Wysłany: 2007-02-09, 12:29 Interpretacja i analiza "Smells Like Teen Spirit"
Witam wszystkich!!!
Potrzebuje dosc dobra interpretacje i analize tego utworu. Sam mam z tym nie mały problem wiec szukam jakiegos eksperta:P Czy ktos sie tego podejmie??
Bylbym bardzo wdzieczny
Tłumaczenie i ogólną interpretacje znam. Samemu mi trudno się za to zabrać gdyż tekst jest zbyt chaotyczny, rozbieżny. Dlatego zwróciłem się do grungowych fanów. Ale jak mówisz, że trudno jest jednoznacznie zinterpretować i każdy pojmuje na swój sposób to ok.
Mimo wszystko dzieki za odpowiedź i link;)
trudno będzie rozszyfrować konkretne znaczenie w utworach Cobaina, ale dla chcącego nic trudnego :)
_________________ Guarana to roślina dająca dobrą kondycję i lepsze samopoczucie. Działa orzeźwiająco, uważana za magiczną, za sposób na odzyskanie sił.
Moth: Wiesz, sądze ze on o tym zupelnie nie myslal, nie przypuszczal ze dzieki Nevermind stana sie swiatowa super gwiazda, oczywiscie Cobain spodziewal sie sukcesu.. ale nie na taka skale;)
Co do samej interpretacji.. to coz, nie doszukiwalbym sie w tym objawien na miare proroctw Izraela ;) Po prostu, składał linijka po linijce, niezależne od siebie wersy.. w ksiażce Come As You Are masz wyjasnionych kilka linijek (zwrot: Here we are now, entertain us - byl przewrotnym, powitalnym zwrotem Cobaina).. sam Cobain rownież nie lubial zbytnio komentowac swoich tekstow.. zostawial to innym;)
_________________ Tym co masz jest sumienie, bracie, szanuj je bo możesz je stracić
Być może dlatego, że pisał bezsensowne frazesy, przypuszczając, że kiedyś banda nadgorliwych fanów będzie bawić się w (nad)interpretacje.
Mniej wiecej tez tak mysle ;) Tego utworu jak z reszta innych Nirvanowych utworkow nie da sie zinterpretowac, przynajmniej to nie ma sensu bo tekst byl pisany kilka dni/godzin przed dograniem kawalka... do tego jak interpretowac chaos ? :)
Ale zycze powodzenia, jesli cos ciekawego z tego kawalka wyciagniesz to napisz tutaj, chetnie przeczytam ;)
---
„Wszystko zdarza się tylko raz. I nigdy nie wraca.
Jeśli będziesz próbował[a] wskrzeszać przeszłe zdarzenia, ominiesz to, co ma się wydarzyć w następnej kolejności”
Nie wszystkie były pisane "kilka dni/godzin przed dograniem" niektóre były doszlifowywane latami ;) Niech kazdy sobie interpretuje na swoj sposób i po problemie
Dumb naprawde bede wdzieczny jak znajdziesz te interpretacje, uratujesz czlowiekowo zywota:D Interpretacja tego jest dla mnie tak wazna gdyz wchodzi ona w sklad mojej prezentacji maturalnej:P
To moja interpretacja:
Load up on guns and / Naładuj spluwy- zbuntuj się
Bring your friends / I przyprowadź przyjaciół - rozszerz bunt
It's fun to lose / Fajnie jest przegrywać
And to pretend / I udawać - bądź przygotowany na porażki
She's over bored / Ona jest kompletnie znudzona
And self assured / I pewna siebie - "grzeczni" ludzie ameryki (ameryka to "ona") są pewni tego że twój bunt szybko zgaśnie
Oh no, I know a dirty word / Och nie, znam brzydkie słowo - nie wiem o co chodzi
Hello, hello, hello, how low? / Witaj, jak nisko? - nie wiem o co chodzi
With the lights out it's less dangerous / Przy zgaszonych światłach jest bezpieczniej - na marginesie społeczeństwa będziesz czuł się najlepiej
Here we are now / Oto jesteśmy
Entertain us / Zabawiajcie nas - Punki całego świata Cię przygarną
I feel stupid and contagious / Czuję się głupi i zaraźliwy - ludzie będą cię szykanować za to jaki jesteś
Here we are now / Oto jesteśmy
Entertain us / Zabawiajcie nas - Punki całego świata Cię przygarną
A mulatto / Mulat
An albino / Albions
A mosquito / Moskit
My Libido / Moje Libido - (ostatnie cztery wersy) potwierdzenie że przygarnie cię każdy zbuntowany
W następnych zwrotkach Kurt opowiada o sobie
I'm worse at what I do best / Jestem najgorszy w tym co robie najlepiej - Ludzie dyskryminują Kurta za to co robi jednak on robi to najlepiej
And for this gift I feel blessed / I za ten dar czuje się błogosławiony
Our little group has always been / Nasza mała grupa zawsze była
And always will until the end / I zawsze będzie do końca - za talent Kurta, ten dziękuje Bogu lub zrządzeniu losu( nie wiem czy jest wierzący) i Kurt sądzi że jego zespół zostanie zapamiętany na zawszę(nie pomylił się)
And I forget / I zapominam
Just why I taste / Dlaczego właściwie próbuje -Nie wiem dlaczego tworzę tą muzykę
Oh yeah, I guess it makes me smile / A no tak, chyba mnie to rozwesela - już wiem kocham tą muzykę i nie mogę bez niej żyć
I found it hard / Myślę, że to trudne
It was hard to find / Było trudne do odkrycia - na początku robiłem muzykę dla pieniędzy teraz zrozumiałem że po prostu ją kocham
Oh well, whatever, nevermind / Dobrze, cokolwiek, nieważne
to o czym myslal Kurt piszac 'smells' już raczej nie zostanie odszyfrowane, dlatego trza samemu coś wymyślec i zainterpretować wg uznania.
czy jakoś tak. :P
_________________ Come as you are, as you were,
As I want you to be...
Po co interpretopwać coś co tak naprawde nie ma sensu..i jest ułożone tylko po to aby sie rymowało.? Dziecinada :D
Wygląda to tak.."O Boże to Kurt Cobain, our GOD, pewnie ma cos głębokiego do przekazania, w swoich beznadziejnych tekstach ;]"
No sorry ale Cobain teksciarzem był marnym i przesłanie się dla niego nie liczylo.. jak sam powiedział "Tekst jest wypełnieniem, dodatkiem do muzyki, nie przywiązuje do niego uwagi"
Wygląda to tak.."O Boże to Kurt Cobain, our GOD, pewnie ma cos głębokiego do przekazania, w swoich beznadziejnych tekstach ;]"
nie ma to jak komuś mądrze dojebać ;]
w każdym tekście możńa sie czegoś doszukać. Artysta nie zamyka swoich utworów dla innych. Kazdy wyciaga z textów coś innego. Nawet gdyby ktoś napisał kawałek w s tylu "latają ptaszki latają połące" każdy próbował by sie zaraz doszukiwać jakichś przeżyc autobiograficznych u artysty.... nie każdy o czymś pisze, lecz z wszystkiego możńa coś wyciągnąć, choćby dla włąsne satysfakcji
_________________ ---------------------
Kiedy ktoś napotka kogoś
kto buszuje w zbożu...
----------------------
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum