Grunge Forum
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Download Nasze loga

Poprzedni temat :: Następny temat
"Smaczki" Nirvany
Autor Wiadomość
BlueGold 
xD

Wysłany: 2008-04-26, 21:01   

Może ktoś jest w stanie zdradzić sposób na zdobycie tych utworów? Spakować i dać link do kilku? :roll: Sorry, że tak troche bezczelnie pytam, ale właśnie słucham "You know you're Right" i to jest ..... brak słów. Konkuruje z "Smells .." i "Heart Shaped Box" jeżeli nie jest lepsze :-)

Tzn. You know you're Right było wydane tylko na składance także w sumie chyba pasuje do tematu :-)

was01 

Wysłany: 2008-04-30, 19:17   

Kupić MTV Unplugged (jeśli chodzi o kawałki Meat Puppets) albo With The Lights Out :mrgreen: Na jutubie posłuchać teledysków fanowskich albo na last.fm może mają.

lukaszo 

Wysłany: 2008-09-18, 22:13   

Dziwie sie,ze nikt nie wymienił Curmodgeon.Kawałek ktory ostatnio całkowicie mnie rozwala,Niezle daje kopa :13: .Jest to B-side z lithium,ale mi bardziej pasowałby na In Utero
Poza tym bardzo lubie Opinion-genialny utwor,szkoda ze nie doczekał sie wersii studyjnej.Moist Vagina za ten schizowy klimat Marigold troche nie pasuje do nirvany,ale jest znakomity,i dave na wokalu ;-)

kree 

Wysłany: 2008-09-19, 00:36   

Jimmy napisał/a:
Vajlent napisał/a:
Asshole(rare)

to nie jest utwór wykonywany przez Nirvanę

to kto to wykonuje?:> -> http://pl.youtube.com/watch?v=ayCVp-tsZV4

z moich ulubionych to: (przedewszystkim) sappy, moist vagina, yes, she is my skinhead girl, marigold, the money will roll right in, talk to me.

mogla bym pewnie wymienic wiecej, ale czesc z nagran jakie mam nie maja tytulow :D identyfikacja przez słowa śpiewane nie wychodzi, bo w wiekszosci to niskiej jakosci bootlegi ;)

Marianne 

Wysłany: 2008-09-19, 11:37   

Ktos na pewno, ale przeciez to Cobain nie spiewa. Jesli nie ma go na With the Lights Out to nie jest on Nirvany. Na nim tylko brakuje You Know You're Right ;)

Edycja: Musialam to sprawdzic u siebie na kompie. Oswiecilo mnie, ze przeciez maja plyte tak zatytułowaną.. Ta plyta jest z 2007 . Faktycznie jest ten kawałek. Nalezy do Disenfranchised -> http://pl.youtube.com/watch?v=0qncwBLY3fQ Nie wiem, co on robi na plycie Asshole. Pewno ktos sie jebnal, bo to nie Cobain spiewa ;) A na youtube latwo o pomylke ;) Tym bardziej, z tego co sie oreintuje, nie jest to oficjalna plyta Nirvany.
Ostatnio zmieniony przez Marianne 2008-09-19, 12:03, w całości zmieniany 2 razy  

lukaszo 

Wysłany: 2008-09-19, 11:55   

Marianne napisał/a:
Na nim tylko brakuje You Know You're Right ;)

ju noł ju rajt z tego co wiem tez tam jest, tyle ze w wersii akustycznej ;-)

Ostatnio ciągle słucham Season In The Sun,swietna rzecz :-D wie ktos czy to cover? jak tak to kogo?

Hole 
girl

Wysłany: 2008-09-19, 11:56   

lukaszo napisał/a:
Ostatnio ciągle słucham Season In The Sun,swietna rzecz :-D wie ktos czy to cover? jak tak to kogo?

:115:

Przeraża mnie tekst tej piosenki, Cobain śpiewa jej skróconą wersję:

Goodbye my friend, it's hard to die
When all the birds are singing in the sky

And all the flowers are everywhere
Pretty girls are everywhere
Think of me and I'll be there.

Goodbye, papa, please pray for me
I was the black sheep of the family

(...)

Goodbye, Michelle, my little one ***Courtney Love, właśc. Courtney Love Michelle Harrison
"I was the apple of the shiny sun.
And I have loved you every week
All my tears are salty
I think that now I will start to leave"

Ja wiem, że to takie naciągane. No, ale - przeraża.

And something fuckin' nice - nie widzialam tego nigdy wcześniej, nie wiedziałam, że jest z tego video. Kurt na perce, chłopaki na gitarach. Enjoy.

lukaszo 

Wysłany: 2008-09-19, 12:33   

dzięki Hole,smiesznie kurt na perkusii wygląda :-P tekst rzeczywiscie troche przeraza.

Marianne 

Wysłany: 2008-09-24, 12:57   

Historia Asshole:
SONG & ORIGINAL BAND/ARTIST: Asshole (The Disenfranchised)
The Disenfranchised The track was circulated in April 2000 on Napster.

This is an open and shut case because the person that created the song came forward in February 2001. Here's what they had to say: "Hey my band recorded Asshole, my guitaring is pretty shitty as these songs were recorded at Studio 650 2 years ago before they tore it down ... Anyway we passed around a little demo tape (our band is called 'The Disenfranchised') and our shit ended up on Napster. Then some people started renaming files and fucking around with people. Dont kill me, I just think you guys should know the truth."

This reveals one of the easiest ways to make a fake: by renaming obscure bands' songs which sound NIRVANA-esque because this makes the risk of immediate detection low (NIRVANA fans are unlikely to recognise the track) and by stealing other bands studio songs it is effortless to create a good quality fake (rather than a poor recording with a boombox). But, as in this case, the truth does emerge in the end.

UPDATE - Although this person claims to have also recorded the Heavy 'Opinion' fake, it has recently been discovered that it was actually recorded by the band 'Slow Driver Down'
.

No i po klopocie. Pomyslec, ze ukazala sie kompilacja ;P

Marianne 

Wysłany: 2009-04-17, 23:17   

http://www.youtube.com/wa...feature=related

Cytat:
A very rare Nirvana demo from 1991. Recorded at NOB Radio Studios in Hilversum, Netherlands. It also features many rare photos of the band. Please note, this song wasn't titled by Kurt

Na tym.. hmm "klipie" sa fajne zdjecia wrzucone, czesci z nich nie widziałam wczesniej. Specyficzny klimat, taki niepokojacy..

Angevil 

Wysłany: 2009-04-18, 18:34   

Fajny kawałek :)
Odnoszę wrażenie po tekście że mógł go napisać będać zajarany Courtney jako że z tego co można przeczytać demko pochodzi z "tragicznego" dla Kurta roku 1991'ego 8-)

Sago

Wysłany: 2009-04-24, 21:16   Re: "Smaczki" Nirvany

Hole napisał/a:

Live Through This - piosenka Hole, na której Cobain udziela się w refrenach, rewelacyjnie to wyszło. Na albumie LTT jego głos został wyciszony.

Gdyby nie Cobain, Hole nigdy nie doszłoby do takiego dorobku. Wydaje mi się że słowo "udziela się" nie wystarczy w tym przypadku.

Marianne 

Wysłany: 2009-07-06, 00:22   

Solo Dave'a.. (audio)
http://www.youtube.com/wa...feature=related

Zwroćcie uwage na komentarze. Duzo osob nie dowierza, ze to on. Znalazłam wiec i nagranie rejestrujące to solo..

http://www.youtube.com/watch?v=khXWKjBE_xg

Robi wrazenie. Okreslenie Dave-sensei jest jak najbardziej wskazane 8]

Polecam równiez zobaczyc ten koncert na utube. Bardzo dobry dxwiek. Sama pod koniec tygodnia obejrze cały, jest co ogladac, tym bardziej ze to jeden z ich ostatnich koncertów :(

Set
* Radio Friendly Unit Shifter • Drain You • Breed • Serve The Servants • Come As You Are • Smells Like Teen Spirit • Sliver • Dumb • Run To The Hills (jam) • In Bloom • About A Girl • Lithium • Pennyroyal Tea • School • Polly • Very Ape • Lounge Act • Rape Me • Territorial Pissings • All Apologies • On A Plain • Scentless Apprentice • Heart-Shaped Box • jam

Notes
* During the opening noise of "Radio Friendly Unit Shifter," Kurt jammed on the guitar riff of Deep Purple's "Smoke On The Water."
* Kurt was not present for the jam at the end of the show.

http://www.nirvanaguide.com/1994.php

ps. Zobaczie jakie oni sety wtedy grali.. widzice to co ja ;)

JAMik 
Poligon nr. 4

Wysłany: 2009-07-06, 00:38   

Jeśli chodzi Ci,o to,że w kółko to samo,to akurat Nirvana miała to w zwyczaju.Grywali ograne sety z minimalnymi zmianami.Ćwiczyli set i grali go pare miechów,z wyjątkami oczywiscie jak Rock in rio czy też reading'92.

Że grohl był wybitnym perkusistą a napierdalał prościej9sam mawiał wiele razy w zasadach,że zawsze starał się swoje granie uprościć do maksa,wliczając oczywiście "dynamic between" dla których zmienili perkusitę".

Jeśli mowa o perkusistach,to na swojej stronce Endino ostanio rzucił,że ma koncert z konsoli w rewelacyjnej jakości,będzie dodany do wydania bleach'a i ludzie usłyszą,że Chad był jednak świetnym perkusistą.Lepszym niż się wszystkim wydawało - jak to określił
Kazik Staszewski,Tomek Goehs,,,,,,,,G,,,,,ALICE IN CHAINS: Jerry Cantrell,Layne Staley,Mike Starr,Sean Kinney

Marianne 

Wysłany: 2009-07-06, 08:42   

No widzisz, a ja na to nigdy uwagi nie zwracałam ;)

Bo był. Wystarczy posluchac koncertów z 88, od kiedy Chad grał z Nirvana. Ze jest swietny, nie mam watpliwosci. Choc "znawca" nie jestem, ale jego gra moze sie podobac uszom, to na pewno. Mnie slowa Endino nie zaskoczyly zbytnio, dziwie sie, ze tak pozno to przyznał predzej.

Ze smaczkow, to najciekwsze sa ich improwizacje na scenie ;)

Odpowiedz do tematu