Grunge Forum
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Download Nasze loga

Poprzedni temat :: Następny temat
Przemyślenia związane z muzyką PJ
Autor Wiadomość
Susbiria 
KANGUR

Wysłany: 2010-04-08, 14:23   

Owszem. ;-) Ale nie zawsze :)

karia123

Wysłany: 2010-04-09, 22:28   

tak? to niech się tu podpiszą wszyscy, którzy siebie znają...

lao-tze 

Wysłany: 2010-06-19, 03:44   

jasiek napisał/a:
Dziwi mnie ze nikt wcześniej nie wspomniał 'Release' ... Piosenka jest bardzo osobista. Dla mnie jest wyrażeniem bólu dziecka, a właściwie dorastającego człowieka, który ciagle nie potrafi uporać się ze śmiercią ojca.

"Oh, dear dad, can you see me now
I am myself, like you somehow
I'll wait up in the dark for you to speak to me
I'll open up...Release me...

Bo jak samemu uwolnić się od cierpienia?

Jak dla mnie "release" to utwór przełomowy, jeden z najlepszych!!! Wiadomo że sztuka musi być odkupiona cierpieniem i ukazaniem go światu!! Nie ma sztuki bez cierpienia i bólu! Moim zdaniem w "Release" oraz "Alive" jesteśmy świadkami momentu gdy olbrzymi ciężar emocjonalny i psychiczny zamiast obrócić się w bezsensowny destruktywny bunt antyspołeczny i autodestrukcyjny przeradza się w sztukę, która od tego momentu kwitnie racząc nas wspaniałą melodią i głębokim, zmuszającym do namysłu przesłaniem!!
Wiadomo, na początku był także i wspaniały aczkolwiek traumatyczny dla wykonawcy "Hunger strike", później, po rozliczeniu z własnym sumieniem, błędami oraz naiwnością młodości Eddie zaczął wskazywać właściwą drogę nam: jego fanom i słuchaczom.. Po dziś dzień mówi nam: nie bądź frajerem, bierz co twoje. Nie bądź głupi, nie wszystko jest takie jakim się wydaje. A przede wszystkim ODCZUWAJ, BĄDŹ WRAŻLIWYM, NASIĄKNIJ TYM CO ŻYCIE CI OFERUJE, GDYŻ NIE BĘDZIESZ JUŻ MIAŁ DRUGIEJ SZANSY BY JE PRZEŻYĆ!!!!

Biggerman 
Mr. Wuzzel

Wysłany: 2010-06-20, 17:28   

lao-tze napisał/a:
jasiek napisał/a:
Dziwi mnie ze nikt wcześniej nie wspomniał 'Release' ... Piosenka jest bardzo osobista. Dla mnie jest wyrażeniem bólu dziecka, a właściwie dorastającego człowieka, który ciagle nie potrafi uporać się ze śmiercią ojca.

"Oh, dear dad, can you see me now
I am myself, like you somehow
I'll wait up in the dark for you to speak to me
I'll open up...Release me...

Bo jak samemu uwolnić się od cierpienia?

Jak dla mnie "release" to utwór przełomowy, jeden z najlepszych!!! Wiadomo że sztuka musi być odkupiona cierpieniem i ukazaniem go światu!! Nie ma sztuki bez cierpienia i bólu! Moim zdaniem w "Release" oraz "Alive" jesteśmy świadkami momentu gdy olbrzymi ciężar emocjonalny i psychiczny zamiast obrócić się w bezsensowny destruktywny bunt antyspołeczny i autodestrukcyjny przeradza się w sztukę, która od tego momentu kwitnie racząc nas wspaniałą melodią i głębokim, zmuszającym do namysłu przesłaniem!!
Wiadomo, na początku był także i wspaniały aczkolwiek traumatyczny dla wykonawcy "Hunger strike", później, po rozliczeniu z własnym sumieniem, błędami oraz naiwnością młodości Eddie zaczął wskazywać właściwą drogę nam: jego fanom i słuchaczom.. Po dziś dzień mówi nam: nie bądź frajerem, bierz co twoje. Nie bądź głupi, nie wszystko jest takie jakim się wydaje. A przede wszystkim ODCZUWAJ, BĄDŹ WRAŻLIWYM, NASIĄKNIJ TYM CO ŻYCIE CI OFERUJE, GDYŻ NIE BĘDZIESZ JUŻ MIAŁ DRUGIEJ SZANSY BY JE PRZEŻYĆ!!!!

http://www.allmusic.com/c...33:fvfwxxusldfe :-?
2010 London, Berlin, Gdynia
2011 Berlin x2, Kopenhaga

LAST FM TUBE

Consi 

Wysłany: 2010-06-21, 16:23   

lao-tze, twoja opinia o "Hunger Strike" wydaje mi się być nieco eee kontrowersyjna zważywszy na to, że Vedder nawet nuty ani słowa w niej nie napisał...

Moje przemyślenia z muzyką PJ... Właściwie dość długo we mnie dojrzewała (podobno niektórej muzyki się trzeba nauczyć słuchać). Rąbnęło mną bardziej dopiero "Alive" ze względów osobistych (nie dosłownie). Okres fascynacji PJ mi przyszedł właściwie w dość ciężkim okresie mojego życia, więc wiele z tekstów i samej muzyki naprawdę trochę mi pomogło. Vedder ma to do siebie, że śpiewa strasznie osobiście, od siebie, tu wielu wokalistów może mu czyścić buty - bardzo trafia do człowieka.
Ja uwielbiam muzykę, która wchodzi uchem, a zostaje w sercu, tak, że po jakimś okresie czasu włączając ją puls ci się przyspiesza; a nie tylko o wspomnienia z nią związane chodzi.

pustak 
sztuka to suka

Wysłany: 2010-06-21, 17:27   

już dajmy spokój temu "hungre strike" i podążmy dalej, za przemyśleniami ;)

tak dla odmiany pozwólcie, to i ja troszkę polecę, a co mi tam ...

Consi napisał/a:
Vedder ma to do siebie, że śpiewa strasznie osobiście, od siebie, tu wielu wokalistów może mu czyścić buty - bardzo trafia do człowieka.

to jest naprawdę dość trafne spostrzeżenie :) inaczej: podążając z wiekiem, człowiek zaczyna rozumieć, to co vedder ma do przekazania.
dopiero zaczynamy to czuć, gdy w jakiś sposób tekst piosenki, nałoży się na nasze osobiste przeżycia z tymi utworami?
trochę to popieprzone, makabra. no, ale ... to tak bardziej osobiście z mojej strony.
wiele tekstów, utworów, dotarło do mnie, dopiero po latach ... choć słyszałem je, prawie od zawsze.
prawdopodobnie, by je zrozumieć, musimy to przeżyć na własnej skórze. doświadczyć bólu i rozczarowań, jakie nam życie niesie.
dojrzeć, dorosnąć? hmmm ... kto jak chce.
wtedy zaczynamy tak naprawdę czuć, co vedder nam daje.
ten gość musiał mieć tak zryte życie czasami, że aż dziw bierze, że to wszystko jest posklejane w taki oto sposób.

to dość makabryczny opis tworów eddiego, z tych bardziej zdołowanych kawałków.
nie będę wymieniał, jakie to, bo każdy z nas ma inne odczucie do danego utworu.
no, ale ... inaczej się nie da :/ a, może? kto wie?
może znajdzie się szaleniec, który odbiera perłowe utwory w dość nietypowy sposób i myśli, że tak naprawdę, to nic się nie stało?

tak czy owak, "black" to najpiękniejszy dramat miłosny, jaki do tej pory słyszałem.
jak to pewien znajomy ujną, "ballada tysiąc-lecia" hmmm... to smutne, lecz zarazem prawdziwe.
i oto chodzi ... w tym przypadku "tu wielu wokalistów może mu czyścić buty"

garnek 
garnek

Wysłany: 2010-06-22, 07:57   

pustak napisał/a:
"tu wielu wokalistów może mu czyścić buty"
nic dodać,nic ująć

karl 
Pucza!

Wysłany: 2010-06-26, 00:55   

A ja kocham Oceany... za to oddanie falowania i ulotności chwili. W ogóle bez żadnego wnikania w tekst, można od razu poczuć malowniczość tego kawałka... krwiste wschodzące słońce, chłodna bryza, zmiany w życiu i te sprawy... to jest dla mnie piękne :)

pustak 
sztuka to suka

Wysłany: 2010-10-07, 22:57   

dzisiaj się zastanawiałem troszkę nad tym tematem. tzn pearl jam :)
by się nie rozpisywać zbyt mocno, więc w kilku słowach.
hmmm... jak by to napisać? do każdej płyty trzeba dorosnąć. to idzie z wiekiem by zrozumieć, o co tu tak naprawdę chodzi. dziś uwielbiam backspacera, po roku czasu jakbym go rozgryzł i rozumiał. lecz tak naprawdę to tylko mi się wydaje ;p tak naprawdę jestem dopiero na etapie stuletniego "NO CODE" ? albo mi się tylko tak wydaje? tak czuję. :)

właśnie zauważyłem, że już wcześniej o tym wspominałem ;p posty wyżej :) no nic, by wyjść z twarzą z sytuacji, to dziś "NO CODE" :roll: ;) ehhh.. w gorącej wodzie kąpany ;p 8-) albo ... to jest właśnie ta tajemnicza "MAGIA PEARL JAM" człowiek zapomina o wszystkim, o całym bożym świecie i się zatraca w tej magi :)

pustak 
sztuka to suka

Wysłany: 2010-10-23, 12:47   

off he goes

ed powinien dopisać na koniec:

'chyba w końcu, zacząłem dbać ponownie ... o siebie' ?

pustak 
sztuka to suka

Wysłany: 2010-11-16, 22:28   

hmmm... ludzie się zastanawiają nad tym, czy tam z tyłu jest Chris Cornell? czy nie?
a emocje utworu? jak to? w dodatku takie wykonanie? przecież ed tu zabija, cały zespół wręcz klnie muzyką i krzyczy!?
ludzie są dziwni, bez emocji i wstydu. szlag by to trafił! choolleraa :evil: ...

karia123

Wysłany: 2010-11-17, 21:27   

pustak napisał/a:

hmmm... ludzie się zastanawiają nad tym, czy tam z tyłu jest Chris Cornell? czy nie?
a emocje utworu? jak to? w dodatku takie wykonanie? przecież ed tu zabija, cały zespół wręcz klnie muzyką i krzyczy!?
ludzie są dziwni, bez emocji i wstydu. szlag by to trafił! choolleraa :evil: ...

Nie, to nie jest Chris Cornell. On był przystojniejszy:)

pustak 
sztuka to suka

Wysłany: 2010-11-17, 22:11   

karia123 napisał/a:
Nie, to nie jest Chris Cornell. On był przystojniejszy:)

yyyy ??? siała baba mak, nie wiedziała jak? pustak wiedział i powiedział, a to było tak:
Cytat:

no nic, to ja wolę tą panią z mięsnego. taxi proszę 8-)

pustak 
sztuka to suka

Wysłany: 2010-11-24, 22:54   

dziś na blat stawiam "spin the black circle" grunge w czystej postaci.
maszyneria tegoż utworu zabija od samego początku, do samego końca. prawie w trzy minuty, można opowiedzieć, o ćpaniu, miłości i zaufaniu w kilku słowach. piękny utwór, bogaty i typowy dla tego gatunku muzyki, w tamtych czasach. pytanie? czy to życiowe doświadczenie edka? czy temat zauważony na ulicy, zaciągnięty z towarzystwa w jakim się obracał?
tak przy okazji, utwór "I got ID" i znów pytanie : "czy to życiowe doświadczenie edka? czy temat zauważony na ulicy, zaciągnięty z towarzystwa w jakim się obracał?"

"Następna piosenka nazywa się „I Got Shit” (Mam Gówno). Ale uważam, że wielu z was mówi 'Mamy gówniane bilety'."
"Nie muszę brać narkotyków, aby zmienić swoje życie w tragedię."

Eddie Vedder.

???
Ostatnio zmieniony przez pustak 2010-11-24, 23:05, w całości zmieniany 1 raz  

JAMik 
Poligon nr. 4

Wysłany: 2010-11-24, 23:00   

Raczej jak w jednym wywiadzie opowiadał Ed,to kawałek tylko i wyłącznie o jego zamiłowani do winyli i smutkowi,że ten format odchodzi(wtedy w 95 tak było).

Zakręć czarnym kołem

Spójrz na tę igłę, spójrz na moją rękę
Upuść, upuść, upuść to, tak delikatnie
I już nadchodzi, dotknij tej powierzchni
Niech będzie go widać, a ty pójdziesz w swoją stronę
Zakręć czarnym kotem
Wyjmij to, papierowa okładka, ach co za radość
Tylko ty zasługujesz na takie zadufanie
Mój cały świat
To raczej ty niż ona
Zakręć czarnym kołem
Rytuał... czasami patrzą na ciebie
Mój kaptur pasowałby na ciebie
Znasz przecież rozmiar
Pochylona, masz w sobie tyle ciepła

Inna sprawa,że piosenka jest z taką intensywnością zaspiewana i z taką mocą,że dziwne aż,że to "taka błaha" tematyka tekstu a wykonanie z taką mocą ;-)
Kazik Staszewski,Tomek Goehs,,,,,,,,G,,,,,ALICE IN CHAINS: Jerry Cantrell,Layne Staley,Mike Starr,Sean Kinney

Odpowiedz do tematu