"Tragiczna śmierć Cobaina była przykładem do naśladowania dla conajmniej 68 młodych ludzi, którzy odebrali sobie życie" (fragment z książki "Kto zabił Kurta Cobaina?")
Właśnie - co o tym wszystkim myślicie? Co wpłynęło na to, że conajmniej 68 ludzi (a może i więcej) popełniło samobójstwo bo (cytuję) "nie wyobrażało sobie życia bez Kurta"? Jak zapobiec takim katastrofom w przyszłości? I chyba najważniejsze pytanie: dlaczego akurat Kurt ich tak poruszył? Dlaczego chcieli akurat Jego "naśladować"? (wtedy nie było dowodów, że może być to morderstwo, tylko ewidentnie uznawano to za samobójstwo, więc można to nazwać naśladowaniem) Myślę, że to może byc kolejnym przykładem, że Kurt miał ogromny wpływ na otoczenie. Jak czytałam o tych nastolatkach, którzy włączali piosenki Nirvany, zostawiali list i... kończyli ze sobą to... Nie da się opisać tego uczucia...
_________________ Czasami wolę być zupełnie sam,
Niezdarnie tańczyć na granicy zła,
I nawet stoczyć się na samo dno,
Czasami wolę to niż czułość waszych obcych rąk...
Ludzka głupota i gówniarstwo moim zdaniem ot cała przyczyna można by dodać jeszcze fanatyzm.
Dlaczego Kurt ? Buntowink z bogatą przeszłością interesujący tworzący muzyke poprostu idol.
Hmm myślicie, że chodziło im o modę i popisanie się przed innymi, że "ja też mogę byc taki jak Kurt" ?
Ludzka głupota i gówniarstwo moim zdaniem ot cała przyczyna można by dodać jeszcze fanatyzm.
Dlaczego Kurt ? Buntowink z bogatą przeszłością interesujący tworzący muzyke poprostu idol.
Moth napisał/a:
Taa. To tak jak po wydaniu "Cierpień młodego Wertera". Każdy chciał być romantycznym bohaterem i 'w modzie' były samobójstwa.
Chyba nic dodać, nic ująć.
Sabcia100 napisał/a:
Hmm myślicie, że chodziło im o modę i popisanie się przed innymi, że "ja też mogę byc taki jak Kurt" ?
Pewnie się załamali. Mój Kurt, mój idol...Nie ma go!!! Co je bez niego zrobię?
_________________ Your world can end in the blink of an eye. One event, one unexpected twist of fate and suddenly the world as you knew... is gone... forever. All that you held dear, all that you held close... is washed away in a sea of distant memory. Life... is cruel. Of this I have no doubt. But life continues on... with, or without you. One can only hope that one leaves behind a lasting legacy. But so often, the legacies we leave behind... are not the one we intended.
No w sumie może i tak było. Trzeba też powiedzieć o tym, że wiele osób, które słuchały wtedy Nirvany były jakby odrzucone przez otoczenie. W Kurcie chyba znalazły taką jakby podporę, która jest w podobnej sytuacji co oni, ma podobne poglądy na świat, i wiadomo o co chodzi, a w momencie, gdy usłyszeli o jego samobójstwie to w ich psychice nastąpił taki szok: "Co dalej?" I wtedy ich świat się zawalił - nie mieli już nikogo. Pewnie pomyśleli sobie też "skoro on nie dał rady wytrzymać na tym świecie, to co dopiero ja?" I skończyło się to tak, jak się skończyło. Ale nie wiem... Tylko oni wiedzą jak było...
To poprostu jest glupota idaca w parze ze slaba psychika i fanatyzmem, co razem daje nam... śmierc.
To ja ide sie zacpam na smierc, bo nie wyobrazam sobie zycia bez Layna... ech.
;p
---
„Wszystko zdarza się tylko raz. I nigdy nie wraca.
Jeśli będziesz próbował[a] wskrzeszać przeszłe zdarzenia, ominiesz to, co ma się wydarzyć w następnej kolejności”
Nawet sobie nie żartuj Bo nie ma z czego. Z jednej strony to, że Nirvana na nowo ma "odżyć" trochę mnie "przeraża" , bo nie wiadomo, czy to się nie będzie powtarzać - mam na myśli te samobójstwa. Doskonale wiemy, co teraz dzieje się w polskich szkołach, mało to samobójstw już było? Ale mam nadzieję, że niektórzy nastolatkowie w końcu zmądrzeją i przekonają się, że nie warto tak kończyć. I mam nadzieję, że nie zrobią z Kurta osoby, która jakby namawia ich do zabijania się, bo wtedy będzie źle.
moim zdaniem to jedna wielka głupota zabić się z powodu idola, kogoś kto nie miał nawet pojęcia o moim istnieniu żałośni są tacy ludzie, w ogóle samobójstwo to głupota
_________________ Nie próbuj mnie uczyć swoich tez
Kiedy mówić "tak" - kiedy mówić "nie"
Nie prowadź do reguł bram
Nie każ żyć jak każe plan
Samobójstwo to już inny temat z cyklu wyjścia z sytuacji bez wyjścia...może kiedyś się założy.
To faktycznie fanatzym.Jedna z plotek głosi,że lithium bądź sliver puszczone od tyłu jest muzyką budzącą do samobójstwa.
Wszystko co było to już lud napisał.Każdy chyba napisze praktycznie to samo,bo chyba nikt nie pochwala tego typu zachowania.Więc ja powiem tyle,by jakis morał sensowny był:
Warto patrzeć na Cobaina jako na zdolnego artystę,wokalistę,osobę która z prostoty i syfu uczyniła sztukę.Trzymajmy się z dala od tego co go wykończyło...od dragów i śmierci...jakby trywialnie to nie brzmiało.
_________________ KULT:Krzysztof Banasik,Tomek Glazik,,,PEARL JAM:Matt Cameron,Eddie Vedder, Janusz Grudziński,Irek Wereński,,,,,,,,,,,,,Stone Gossard,Jeff Ament,Mike McCready Janusz Zdunek,Piotr Morawiec,,,,,,,,,,,,,,,,,NIRVANA:Dave Grohl,Krist Novoselic,Kurt Cobain Kazik Staszewski,Tomek Goehs,,,,,,,,G,,,,,ALICE IN CHAINS:Jerry Cantrell,Layne Staley,Mike Starr,Sean Kinney
Warto patrzeć na Cobaina jako na zdolnego artystę,wokalistę,osobę która z prostoty i syfu uczyniła sztukę.Trzymajmy się z dala od tego co go wykończyło...od dragów i śmierci...jakby trywialnie to nie brzmiało.
I tu sie podpisuje nogami rekami i głową.
---
„Wszystko zdarza się tylko raz. I nigdy nie wraca.
Jeśli będziesz próbował[a] wskrzeszać przeszłe zdarzenia, ominiesz to, co ma się wydarzyć w następnej kolejności”
Jedna z plotek głosi,że lithium bądź sliver puszczone od tyłu jest muzyką budzącą do samobójstwa
hahaha...zaraz sobie puszczę od tyłu, skoczę po jakiś sznureczek i podyndam doprawdy wyśmienita plotka! Tak jak napisałeś nad samobójstwem sensu stricte można ciągle dyskutować. W tym wypadku mogę sie jedynie przychylić do waszego zdania. Głupota!A co muszą czuć bliscy tych osób? Wiele młodych ludzi nie zdaje sobie sprawy, że ich idol to zwykły dupek A czy w ogóle zostało dowiedzione, że to Kurt sam sie zabił? hmm...
_________________ Io sono il Lupo, impronte sulla neve, impronte presto cancellate...
...bue bue bue...
...ja nic nie wiem...nie mam nic do powiedzenia...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum