In Utero, dlaczego? Album przez wielu uwazany za niezrozumiały i pozbawiony sensu, Kurt napisał texty przyprawiające o ból głowy przez co powstała do tego równie agresywna muzyka (zresztą jak zawsze ) Album jest surowy tak jakby był debiutem, super kompozycja
Mtv Unplugged - naprawde cieply i przyjemny album. Słuchajac go czuje sie jakies ciepło oraz przyjemnosc z tego co Ci trzej panowie robili... taki lekki i dziwnie uspakajajacy album :)
---
„Wszystko zdarza się tylko raz. I nigdy nie wraca.
Jeśli będziesz próbował[a] wskrzeszać przeszłe zdarzenia, ominiesz to, co ma się wydarzyć w następnej kolejności”
Bleach. Za tę moc i za brud. I przede wszystkim za prawdziwość, bo Nvm było już tak cholernie wygładzone... a In Utero to moim zdaniem nieudana próba powrotu do tego klimatu z pierwszej płyty. Nie mówię, że jest to zły krążek... no ale to już nie to, co na Bleach.
Nevermind - od niego zacząłem przygode z muzyką rockową nie polską... znana wszystkim płyta.. tak samo kochana jak znienawidzona, bez Nevermind byc moze nigdy bym nie polubil AiC czy Soundgarden.. bez Nevermind.. byc moze sluchałbym teraz techno, krotko przycinal nażelowane włosy.. who knows
_________________ Tym co masz jest sumienie, bracie, szanuj je bo możesz je stracić
Alice, no i prawidlowo :) piszesz to co uwazasz za sluszne dla siebie :) Tez mi sie Nevermind podoba, powiem szczerze ze jest zaraz po Mtv Unplugged... a to dlatego ze jest tam masa kawlków przy ktorych rozpiera mnie energia ;p
---
„Wszystko zdarza się tylko raz. I nigdy nie wraca.
Jeśli będziesz próbował[a] wskrzeszać przeszłe zdarzenia, ominiesz to, co ma się wydarzyć w następnej kolejności”
no właśnie... jak czasem słucham Nirvany to mam ochotę wstać i się wykrzyczeć. i robię to to chyba dlatego sąsiedzi mnie nie lubią...
Często chodziłem z dawnym przyjacielem (Ptok przykro mi) wykrzyczeć się na mostek( dla wtajemniczonych ). Fajnie było, chciałeś coś powiedzieć, nie wykrzyczeć to właśnie tam było idealne miejsce do tego. Żadnej Nirvany czy Pearl Jam, nie potrzeba było. Czysty odruch odreagowania od tamtejszej rzeczywistości! A bolało wszystko heh co za czasy!
p.s. Ptoku kiedyś wrócimy na ojczyznę i może się spotkamy by pokrzyczeć jak za dawnych czasów...
Ja zazwyczaj, żeby się wykrzyczeć idę na wiadukt niedaleko cmentarza. Tam jest idealnie.
A co do ulubionej płytki, to chyba też Nevermind. Głównie dlatego, że była to pierwsza płyta Nirvany, którą usłyszałam.
_________________ Możesz żyć na marginesie, ale żyj tak, aby nie krzywdzić innych.
In Utero - przy tej płycie spędziłam tyle znaczących ranków, wieczorów, nocy.
Wciąż, słuchając jej, mam dreszcze. Głos Cobaina, muzyka brudniejsza niż na Nevermind, ale nie tak prostacka, jak na Bleach, teksty w końcu o czymś - moim zdaniem szczyt formy Nirvany. UWIELBIAM.
Sentyment mam też do Incesticide. To mój drugi album Nirvany, po Nevermind oczywiście. Zanim dorwałam kolejną płytę, trwało to ok. rok, kaseta Incesticide została równo zjechana w moim walkmanie. Do dziś uważam, że niektóre utwory są po prostu genialne.
_________________ ***
Pay your money, babe. Now's your chance.
Nevermind jest chyba najlepszy... taka... hmmm opoka grunge.. wszystko co się zaczyna kończy się na nevermind :) smells like teen spirit... szczytowa forma nirvany i zarazem najlepsze piosenki i wielki boom grungowy, no i oczywiście wybuch popularności tego zespołu
_________________ And yet I find
Repeating in my head
If I can't be my own
I'd feel better dead
s Cobaina, muzyka brudniejsza niż na Nevermind, ale nie tak prostacka, jak na Bleach
Nie uważasz, że prostacka, to złe słowo ? :-) Wydaje mi się, że wiem co masz na myśli, ale trochę głupio to brzmi.
Wg mnie Bleach dzięki swojej prostocie, bezpośredności, nawet bezsensowności, staje się czymś naturalnym, pochodzącym z wnętrza Cobaina. Czymś, co jest przepełnione emocjami, coś co nie zniszczyły 'propozycje poprawy' jakiejś wytwórni. Ma pierwotną moc.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum