Grunge Forum
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Download Nasze loga

Poprzedni temat :: Następny temat
Nirvana wczesna czy późna?
Autor Wiadomość
Ala 

Wysłany: 2011-07-03, 22:48   Nirvana wczesna czy późna?

Ciekawa jestem niezmiernie, czy fani Nirvany wolą jej wcześniejsze, ostrzejsze wydanie, te z czasów gdy koncertowali w małych, kameralnych klubach, czy może tą po sukcesie Nevermind, z bardziej melodyjnym brzmieniem?

Radivaar 
cały ten dżez

Wysłany: 2011-07-03, 23:13   

Ja lubię taką i taką!

Ala 

Wysłany: 2011-07-03, 23:21   

No tak, ja oczywiście też, ale jednak w ciągu tych kilku lat Nirvana zmieniła się diametralnie. Chociażby porównując studyjne płyty, czy nawet atmosferę na koncertach, czyż nie? ;) I ja chyba jednak wolę tą wcześniejszą Nirvanę, gdzie w zespole nie było większych konfliktów a i energia była zupełnie inna.

JAMik 
Poligon nr. 4

Wysłany: 2011-07-03, 23:24   

A 3 Nirvana? Z bardziej stereofonicznym brzmieniem gitar,kiedy doszedł Pat i Nirvana brzmiała brudniej,choć nowocześniej?
Kazik Staszewski,Tomek Goehs,,,,,,,,G,,,,,ALICE IN CHAINS: Jerry Cantrell,Layne Staley,Mike Starr,Sean Kinney

Ala 

Wysłany: 2011-07-03, 23:36   

I tak moglibyśmy wymieniać długo, bo w sumie Nirvana na unplugged to też zupełnie coś innego.
A cała trasę z Patem lubię, ale tak jak wspominałam, uważam, że to początkowe, brudne, ostre brzmienie ma zupełnie inną energię.
W sumie, czy to nie wspaniałe, że tak wiele jest brzmień Nirvany, od tego bardzo ostrego, brudnego, przez bardziej popowe brzmienia, do unpluggowych nagrań, albo tych z Patem, jak to nazwałeś- bardziej nowoczesnych? Że ich brzmienie z biegiem czasu tak się zmieniało, że nie zostali w miejscu?

leniwiec27 

Wysłany: 2011-07-04, 15:54   

Ja tam lubię i starą i nową. Przecież ostatnia studyjna płyta "In Utero" jakże jest bliższa do "Bleach" niż do "Nevermind", więc można powiedzieć że Nirvana nigdy się nie zmieniła.

Nevermind1996 

Wysłany: 2011-07-04, 16:00   

Myślę, że Nirvana do końca zachowała swój styl. Mimo, że Bleach różnił się od Nevermind, czy od Unplugged, zawsze można było ich rozpoznać. A to, że każda płyta była trochę inna to jak najbardziej plus.

Ala 

Wysłany: 2011-07-04, 22:28   

Ależ ja odbieram to jako zdecydowany plus! Chodziło mi o to, że chociażby po sukcesie Nevermind nie osiadli na laurach tylko nagrali całkiem inną płytę- starali się eksperymentować.
Swoją drogą Cobain w którymś z późniejszych wywiadów podkreślał, że on chce z muzyką eksperymentować, stworzyć coś nowego, a nie jest pewien, czy z Kristem i Dave'em dadzą radę stworzyć jeszcze coś innowacyjnego. Dlatego też sądził, że Nirvana już nie długo będzie razem.

leniwiec27 

Wysłany: 2011-07-05, 16:10   

Ala napisał/a:
Swoją drogą Cobain w którymś z późniejszych wywiadów podkreślał, że on chce z muzyką eksperymentować, stworzyć coś nowego, a nie jest pewien, czy z Kristem i Dave'em dadzą radę stworzyć jeszcze coś innowacyjnego. Dlatego też sądził, że Nirvana już nie długo będzie razem.

Dlatego ja uważam że został zamordowany/ktoś pomógł mu umrzeć. Skoro chciał tworzyć to po jakiego bata się zabił?
A wracając do tematu to eksperymenty Nirvany są jak najbardziej na plus. Jakże różne sa utwory z płyty "Withe the light out"

Odpowiedz do tematu