Grunge Forum
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Download Nasze loga

Poprzedni temat :: Następny temat
Zmiany na Forum
Autor Wiadomość
hook 

Wysłany: 2009-12-12, 15:07   

wieczór: poczekajmy aż Meredith przedstawi swoją propozycję do końca. Wtedy będziemy zastanawiać się, co zmienić i czy zmienić.

jordi

Wysłany: 2009-12-12, 15:19   

wieczór napisał/a:
po co tyle działów, skoro na przykład w reggae są tylko cztery tematy?

to trzeba będzie nad tym popracowac ;]

Meredith napisał/a:
"Blues

.. a nie lepiej "Blues i Jazz"? muzyka pomiedzy nimi czesto sie przenika, a bluesmani angażują się w projekty jazzowe i odwrotnie, rozumiem że jazz na grunge-forum to zbyt mocne wyszczególnienie ale w parze z bluesem okazale i ładnie by sie prezentował, znalazłyby się tam tematy odnoszące się do jazzu w swojej pierwotnej klasycznej postaci, bez wybuchowych mieszanek metal-jazz, jazz-rap co klasyfikować można a nawet trzeba pod inne forumowe gatunki

hook napisał/a:
Działy typowo grunge - np Nirvana - można skonsolidować wszelkie info dla tej kapeli w jednym miejscu --> np z działu teksty-tłumaczenia zrobić pod-dział, podobnie z teledyskami.

wg mnie nie ma takiej potrzeby, Grunge musi mieć wyostrzoną widoczność na forum, coś tam można zawężać tworząc subkategorie na głównym, ale ciekawiej byłoby w ten sposób ścieśnić "Punk", "Metal" itd np. przy "matce" kategorii - "Rozmowy o muzyce" czy jakos tak, wyszłoby tym samym prawie jak po staremu ale bardziej uporządkowane
we wszystkim zawsze jest jakiś minus, np. dla pobieżnie szukających mały druczek byłby niezauważalny, zwłaszcza kogos kto wchodzi i wychodzi, ale metoda jednak sprawdza się na innych forach
z drugiej strony skoro mamy "Kulturę" czy "Sport" w kategoriach głownych (nie jak kiedyś w sub-) to może nie kombinujmy z tym, bo zaraz forum przewróci sie całkiem do góry nogami
dziekuję za wątpliwą uwagę i chylę nisko kapelusz
howgh :-P

Meredith 
Narcoleptic

Wysłany: 2009-12-13, 11:59   

Dzięki, zajmę się tym w weekend. A póki co nie ograniczajcie swojej swobody wypowiedzi w dziale Muzyka. Śmiało, piszcie i nie krępujcie się zakładać nowych tematów. ;-)

A. Sapkowski "Mniejsze zło"

Meredith 
Narcoleptic

Wysłany: 2009-12-13, 15:22   

PS. A Ty, QbaM, myśl, które tematy wrzucić do "Blues'a" i jakie nowe pozakładać, żeby ten dział rozwinąć. Ja się na bluesie nie znam, więc liczę na Twoją pomoc, zwłaszcza, że tak walczyłeś o tę kategorię. ;-)

jordi

Wysłany: 2009-12-14, 14:33   

Meredith napisał/a:
które tematy wrzucić do "Blues'a"

np. Janis Joplin, Lynyrd Skynyrd, Slash's Snakepit, Dżem, The White Stripes, Jeff Buckley, Elvis Presley, Tom Waits, i wypadałoby założyć kilka tematów bo aż wstyd że ich nie ma odnośnie bluesmanów, blues-bandów :)

Meredith 
Narcoleptic

Wysłany: 2009-12-14, 18:21   

Dobra, w kategoriach jest - w miarę - porządek.

Nie mam dużo czasu, więc będę się streszczać:
1) nie popadajmy w skrajność w tym przydzielaniem do kategorii, gatunków. Wiadomo, że w przypadku twórczości wielu artystów można mówić o swego rodzaju synkretyzmie. Np. Tom Waits gra trochę bluesa, trochę jazzu, itp. ale ogólnie jego twórczość to rock.

Nie chcę, żeby wynikła jakaś bezsensowna dyskusja, na ile zespół X gra rock, na ile hard rock, a na ile jazz i w którym miejscu zaczyna się blues. A może to już indie? ;-)

2) Kategorię "Polska Muzyka" zaproponowałam z myślą o polskich, rockowych wykonawcach, którzy nie tylko są Polakami, ale też ogólnie tworzą w języku polskim.
Z tego, co wiem, Behemoth tworzy w języku angielskim, więc będzie w kategorii "Metal".
Zespół HEY nagrał kilka piosenek w języku angielskim, ale ogólnie tworzy w języku polskim, więc jest w kategorii "Polska Muzyka". Podobnie jest z zespołem Myslovitz - też zdarzało im się śpiewać po angielsku, ale generalnie są polskojęzycznymi wykonawcami.

jordi

Wysłany: 2009-12-14, 18:33   

Nie będę się kłócił o to kto w jakim procencie w jakim gatunku tworzy, podałem jedynie propozycje, tyle mojego ;)
Co do polskiej muzyki to nie byłem zwolennikiem tworzenia tego działu jest mi więc obojętne co tam się znajdzie i jakie kryteria przyjmowania następują do tej kategorii :-P

Co do Slash's Snakepit to tez równie dobrze mógłby być w rocku, brałem jednak pod uwagę np. koncerty tej kapeli/projektu pod szyldem Slash's Blues Ball co daje nam bardziej sprawiedliwy wyrok w kierunku blues'a :)

Meredith 
Narcoleptic

Wysłany: 2009-12-14, 19:13   

jordi napisał/a:
Nie będę się kłócił o to kto w jakim procencie w jakim gatunku tworzy, podałem jedynie propozycje, tyle mojego ;)

Wiem i jestem wdzięczna za Twoje propozycje. :) Nie odnoś do siebie tego, co napisałam, bo napisałam to ogólnie.

Jakbyście mieli jeszcze jakieś sugestie, to śmiało. :) Zachęcam też do udzielania się w nowo powstałych działach.

jordi

Wysłany: 2009-12-14, 20:05   

Meredith napisał/a:
Nie odnoś do siebie tego, co napisałam, bo napisałam to ogólnie.

zaznaczyłem tylko stanowisko w sprawie :-P

A jak z jazzem Mer? To tak spójnie ładnie brzmi z tym blues'em "Blues & Jazz" ;-)
W przyszłości pewnie rozwinie się więcej tematów pod kątem bluesa i jazzu, ale z tworzeniem tematów do kategorii też nie ma co przesadzać, trzeba uwzglednic to jaka jest tendencja i zainteresowanie konkretnymi tematami, w przypadku szerszego zainteresowania, co najmniej kilka szerszych postów w temacie daje nam pretekst do rozszerzania zwartości kategorii.
Szkoda że "szkielet forum" się zmienia a frekwencja w postach stoi bez względu na to w miejscu.

Meredith 
Narcoleptic

Wysłany: 2009-12-14, 21:02   

jordi napisał/a:
A jak z jazzem Mer? To tak spójnie ładnie brzmi z tym blues'em "Blues & Jazz" ;-)

Rzeczywiście. Ale zmiana nazwy z "Blues" na "Blues & Jazz" to już prośba do chłopaków z administracji. :)
jordi napisał/a:
Szkoda że "szkielet forum" się zmienia a frekwencja w postach stoi bez względu na to w miejscu.

Teraz jest ciężki czas w szkole i na studiach, dużo roboty, mało czasu - wiem po sobie. W dodatku jest tuż przed Świętami, trzeba pobiegać po sklepach, żeby znaleźć odpowiednie prezenty dla bliskich... Wszyscy zabiegani i nie mają czasu na siedzenie przed kompem.

jordi

Wysłany: 2009-12-14, 21:08   

Meredith napisał/a:
Wszyscy zabiegani i nie mają czasu na siedzenie przed kompem.

no tak to tylko ja z tych bezproduktywnych leni :lol:
ale takie życie piecuchów w zimie, zresztą sielanki konieć, zaraz praca...

a wracając do meritum sprawy... to oczywiście ponawiam prośbę - QbaM wesprzyj mnie jakoś czy ktoś inny, ja też zawalczyłem o ten blues :mrgreen:

Meredith 
Narcoleptic

Wysłany: 2009-12-16, 00:46   

Meredith napisał/a:
Ale zmiana nazwy z "Blues" na "Blues & Jazz" to już prośba do chłopaków z administracji. :)

... ;-)

jordi

Wysłany: 2009-12-16, 10:58   

ok, kilka tematów trochę na siłę stworzonych, w większości chyba tylko by nabić sobie postów, jak jazz jest tak miernie widziany to odwołuje prośbe, dzięki wszystkim zaangażowanym, pozdrawiam

lukaszo 

Wysłany: 2009-12-16, 15:09   

Dodatkowym plusem stworzenia nowych dzialów jest też ''odkopanie'' niektórych tematów,które były założmy na 8,9 stronie i mało kto tam zaglądał a teraz,dzięki wrzuceniu ich do konkretnego działu stały sie bardziej widoczne.Mała propozycja z mojej strony-można by wymienic Reggae na Rap ,bo jak juz wczesniej pisałem prawie nikt tam nie pisze,Rap chyba ma więcej zwolenników na forum,tak mi sie przynajmniej wydaje ;-)

Meredith 
Narcoleptic

Wysłany: 2009-12-16, 15:47   

lukaszo napisał/a:
Dodatkowym plusem stworzenia nowych dzialów jest też ''odkopanie'' niektórych tematów,które były założmy na 8,9 stronie i mało kto tam zaglądał a teraz,dzięki wrzuceniu ich do konkretnego działu stały sie bardziej widoczne.

O to właśnie chodziło. :)

Odpowiedz do tematu