Bez zbędnego rozpisywania się: jeśli forum ma dalej funkcjonować, konieczne są pewne zmiany. Wielu użytkowników odchodzi, inni są coraz mniej aktywni prawdopodobnie dlatego, że na forum niewiele się dzieje. Większość tematów muzycznych została "wyczerpana'. Bo ile można dyskutować o śmierci Kurta?
Skoro grunge jako gatunek jest na wymarciu to czego oczekiwać? Grunge cieszy się coraz mniejszą popularnością wśród młodych ludzi, a jeśli już słuchają grunge'u, to przy okazji rocka. Starsi użytkownicy też poszerzyli swoje muzyczne horyzonty. Dlatego nietrudno przewidzieć, jak będzie dalej: nowych użytkowników będzie coraz mniej, a starsi wypowiedzieli się już na to, na co mieli się wypowiedzieć. Jedynie "nabijacze" są w miarę aktywne, a i one już coraz mniej.
Przejdę do konkretów:
- bardzo fajnie, że dział Religia jest dostępny dla wszystkich. Dzięki temu będzie większe pole do dyskusji. :)
- proponuję rozbić wielki dział "Metal, Punk, Rock, Reggae, Ska..." na poszczególne gatunki muzyczne: "Metal", "Punk" itp. Wtedy będzie większe pole do dyskusji o muzyce. Będzie można więcej rozmawiać o innych gatunkach i zespołach, nie ograniczymy się jedynie do wymarłego grunge'u.
- powinniśmy zatroszczyć się o przyciągnięcie nowych użytkowników. Myślę, że poszerzenie działów muzycznych będzie pierwszym krokiem.
Macie jakieś propozycje? Proszę wszystkich użytkowników o aktywny udział w dyskusji.
Szkoda, żeby nasze forum umarło. Jeszcze gorzej, jeśli miałoby wypadać się kawałek po kawałku, a tak właśnie się dzieje. Jeżeli czegoś nie zmienimy, to nie pomoże tu nawet kolejna zbiórka na serwer.
_________________ - ...stwierdzono u niej wręcz niepoczytalną skłonność do okrucieństwa,
agresji, gwałtownych wybuchów gniewu a także wybujały temperament.
- u każdej baby można stwierdzić coś takiego.
czy możliwośc pisznia w nowo pwosałym dziale punk zmieni to,bo narazie jest dzial,punk-metal,rege?
Nikt tematów nie broni zakładać,po drugie grunge wymarł,ale jak piałem jest tona zespoów,które nawet nie zostały tu poruszone,pozatym jakoś Pearl jam wydaje płytę czy alisi czy Mudhoney dalej gra i pisza o tym 2-3 osoby a po ostanie to forum zaczeło umierać gdy liczba banów i ostrzeżeń przewyższyła liczbę postów i nowozałożonych tematów.Proponuje sie nad tym zastanowić
_________________ KULT:Krzysztof Banasik,Tomek Glazik,,,PEARL JAM:Matt Cameron,Eddie Vedder, Janusz Grudziński,Irek Wereński,,,,,,,,,,,,,Stone Gossard,Jeff Ament,Mike McCready Janusz Zdunek,Piotr Morawiec,,,,,,,,,,,,,,,,,NIRVANA:Dave Grohl,Krist Novoselic,Kurt Cobain Kazik Staszewski,Tomek Goehs,,,,,,,,G,,,,,ALICE IN CHAINS:Jerry Cantrell,Layne Staley,Mike Starr,Sean Kinney
Jak dla mnie obracanie się non stop w jednym muzycznym klimacie, przyciągnie kolejne pokolenie fanów grandżu, którzy będą powtarzać to, co napisaliśmy my.
Mer chodziło o to, żeby horyzony forum poszerzyć o ogólnie pojętą muzykę, a nie jej jeden rodzaj - poprzez swoiste "równouprawnienie" tematów, kończąc z podziałem na gwiazdy z Seattle, a resztę wrzucając do wielkiego woraz napisem "punk,rock,metal,reggae".
Moth,ale też na tym polega forum muzyczne.przychodza młodzi/nowi i wyrażają swoją opinię na dany temat,z resztą...jak zwykle zdecyduje większość,tylko zobacz,że tematy poza grunge'owe muzyczne umierają z tego samego powodu co te grunge.Wszyscy,,którzy zajawkowo i fanowsko pisali o tym poszli Sobie,lub dostali bana
_________________ KULT:Krzysztof Banasik,Tomek Glazik,,,PEARL JAM:Matt Cameron,Eddie Vedder, Janusz Grudziński,Irek Wereński,,,,,,,,,,,,,Stone Gossard,Jeff Ament,Mike McCready Janusz Zdunek,Piotr Morawiec,,,,,,,,,,,,,,,,,NIRVANA:Dave Grohl,Krist Novoselic,Kurt Cobain Kazik Staszewski,Tomek Goehs,,,,,,,,G,,,,,ALICE IN CHAINS:Jerry Cantrell,Layne Staley,Mike Starr,Sean Kinney
wydaje mi sie że możecie miec racje. sam raczej jestem fanem zespołów pokroju Offspring (stary) Pennywise, Unseen, Bad Religion czy Rancid a o tego typu zespołach naprawde jest mało na forum. Ok, forum nazywa sie grunge forum wiec rozumiem ale jesli miałoby to wpłynąc na rozwój to jestem jak najbardziej za. Lubie to forum ale z muzyki grunge słucham w sumie tylko Nirvany i Hole wiec za duzo o innych zespołach nie moge powiedziec. oczywiscie znam dokonania Pearl Jam Soundgarden czy innych klasyków ale nie umiem o nich za duzo porozmawiac. No jeszcze powiedzmy ze duzym fanem jestem Smashing Pumpkins jesli mozna to podciągnac troche pod grunge.
podsumowowując - jestem za nowymi działami i za nowymi działaniami
Błąd. Forum muzyczne polega na dyskusji n/t wszystkich rodzajów muzyki, a nie traktowania ich wybiórczo. Rozumiem, że g-f zakładało od początku skupienie się na konkretnym nurcie (bądź epoce, zależy od popieranej teorii ;) ) muzycznym, ale na tę chwilę to się nie sprawdza i po prostu uważam, że dobrym rozwiązaniem byłoby poszerzenie "asortymentu" muzycznego, tudzież traktowaniu go z większym równouprawnieniem.
no luz,ale przykład Alice in chains.Gdyby nie Chainer swego czasu to ten dział by umarł,a był osobno i co? [rzecież dział osobny był.Jak będzie dział "punk" to ktoś zacznie o tym pisać?
CHĘCI są potrzebne przede wszystkim,a co do nowych uzytkowników,to muzyka grunge jest jaka jest i raczej fan punka stricte nie wejdzie widząc adres www.grunge-forum.com
Zawsze będa przychodzić tu stricte tacy ludzie,bo to takie forum...Może zamiast robić działy to dokończyć tę składnicę z forum ze zrobieniem działu i skończeniem go wreszcie? bo nie sztuka mówić co jeszcze zrobić a lepiej dokończyć to co już zaczęte i wtedy mysleć dalej
czy możliwośc pisznia w nowo pwosałym dziale punk zmieni to,bo narazie jest dzial,punk-metal,rege?
Tak, myślę, że trochę się zmieni.
JAMik napisał/a:
Nikt tematów nie broni zakładać
Owszem, nikt nie broni. Ale po co zakładać temat, który i tak zaraz zgubi się w wielkiej misce ze zmiksowanym punkiem, metalem, ska, reagge i tylko Ridż z Mody Na Sukces wie czym jeszcze.
JAMik napisał/a:
po drugie grunge wymarł,ale jak piałem jest tona zespoów,które nawet nie zostały tu poruszone,
Tona nieporuszonych zespołów w grunge'u? Czy gdzie?
Jeśli w grunge'u to widocznie stali bywalcy forum ich nie słuchają. A jak w innych gatunkach muzycznych, to patrz powyżej.
JAMik napisał/a:
pozatym jakoś Pearl jam wydaje płytę czy alisi czy Mudhoney dalej gra i pisza o tym 2-3 osoby
Nie gadaj, Pearl Jam'u słucha masa ludzi. Myślę, że w przypadku ich i AiC ruch się zrobi przy okazji wydania płyty. A skoro mało osób wypowiada się w temacie o Mudhoney, to widocznie niewielu userów interesuje się ich twórczością. To żadna nowość, że na ogół zainteresowanie grunge'm ogranicza się do Nirvany, Alice In Chains, Pearl Jamu i Soundgarden.
JAMik napisał/a:
a po ostanie to forum zaczeło umierać gdy liczba banów i ostrzeżeń przewyższyła liczbę postów i nowozałożonych tematów.Proponuje sie nad tym zastanowić
Sorry, ale nie gadaj głupot. Ci, który zostali zbanowani wylecieli z forum z konkretnego powodu. Chcemy przyciągnąć nowych ludzi, lubiących muzykę, ale również i kulturalną dyskusję. Nie jesteśmy, a przynajmniej nie powinniśmy być zainteresowani hołotą, która wpadnie, po czym zrobi na forum totalny syf i wiochę. Po co nam tacy nowi użytkownicy? Przecież nie o to w tym chodzi.
Moth napisał/a:
Jak dla mnie obracanie się non stop w jednym muzycznym klimacie, przyciągnie kolejne pokolenie fanów grandżu, którzy będą powtarzać to, co napisaliśmy my.
Mam takie samo wrażenie. Że nowi ludzie się rejestrują na forum, przeglądają je i - być może chcą się wypowiedzieć na temat Nirvany czy Alice in Chains - ale widzą, że tak naprawdę wszystko zostało już powiedziane...
Moth napisał/a:
Mer chodziło o to, żeby horyzony forum poszerzyć o ogólnie pojętą muzykę, a nie jej jeden rodzaj - poprzez swoiste "równouprawnienie" tematów, kończąc z podziałem na gwiazdy z Seattle, a resztę wrzucając do wielkiego woraz napisem "punk,rock,metal,reggae".
Zgadza się. I przy okazji będzie porządek w działach i tematach.
Jamik napisał/a:
Wszyscy,,którzy zajawkowo i fanowsko pisali o tym poszli Sobie,lub dostali bana
Nie wszyscy, tylko niektórzy. A poza tym w temacie o "Sugestiach Forumowiczów" postulowałam już, aby ściągnąć zdezaktualizowane ostrzeżenia, zakazy pisania i bany, które miały być tymczasowymi. Hook się zgodził.
Meredith w temacie "Wasze sugestie - czyli co Was boli i jak to zmienić" napisał/a:
Ostatnio przeglądałam ostrzeżenia użytkowników. Czy ktoś mógłby zdjąć wreszcie temu biednemu Dennisowi zakaz pisania? Podobnie jest z ostrzeżeniami Marianne, MaaD'a i Marlo - są przedawnione.
Hook napisał/a:
Odnośnie ostrzeżeń, to oczywiście jest możliwość ich usunięcia osobom które od dłuższego czasu nie łamią regulaminu. Taka sytuacja miała miejsce rok temu. Nie widzę powodu aby tego nie powtórzyć.
Sam widzisz, że sprawę da się załatwić. :)
Szalikowiec napisał/a:
wydaje mi sie że możecie miec racje. sam raczej jestem fanem zespołów pokroju Offspring (stary) Pennywise, Unseen, Bad Religion czy Rancid a o tego typu zespołach naprawde jest mało na forum. Ok, forum nazywa sie grunge forum wiec rozumiem ale jesli miałoby to wpłynąc na rozwój to jestem jak najbardziej za. Lubie to forum ale z muzyki grunge słucham w sumie tylko Nirvany i Hole wiec za duzo o innych zespołach nie moge powiedziec. oczywiscie znam dokonania Pearl Jam Soundgarden czy innych klasyków ale nie umiem o nich za duzo porozmawiac. No jeszcze powiedzmy ze duzym fanem jestem Smashing Pumpkins jesli mozna to podciągnac troche pod grunge.
podsumowowując - jestem za nowymi działami i za nowymi działaniami
O proszę, kilka cennych uwag. Fajnie, że się wypowiedziałeś, Szalikowiec. :)
_________________ - ...stwierdzono u niej wręcz niepoczytalną skłonność do okrucieństwa,
No ja też w sumie jestem za tym co powiedziała Mer. Na forum zarejestrowałam się parę miesięcy temu, teraz są wakacje i czasu mniej na przeglądanie nowych postów i odpisywanie. Może jak po prostu przyjdzie początek szkoły ludzie zaczną częściej odwiedzać forum.
teraz są wakacje i czasu mniej na przeglądanie nowych postów i odpisywanie.
...i tu masz rację. Ludziska się bawią, a nie przesiadują jak mer, przez cały dzień przed kompem ;p ;)= Przyjdzie zima, śniegu będzie po kolana
ps. a bladaś mer, oj blada pewnie ;p ;)
Co racja to racja, wyjdą płyty bedzie o czym dyskutowac xd
A co do rozbicia na więcej działu to zdecydowanie dobry pomysł, bo te tematy się trohe mieszaja, ja kiedys ledwo co o soundgarden temat znalazlem
A co do nowych uzytkownikow, to tak z autopsji powiem, ze po to się w końcu zarejestrowałem, żeby móc własnie napisac cos w tych tematach, w których wszyscy juz wszystko powiedzieli xd
Że ja blada?? ;D Ja mam szlachetną, jasną karnację, iście królewską. ;D Nie to co pachołki i inni moi poddani robiący w polu...
1. Moderator nie nabija postów - moderator ma wiele do przekazania
2. Moderator nie myli się - moderator ma inne zdanie
3. Moderator nie obija się - moderator czuwa
4. Moderator nie rozmywa tematu - moderator przypomina o innych ważnych sprawach
5. Moderator nie obraża innych - moderator dobitnie zwraca uwagę
6. Moderator nie flooduje - moderator ekspresywnie wyraża swoje myśli
7. Moderator nie wykłóca się - moderator szkoli forumowiczów
8. Moderator nie zakłada głupich tematów - moderator sprawdza czujność forumowiczów
teraz są wakacje i czasu mniej na przeglądanie nowych postów i odpisywanie. Może jak po prostu przyjdzie początek szkoły ludzie zaczną częściej odwiedzać forum.
Pewno, przecież żniwa w pełni
Ale mogę się założyć, że w porę wakacji na G-F mniej ludzi się rejestrowało...
Swoją drogą: gdzie statystyka?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum