Gdy tylko opanowałem wlazł kotek na płotek, to były kolejne melodie których się uczyłem Na szczęście prawdziwy miał harmoszkę też w [C] tak ja ja. Włóczek grał nawet kilka melodii m. in. tą Melodia W ogóle te melodie nie są zbyt wyszukane pod względem trudności, więc każdy w przeciągu kilku dni mógłby się ich nauczyć. P.S. Tak się uśmiałem, że ustawiłem sobie podpis pod nickiem...
_________________ "Nie człowieka kocham mniej, lecz naturę bardziej"
Nie ma rzeczy niemożliwych, te niemożliwe wymagają po prostu więcej wiary:)
Dobrze by było wydzielić temat o samej harmonijce, bo robi się ciekawie ;]
Czy harmonijka jest instrumentem łatwym, tak jak mogłoby się wydawać czy raczej nie ?? Chodzi mi o to czy trudne jest aby zagrać jakieś dłuższe melodie czy po 2-3 dniach czytania i ćwiczeń coś już wyjdzie?? (Chodzi mi o rozwinięcie poprzedniej wypowiedzi)
Ps. I sorry za to, że tak kręce, ale nie dam rady inaczej w tej chwili ..
_________________ "Mówi się, że nie można żyć bez miłości. Osobiście uważam, że ważniejszy jest tlen."
Dr. Gregory House
Heh a jakies taby na harmonijke Nirvany masz ? :D az sam wzialem ta co u mnie lezy na biurku i cos kombinowalem :D kiepsko idzie ale moze z czasem sie naucze :P No i ze słuchu wyczailem partie harmonijki z kawałka Mudhoney - Move out :] chociaz nie cala ale ten fajny motyw taki co w refrenie jest :D
---
„Wszystko zdarza się tylko raz. I nigdy nie wraca.
Jeśli będziesz próbował[a] wskrzeszać przeszłe zdarzenia, ominiesz to, co ma się wydarzyć w następnej kolejności”
Czy harmonijka jest instrumentem łatwym, tak jak mogłoby się wydawać czy raczej nie ??
Zależy co chcesz grac, jeżeli masz zamiar grac tylko melodyjki typu Włóczykija to instrument jest banalny. Całe technika ogranicz się do precyzyjnego ''wdychania i wydychania" powietrza na poszczególnych kanałach. Pełną precyzję opanujesz po 2 tygodniach. Sprawa nieco się komplikuje gdy chcesz grac bluesa, musisz nauczyć się podciągów(tutaj większość się poddaje), wibrata gardłowego, przeponowego ręcznego itd. A te techniki zajmują już trochę czasu. Napisze coś jeszcze później.
BlueGold napisał/a:
Chodzi mi o to czy trudne jest aby zagrać jakieś dłuższe melodie czy po 2-3 dniach czytania i ćwiczeń coś już wyjdzie??
Wlazł kotek na płotek opanujesz po jednym/dwóch dniu/dniach zaczynając od poziomu zero. Chusteczkę haftowaną po dwóch/trzech. Z czasem im dłużej grasz tym dłuższe melodie jesteś w stanie opanować. Gdybyś od razu rzucił się na coś większego, to krucho..
YodaM napisał/a:
Heh a jakies taby na harmonijke Nirvany masz ?
Tab już z tych trudniejszych '' oznacza podciąg o cały poziom
Ooo. Uwielbiam harmonijke, właśnie mam zamiar kupić sobie taką pożądną. A ty włóczykij na jakiej grasz. Ile już grasz. Pozdrowienia dla wszystkich harmonijkarzy.
Zaczynałem od H. Blues Banda [C], a od miesiąca jestem szczęśliwym posiadaczem Hohnera Speciala 20 [C] i mogę Ci ją w pełni polecić. Gra się na niej lekko, wszystkie problem występujące na słabszych harmonijkach jak zaciąganie powietrza na 2 kanale zniknęły. Cudeńko jednym słowem. Korpus ma identyczny jak Blues Band, więc nie miałem problemu by się przerzucić.
Ja sobie kupuje pożądny sprzęt:)
Marine band deluxe. Tylko mam pytanie czy chcąc grać bluesa powinienem wybrać C czy raczej A. Ktora polecasz na początek.
Blues brzmi dobrze zarówno w A jak i w C. Jeżeli to jest Twoja pierwsza harmoszka to kup w C, jeżeli będziesz kiedykolwiek jechał na warsztaty Bartka Łęczyckiego czy jakiekolwiek, to tam jest wymagana harmonijka w C. Jest to też przyjemna dla ucha tonacja, nie za niska i nie za wysoka. W ogóle od C najlepiej zacząć naukę, większość tabów na necie jest rozpisywana w C. Jeżeli będziesz miał w tonacji A, a taby będą rozpisane dla C, to będziesz wtedy kombinował jak to zagrać na tej tonacji. Możesz grac tak jak by były rozpisane dla A(bo w sumie interwały są te same) ale wierz mi że brzmi to wtedy jakoś naciąganie... opanujesz najszybciej grę na tonacji C, dopiero później kup sobie A i tu już będziesz w stanie sobie poimprowizować. Jeżeli jednak masz już harpa w C, to tonacja A, jako następna jest na moje ucho najodpowiedniejsza. Pozdrawiam
No to tak:)
Mam Silver Stara w tonacji C. Trochę już gram, no, może bez większych osiągnięć ale coś tak idzie.
Wczoraj zamówiłem sobie w sklepie harpa Hohnera Special 20 w tonacji A.
Opracowanie ze słuchu. Najlepiej grać z gitarą bądź z utworem bo najlepiej słychać gdzie trzeba przedłużyć dźwięk itp. Wersja poglądowa i pierwsze moje opracowanie - jak można to tak nazwać. Gram głównie na gitarze na harmonijce od niedawna. Jak gram z tym kawałkiem to pasuje lecz pewnie kwestia rozpisania jeżeli widzisz jakiś błąd. Jeżeli jednak ktoś ma jakieś lepsze to proszę o korektę. Za parę dni chciałem nagrać tą piosenkę dlatego jeżeli ktoś by chciał posłuchać jak to brzmi to zamieszczę link.
_________________ Produkt może zawierać śladowe ilości orzechów
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum