Powinienem był już dawno coś tutaj napisac, ale dziś dostałem jakiś impuls to tego xD
Powiem krótko, zawsze jest tam gdzie trzeba, przynajmniej jak dla mnie, zawsze znajdzie się jakiś utwór, który idealnie wpasuje się w dany dzień i to najczęściej przez przypadek.
hm...m.in., co lubię w AIC i za co ich cenię - pomimo tego, że niektóre ich kawałki są powiedziałabym piekielnie ciężkie to nie męczą mnie i słucham ich z przyjemnością. podoba mi się też to, że nie są takim zespołem, który "połkniesz" od razu, wymagają cierpliwości od słuchacza, przyznam że trochę czasu potrzebowałam zanim osłuchałam się na tyle dobrze z ich muzyką, docenienie jej pewnych elementów, bo na początku to miałam niezłą sieczkę w mózgu ;P ale z czasem, krok po kroku, wgłębiłam się we wszystko, cały niezwykły i specyficzny klimat Alicji i to, co z początku mnie czasem trochę drażniło i denerwowało teraz bardzo to lubię, wokal, rozwiązania rytmiczne, schizowe wstawki gitarowe ;p
pomimo tego, że niektóre ich kawałki są powiedziałabym piekielnie ciężkie
Łeee no bez przesady :P AiC ma swój specyficzny klimat, ale żeby od razu piekielnie ciężkie?
Ale swoją drogą - moim zdaniem jest właśnie ładnych parę innych kapel grungowych, które są dalece trudniejsze do osłuchania - choć to już kwestia indywidualna ;)
parę innych kapel grungowych, które są dalece trudniejsze do osłuchania
Np. takie Cat Butt. Różnica jest taka, że oni nie grali ciężko tylko zwyczajnie fałszowali, chociaz i to ma swój klimat, lubie ich słuchać :]
A co do AiC, dla mnie to dalej cholernie ciężko grający zespół mimo że osłuchałem sie z nimi i pokochałem ich twórczy dorobek :] A ten osobliwy klimat nagrań jeszcze to potęguje.
_________________ For all the times you let them bleed you...
For little peace from God you plead.
Na początku nie ciagneło mnie do nich, ceniłam ich za ten niepowtarzalny wokal i raz za czas sobie puściłam...
Przez to jakos się oswoiłam z tym zespołem i doceniłam ich bardzo
Ale trzeba było czasu...
nie będę oryginalna, bo na początku mi się nie podobało, dopiero chyba za trzecim przesłuchaniem "Drit" tak się wciągnęłam w Alicję.
Teraz jak włączę jakiś ich kawałek to z bólem wyjmuję z uszu słuchawki, najchętniej bym je tam przyspawała ;)
_________________ I don't care what you think unless it is about me.
aic cenie za nastrojowosc. skrajne i wydawac by sie moglo, zbyt radykalne rozwiazania. (sickman, so close) wszystko to tworzy niepowtarzalny klimat, odlot, ktorego na rynku muzycznym nie bylo jeszcze nigdy. choc podejrzewam, ze gdyby nie kilka naprawde przebojowych i wpadajacych w ucho songow, nigdy w zyciu glebiej nie zapoznalbym sie z tworczoscia tego zespolu. kiedy pierwszy raz przesluchalem dirta, odlozylem go na pol roku, bo spodziewalem sie na nim wielu kawalkow pokroju wlasnie "would?". na ten przyklad: sickman mnie przytloczyl, wydawal sie zbyt kakofoniczny - teraz moge powiedziec, ze wlasnie to sklada sie na fenomen alicji.
Kiedy pierwszy raz zobaczyłam teledysk Would? to oszalałam na punkcie tego kawałka. A co do całej ich twórczości to musiało minąć kilka tygodni kiedy tak na serio ich polubiłam...Są cholernie specyficzni i klimatyczni...:D teraz to jeden z moich ulubionych zespołow.
W głosie Staley'a się zakkochałam po prostu.
podoba mi się też to, że nie są takim zespołem, który "połkniesz" od razu, wymagają cierpliwości od słuchacza, przyznam że trochę czasu potrzebowałam zanim osłuchałam się na tyle dobrze z ich muzyką, docenienie jej pewnych elementów, bo na początku to miałam niezłą sieczkę w mózgu ;P
skoro aic ciężko wam wchodzi, to raczej nie wychodźcie daleko poza grunge i "topowy" rock i metal ; ).
Za styl. Jak dla mnie, najprościej ujmując, taki bardziej przemyślany heavy metal.. Ciężko powiedzieć. Za to, że z ich głów mogły wyjść zarówno "Sickman" jak i "Dont Follow".. I nie było w tym niczego sztucznego.
W sumie to w ogóle nie potrzebowałem czasu, aby się z Alice in Chains oswoić... Łyknąłem "Dirt", zaraz potem "Facelift" i ta kapela od razu stała się jedną z moich faworytów. Są niesamowicie oryginalni, tworzą niepowtarzalny klimat...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum