Grunge Forum
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Download Nasze loga

Poprzedni temat :: Następny temat
"Dzienniki Kurta" - czy to uczciwe?
Autor Wiadomość
Meredith 

Wysłany: 2006-09-29, 20:20   "Dzienniki Kurta" - czy to uczciwe?

Wiem, że niektórzy pewnie uznają to za dziwactwo, że zakładam dwa osobne tematy, a każdy z nich dotyczy "Dzienników". Jednak tutaj chciałabym skupić się na rozważaniach z cyklu: czy to jest uczciwe, by publikować osobiste zapiski, w dodatku po śmierci autora.

Różne są motywacje pisania dzienników. By "wyrobić" sobie światopogląd, posegregować myśli... Jednak mało kto godzi się na wydanie tych zapisków. Skoro są prywatne, to nikt nie powinien ich czytać, nawet najbliższe osoby, a co dopiero zupełnie obcy ludzie? Z tego, co wiem, Kurt nigdy nie zostawił jakiejś notki, w której prosił o pokazanie światu jego "spisanych myśli". Trzeba wziąć pod uwagę fakt, że wiele rzeczy pisze się pod wpływem chwili, w gniewie lub w momencie innych silnych emocji.
Jednakże spotkałam się z opinią, że: przecież pisze się po to, żeby ktoś to przeczytał. Że dzienniki bardzo często Kurt pokazywał znajomym, zdarzało się, że leżały otwarte na jego stole kuchennym i przeglądali je zupełnie przypadkowi ludzie. Że jeśli by chciał, to mógł pamiętniki przecież spalić...

Czy to wystarczający powód, by pokazać je całemu swiatu? Czy zmarłemu nie należy się spokój i "wieczny odpoczynek"? Czy to w porządku wobec człowieka, który za życia szczerze nienawidził sławy i wdzierania się w jego prywatne życie?
Czekam na Wasze opinie.
Ostatnio zmieniony przez Meredith 2006-09-30, 11:14, w całości zmieniany 1 raz  

JAMik 
Poligon nr. 4

Wysłany: 2006-09-29, 20:22   

Należy dać spokój zmarłemu,a nawet jakby żył...po resztę odsyłam do "Poezji" tam skrobnołem co o tym sądzę.
Kazik Staszewski,Tomek Goehs,,,,,,,,G,,,,,ALICE IN CHAINS: Jerry Cantrell,Layne Staley,Mike Starr,Sean Kinney

Rudzielec
(no)che guevara

Wysłany: 2006-09-29, 20:25   

moim zdaniem wszystko da sie w jednym zmiescic :roll:

Meredith 

Wysłany: 2006-09-29, 20:30   

Być może, ale ja zamieściłam dwa osobne. I chciałabym przeczytać wypowiedzi w obu.
Jadnak nikogo nie zmuszam.

hook 

Wysłany: 2006-09-29, 20:46   

Kwestie uczciwości rozstrzyga prawo, sądy. Co jest etyczne a czego się już nie godzi robic. Na co mozemy sobie pozwolic i czy w kazdej sytuacji. Duzo w takim pojmowaniu zasadnosci wydania Pamietnikow zaułków, krętych uliczek, pułapek. Osobiście nie mam zdania na ten temat. Sądze iż na to pytanie każdy z nas odpowie wedle swoich moralnych (moralność jak wiemy wiele twarzy posiada) wartości.

JAMik 
Poligon nr. 4

Wysłany: 2006-09-30, 00:40   

http://grunge-forum.com/topics16/poezja-vt59.htm

Drugie od góry...tyle w obu kwestich dzienników...
Kazik Staszewski,Tomek Goehs,,,,,,,,G,,,,,ALICE IN CHAINS: Jerry Cantrell,Layne Staley,Mike Starr,Sean Kinney

Scarlett O'Hara 
Crazy diamond

Wysłany: 2006-11-15, 18:10   

"Dzienniki" przeczytałam, kiedy miałam 12 lat (swoją drogą, lektura w sam raz dla takich dziewczynek). Teraz już bym chyba nie ruszyła. Ale wtedy nieźle mnie to kopnęo. Młoda byłam i głupia.
Niech inni czytają, jeśli chcą. Co z tego, że ja swoich pamiętników nie pokazałabym nikomu? Ja to ja, Kurt to Kurt. Dużo wspólnego nie mamy. Oprócz tego, że kocham Nirvanę.

Mika 
T-1000

Wysłany: 2006-11-15, 19:37   

Scarlett O'Hara napisał/a:
Niech inni czytają, jeśli chcą. Co z tego, że ja swoich pamiętników nie pokazałabym nikomu? Ja to ja, Kurt to Kurt. Dużo wspólnego nie mamy.

Zdaje się,że pokazanie tych dzienników światu,nie było już jego decyzją.
Your world can end in the blink of an eye. One event, one unexpected twist of fate and suddenly the world as you knew... is gone... forever. All that you held dear, all that you held close... is washed away in a sea of distant memory. Life... is cruel. Of this I have no doubt. But life continues on... with, or without you. One can only hope that one leaves behind a lasting legacy. But so often, the legacies we leave behind... are not the one we intended.

YodaM 
Grafik
Poligon nr.4

Wysłany: 2006-11-15, 19:41   

Dzienniki czytalem ale z ciekawości, nie zeby sie tym podniecać czy cos i powiem szczerze, że jakoś mnie nie urzekły... pewnie cenzura wycieła te co ważniejszcze fragmenty, chociaż nie wycieli pewnego ważnego fragmentu który tak wskazuje na to, że Kurt nie chciał się zabić w hotelu w tę pamiętną noc... twierdził ze był zbyt szczesliwy... hmmm najciekawsze co było w tych dziennikach :)

Fly People Fly - szukajcie mnie pod chmurami!

---

T.Nalepa - Zawsze wierny mi...

---

„Wszystko zdarza się tylko raz. I nigdy nie wraca.
Jeśli będziesz próbował[a] wskrzeszać przeszłe zdarzenia, ominiesz to, co ma się wydarzyć w następnej kolejności”

Moth 
Fra Diavolo

Wysłany: 2006-11-15, 20:31   

Ścierwo. Nie żeruje się na zmarłym. Nie czyta się czyichś PRYWATNYCH zapisków. Jak hieny. :/

Your god is dead and no one cares . If there is a hell I'll see you there.

YodaM 
Grafik
Poligon nr.4

Wysłany: 2006-11-15, 20:53   

Moth napisał/a:
Ścierwo. Nie żeruje się na zmarłym. Nie czyta się czyichś PRYWATNYCH zapisków. Jak hieny. :/

Wiesz sam tak myslalem na poczatku, ale sobie pomyslalem, ze cenzorzy wycieli te fragmenty co ważniejsze/intymniejsze i dali nam tylko kilka nie istotnych faktow :)

---

---

Jeśli będziesz próbował[a] wskrzeszać przeszłe zdarzenia, ominiesz to, co ma się wydarzyć w następnej kolejności”

Moth 
Fra Diavolo

Wysłany: 2006-11-15, 20:56   

Kiepsko sobie to tłumaczysz. Ja bym tego nie przeczytał. No ale cóż. Różni są ludzie, różne mają podejście.

Your god is dead and no one cares . If there is a hell I'll see you there.

JAMik 
Poligon nr. 4

Wysłany: 2006-11-15, 21:32   

Moth napisał/a:
Kiepsko sobie to tłumaczysz. Ja bym tego nie przeczytał. No ale cóż. Różni są ludzie, różne mają podejście.

Ja bym nie rozróżniał.Trza by spytać Cobaina jakie fragmenty w ógóle by chciał pokazać.Swoje zdanie już wyraziłem.Tylko w rękach trzymałem w sklepie.Chwila zainteresowania,przelukałem rysunki i szybka myśl...nie nie przeczytam.To jego głowa.Do czego chciał bym się dokopał to dał w wywiadach i tekstach.

YodaM 
Grafik
Poligon nr.4

Wysłany: 2006-11-15, 23:06   

Jak juz mowilem, mnie najbardziej interesowaly teksty piosenek oraz ostatnia strona ;) reszty nawet nie pamietam co tam wypisywal ;p

---

---

Alice 
alive

Wysłany: 2006-11-16, 08:18   

nie czytałam tych dzienników, bo czułabym się głupio... nie powiem ciekawość mnie żarła jak nie wiem co, ale według mnie to by było... po prostu postawiłam się w takiej sytuacji (kiedyś pisałam dziennik) i od razu pomyślałam: "COOO???? KTOŚ MIAłBY TO CZYTAĆ???!!! NIGDY!!!" i postanowiłam je zostawić w spokoju. Nie wiem co prawda jak bardzo osobiste rzeczy tam pisał i nie chciałam się przekonać. Może i cenzura wycięła, ale nie umiałabym czegoś takiego zrobić. i chociaż uważam to za niekoniecznie chwalebny czyn, to jednak w pewnym sensie podziwiam tych, którzy to zrobili :-)

Odpowiedz do tematu