To nie jest forum o nazwie "zycie-forum" "zdrowie-forum" "moj wczorajszy obiad-forum" tylko g-f i chyba celem jest rozwoj dzialu muzycznego.
Po to są chyba podzielone tematy.Jak włączasz stronę to w pierwszej kolejności masz co ?Temat "jaką kupę dzisiaj zrobiłem" czy tematy dotyczące kapel,muzyki itd?Po to jest chyba reszta - dowcipy,tematy pedalstwa,religii i innych dziwnych rzeczy,piwnice hyde parku.Jak nie chcesz tam sobie pogaworzyć to się ucisz,nie czytaj tego i pisz tam gdzie ci tylko pasuje.Jak ktoś wrzuci temat typu"jakie najlepiej kupić wiosło?"to też ci nie będzie pasić?Bo to właściwie nic nie ma wspólnego z grunge czy czymś takim.Nie wiem czy ktokolwiek się zarejestrował na tym forum po to żeby pogadać tylko o "pierdołach"(bez urazy).Kumasz coś takiego jak"wypełnienie"?Pierw jest GRUNGE FORUM potem może być życie forum,zdrowie forum i sranie w banie forum.Ale główna, najważniejsza część jest nie na końcu tylko na początku
To forum muzyki grunge i głównie o tym jest,co naturalne jest wliczając nazwę tegoż tworu.Moderacja może i ostra,ale raczej w dziale muzycznym niewystępowała.Na forach nawet bez cenzury(lecz z kulturą) nie można się wyzywać i obrażać,ale to jest chyba normalne.
Działy jak religia i polityka były mocno 3mane za gardło,ale co mają wspólnego z muzyką? Też sa ważne,ale hmm...skoro to grunte to poza Nirvana alicami i PJ jest jeszcze pare zespołów.Znalazłem amerykański odpowiednik naszego forum,gdzie są tlko działy poświęcopne kapelom.Nawet oglądając Hype! okazuje się,że takich zespołów jest sporo.Poza początkami poprostu widać,że tu mało komu sie chce naprawde napisać o piosenkach,albumach i takich tam.
L7,TAD,Green river,Mulfunkson,Mother love bone,Gossard,Screaming trees - tematy o tych kapelach mają po pare postów,lub nie istnieją,a więc to nie tak,że NIE MA JUŻ O CZYM PISAĆ.
Gdy wszedł SB zrobiło się troche takie zbiorowe gg z tego forum plus niedobitki pod postacia postów muzycznych.Zakładam,że przy nowej płycie Alice'ów oraz PJ,ew. koncercie w polsce tych 2 kapel odzyje forum tak jak żyło w 2006.Wystarczy spojrzeć na odwiedziny działu z Chorzowskim koncertem
_________________ KULT:Krzysztof Banasik,Tomek Glazik,,,PEARL JAM:Matt Cameron,Eddie Vedder, Janusz Grudziński,Irek Wereński,,,,,,,,,,,,,Stone Gossard,Jeff Ament,Mike McCready Janusz Zdunek,Piotr Morawiec,,,,,,,,,,,,,,,,,NIRVANA:Dave Grohl,Krist Novoselic,Kurt Cobain Kazik Staszewski,Tomek Goehs,,,,,,,,G,,,,,ALICE IN CHAINS:Jerry Cantrell,Layne Staley,Mike Starr,Sean Kinney
Działy jak religia i polityka były mocno 3mane za gardło,ale co mają wspólnego z muzyką? Też sa ważne,ale hmm...
przede wszystkim to forum. nie wydaje mi się, żeby wielotematyczność była jakąś wadą, w przeciwieństwie do monotematyczności, gdzie starzy userzy wypowiedzieli się już we wszystkich kwestiach i jedyne co im pozostaje to wklejanie jakichś nowinek ze zdawkowymi komentarzami, tudzież odsyłanie nowych userów do poruszonych wieki temu tematów w celu 'uciszenia dawno zamkniętej sprawy'.
A widzisz, garnek, dla mnie wypełnienie jest zbęęęęęęęęęęęęędne. Widziales forum.. no np medyczne z działem grunge? Zreszta, nie przesadzajmy, nie mowie o wszytskich topicach, nie zwiazanych z tematyka forum, tylko tych, co juz zupełnie nic nie maja wspolnego z tematyka forum. Nic nie wnosza, moga psuc klimat, ktore najzwyklej w swiecie nie pasuja. Juz bardziej na polski przelozyc takiej oczywistoci nie potrafie ;)
Jaka znowu monotematycznosc? Gdzie w dziale PJ masz monotematycznosc? Czy w innych działach poswieconych grunge'owi?
Moth napisał/a:
gdzie starzy userzy wypowiedzieli się już we wszystkich kwestiach i jedyne co im pozostaje to (...)
JAMik napisał/a:
L7,TAD,Green river,Mulfunkson,Mother love bone,Gossard,Screaming trees - tematy o tych kapelach mają po pare postów,lub nie istnieją,a więc to nie tak,że NIE MA JUŻ O CZYM PISAĆ.
Moth napisał/a:
przede wszystkim to forum
Muzyczne forum, no ale szczegoł..
Moth napisał/a:
to powoduje, że forum umiera.
Ehhh... racja, rozbudujemy hyde parkowy dział, rozbudujemy polityke i religie i muzyczne forum odzyje..
Spokojnie, nie kazdy ma czas by pisac o piosenkach i albumach etc. Bo niektorzy by chcieli, zeby forum od jutra juz sie poprawilo jesli chodzi o dzial muzyka. Za jakis czas odezwe sie w Nirvanie i ten teges, napisze cos o piosenkach. Tyle, ze teraz nie mam czasu by sie tym zajac, jak pewno i niektorzy forumowicze ;) Ok, swoje powiedziałam, pozdrawiam sasiada spod 14, "ello" ;)
Jak zwykle wraca temat religii.
Mozna byłoby wprowadzić coś takiego ,że jest pare działów głównych.A resztę to sobie można dobierać,jak się tego tylko żywnie zapragnie.I po problemie z "niepotrzebnymi" działami .
Ktoś dobrze mówił , to forum powinno się bardziej przekształcić w serwis informacyjny(czyli w gruncie rzeczy dobrze byłoby być alternatywa dla stron o zespołach grunge.Tylko ,że zrobić to w jednym miejscu.Coś jak stary serwis Olympia.
Forum jest mniej aktywne ,ponieważ brak jest świerzej krwii , czyli 13-16letnich nastolatkuf widzących w Cobainie Boga itd. itp.(którzy z czasem ewolują w trugrunge fanów).A starzy userzy poprostu sie powoli wypalaja w tych tematach(brak czasu,rozszerzenie-zmiana gustów muzycznych i tak dalej).
Marianne:
Cytat:
Za jakis czas odezwe sie w Nirvanie i ten teges, napisze cos o piosenkach.
Ktoś kto był w zespole powiedział ,że już nie ma piosenek NIrvany do sprzedania(opublikowania).Wydaje mi się ze ja słyszałem prawie wszystko co Nirvana kiedykolwiek nagrała .Wiec wszystko o piosenkach na forum już było.Jeśli chcesz pisać o tym czy się one podobają czy nie ,albo co dla Ciebie znacza (dla mnie możesz sobie to podarować).By the way co chcesz napisać jeszcze o piosenkach Nirvany??
Popatrzmy najaktualniejszym tematem sa tam Buty Cobaina , inne to Co zabiło cobaina, Nevermind to gówno , 1 nirvany.
Dla mnie wszystkie wymienione tutaj tematy nic mnie nie obchodza.Jezeli ktos chce kupic sobie trampki ,tylko dlatego ze Cobain je nosił , to jak to kobajn powiedział Marnuje swoja osoba ,udajac kogos innego czy jakos tak .Ogólnie rzecz biorac ,żali mi tego gostka:D(ale być może sa to bledy mlodosci).
Ogólnie rzecz biorac Nirvana już nic nie wyprudukuje ,co najwyzej moze cos sprzedac ,co dla mnie jest marnym pocieszeniem.Wiele tematów z działu Nirvana powinno trafic do Hyde Parku.Przypomniaja mi temat:
Za co kochamy Gosie Jedrzejkiewicz.
I tak jest z wiekszoscia zespołów(nie istnieja).Jest tylko pare wyjatków.
I to chyba byloby na tyle.
Ostatnio zmieniony przez Jumper 2009-04-17, 19:50, w całości zmieniany 3 razy
no, muzyczne, o to mi chodzi. żeby nie ograniczać się tylko do grandżu. ale co ja mogę, jestem tylko prostym 'zielonym' i jedyne na co mam wpływ, to ikonka edycji i ostrzeżeń - władnym dać warna niepokornemu i zbanować spamera. to Wy tworzycie forum, przede wszystkim, róbcie więc tak, żeby Wam pasowało. :)
Dokładnie... chcecie gadać o zespole X, pisac newsy, zdjecia jakies wrzucać? Nie ma sprawy, dział wam stworze, jak ktoś będzie szczególnym znawcą tematu, dam moderatora tego działu!
_________________ "Życie jest zbyt krótkie, by było małe."
Szkieletem forum są działy i poddziały tworzone "z góry" Sport, Religia, Pearl Jam, Nirvana, Soundgarden i reszta itd. Forum to dyskusja, uzytkownicy to forum i jego powodzenie lub nie, fani to respirator zespołu który go utrzymuje przy zyciu i opinie fanów, to czy słuchają, kupuja płyty, chodza na koncerty, decyduje w co najmniej 60% o losach kapeli.
Odpowiedzmy sobie na proste pytania jako naród stworzony do narzekania z " [big]???[/big] ".
Grunge to muzyka rodem ze Stanów i uważana za muzyke zarezerwowaną dla kapel ze Stanów, na siłe można dodać aktywne grupy post-grungeowe, sceptycznie można przywołać Pearl Jam, Alice In Chains czy Mudhoney i z niesmakiem odwrócić się napięcie do teraźniejszej reszty. Gorzej - mozna przywoływać ducha grunge sprzed ponad 10 lat i kiwając glową perorować iż "grunge is dead". Mozna schodzić niżej, ale nie będę już ział większym pesymizmem, bo aż takie skrajne istoty nie mieszczą się w grafiku forum.
Wszystko to ma ujście w działalności forum - to za co postrzegają grunge użytkownicy uwidacznia się w ilości postów, to raz, dwa to sam fakt iz jak już wspomniałem grunge raczej oscyluje wokół USA, więc jakiekolwiek rozdrabniające się tam grungeowe kapele sprzed lat czy w erze "post-G" są wytrawnym tematem tubylców zza Wielkiej Wody lub tych podległych symbolicznej władzy Elzbiety II krajów, ewentualnie urzędowo władających angielskim.
W POlsce było, i jest tak że startuje się rozprawiając o Nirvanie, a finiszuje ewentualnie na Mother Love Bone z tych grungeowych, bądź jazz lub klasyka ogółem. Schemat podpatrzyłem - powtarza się na wielu forach... to Polska.
Forum to ludzie, tu tez jest ustrój demokratyczny, nie dzieli się nikogo na klasy, chyba że na normalnych i debili, niech no bedzie temat o trampkach Cobaina w hyde parku, nie dyskryminujmy np najmłodsze pokolenie chcące rozprawiać o tym co jest dla nich najbardziej fascynujące, szczerze uderzam sie w pierś i piszę że też podniecałem się wszystkim co związane z muzyką nawet "od kuchni", może nie całkiem skrajnie, ale ciekawość młodości buduje dojrzałośc starości.
A co do wspomnianego "szkieletu" forum, duzo w hyde park tematów powiązanych z muzyką, ale nieco to zhomogenizowane z resztą, np. temat o ostatnio zakupionych płytach (dlaczego on tam jest?) czy o płytach nie mozna treściwie rozmawiać?, dział dla pierdół około muzycznych i muzycznych mało ambitnych, czy jak to się tam ochrzci - wydzieliłbym od hyde parku przez wzgląd na tematyke forum.
Popieram swappera odnośnie fora.pl, moja kieszen raz na rok np nie ucierpi, opłaty zawsze są dobrowolne, ale nie powinniśmy się cofać z sentymentu i ambicji. Każdy jest indywidualnością i niech się nie patrzy na to czego nie robią inni tylko sam działa na rzecz forum w taki sposób który wg niego uaktywnia tegoż "zabytku" działalność.
By the way co chcesz napisać jeszcze o piosenkach Nirvany??
ZOBACZYSZ
No i ok, Tobie sie dział Nirvana nie podoba, nie musi ;) Kazdy ma swój punkt widzenia. Zreszta, to ze Ty wiesz "tyle" o Nirvanie, nie znaczy, ze wszyscy wiedza ;)
Wracajac jeszcze do kwestii, jakoby wyczerpaly sie tematy. Napatrzcie oczy *klik* I jeszcze raz *klik* :P Widzice to co ja? W dziale Mad Season napisanych jest.. 433 postów. 433, fuck! W ogole, jestem pod wrazeniem tegoz forum. W porównaniu z nimi u nas jest bida z nędzą ;p Nawet mowa tam o demach Green River, no czad po prostu.
Hmmm.. chyba czas najwyzszy rozbic dział "Soundgarden, Hole, Mad Season.." na poszczegolne zespoly? No, ok, moze bez Hole .. joke. To jak bedzie?
W dziale Mad Season napisanych jest.. 433 postów. 433, fuck! W ogole, jestem pod wrazeniem tegoz forum. W porównaniu z nimi u nas jest bida z nędzą ;p Nawet mowa tam o demach Green River, no czad po prostu.
U nas to też by tak było, z tym że ludzie boją się założyć nowy temat. Kiedyś na początku istnienia forum starałem sie was tego nauczyć by było więcej tematów, a mniej postów w tematach. np dział PJ: "co nowego w zespole". Każdy wrzuca coś od siebie, nie wiadomo co z tym później zrobić, nie wiadomo czy komentować można czy nie, bo zaraz będzie offtop. Jak mamy takie tematy zbiorcze tak na prawdę nikt ich nie czyta, a jak czyta to mało komentuje, rozmowa w tym kierunku nie może się dalej toczyć bo czuje się, że to jest temat do wrzucania informacji, niczego więcej.
Jak się was pytam, czemś (baranie) nie założył nowego tematu, to słysze często: "Eeee...taki drobiazg... nie ma sensu"
A ja uważam, że pisanie takigo postu do temtu zbiorczego nie ma sensu... po co to komu jak i tak nie można sobie swobodnie o danym faknie pogadać!
jordi napisał/a:
odnośnie fora.pl
Uwierzcie mi na słowo, siedze w tym już z 8 lat i troche się orientuję i pieniądze tu akurat odgrywają najmniejszą rolę
_________________ "Życie jest zbyt krótkie, by było małe."
ale jest kwestia jeszcze chęci.Temat o reading festival 92 nirvany,najleopszego ich koncertu elektrycznego dostępnego na dvd ma 2-3 posty? temat o płytce tejże kapeli FTMBOTW ma zero postów,więc? Może warto iść w strone forum Armii w sensie rozbierania muzyki na czynniki pierwsze,a co do powtarzania i śmierci zespołów o których gadamy...gdyby każdy user,który narzeka na forum wypowiedział by się w tematach muzycznych choć 2-3 to przybyło by postów więcej niż przez cały czas trwania forum.W temacie o Alice in chains nie ma tez prawie nic.Jest Chainer,spec od tejże kaopeli i co? Można go popytac o szczegóły,zaczać dyskusje o koncertach na DVD,ale potem robi się po 5 postów i koniec.
Powtarzam.Temat o Skin yard umarł.Temat o hype! jest sprowadzony do pytania gdzie dostać film,a przeca z tamtąd można "zassać" sporo kapel i doweidziec się o nich co nieco
Swap: nie odpisałeś na gg.Zgadałeś się z górą? robim wreszcie po 2 latach tę składnice czy nie?
_________________ KULT:Krzysztof Banasik,Tomek Glazik,,,PEARL JAM:Matt Cameron,Eddie Vedder, Janusz Grudziński,Irek Wereński,,,,,,,,,,,,,Stone Gossard,Jeff Ament,Mike McCready Janusz Zdunek,Piotr Morawiec,,,,,,,,,,,,,,,,,NIRVANA:Dave Grohl,Krist Novoselic,Kurt Cobain Kazik Staszewski,Tomek Goehs,,,,,,,,G,,,,,ALICE IN CHAINS:Jerry Cantrell,Layne Staley,Mike Starr,Sean Kinney
DZEMik: nie kazdy ma taki dar pisania, co Ty. Co jam moge napisac o FTMBOTW? Ze mnie sie nie podoba i tyle. A tego nie nazwałabym dyskusja. Tak samo, topic o Skin Yard, jest za ogolony. I co ja mam napisac, lubie ten a ten album, te a te plyte.. i to nazwiesz dyskusja? Dlatego wole nie pisac nic. Lepiej bylo zrobic dzial poswiecony tej kapeli, i temat o kazdej plycie np. Czyli to, o czym swapper wspominał, wiecej tematow a mniej postow. Bo wtedy mozna dyskutowac, tematy ogolne to zlo. Spokojnie mozna by bylo rozbic MS na 4 tematy.
Jak mozesz napisac, ze w AiC sie nic nie dzieje.. a poza tym, co mozna napisac, o plycie, poza tym, ze sie jeszcze nie ukazała? We wrzesniu mozna pogadac.
Nie rozumiem, dlaczego Ci przeszkadza, ze bedzie te 5 postów.. dlaczego chcesz od razu 3 stron?? Lepszy jest topic na 5 postów, ale konkretny, niz jeden zlepek, w ktorym nie mozna swobodnie pogadac, lub jest o wszystkim i o niczym, (czyt za ogolny!). Innymi słowy, zgadzam sie z tym co napisał swapper.
No to Moth załoz taki topic.. ale znowu, bedzie za ogolny i potem sie zrobi na 6 str powiedzmy. I komu sie bedzie chcialo czytac z nowych userow pierwsze 3 strony? Czy bedzie to sprzyjalo dyskusji? To juz nie lepiej stworzyc topic o kapeli, ktora sie poleca?
No to Moth załoz taki topic.. ale znowu, bedzie za ogolny i potem sie zrobi na 6 str powiedzmy. I komu sie bedzie chcialo czytac z nowych userow pierwsze 3 strony? Czy bedzie to sprzyjalo dyskusji?
jasne, ja uwielbiam przeglądać stare strony na forach. nawet nie muszę się udzielić w temacie. oczywiście, można zakładać strony o kapelach, ale później poddział tak się zaśmieci (jak ktoś np. będzie chciał polecić 3-4 kapele), że trzeba będzie przewijać strony i w efekcie wyjdzie to samo, a ucierpi na tym baza forum.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum