Grunge Forum
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Download Nasze loga

Poprzedni temat :: Następny temat
Otwarty przez: hook
2008-01-13, 21:32
Wasze sugestie - czyli co Was boli i jak to zmienić
Autor Wiadomość
Meredith 
Narcoleptic

Wysłany: 2009-04-04, 17:57   

Moth napisał/a:
być może to pozwoli na uniknięcie duplikatów w tematach

Też o tym pomyślałam. Ostatnio nawet była taka sytuacja, że nowy, Bogu ducha winny użytkownik założył temat o religii, który został z miejsca zamknięty przez moderatora. Myślę, że to było dość nieprzyjemne dla użytkownika, zwłaszcza nowego, a takie akcje nie świadczą dobrze o naszym forum.

Moth napisał/a:
szczerze mówiąc wątpię, żeby nowi userzy zagłębiali się w dział zakazów i nakazów

Niekoniecznie. Może jestem naiwna, ale myślę, że i sam Hook wyciągnął pewne wnioski z wydarzeń, jakie miały miejsce swego czasu w związku z Działem Religia. ;-)

Jordi napisał/a:
Ja - widząc temat ale nie mogąc na niego odpowiedzieć..? sami się domyślcie.

No co?
Przecież to, że coś przeczytam nie oznacza od razu, że chcę odpowiedzieć.

Jordi napisał/a:
Nie wchodzic do działu? - ciekawośc to nie grzech

Dla mnie to takie majaczenie dziecka pijanego we mgle. Jesteśmy dorośli. Chcesz czytać - czytasz, jak nie chcesz, to nie musisz. Jak jesteś ciekawy, co tam jest napisane, to wchodzisz i czytasz. Przecież nie musisz od razu odpisywać. A jeżeli chcesz odpisać, to akceptujesz regulamin i masz taką możliwość.

Jordi napisał/a:
Jest albo "jeden" albo "dwa" nie ma "jeden i pół".

A powiem Ci, że istnieje 1 1/2. Teraz mam Statystykę na studiach i z pełną świadomością mogę Ci powiedzieć, że istnieje nawet 1 3/4. ;-) Nie ma też tylko czarnego i tylko białego, jest za to cała paleta rożnych barw i odcieni.
Ale pamiętaj, że: Hegel stwierdził, że rzeczywistość to tylko aprioryczny dodatek do etyki, a Kant za pomocą imperatywu kategorycznego stwierdził, że ontologicznie bytuje ona tylko w wyobraźni... :mrgreen:

Mika napisał/a:
Ja uważam, że ten dział powinien być widoczny. Pisanie pisaniem, ale czasami warto mieć możliwość samego poczytania

No pewnie!

Marianne napisał/a:
To jest forum, a forum służy do dyskusji a nie do nazwijmy to.. biernego czytania.

No niekoniecznie. Forum to też duża baza danych. Niejednokrotnie ludzie wertują fora internetowe właśnie po to - żeby znaleźć interesujące ich informacje. Jedni w wypowiedziach internautów poszukują informacji o tabletkach antykoncepcyjnych, inni o lekach przeciwdepresyjnych, jeszcze inni o tradycyjnej kuchni polskiej, a jeszcze inni - o poglądach dotyczących religii.

Marianne napisał/a:
Nie wiem czemu na sile chcecie robic go widocznym.

Tutaj przesadzasz, małpeczko. :mrgreen: Nikt nie robi niczego na siłę. Póki co rozmawiamy i usiłujemy ustalić, jak jest lepiej.

Mika napisał/a:
Marianne napisał/a:
Bo co ta za powod, by patrzec..

Np. dla mnie to jest powód.

Dla mnie również. Nie rozwijasz się przecież tylko poprzez wyrażanie własnego zdania, ale również i przez poznawanie poglądów innych ludzi.

Marianne napisał/a:
jak ktos chce rozmawiac ta temat religii to niech sie uda na fora temu poswiecone.

Pewnie, może tak zrobić. Ale na forum poruszamy różnorodne tematy. Idąc tym tokiem myślenia musielibyśmy zrezygnować z tematów (a nieraz nawet całych działów!) poświęconych np. polityce, kulturze, sztuce, społeczeństwu... Bo przecież można udać się na forum poświęcone polityce.
Ale jeżeli ludziom tutaj zgromadzonym, przykładowo Moth'owi i Jordiemu, dobrze się ze sobą rozmawia o polityce, to dlaczego mają tego nie robić?

Marianne napisał/a:
A poza tym pomysl, bedzie na ignorowanym wtedy, jak sie zalogujesz, a nie robiac tego bedzie widoczny.

Ja zawsze jak wczytuję stronę forum od razu się loguję. Już wieki temu weszło mi to w nawyk. Też możesz tak robić. ;-)
A po drugie... Może istnieje możliwość, aby Dział Religia mogli czytać tylko zalogowani użytkownicy (i ci, którzy go nie zignorowali)? Można zapytać Hooka. ;-)

Marianne napisał/a:
Hej, a moze zrobimy temat o malarzach holenderskich. Tych urodzonych pomiedzy wiosna 1961 a jesienia tego samego roku. No wiecie, do popatrzenia. Toc zawsze mozna je ignorowac.

Teoretycznie masz prawo taki temat założyć. W Dziale Sztuka. ;-)
Nie wiem, czy ktoś podejmie dyskusję na taki temat, ale jeśli się ładnie rozpiszesz, to będzie można uznać to za ciekawą prezentację dotyczącą malarzy holenderskich urodzonych między wiosną a jesienią 1961 roku. Poczytać warto. ;-)
Swoją drogą... Ciekawe ilu ich było i ilu z nich zyskało sławę? 8-)

Marianna napisał/a:
A wy na sile staracie sie przeforsowac swoj bezsensowny pomysl i bedziecie sie powtarzac, powtarzac, powtarzac..

Owszem, powtórzę się. Nikt niczego nie robi na siłę. Tylko rozmawiamy o plusach i minusach takiego rozwiązania.

Marianne napisał/a:
Moth napisał/a:
Jasne. Możesz ich nie czytać.

I to jest ten logiczny argument? xD

Owszem. Chcę - czytam, nie chcę - nie czytam. I nieważne, czy temat jest odkryty czy zakryty. Po prostu mnie nie obchodzi i nie zaglądam tam. Robię tak często z danymi tematami choćby poprzez kliknięcie: "Oznacz wszystkie posty jako przeczytane". Otwieram tylko to, co mnie interesuje. Do reszty nie zaglądam.

To jest jak na mnie wystarczająco logiczne.

Jumper napisał/a:
i tak tam prawie nikt nic nie pisze i tak prawie nikt tego nie czyta.

Skąd wiesz? ;-) Może i niewiele osób pisze tam nowe wiadomości, ale nie wiesz przecież, ile osób mających prawo dostępu do Działu Religia czyta kiedyś napisane posty.

Jumper napisał/a:
PS:Dlaczego zawsze jak sie mowi o religii to zaczynaja sie klotnie?

Ja się z nikim nie kłócę.
Chociaż warto się zastanowić, dlaczego ludzie nie potrafią ze sobą spokojnie dyskutować, tylko starają się wcisnąć komuś swoje poglądy. Ja uważam tak, Marianne uważa inaczej i ma do tego pełne prawo. Wcale nie uważam jej przez to za gorszą czy głupszą.
Nigdzie też nie jest napisane, że mam rację, a rozwiązanie proponowane przeze mnie jest najlepszym z możliwych. Dlatego rozmawiamy.

A. Sapkowski "Mniejsze zło"

jordi 
;)

Wysłany: 2009-04-04, 19:27   

Wyraziłem swoje zdanie kilka przecznic dalej w tym wątku, miałem już nie pisać, ale muszę poinformować iż uruchomiłem ankietę.
http://www.grunge-forum.c...igia-vt2198.htm

Jumper 

Wysłany: 2009-04-04, 20:02   

Cytat:

Jumper napisał/a:
i tak tam prawie nikt nic nie pisze i tak prawie nikt tego nie czyta.

Skąd wiesz? ;-) Może i niewiele osób pisze tam nowe wiadomości, ale nie wiesz przecież, ile osób mających prawo dostępu do Działu Religia czyta kiedyś napisane posty.

Jumper napisał/a:
PS:Dlaczego zawsze jak sie mowi o religii to zaczynaja sie klotnie?

Ja się z nikim nie kłócę.
Chociaż warto się zastanowić, dlaczego ludzie nie potrafią ze sobą spokojnie dyskutować, tylko starają się wcisnąć komuś swoje poglądy. Ja uważam tak, Marianne uważa inaczej i ma do tego pełne prawo. Wcale nie uważam jej przez to za gorszą czy głupszą.

Co do pierwszego forum religia moze czyta gora osiem osob(w tym ja),biorac pod uwage ,ze nic tam sie obecnie nie pisze liczba ta dazy do zera.

Co do drugiego punktu ,to dlatego ,ze tam gdzie konczy sie rozum ,a zaczyna sie wiara(nie tylko widziana jako wiara w Boga),trudno ze soba rozmawiac nie operujac logicznymi dla drugiej strony argumentami.A jak wszyscy wiemy jedni ten poziiom maja wyzej inni nizej.
Chociaz nie jestem tego pewien.
By the way , najgorszym problemem tego forum jest to ze ludzie przestaja ze soba rozmawiac(drastyczny spadek nowych tematow).
Ale ja sie nie znam.Jestem tylko malym glupim czlowieczkiem.

Moth 
Fra Diavolo

Wysłany: 2009-04-04, 21:03   

Jumper napisał/a:
Co do pierwszego forum religia moze czyta gora osiem osob(w tym ja),biorac pod uwage ,ze nic tam sie obecnie nie pisze liczba ta dazy do zera.

Do tego subforum dostęp mają tylko ci, którzy otrzymają go od hooka. Z tego co mi wiadomo, posiada go mniejsza część użytkowników g-f.

Your god is dead and no one cares . If there is a hell I'll see you there.

YodaM 
Grafik
Poligon nr.4

Wysłany: 2009-04-06, 22:25   

Z jednej strony to forum na którym z założenia kazdy moze sie wypowiedziec byle nie kontrowersyjnie i zgodnie z regulaminem. Czyli mozna załozyc nawet temat o tym dlaczego Słonce swieci w dzien a nie w nocy. Ale z drugiej strony razi mnie to, że od paru miesięcy na forum poswięconym muzyce grunge nie ma prawie żadnych nowych tematów/pomysłów czy jakiegoś zaangażowania w ten własnie temat. Jak przebieram tematy w postach nie przeczytanych to prawie żaden temat nie klasyfikuje sie pod nazwa "grunge". Nie chodzi mi tutaj o jakaś skrajnośc, ale troche juz za duzo tematow o polityce, religii, pogodzie, czy czym tam jeszcze. Coraz rzadziej zagladam na forum, a szkoda bo nigdy nie udalo mi sie znalezc tak dobrego i klimatycznego miejsca na wymiane pogladów w internecie. Fajnie by bylo jakby sie udalo przywrocic poprzedni poziom forum :)

Schodami do nieba :) - Teraz pod niebem znaleźć mnie można :)

---

LOVE BUZZ - czyli stąd do wieczności :]

---

„Wszystko zdarza się tylko raz. I nigdy nie wraca.
Jeśli będziesz próbował[a] wskrzeszać przeszłe zdarzenia, ominiesz to, co ma się wydarzyć w następnej kolejności”

Jumper 

Wysłany: 2009-04-07, 00:13   

YodaM napisał/a:
Z jednej strony to forum na którym z założenia kazdy moze sie wypowiedziec byle nie kontrowersyjnie i zgodnie z regulaminem. Czyli mozna załozyc nawet temat o tym dlaczego Słonce swieci w dzien a nie w nocy. Ale z drugiej strony razi mnie to, że od paru miesięcy na forum poswięconym muzyce grunge nie ma prawie żadnych nowych tematów/pomysłów czy jakiegoś zaangażowania w ten własnie temat. Jak przebieram tematy w postach nie przeczytanych to prawie żaden temat nie klasyfikuje sie pod nazwa "grunge". Nie chodzi mi tutaj o jakaś skrajnośc, ale troche juz za duzo tematow o polityce, religii, pogodzie, czy czym tam jeszcze. Coraz rzadziej zagladam na forum, a szkoda bo nigdy nie udalo mi sie znalezc tak dobrego i klimatycznego miejsca na wymiane pogladów w internecie. Fajnie by bylo jakby sie udalo przywrocic poprzedni poziom forum :)

Własnie o tym mowilem
Dziwisz się ???
Ile można rozmawiać o tym samym?
Forma w jakiej to forum bylo od 2006 już sie po prostu wyczerpala,nie mozna przeciez w nieskonczonosc mowic o tym samym.Jak to ktos madry powiedział grunge is dead , więc nic nowego się nie tworzy.Po za paroma niedobitkami ,tylko nie liczne zespoly grungeowe jeszcze istnieja i cos tworza.

Tak widze to ja ,beztalencie muzyczne ,które przychodzi tutaj zobaczyc dzial koncerty(chociaz jest setki miejsc lepszych zeby to sprawdzic niz to) i przedewszystkim z sentymentu.

swapper 
orzeł brojler

Wysłany: 2009-04-17, 01:34   

Jumper napisał/a:
Forma w jakiej to forum bylo od 2006 już sie po prostu wyczerpala,nie mozna przeciez w nieskonczonosc mowic o tym samym

Forum powstało dla garstki ludzi z grunge-chata, by wszystkie te rozmowy jakoś zachować. Już wtedy wyczerpały nam się tematy typowo muzyczne.

Jumper napisał/a:
przedewszystkim z sentymentu

Ech... tak tak...

Marianne 

Wysłany: 2009-04-17, 12:13   

Bzzzzzzzzdura ;p Zaraz ktos napisze, ze forum skonczylo się na Kill' Em All :P
Nie rozumiem, skad stwierdzenie 'ile można rozmawiac o tym samym' albo 'wyczepaly się tematy typowo muzyczne'.. JAMik co i raz cos ciekawego dorzuca i nikt chyba nie może narzekac na czołowe działy, takie jak PJ, AiC, czy Nirvana. Czy na monotematycznosc topicow, wcale nie traktuja 'o tym samym'.. Ba, nawet GE robimy.
Chyba nie tematy się wyczerpaly tylko co niektorzy się już wypalili? Bo to wszystko zalezy od nas i naszego nastawienia, jak dla mnie jest ok. Duzo rzeczy nie zostalo jeszcze dopowiedzianych, zreszta Kurt podobnie jak Ridge jest niesmiertelny ;p Taki joke w kontekscie utartego stwierdzenia 'grunge is dead'. Ole ;p

Moth 
Fra Diavolo

Wysłany: 2009-04-17, 14:15   

imo popełniło się sporo błędów w moderacji (co niestety muszę przyznać). ograniczenie działu religia z powodów "szanowania uczuć religijnych", dość surowy regulamin, który zabrania najmniejszego offtopu (a moderatorzy chcac nie chcąc, muszą go wykonywać) i inne tego typu... kto wie, może zbyt mała reklama forum? Może trochę za bardzo wąska tematyka? G-F powinno ewoluować w forum muzyczne, wtedy zwiększyłby się ruch, liczba zarejestrowanych forumowiczów byłaby adekwatna do tych udzielających się. trzeba zdawac sobie sprawę, że grunge, to termin zrzeszający tylko pewien odsetek fanów dźwięków gitarowych, a i nie wierzę, że userzy tutaj ograniczają się tylko do tego nurtu.

no i przede wszystkim - według mnie, "wolność" userów powinna być trochę większa. bez żadnej cenzury, bania się o to, że ktoś obrazi czyjeś uczucia - od tego są moderatorzy, żeby kontrolować takie zapędy. czasem 'pieprz' w dyskusji się przydaje, kontrowersyjne tematy, zamiast być zamykane, powinny dążyć do rozwiązania sprawy i wyciągnięcia wniosków, a rola modów powinna zawierać się w likwidowaniu spamerów, idiotów, a nie ludzi, którzy mają inne( być może kontrowersyjne ) poglądy na różne tematy.

pamiętam, że jak rejestrowałem się na forum te 3 lata temu, toczyły się cholernie gorące dyskusje w temacie dot. patriotyzmu, homoseksualizmu, zablokowanej dziś i udostępnionej tylko nielicznym religii... było też ciekawie w wegetarianiźmie, a i tematy muzyczne żyły całkiem "wybuchowo" - co można było dostrzec w starszych postach (które chyba zostały wyczyszczone). niestety, pewne zapędy administracji, których osobiście nie popieram i nie kryję się z tym, wbiły kilka gwoździ do trumny g-f.

tak już podsumowując - ostatnio pojawił się problem serwera gf. jest możliwość przeniesienia forum na jakiś darmowy serwis forumowy, pokroju fora.pl. pojawia się w tym momencie kwestia przymusu rezygnacji z bajerów, kolorystyki, etc (na takich darmowych serwach, zazwyczaj szablonów for nie bardzo da się zmienić), ale czy to jest ważne? liczą się chyba przede wszystkim ludzie, kórzy forum tworzą, ich poglady, a nie to, czy tło jest brązowe, czy zielone.

marzyło mi się kiedyś, żeby z g-f wyrosło swego rodzaju 'elitarne' forum, na którym ludzie stawiają na jakość, a nie ilość, gdzie można wymienić się nowinkami muzycznymi, poznać mnóstwo dobrych zespołów - NIE TYLKO grandżowych. niestety, dyskusja zamyka się zwykle do wielkiej trójki ze Seattle i paru pomniejszych zespołów z jednego gatunku.

może miałem dość wygórowane oczekiwania, a może po prostu za krótko czekałem - wszystko jeszcze w naszych rękach, a i wierzę w to, że grunge-forum wróci do czasów kiedy na tę stronę wchodziło się z chęcią przeczytania 'co nowego', bez ograniczania się do kliknięcia "oznacz posty jako przeczytane", przy zauważeniu kolejnych 'encyklopedycznych wypowiedzi', miast ciekawych i subiektywnych opinii poszczególnych forumowiczów.

Marlena 

Wysłany: 2009-04-17, 16:27   

"G-F powinno ewoluować w forum muzyczne" - gdyby zmieniło sie w typowe forum muzyczne i rejestrowali by sie tu ludzie o wszelakich gustach muzycznych to w koncu pojawiły sie tematy w stylu "za co kochamy Gosie Andrzejewicz...."
To ze forum dotyczy konkretnych nurtów muzycznych jest plusem.

Moth 
Fra Diavolo

Wysłany: 2009-04-17, 16:31   

muzyczne-ambitne. nie tylko rock i pokrewne, ale bez przesady.

garnek 
garnek

Wysłany: 2009-04-17, 16:49   

Jestem krócej niż ty na tym forum i wydaje mi się,z masz rację.Owszem wulgaryzmy nie są wskazane ale jak np.: temat religii nie powinien być "ograniczony" i żaden inny temat.Po to jest forum chyba ,co nie?Wymiana myśli,zdań.

Marianne 

Wysłany: 2009-04-17, 17:25   

Rozwoj działu muzycznego nie idzie w parze z goracymi tematami.

garnek napisał/a:
Po to jest forum chyba ,co nie?Wymiana myśli,zdań.

To nie jest forum o nazwie "zycie-forum" "zdrowie-forum" "moj wczorajszy obiad-forum" tylko g-f i chyba celem jest rozwoj dzialu muzycznego. Zgodze sie w 100% z Kermitem, za duzo jest topiców pod tytulem 'pogoda, wczoraj dzis i za tydzien'. Tak samo, nie interesuje mnie polityka, patriotyzm, homoseksualizm tylko.. pomyslmy.. muzyka. Gorace tematy psuja klimat i nie uwazam, by do sczescia byly potrzebne. Fatalny pomysł z tymi goracymi topicami, moim zdaniem. Potem wyjdzie tak, ze sie czlowiek zaloguje i bedzie 100 postow dotyczacych homoseksualizmu i 1 na temat Nirvany. Ok :shock: To jest dopiero wbijanie gwoxdzia do trumny.

swapper 
orzeł brojler

Wysłany: 2009-04-17, 17:31   

Nie widzę problemów by to forum nieco się rozwinęło... jak zajdzie taka potrzeba dodamy odpowiednie działy, przecież nie ma sesnu trzymać tego w jednym temacie bo nie samym Seattle czlowiek żyje. Znajdą się chetni do rozmowy to będziemy się rozwijać.

Moth napisał/a:
jakiś darmowy serwis forumowy, pokroju fora.pl.

Uwierz mi na słowom, przejście na fora.pl to jak cofnięcie się w rozwoju. Już wole więcej płacić z własnej kieszeni niż przenieść się na fora.pl

Moth napisał/a:
no i przede wszystkim - według mnie, "wolność" userów powinna być trochę większa

Od czasów odejścia Maada, napisałem że nie narzucam wam konkretnego działania, róbcie to intuicyjnie. Jeśli chcesz jeszcze poluzować to proszę bardzo. Jak dla mnie moderator to doświadczony użytkownik forum, który działa dla jego dobra. Jeśli uważasz, że pan X miał podstawy by powiedzieć pani Y że jest głupia i pusta to czemu od razu go upominać. Byle panował porządek jako taki. Taka jest moja wizja.

Moth 
Fra Diavolo

Wysłany: 2009-04-17, 17:44   

swapper napisał/a:
śli uważasz, że pan X miał podstawy by powiedzieć pani Y że jest głupia i pusta to czemu od razu go upominać.

jasne.

gryzie mnie tylko ta religia. może niech hook ma ten swój poddział prywatny, a na forum założy się drugi, utrzymany w nieco innym (bardziej liberalnym) tonie?

Odpowiedz do tematu