Grunge Forum
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Download Nasze loga

Poprzedni temat :: Następny temat
Słowa Kurta Cobaina, które najbardziej zapadły Ci w pamięć..
Autor Wiadomość
hiroszima 
Kuka!

Wysłany: 2008-03-31, 09:29   

Żeby nudno nie było, odgrzebałam kilka.

„ Chciałem się gdzieś dopasować, ale nie do normalnych dzieciaków, takich, których się lubi w szkole. Chciałem należeć do pojebów, ale w Aberdeen nawet pojeby byli pojebani.”

„Zamierzam być supergwiazdą muzyki, zabić się i odejść w blasku sławy.”

„ Mam nadzieję, że umrę, zanim zamienię się w Pete’a Townshenda.”

„Jestem homoseksualistą, jestem narkomanem i pierdolę tłuste świnie.”

„Czuję się, jakby określano nas jako niepiśmiennych prostaków rżnących własne kuzynki, którzy nie mają zielonego pojęcia, co się wokół dzieje. To kompletna bzdura.”

was01 

Wysłany: 2008-04-12, 11:03   

* Rather be dead than cool - jeden z moich ulubionych

*Hi, my name is Kurt Cobain, I'm homosexual, I'm a pagan, I'm a drug abuser, and I like to fuck pot-bellied pigs!

*Tekst 'Dumb', według mnie jeden z najlepszych tekstów Nirvany

I jeszcze zapadł mi w pamięć fragment koncertu z Reading kiedy Cobain rozmawia z publicznością tuż przed All Apologies..

BlueGold 
xD

Wysłany: 2008-04-17, 17:47   

*I think I'm dumb or maybe just happy.

Wspaniałe ;] Kojarzy mi się tekst chyba z Foresta Gumpa (nie jestem pewien) "Fajnie jest być idiotą zwłaszcza kiedy nikt nie patrzy" A te zdanie fajnie tą mądrośc ujmuje ;]

*I hate myself and I want to die...

Tak przypomniało mi się widząc ten temat... Musze pomyśleć żeby sobie przypomnieć co to było .... to miał być tytuł In Utero?

was01 

Wysłany: 2008-04-17, 18:11   

Tak, to miał być pierwotny tytuł In Utero ale Gaffen nie zgodził się na wydanie płyty o tak prowokacyjnym tytule. A samo zdanie było ironiczną odpowiedzią na pytania dziennikarzy o samopoczucie Cobaina

Marianne 

Wysłany: 2008-04-17, 20:01   

Kelner! W mojej muszcze jest zupa
Te słowa padły z ust Kurta C. na jednym z pierwszych koncertow Nirvany, jesli nie na pierwszym. Domówka to byla czy cus :p

BlueGold 
xD

Wysłany: 2008-04-19, 21:45   

Marianne napisał/a:
Kelner! W mojej muszcze jest zupa
Te słowa padły z ust Kurta C. na jednym z pierwszych koncertow Nirvany, jesli nie na pierwszym. Domówka to byla czy cus :p

Pierwszy koncert. Domówka :-)

Warta uwagi rzecz od tłumacza książki "Pod ciężarem nieba"
Cytat:
W oryginale "There's a Soupy Sales in my fly" zwrot ten wydaje się nawet dowcipniejszy, gdyż Kurt z charakterystycznym dla niego poczuciem humoru- obok oczywistej aluzji do będącego utrapieniem każdego kelnera zwrotu "W mojej zupie jest mucha"- umieścił w nim telewizyjny pseudonim popularnego wśród dzieciarni komika, a ponieważ "fly" oznaczać może tak muchę czy muszkę jak i rozporek, całość da się odczytać jako "Z rozporka wygląda mi Soupy Sales"

Marianne 

Wysłany: 2008-09-25, 15:51   

Natrafilam na szczypte cytatow, zwiazanych z Nirvaną.
:arrow: http://www.nirvanaclub.co...nfoa/quotes.txt
Niektore sie powtarzają. Są zabawne i w ogole, ciekawe ;) Niektore sa wymowne, np: "We're so trendy we can't even escape ourselves." -Kurt
Wiekszosc nalezy do Kurta.

dillo27

Wysłany: 2009-01-02, 17:27   

Nie przeczytałam wszystkich postów z tego tematu, ale natknęłam się na takie coś:

""Pokój, miłość, empatia".
Hej. Jestem tu nowa...
Mimo to, kocham Kurta.
Pomóżcie mi wejść w rytm tego forum. ;]
Love Kurt!!"

KURWA! Nie wiem ile masz lat, ale mniemam że jakieś 13. Właściwie o nic mi nie chodzi. Chciałam tylko napisać że nie trawie "słitaśnych dzieffcynek które loffciają Kurcika za jego śliczne oczka"! pff... Znałaś go i rozmawiałaś z nim chociaż raz żeby go kochać? No chyba, że nie wiesz co to miłość. Bo takiej formy kochania to ja nie rozumiem. I nie szanuje. I tak jak powiedział swapper - Trochę dorośnij, zastanów się co piszesz... wtedy zaloguj się na to forum. O. Tyle.

"Cobain.jpg
;*" - i jeszcze to. No proszę Cię.

I pewnie też zostanę zjebana za to co tu pisałam, ale kij z tym. Powiedziałam tylko co myślę.

A co do tematu:

Najbardziej podoba mi się tekst: "With the lights out it's less dangerous". Chyba nie muszę mówić z jakiej piosenki. I cały czas mam w głowie początek listu pożegnalnego. Niby nic takiego, ale podoba mi się.

Pozdrawiam.

Orenisha 

Wysłany: 2009-01-06, 16:13   

I'd rather be hated for who I am, than loved for who I am not.

Gdyby każdy myślał w ten sposób - świat byłby idealny. Czasami mam wrażenie, że w muzyce jesteśmy wręcz atakowani słowami w stylu "bądź sobą", nawet przez popkulturę (hipokryzja?).
A prawda jest taka (jeśli chodzi o społeczeństwo), że w większości jesteśmy ignorantami i wolimy zapewnić sobie święty spokój, unikać konfrontacji. Ile osób tak naprawdę wypowie głośno swoje zdanie i narazi się na nietolerancję/ uwagi? Może przez to, że poniekąd drzemie w nas odwieczna chęć uzyskania akceptacji...
...Ale mało kto się przyzna, że udaje, przywdziewa maskę ;)

Bardzo mądry cytat i wiele zmienił w moim podejściu do życia.

Kiaruchna

Wysłany: 2009-02-23, 23:11   

Courtney poprosiła Kurta o riff do jednej piosenki Holy.
Kurt siedział (jak zwykle) w łazience i pisał tekst piosenki "Heart-shaped box".
Courtney puka do drzwi.
Kurt:
-"Co? Chcesz te riffy? Spierdalaj!"

Grzes 

Wysłany: 2009-06-11, 15:53   

Potwierdzone zostało ze list był pisany jego charakterem pisma,zresztą raczej logiczne ze listy lepiej pisać w sposób dosłowny aby zostały właściwie zrozumiane...,przeciwnie niż piosenki które układa się przeważnie na zasadzie wieloznaczności..,a co do tego"Bóg jest gejem",może miał na myśli ze wpierw stworzył mężczyznę a dopiero potem kobietę..:),a może porostu lubił prowokować...

aqu

Wysłany: 2009-10-21, 20:37   

Kiaruchna napisał/a:
Courtney poprosiła Kurta o riff do jednej piosenki Holy.
Kurt siedział (jak zwykle) w łazience i pisał tekst piosenki "Heart-shaped box".
Courtney puka do drzwi.
Kurt:
-"Co? Chcesz te riffy? Spierdalaj!"

Cały Kurt :)

A co do mnie to
I'd rather be hated for who I am, than loved for who I am not. To na prawdę mądre słowa..

Kurt mówił :
(Jako dziecko) Wyobrażałem sobie że Ameryka jest tak duża jak moje podwórko…
...więc nie było by żadnych problemów…
...aby jeździć po wszystkich miejscach grając w zespole rockowym.

arbuzowaxd

Wysłany: 2010-01-03, 21:16   

Tak naprawdę to my gówno wiemy o życiu Kurta.
" Jestem gorszy w tym, co robię najlepiej."

yummy 

Wysłany: 2010-01-07, 22:26   

"nie jestem gejem, choć tego żałuję, bo mógłbym wkurzać homofobów"
w sumie nie wiem dlaczego, ale właśnie te zdanie bardzo zapadło mi w pamięć.

JAMik 
Poligon nr. 4

Wysłany: 2010-01-16, 14:11   

Z linka wrzuconego na live Nirvana.Pare cytatów Cobaina:

Cytat:
A friend is nothing but a known enemy.

Drugs are a waste of time. They destroy your memory and your self-respect and everything that goes along with with your self esteem.

I bought a gun and chose drugs instead.

I had a really good childhood up until I was nine, then a classic case of divorce really affected me.

I really haven't had that exciting of a life. There are a lot of things I wish I would have done, instead of just sitting around and complaining about having a boring life. So I pretty much like to make it up. I'd rather tell a story about somebody else.
Kurt Cobain

I started being really proud of the fact that I was gay even though I wasn't.

I was looking for something a lot heavier, yet melodic at the same time. Something different from heavy metal, a different attitude.

I won't eat anything green.

I'd rather be hated for who I am, than loved for who I am not.

I'm so happy because today I found my friends - they're in my head.

I'm too busy acting like I'm not Naive. I've seen it all, I was here first.

I've always had a problem with the average macho man - they've always been a threat to me.

If it's illegal to rock and roll, throw my ass in jail!

If you die you're completely happy and your soul somewhere lives on. I'm not afraid of dying. Total peace after death, becoming someone else is the best hope I've got.

If you ever need anything please don't hesitate to ask someone else first.

It's okay to eat fish because they don't have any feelings.

Punk is musical freedom. It's saying, doing and playing what you want. In Webster's terms, 'nirvana' means freedom from pain, suffering and the external world, and that's pretty close to my definition of Punk Rock.

Rather be dead than cool.

The duty of youth is to challenge corruption.

The worst crime is faking it.

Thought the sun is gone, I have a light.

Wanting to be someone else is a waste of the person you are.

We have no right to express an opinion until we know all of the answers.

We're so trendy we can't even escape ourselves
.

Tak proforma wrzuciłem ;-)
Kazik Staszewski,Tomek Goehs,,,,,,,,G,,,,,ALICE IN CHAINS: Jerry Cantrell,Layne Staley,Mike Starr,Sean Kinney

Odpowiedz do tematu