Nie wiem czy temat był poruszany na grunge-forum, ale wydaje mi się to dosyć ciekawe.
Jako, że na innym forum toczyła się dyskusja, na temat skopiowania riffu z Terrible Certainty Kreatora do piosenki Smells Like Teen Spirit , pytam was, co o tym sadzicie? Faktycznie dosyć podobne, czy to tylko zbieg okoliczności? Mam nadzieję, że odpowiedzi będą dość obiektywne.
Ha! No powiem, że riff bardzo podobny. Ale Kurt bardzo często wpominał, że inspiruje się muzyką innych artystów. Podobna sytuacja była z piosenką "Come As You Are", aczkolwiek nie pamiętam z jakiej piosenki pochodził riff...
Wracając do meritum - wykonanie Nirvany bardziej mi się podoba
_________________ Speak truth little grunge boy...
The truth is your only weapon in this fuckin' world of sinners...
Dla mnie też zerżnięcie, można sie wzorować na kimś ale żeby podpierdalać riffy to jednak troche przegięcie. Dla ciekawostki podam że riff ze Smellsa przypomina mi bardzo również ten z Touch me i'm sick Mudhoney... Szkoda że w tamtych latach nikt sie tym specjalnie nie zainteresował.
Wiecie co... może ja jestem głucha... albo już zmęczona od rana... ale słyszę śladowe podobieństwo i jakbyście mi tego nie napisali, to bym nawet nigdy nie zauważyła.
Zbieg okoliczności... Kurt i Krist jak po raz pierwszy odsłuchiwali studyjnej wersji Teen Spirit to od razu im się skojarzyło z Pixies i się bali, że "ludzie ich za to zajebią" ;]
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum