Wysłany: 2007-07-20, 20:18 Piosenki studyjne, ktore inaczej wypadają na koncertach
Tak mnie zaciekawiło.Vedderowi sam tębr.barwa głosu sie nie zmieniła,ale moc,typ śpiewania znacznie.
Tak na marginesie to okres PJ na udany wokalnie wyznaczam Sobie przedziałamina:
początek - 1994
2003 - teraz
Nie wszystko brzmi tak samo jak kiedyś...niektórze piosenki teraz brzmią lepiej niż kiedyś,niż na płytach.
W moim odczuciu obecnie najwięcej tracą piosenki z Ten'a gdyż Ed już tak nie krzyczy...bardziej wokal staje się melodyjny.
Piosenki,które moim zdaniem zyskały w wykonaniu live to kojeno(albumami):
Animal,Dissident
Nothingman,Betterman
Hail Hail,Red mosquito,Present tense,Around the band
Brain of J,Faithfull ,Given to Fly,Wishlist,Do The Evolution,Low Light
Evacuation,Thin air,Soon forget,Parting ways
Save you,Love boat captain,Crodopuster,I am mine,Thumbing my way,You are,Green Disease,All or none
Z "Pearl Jam" zyskują wszystkie piosenki
Fatal
Tak to wygląda.Załuje niezmiernie iż piosenka Strangest Tribe nie jest/nie była grana na koncertach.Przy akustyce koncertów PJ to było by coś pięknego.
Przed rokiem 94 cały Ten grany na żywo miażdżył...teraz troche się to zmienia.Zyskuja inne albumy.Ciekaw jestem co wy sądzicie
_________________ KULT:Krzysztof Banasik,Tomek Glazik,,,PEARL JAM:Matt Cameron,Eddie Vedder, Janusz Grudziński,Irek Wereński,,,,,,,,,,,,,Stone Gossard,Jeff Ament,Mike McCready Janusz Zdunek,Piotr Morawiec,,,,,,,,,,,,,,,,,NIRVANA:Dave Grohl,Krist Novoselic,Kurt Cobain Kazik Staszewski,Tomek Goehs,,,,,,,,G,,,,,ALICE IN CHAINS:Jerry Cantrell,Layne Staley,Mike Starr,Sean Kinney
Według mnie na wykonaniu na żywo najbardziej traci "Smile", a już czasami naprawdę okropnie wychodzi kóncówka, która dla mnie jest najważniejsza... Na koncertach wychodzi z tego darcie ryja i nie ma tego agresywnego smutku.
Fajnie brzmiało "Bee girl"(chociaż nie wiem,czy można to nazwać kawałkiem studyjnym) np. w Denver, z tego co widziałam publiczność szalała
zastanawiam się też, jakby publiczność zareagowała jakby zagrali na koncercie Hummusa: ja bym była w siódmym niebie!!
Zawsze słabo wypadają na koncertach świeże płytki. Pamiętam w Katowicach trasę NO CODE i numery z tej płyty wyszły im blado...
Tylko że troszeczkę namieszane tu jest
Z jakiego albumu piosenki obecnie brzmią najsłabiej na koncertach?
Piosenki,które moim zdaniem zyskały w wykonaniu live to kolejno (albumami):
...ale to jest tylko takie moje małe bleble... ;)=
Więc co do 'zyskania '... zyskało "I am mine" i "you are"..
_________________ "życie to inteligentna wieża, do której klucz posiadają wyłącznie najmądrzejsi. nieporozumienie jest gorsze od głupoty." WYBIERAM TYLKO TO, CO NAJLEPSZE - T.B.S - D.R.P - NIE MASZ WYBORU? WYBIERZ NAJLEPSZYCH!
Trasa NO CODE w Katowicach? A o tym nie wiedziałam
Mnie najbardziej w Katowicach (podczas trasy promującej Binaural..) zaskoczyło wykonanie Present Tense, brzmiało zupełnie inaczej. Nie wiem czy lepiej czy gorzej, ale całkiem inaczej
_________________ the further we go and older we grow,
the more we know, the less we show..
A nie wydaje sie Wam, ze wlasnie w tej odmiennosci tkwi caly sens i urok kolekcjonowania bootlegow? Dzieki tej finezji zespolu, wiekszosc piosenek jest co wystep grana inaczej. Czasem zmiany sa drobne, czesto sporo jest improwizacji, a zdarza sie i rowniez jakis drastyczny przewrot (badz to jednorazowo - np. w wersjach akustycznych, badz na stale).
Przyklad utworu, ktory to live raz traci a raz zyskuje to rewelacyjne Garden. Post na jego temat znalazl sie juz w temacie do ktorego link obok: http://www.grunge-forum.c...ko-vt132,15.htm
To był Binarual ??? No proszę, starzeję się ;)= właśnie mi coś nie pasowało. ehhh ten Pearl Jam ... Tak naprawdę to, że jestem ( byłem ) maniakiem PJ to jedna wielka ściema... Wydało się ;P Kto rzuca pierwszy kamieniem ???
ps. już nawet nie chciało mi się sprawdzić dokładniej w internecie czy to było No Code czy Binarual... No tak No Code to TORWAR??? Naprawdę muszę sobie dać spokój z Pearl Jam
_________________ "życie to inteligentna wieża, do której klucz posiadają wyłącznie najmądrzejsi. nieporozumienie jest gorsze od głupoty." WYBIERAM TYLKO TO, CO NAJLEPSZE - T.B.S - D.R.P - NIE MASZ WYBORU? WYBIERZ NAJLEPSZYCH!
Nie wszystko brzmi tak samo jak kiedyś...niektórze piosenki teraz brzmią lepiej niż kiedyś,niż na płytach.
Nie chodzi tylko o glos Veddera, przearanzowanie tez robi swoje. Pokazalem taka zmiane na przykladzie Porcha, teraz czas na In My Tree (z No Code):
Pierwsze wykonanie zagrane live, z bonusow do Touring Band (Matt Cam), rok 2000. Utwor zagrany na wzor studyjnego oryginalu, z ta znaczaca roznica ze na bebnach zasiada nie Jack Irons, lecz Mighty Matt Cameron.
Drugie pochodzi z Live At The Garden, rok 2003. Tym razem motywem przewodnim nie jest fantastyczne brzmienie perkusji (czy to Ironsa czy Camerona), lecz gitara Eddiego. Ta aranzacja utrzymywany jest do dnia dzisiejszego. A szkoda, bo moim skromnym zdaniem kawalek stracil caly swoj urok.
Tym razem motywem przewodnim nie jest fantastyczne brzmienie perkusji (czy to Ironsa czy Camerona), lecz gitara Eddiego. Ta aranzacja utrzymywany jest do dnia dzisiejszego. A szkoda, bo moim skromnym zdaniem kawalek stracil caly swoj urok.
Podejrzewam, że to jest związane z bardzo wyczerpującym tempem dla bębniarza i wielkim wysiłkiem, który wkłada w ten utwór. Energię, którą zaoszczędzi na tym kawałku, może wykorzystać do zagrania np. dodatkowych 2 numerów podczas koncertu...??? lub nie umrzeć na zawał w trakcie wykonywania tego utworu, albo już po jego wykonaniu... ;)=
Oczywiście pierwotną wersję wszyscy znamy??? (chyba) jeżeli nie to proszę Was bardzo:
Black - wersja studyjna
I wersja koncertowa, którą zagrali w Blaisedell Center Arena, Honolulu, Hawaii 02-12-2006...
Black - Honolulu
Więc... w oryginalnej wersji mamy słowa :
"...Tattooed all I see. All that I am. All I'll be. Yeah.
I know someday you'll have a beautiful life.
I know you'll be a star in somebody else's sky but why, why, why can't it be, oh, can't it be mine? "
... dzisiejsza wersja Black jest troszkę inna pod względem wyżej wymienionych słów, oto one:
"...Tattooed all I see. All that I am. All help me. Yeah.
I know someday you'll have a beautiful life.
I fucken hope you'll be a star in somebody else's sky but why, why, why can't it be, oh, can't it be mine? "
...przy czym pokazuje pewien gest ręką, dłoń uniesiona nad głową i uformowana w kształt litery L - co oczywiste oznacza Looser. ( thx BK ;)
...i prawdopodobnie słowa "we- we belong, we belong together, together" nabrały całkowicie innego znaczenia, co do wcześniejszego przekazu pana Edka, kiedy to posługiwał się tymi słowami ??? ;)=
Dzisiejszy Black to niesamowicie wyjebany w kosmos utwór muzyczny, w porównaniu z wersją studyjną jest o niebo lepszy!!! :)=
Tu macie video, gdzie Eddie używa gestu "L" ( czas 04:12 ) podczas wyśpiewywania słów: "...I know someday you'll have a beautiful life."... I używa słowa "Hope" zamiast "I know you'll be..." ;)= :
...McCready pokazał wielkość tego numeru, przez swoje solo!!! Niesamowicie pokręca ten numer... ehhh
Oczywiście co do wszystkiego nie jestem na 100% pewien ;) ;P...
Ostatnio zmieniony przez pustak 2008-02-15, 22:41, w całości zmieniany 2 razy
W tym utworze praktycznie nic się nie zmieniło, poza małym wyjątkiem ( no chyba tyle, że zbyt rzadko grają teraz ten utwór na koncertach!!! ;)= ) w tekście piosenki...
Leash - PinkPop Festival '92
... i tekst :
"it was their idea, i proved to be a man
take my fucking hand..."
Leash - Unleashed Boston 2006
... i tekst :
"it was their idea, i proved to be a man
take my lucky hand..." ( it was unleashed!!! )
;)= hail, hail all... ;P
Oto wersja całkiem jak studyjne nagranie tego utworu:
WASH - 91 ( Tower Records )
Poniżej wersja koncertowa... Fakt rok 92 ale z jakim jajem zagrane ;)= ( prawdopodobnie pomyłka z utworem "Leash" , tak mi się wydaje... nie wiem czy to zamierzone działanie, czy tylko zwykły przypadek??? Ten początek taki jakiś podobny do "Leash"... hmmm
WASH - 92' Speed Wash (New Year's Eve 1992)
... Marky Mark ;)= heheh...
i wykonanie 2006 ...
Wash - 2006
... dziwny numer, lecz wersję z 92' chciałbym usłyszeć na żywo w Polsce na koncercie ;)=
...czasem utwór "Jeremy" jest zagrany oryginalnie :
"Pearl Jam - Jeremy"
Pearl Jam - Jeremy, live at Reading Festival 2006
... a czasem alternate video ...
"Pearl Jam - "Jeremy" ( alternate video )
...a czasem i zagrają "alternatywną wersję tego utworu" ;)= :
Pearl Jam - Jeremy (alternate version) (Red Rocks '95)
hail, hail all... ;)=
Więc tym razem zapodaję Wam świetny utwór "Corduroy" ...
Oczywiście brzmi idealnie na koncertach, jak ten:
Pearl Jam - Corduroy (live)
...a tu zapodaje wersję, która moim zdaniem jest przepięknie zagranym "inaczej" utworem Pearl Jam jak do tej pory ;)=...
Pearl Jam-Corduroy (live)
hail hail all... ;)=
Niestety najsłabiej wypadaja z mojego ulubionego albumu,, czyli z Ten :(
Taki np. Porch. To już nie ta energia,moc.
Ale i tak się dobrze trzymają Np takie Black pomimo że najlepsze wykonanie wedlug mnie pochodzi z 1992 r z MTV Unplugged to za kazdym razem ta piosenka wychodzi wyjątkowo.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum