Grunge Forum
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Download Nasze loga

Poprzedni temat :: Następny temat
Alice In Chains - grunge czy heavy metal?
Autor Wiadomość
Radivaar 
cały ten dżez

Wysłany: 2010-07-27, 18:55   

stiwi napisał/a:

Skąd żeś wytrzasnął taką teorię ?! Metal+Punk=Thrash Metal, nic innego.

Tak mówi wiki, nic innego.
A AiC to heavy metal tylko trochę późniejszy.
Wzór grunge'u to Mudhoney z piosenkami Suck you Dry i Touch Me I'm Sick, a Alicji dużo do tego brakuje. Pierwotnie grunge nie różni się od punku.
EDIT: mało komu na myśl by przyszło nazywanie AiC grunge'm gdyby nie to że pochodzili ze Seattle

Breed
[Usunięty]

Wysłany: 2010-08-23, 20:49   

Grunge to nie rodzaj muzyki to muzyka z seattle. Wystarczy porównać Nirvane do Pearl Jamu Mudhoney do Alice in Chains. Brzmią o wiele inaczej. A Alice in Chains to nie jest heavy metal Alice in Chains to po prostu Alice in chains nie da sie określić muzyki któr grają

Radivaar 
cały ten dżez

Wysłany: 2010-08-24, 11:19   

Taka odpowiedź jest dobra, jak chce się zostać miss world (tzn. ogólnikowa, bez konkretów). Każdą muzykę da się określić i tyle.

karl 
Pucza!

Wysłany: 2010-08-24, 20:55   

Cytat:
Każdą muzykę da się określić i tyle
tylko po co?

Kala 

Wysłany: 2010-09-02, 14:22   

kiedys było lepiej. było pare gatunków muzycznych i to wszystko... a teraz? 5 000 rodzajów punk.rocka,metalu... :-/

Man_in_the_box

Wysłany: 2010-12-21, 18:59   

Radivaar napisał/a:

Wzór grunge'u to Mudhoney z piosenkami Suck you Dry i Touch Me I'm Sick, a Alicji dużo do tego brakuje. Pierwotnie grunge nie różni się od punku.
EDIT: mało komu na myśl by przyszło nazywanie AiC grunge'm gdyby nie to że pochodzili ze Seattle

Zgadzam się,ze te piosenki Mudhoney to wzór grunge'u, do tego dodałbym z całą pewnoscia płytę 'Bleach' Nirvany.

aliveinchains 
AENIMA

Wysłany: 2011-01-10, 09:52   

Man_in_the_box napisał/a:
Radivaar napisał/a:

Zgadzam się,ze te piosenki Mudhoney to wzór grunge'u, do tego dodałbym z całą pewnoscia płytę 'Bleach' Nirvany.

A dla mnie AIC to GRUNGE pelna gębą....zwłaszcza płyta Dirt, sama nazwa albumu jest bardzo Grunge...a i stylistyka od zakręconego metalowego klimatu, poprzez hardcore, psychodelę. na balladach koncząc wszystko podlane hipisowską melodią przelomu lat 60/70tych..czy to nie jest grunge?

Mudhoney to tez grunge ile bardziej punkowy...mnie mniej przypada do gustu...

MadAlice 
I'mAlmostAbove

Wysłany: 2011-01-10, 14:50   

Kala napisał/a:
kiedys było lepiej. było pare gatunków muzycznych i to wszystko... a teraz? 5 000 rodzajów punk.rocka,metalu... :-/

Anoo. I nie tylko w muzyce ale też w subkulturach. Wyszło nawet takie ciekawe stwierdzenie kiedyś "Jestem punkiem - mogę wszystko", bo przecież mamy wege-punk, anarcho-punk, hippie-punk, emo-punk, skate-punk etc. Taki mały offtop, przepraszam, tak mi się skojarzyło.
Co do "przynależności" Alice'ów - Layne był postacią bardzo grunge'ową, co podciąga imidż grupy w strone grunge'u (a trzeba dodać, że bycie grunge'owcem to sztuka niełatwa, jak powszechnie wiadomo trzeba brzydko pachnieć i być nieszczęśliwym). Poza tym grunge to trochę jakby metal, nie? Tylko taki bardziej we flanelową kratę. To żartem, a serio:

Breed napisał/a:
Grunge to nie rodzaj muzyki to muzyka z seattle. Wystarczy porównać Nirvane do Pearl Jamu Mudhoney do Alice in Chains. Brzmią o wiele inaczej. A Alice in Chains to nie jest heavy metal Alice in Chains to po prostu Alice in chains nie da sie określić muzyki któr grają

z tym się zgadzam w stu procentach. Swoją drogą to ciekawe, że tym ludziom udało się stworzyć coś odrębnego.

Ludzie czują się bezpiecznie, gdy mają wszystko poszufladkowane, hę?
Moje postrzeganie świata jest dość krzywe, co nie pozwala mi pojąć pewnych faktów, lub pojmuję je w sposób zdecydowanie inny niż większość społeczeństwa. Proszę, bądź wyrozumiały i weź to pod uwagę komentując lub odpisując na moją wypowiedź.

wieczór 
son of kyuss

Wysłany: 2011-01-10, 16:27   

MadAlice napisał/a:
Kala napisał/a:

Anoo. I nie tylko w muzyce ale też w subkulturach. Wyszło nawet takie ciekawe stwierdzenie kiedyś "Jestem punkiem - mogę wszystko", bo przecież mamy wege-punk, anarcho-punk, hippie-punk, emo-punk, skate-punk etc. Taki mały offtop, przepraszam, tak mi się skojarzyło.

ale dlaczego to źle? różnorodność jest dużo lepsza i bardziej inspirująca niż monolit.

MadAlice 
I'mAlmostAbove

Wysłany: 2011-01-10, 16:42   

Nie oceniam tego pod względem złe/dobre. Celem wypowiedzi było pokazanie, że to, według mnie, trochę śmieszne, że można wymyślić sobie, dajmy na to, "parapet-punk" i być punkiem, który czci parapety, siedzi na parapecie, śpi na parapecie, mieszka na parapecie :mrgreen: Żeby nie było nieporozumień - nie jestem wrogiem różnorodności, śmieszy mnie tylko ten nierzadki patos (typu eko-punk) i dziwne oksymoroniczne twory (typu hippie-punk).
Ale ten temat nadaje się na osobny wątek i to chyba nie jest odpowiednie miejsce.
Moje postrzeganie świata jest dość krzywe, co nie pozwala mi pojąć pewnych faktów, lub pojmuję je w sposób zdecydowanie inny niż większość społeczeństwa. Proszę, bądź wyrozumiały i weź to pod uwagę komentując lub odpisując na moją wypowiedź.

jordi

Wysłany: 2011-01-10, 18:52   

MadAlice ma rację, WG MNIE co to za punk co głosi że jest np. anarchokapitalistą..

Odpowiedz do tematu