W ta GH raczej graja nastolatkowie, a raczej, tak mi się zdaje ze jest więcej ludzi w moim wieku którzysłuchają Nirvany i podobnych zespołów, niż ludzi w moim wieku słuchających Hendrixa :P Cobain tam jest tylko po to żeby gra się sprzedała. Po prostu wkurza mnie inwestowanie, wydawanie kasy na rzecz Cobaina czyli w sumie jego głupiej żony która tą kasę dostaje. Przecież jest pełno świetnych zespołów które zasługują na to by się znaleźć w tej grze. Ehh... a skąd podejrzewam co Cobain chce a czego nie chce ? Powiedzmy, że to są moje domyślenia,które wywnioskowałam po obejrzeniu/przeczytaniu wywiadów udzielanych o nim z jego przyjaciółmi.
Cobain tam jest tylko po to żeby gra się sprzedała. Po prostu wkurza mnie inwestowanie, wydawanie kasy na rzecz Cobaina czyli w sumie jego głupiej żony która tą kasę dostaje
Juz bez przesady, nei gadałem z nia wiec nei oceniam jej inteligencji, ale jak słucha się tego co stworzyła to bym tak nie powiedział.
Co do kasy i tego, ze dostaje to chyba z czegos musi utrzymac siebie i córkę. A to że wydaje sie ze Courtney 'leci na kase' to mysle ze to moze miec bardziej skomplikowane przyczyny niż jej hmm głupota i pustosc.
A troche w tym porawdy jest w tym ze Cobain jest tam dlatego, ze target gh jesgo slucha a nie Casha czy Hendrixa xd
wszyscy się podniecają, że jak można bezcześcić pamięć cobaina i nie byłby zadowolony z tego, że jest bohaterem gry, ale nikt tak nie pisze o hendriksie i cashu, którzy są w dokładnie takiej samej sytuacji, czyli są martwymi legendami (nieporównywalnie większymi) i też mogliby nie być z tego powodu zadowoleni.
O tym samym pomyślałam. I nie podoba mi się to. Ani w przypadku biednej Marylin Monroe (pięknej i utalentowanej kobiety, która też zapewne nie chciałaby się stać tym, czym się stała - myślę że na pewno nie w taki sposób i nie na taką skalę), ani Jimmy'ego Hendrix'a, ani Johnny'ego Casha. Nie podobałoby mi się to również w przypadku John'a Lennona. Nie podoba mi się to, ale cóż - prawa rynku.
Bo co innego, jak wyraża zgodę żywy - odpowiada sam za siebie i to jego sprawa, a co innego jak ktoś jest martwy i takiej zgody wyrazić nie może. Ale jak najbardziej mogą to zrobić za niego ci, którzy mają do tego uprawnienia. I - rzecz jasna - swoje interesy w tym. A interesem takich osób powinno być dbanie o dobre imię zmarłego artysty i postępowanie z jego wizerunkiem tak, jakby tego chciał. Jeśli nie miał nic przeciwko koszulkom, naszywkom i przypinkom z zespołami (z tym i swoją podobizną), to ok. Ale jeśli czemuś tam się sprzeciwiał, to nie powinno się obrzydliwie wykorzystywać faktu, że decyduje ten, kto może. Czyt. ten, kto żyje. Bo zmarły nie ma nic do gadania.
Konkludując - myślę, że w przypadku wielu znanych osób doszło do pewnych zaniedbań ze strony najbliższych (rodziny, przyjaciół) i osób mających uprawnienia do wizerunku danej osoby. Chyba za bardzo myślano o popularyzacji twórczości danej osoby, a zapomniano o jej podglądach na pewne kwestie. A, jak powiedziała Hole: "Jeden fałszywy krok, źle podpisany kontrakt, odrobina słabości - wszystko to może spowodować, że ci 'tru' będą o tobie mówić 'komercha'."
Sracie żarem mili panstwo :D A może gdyby Kurt żył, nie potrafiłby odnaleźć się w showbiznesie? Może sprzedał by wszystkie posiadłosici, rozwiódł z Courtney, Nirvana by się rozpadła jak 80% zespołów grunge'owych stracił by hajs robił hałtue i może nawet wszystko to przeszło by bez echa? Może on sam użyczył by twarzy GH za odpowiednią kwote? A czuje że zrobił by tak bo dzisiaj trzeba naprawde zdominowac wszelkie media zeby utrzymać sie na szczycie. Swoją drogą Cobain święty nie był i nie raz sam sobie zaprzeczał. Czemu wszyscy sadza ze użycie Kurta w GH to szarganie świętości? Po za tym już nie zyje i jesli jest tam na górze to ma totalnie w dupie co sie dzieje na tym łez padole :] Nie mam nic przeciwko sprzedawaniu jego wizerunku, przynajmniej jego muzyka dotrze do większej ilości ludzi co może byc niezłym antidotum na radiowy szlam a koleś dziergający naszywki na rynku bedzie miał na browara :]
_________________ For all the times you let them bleed you...
For little peace from God you plead.
Jak już wspominali koledzy wyżej: taka jest cena popularności, a tym bardziej gdy jest się już martwym. Czysta komercja jak było w przypadku 2paca na przykład. ;)
Żyjącym członkowie legendy grunge’u nie są zadowoleni ze sposobu w jaki został wykorzystany Kurt Cobain w „Guitar Hero 5”. A jego była żona grozi pozwem sądowym.
W czwartek w wspólnym ogłoszeniu byli członkowie Nirvany – Dave Grohl i Kris Novoselic skrytykowali „Guitar Hero 5”. Nie podoba im się fakt, że nieżyjącym wokalistą ich zespołu można grać również piosenki innych zespołów, a nie tylko Nirvany.
„Wiedzieliśmy że wygląd Kurta zostanie wykorzystany przy 2 naszych piosenkach.” – twierdzą Grohl i Novoselic – „Nie wiedzieliśmy jednak, że jego postać będzie można wykorzystać również w innych piosenkach. Dlatego nalegamy, aby Activision zablokowało możliwość grania Kurtem innych utworów”.
Tymczasem była małżonka Cobaina – Courtney Love jest jeszcze bardziej oburzona „Guitar Hero 5”. Od kilku dni nie szczędzi ona krytyki w stronę Activision na Twitterze i w wywiadach. Grozi pozwem sądowym i mówi, że nigdy nie zaakceptowała wyglądu cyfrowego avatara swojego byłego małżonka w grze.
_________________ KULT:Krzysztof Banasik,Tomek Glazik,,,PEARL JAM:Matt Cameron,Eddie Vedder, Janusz Grudziński,Irek Wereński,,,,,,,,,,,,,Stone Gossard,Jeff Ament,Mike McCready Janusz Zdunek,Piotr Morawiec,,,,,,,,,,,,,,,,,NIRVANA:Dave Grohl,Krist Novoselic,Kurt Cobain Kazik Staszewski,Tomek Goehs,,,,,,,,G,,,,,ALICE IN CHAINS:Jerry Cantrell,Layne Staley,Mike Starr,Sean Kinney
„Wiedzieliśmy że wygląd Kurta zostanie wykorzystany przy 2 naszych piosenkach.” – twierdzą Grohl i Novoselic – „Nie wiedzieliśmy jednak, że jego postać będzie można wykorzystać również w innych piosenkach.
Hah, parodia . Mogli już nie zabierać głosu w tej sprawie.
Dobra - gram obecnie w GH5 na keksboksie i weszła jakiś czas temu aktualizacja - Kurtem można "Grać" tylko podczas grania utworów Nirvany w karierze. W innych utworach jest "niewybieralny". I po kłopocie.
Osobiście nie przeżywam tego za bardzo. Trzeba się przyzwyczaić, wszyscy po kolei są wykorzystywani, więc i Cobaina wykorzystali. Sam posiadam koszulkę z Kurtem, więc nie mam nic do noszenia ciuchów z Kurtem, Nirvaną czy innymi zespołami.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum