Jasne, że Dave :)=... Stary wyjadacz. Miał swoje 5 minut w Pearl Jam, szkoda był szybki! Koncertowe wykonanie "Porch" z jego garami, sieczka jakiej mało, nikt tak nie zagra tego numeru jak on!i Co prawda brzmiał troszkę funki ;) ale... I oczywiście mr. Cameron. Daje z siebie wszystko, nawet dorobił się solóweczki na koncertach :)= niestety nie pamiętam jaki kawałek to jest, plama ;)= no nic solo młode ... Irons też wniósł swoje co nie co do zespołu, chyba zbyt mało. Wiadoma sprawa, iż Krusen stwożył TEN na garach, więc o nim też nie zapomnę :)=... Więc Arbuz, Cameron, Krusen, Irons... Oby już nie było więcej zmian w Pearl Jam, jest świetnie. ;=
....dodam iż bębny Arbuza w 'Porch' na umplugged to istna lokomotywa!i Nikt jej nie zatrzyma... ;)=
Bardzo lubie jak perkusista ma mocne i tzw. "pełne" bicie.Zero plastiku.Taka totalna odwrotnośc perki na St. Anger Metalyky.
Krausen za to samo co Pustak poweidział.Pomykał na garach nieziemsko i dzięki niemu również ten to tak zajebista płyta.
Cameron za to iż w dobie płaskiej perkusji gra pełnym biciem jak chociażby w can't keep na riot act'ie.Na koncertach gra równie zajebiście i skomponował dla zespołu sporo fajnych piosenek.
_________________ KULT:Krzysztof Banasik,Tomek Glazik,,,PEARL JAM:Matt Cameron,Eddie Vedder, Janusz Grudziński,Irek Wereński,,,,,,,,,,,,,Stone Gossard,Jeff Ament,Mike McCready Janusz Zdunek,Piotr Morawiec,,,,,,,,,,,,,,,,,NIRVANA:Dave Grohl,Krist Novoselic,Kurt Cobain Kazik Staszewski,Tomek Goehs,,,,,,,,G,,,,,ALICE IN CHAINS:Jerry Cantrell,Layne Staley,Mike Starr,Sean Kinney
Żeby wywiązać się z wszystkich terminów na trasie koncertowej zespół chwilowo zatrudnia Matta Chamberlaina z The new Bohemians. Matt kręci jeszcze z zespołem klip do Alive, po czym zastępuje go Dave Abbruzzese z grupy funkowej Dr. Tongue.
[ Źródło: historia na www.pearljam.fan.pl ]
Tak znaczacy watek a Matta Chamberlaina nie ma?
Czas mojej fascynacji PJ to oczywiscie tylko wystepy Matta Camerona. Ciezko mi oceniac role pozostalych, wiem ze Matt dal zespolowi kopa zmieniajac brzmienie po Ironsie. Abruzesse udowodnil swoje na unpluggedzie a Krusena znam tylko z rewelacyjnej plyty jaka byl Ten. ( )
Irons. Czemu? Bo "In My Tree" to moja ulubiona piosnka... Ogólnie "No Code" i "Yield" mi się strasznie podobają... Zastanawiałem się nad Cameronem jeszcze który "You Are" Uratował Riot Acta, ale jednak były perkusista RHCP wygrał w mojej głowie..
Uh, popieprzylem to. Chcialem napisac ze Krusen udowodnil swoje na Tenie a napisalem o VS i Vitalogy przez to, ze wspominalem Abruzzesse'a (co za nazwisko) na Unpluggedzie. Poprawione.
Anyway, hierarchia chyba bedzie jak u pustaka:
Cytat:
Arbuz, Cameron, Krusen, Irons
Od Binaural, poprzez Riot Act az do Avocado coraz wyrazniej slychac charakterystyczne bebny (a nawet background vocals) Camerona. Nietrudno zauwazyc, ze wywiera on coraz wiekszy wplyw na tworczosci zespolu. Warto tu nadmienic, ze Matt gra tez na gitarze, co zdecydowanie pomaga mu w komponowaniu nowych kawalkow (jak, przykladowo, rewelacyjnego In The Moonlight).
Polecam wszystkie popisy Matta na Even Flowach z oficjalnych bootlegow z roku 2006. Na indywidualne zyczenia sklonny jestem pare z nich tutaj zamiescic. ;)
MaaD napisał/a:
Warto tu nadmienic, ze Matt gra tez na gitarze, co zdecydowanie pomaga mu w komponowaniu nowych kawalkow (jak, przykladowo, rewelacyjnego In The Moonlight).
ja bym powiedział, że jednak You Are jest rewelacyjne.
MaaD napisał/a:
a nawet background vocals)
na płytach raczej jest to edek, ale na koncert owszem matt.
Ja własnie chyba najbardziej cenie sobie 2 pierwszysch- Krusena i Abruzzesse'a. Pierwszego właśnie za rewelacyjną gre na "ten" a drugiego za Vs i Vitalogy. Wiem ze nie napisałam nic odkrywczego,:) Irons jakoś nigdy mnie nie zachwycał, może nie miał w sobie tyle hmm... świerzości? którą mieli dla mnie jego poprzednicy.
Matt Cameron- ma bicia facet, w pozytywnym tego słowa znaczeniu. Lubię jego grę w SG, lubię także to co robi teraz w PJ. A te sola(?) na koncertach w czasie Even Flow są przepyszne.
Dave Abruzzesse- za gary na "jego" płytach. Miał moc i siłę. To jest właśnie to.
Ogólnie PJ nie cierpieli raczej na tę płaską perkusję, która jest taka denna, pusta. Rytmika musi mieć kopa i głębię.
na płytach raczej jest to edek, ale na koncert owszem matt.
Yup, indeed. W kazdym badz razie Cameron powoli zaczyna dominowac we wspomaganiu Veddera na wokalu. Kawalki z Avocado wykonywane na koncertach to dobry tego przyklad.
BTW, skoro juz mowimy o robieniu chorkow samemu sobie, z tego co mi wiadomo, "All Night" z okolic No Code bylo pierwsza proba wielowarstwowego wokalu Seversona. Pozniejszym tego rezultatem sa m.in. takie utwory jak swietne Arc.
Na reszte nie odpowiadam, bo to kwestia gustu Twojego, mojego i Eda. ;)
Dave Abruzzesse, właściwie Pustak juz powiedzł co trzeba. Koleś miał w sobie moc i był bardziej dziki niż reszta pałkerów, oglądałem dla porównania koncertówki z każdym zdaje sie i Dave jakoś tak najbardziej mi podpasował, ale w sumie to ci pałkerzy chyba nawet dobrze pasują na albumach tak jak sie dyskografia układa.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum