Grunge Forum
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Download Nasze loga

Poprzedni temat :: Następny temat
Interpretacja i analiza "Smells Like Teen Spirit"
Autor Wiadomość
donno

Wysłany: 2007-02-09, 12:29   Interpretacja i analiza "Smells Like Teen Spirit"

Witam wszystkich!!!
Potrzebuje dosc dobra interpretacje i analize tego utworu. Sam mam z tym nie mały problem wiec szukam jakiegos eksperta:P Czy ktos sie tego podejmie??
Bylbym bardzo wdzieczny

JAMik 
Poligon nr. 4

Wysłany: 2007-02-09, 12:34   

Tutaj masz tłumaczenie smellsa a co do interpretacji...każdy sztukę pojmuje innaczej ;-)
Kazik Staszewski,Tomek Goehs,,,,,,,,G,,,,,ALICE IN CHAINS: Jerry Cantrell,Layne Staley,Mike Starr,Sean Kinney

donno

Wysłany: 2007-02-09, 13:47   

Tłumaczenie i ogólną interpretacje znam. Samemu mi trudno się za to zabrać gdyż tekst jest zbyt chaotyczny, rozbieżny. Dlatego zwróciłem się do grungowych fanów. Ale jak mówisz, że trudno jest jednoznacznie zinterpretować i każdy pojmuje na swój sposób to ok.
Mimo wszystko dzieki za odpowiedź i link;)

Guarana 

Wysłany: 2007-02-09, 14:47   

trudno będzie rozszyfrować konkretne znaczenie w utworach Cobaina, ale dla chcącego nic trudnego :)

Moth 
Fra Diavolo

Wysłany: 2007-02-09, 15:00   

Być może dlatego, że pisał bezsensowne frazesy, przypuszczając, że kiedyś banda nadgorliwych fanów będzie bawić się w (nad)interpretacje. ;-)

Your god is dead and no one cares . If there is a hell I'll see you there.

hook 

Wysłany: 2007-02-09, 15:25   

Moth: Wiesz, sądze ze on o tym zupelnie nie myslal, nie przypuszczal ze dzieki Nevermind stana sie swiatowa super gwiazda, oczywiscie Cobain spodziewal sie sukcesu.. ale nie na taka skale;)

Co do samej interpretacji.. to coz, nie doszukiwalbym sie w tym objawien na miare proroctw Izraela ;) Po prostu, składał linijka po linijce, niezależne od siebie wersy.. w ksiażce Come As You Are masz wyjasnionych kilka linijek (zwrot: Here we are now, entertain us - byl przewrotnym, powitalnym zwrotem Cobaina).. sam Cobain rownież nie lubial zbytnio komentowac swoich tekstow.. zostawial to innym;)

YodaM 
Grafik
Poligon nr.4

Wysłany: 2007-02-09, 15:26   

Moth napisał/a:
Być może dlatego, że pisał bezsensowne frazesy, przypuszczając, że kiedyś banda nadgorliwych fanów będzie bawić się w (nad)interpretacje.

Mniej wiecej tez tak mysle ;) Tego utworu jak z reszta innych Nirvanowych utworkow nie da sie zinterpretowac, przynajmniej to nie ma sensu bo tekst byl pisany kilka dni/godzin przed dograniem kawalka... do tego jak interpretowac chaos ? :)

Ale zycze powodzenia, jesli cos ciekawego z tego kawalka wyciagniesz to napisz tutaj, chetnie przeczytam ;)

Fly People Fly - szukajcie mnie pod chmurami!

---

T.Nalepa - Zawsze wierny mi...

---

„Wszystko zdarza się tylko raz. I nigdy nie wraca.
Jeśli będziesz próbował[a] wskrzeszać przeszłe zdarzenia, ominiesz to, co ma się wydarzyć w następnej kolejności”

Iza 
Miyo-chan

Wysłany: 2007-02-09, 15:34   

Nie wszystkie były pisane "kilka dni/godzin przed dograniem" niektóre były doszlifowywane latami ;) Niech kazdy sobie interpretuje na swoj sposób i po problemie :12:

Dumb 

Wysłany: 2007-02-09, 16:17   

w jakimś dodatku do "wyborczej" widziałam dość ciekawą interpretacje... gdzieś to nawet mam, jak znajde to wrzuce ;-)
Nie każ żyć jak każe plan

donno

Wysłany: 2007-02-09, 18:38   

Dumb naprawde bede wdzieczny jak znajdziesz te interpretacje, uratujesz czlowiekowo zywota:D Interpretacja tego jest dla mnie tak wazna gdyz wchodzi ona w sklad mojej prezentacji maturalnej:P

nir-va-na 
nir-va-na

Wysłany: 2007-07-16, 20:54   

To moja interpretacja:
Load up on guns and / Naładuj spluwy- zbuntuj się
Bring your friends / I przyprowadź przyjaciół - rozszerz bunt
It's fun to lose / Fajnie jest przegrywać
And to pretend / I udawać - bądź przygotowany na porażki
She's over bored / Ona jest kompletnie znudzona
And self assured / I pewna siebie - "grzeczni" ludzie ameryki (ameryka to "ona") są pewni tego że twój bunt szybko zgaśnie
Oh no, I know a dirty word / Och nie, znam brzydkie słowo - nie wiem o co chodzi

Hello, hello, hello, how low? / Witaj, jak nisko? - nie wiem o co chodzi

With the lights out it's less dangerous / Przy zgaszonych światłach jest bezpieczniej - na marginesie społeczeństwa będziesz czuł się najlepiej
Here we are now / Oto jesteśmy
Entertain us / Zabawiajcie nas - Punki całego świata Cię przygarną
I feel stupid and contagious / Czuję się głupi i zaraźliwy - ludzie będą cię szykanować za to jaki jesteś
Here we are now / Oto jesteśmy
Entertain us / Zabawiajcie nas - Punki całego świata Cię przygarną
A mulatto / Mulat
An albino / Albions
A mosquito / Moskit
My Libido / Moje Libido - (ostatnie cztery wersy) potwierdzenie że przygarnie cię każdy zbuntowany

W następnych zwrotkach Kurt opowiada o sobie

I'm worse at what I do best / Jestem najgorszy w tym co robie najlepiej - Ludzie dyskryminują Kurta za to co robi jednak on robi to najlepiej
And for this gift I feel blessed / I za ten dar czuje się błogosławiony
Our little group has always been / Nasza mała grupa zawsze była
And always will until the end / I zawsze będzie do końca - za talent Kurta, ten dziękuje Bogu lub zrządzeniu losu( nie wiem czy jest wierzący) i Kurt sądzi że jego zespół zostanie zapamiętany na zawszę(nie pomylił się)

And I forget / I zapominam
Just why I taste / Dlaczego właściwie próbuje -Nie wiem dlaczego tworzę tą muzykę
Oh yeah, I guess it makes me smile / A no tak, chyba mnie to rozwesela - już wiem kocham tą muzykę i nie mogę bez niej żyć
I found it hard / Myślę, że to trudne
It was hard to find / Było trudne do odkrycia - na początku robiłem muzykę dla pieniędzy teraz zrozumiałem że po prostu ją kocham
Oh well, whatever, nevermind / Dobrze, cokolwiek, nieważne

Domisiek 
No Bass, No Fun

Wysłany: 2007-08-12, 01:06   

woho, niezła interpretacja!

to o czym myslal Kurt piszac 'smells' już raczej nie zostanie odszyfrowane, dlatego trza samemu coś wymyślec i zainterpretować wg uznania.
czy jakoś tak. :P

trevor 
in your mind

Wysłany: 2007-10-02, 10:55   

Kurt nie miał w tym kawału (sam od siebie) nic do przekazania.... ale oczywiście mozemy go interpretować sami....

nir-va-na zrobiła to bardzo udanie :)
----------------------

Chainer 
CureForOptimism

Wysłany: 2007-10-02, 11:36   

Po co interpretopwać coś co tak naprawde nie ma sensu..i jest ułożone tylko po to aby sie rymowało.? Dziecinada :D

Wygląda to tak.."O Boże to Kurt Cobain, our GOD, pewnie ma cos głębokiego do przekazania, w swoich beznadziejnych tekstach ;]"

No sorry ale Cobain teksciarzem był marnym i przesłanie się dla niego nie liczylo.. jak sam powiedział "Tekst jest wypełnieniem, dodatkiem do muzyki, nie przywiązuje do niego uwagi"

trevor 
in your mind

Wysłany: 2007-10-02, 11:44   

Chainer napisał/a:
Wygląda to tak.."O Boże to Kurt Cobain, our GOD, pewnie ma cos głębokiego do przekazania, w swoich beznadziejnych tekstach ;]"

nie ma to jak komuś mądrze dojebać ;]

w każdym tekście możńa sie czegoś doszukać. Artysta nie zamyka swoich utworów dla innych. Kazdy wyciaga z textów coś innego. Nawet gdyby ktoś napisał kawałek w s tylu "latają ptaszki latają połące" każdy próbował by sie zaraz doszukiwać jakichś przeżyc autobiograficznych u artysty.... nie każdy o czymś pisze, lecz z wszystkiego możńa coś wyciągnąć, choćby dla włąsne satysfakcji
----------------------

Odpowiedz do tematu