nie dotyczy tylko samego Veddera, lecz większości grunge'owych wokalistów. Zastanawiam się czy żeby zostać tak dobrym wokalistą trzeba mieć głos czy jednak jest szansa wyćwiczenia.
Tyle ile było mu potrzeba ;) Musisz umieć wydobywać z siebie porzadnie głos, ćwiczyć pojemnośc pluc i powiększać ją. Takie bzdety. Niech jakiś wokalista się wypowie, ja na przesterowanym trójkącie gram ;)
generalnie jest już wątek w dziale Pearl Jam i nazywa sie "Eddie Vedder".
Co do tematu.Gdy posłuchasz Sobie demówek Bad Radio,tych nagranych w jakosci studyjnej(a są takie) to usłyszysz jak lżejszy głos miał Eddie.
Zaczynał od troszke funko-rockowego wokalu.Mniej więcej w latach 91-94 śpiewał już w typowo rockowy sposób,lecz zawsze wszystko zawdzięczający niskiej barwie głosu z natury(mówił Jeff Ament).Od 95 do teraz zaczął wyraźnie śpiewać technicznie,a zarazem na zywo wyciągał wszystko idealnie.Nie od dziś wiadomo,że także po 95 zaczął intensywnie pić.
Mimo to do tego czasu nie pił wcale wiele więc to nie miało wpływu na jego wokal.
Żeby to zabrzmiało właściwie.Ja mam przepity głos a nie pije,ani nie pale,więc to nie jest zależne od tego.Ed miał z natury niski głos,więc gdy wyciągał wysokie partie to tak jakby rozciągać strunę basową,nawet jak wytrzyma gdy wyciągniesz ją do "3" E to zawsze zabrzmi niżej niż np: gdyby cienką strunę E poddać temu samemu zabiegowi.
Tyle w sumie
EDIT: Nie wiadomo nic oficjalnie czy Vedder brał jakieś lekcje.Np: Cornell brał przykładowo
_________________ KULT:Krzysztof Banasik,Tomek Glazik,,,PEARL JAM:Matt Cameron,Eddie Vedder, Janusz Grudziński,Irek Wereński,,,,,,,,,,,,,Stone Gossard,Jeff Ament,Mike McCready Janusz Zdunek,Piotr Morawiec,,,,,,,,,,,,,,,,,NIRVANA:Dave Grohl,Krist Novoselic,Kurt Cobain Kazik Staszewski,Tomek Goehs,,,,,,,,G,,,,,ALICE IN CHAINS:Jerry Cantrell,Layne Staley,Mike Starr,Sean Kinney
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum