Zdecydowanie na bardzo specjalne okazje z dodatkiem dobrej herbaty ;]
A co do całości koncertu to gdzieś kiedyś na forum był i to nie ten od Chainera, bo on już dawno wygasł tylko później ktoś jeszcze wrzucał tylko nie mam pojęcia gdzie to jest, jak nie znajdziesz to się odezwij na pw, to się podzielę moim egzemplarzem xd
Koncert magiczny...Chyba miałabym problem z opisaniem co tak naprawdę czuje jak to słucham/oglądam...Niby radość, bo dobrze mi jak słucham tej muzyki (ostatnio tym bardziej mi dobrze, bo miałam długą przerwe w słuchaniu Alice in Chains, więc jest to taki trochę powrót do szczenięcych lat:D), ale z drugiej strony taki lekki wewnętrzny żal jak się patrzy na takiego wyniszczonego Layna :/
Tak czy siak jak najbardziej polecam:) Przy zielonej herbatce, świeczkachi potrzebie chwilowego wyciszenia. W ogóle uważam że wszelkie koncertu Unplugged są totalnie niepowtarzalne... ;)
Unplugged AIC jest wręcz magiczny, uwielbiam go. Mogę spokojnie powiedzieć że wolę go od Unpluggedu Nirvany (być może dla tego że Nirvany mi się ``przejadł``) W każdym bądź razie jest super ;)
ogólnie trzeba powiedzieć, że koncerty z tamtego okresu są wyjątkowe... o wiele bardziej podoba mi się tamta minimalistyczna stylizacja niż nadmuchane dzisiejsze produkcje.... Co nie znaczy, że te dzisiejsze są złe - o nie tego nie mówię. Tamte jednak miały w sobie tą trudną do uchwycenia 'zajebistość'. Unplugged Aliców jest tego świetnym przykładem...
Może to jeszcze ten lekko brudny, garażowy klimat. Swego rodzaju brak przystosowania do telewizyjnej rzeczywistości. Są bardziej prawdziwe. Jest w nich więcej czystych emocji. Nie ma miejsca na grę... a Unplugged Aliców jest najlepszym tego przykładem.
Dodam swoje 5 groszy... koncert piękny, serce pęka na widok Layne'a. Co do "wtop" i fajnych momentów jest jeszcze mała pomyłka tekstu w Down in a hole - Layne zaśpiewał
I will breath no more zamiast I will speak no more
(dalej leci of my feelings beneath), a może to było celowe, choć spojrzenie Jerrego w tym momencie może sugerować że jednak pomyłka . Jak to juz ktoś wcześniej wspomniał to sorki
_________________ I guess I can go anywhere I want. If only I knew where to go.
Mnie ten koncert zawsze strasznie przygnębia... zwłaszcza w wersji z wizją. Z wiadomych powodów ... a mimo to stale czuję potrzebę obejrzenia go jeszcze raz... i jeszcze raz... i jeszcze... Najczęściej potem, dla równowagi oglądam Unplugged Pearl Jam, bo ma diametralnie inny klimat
Tak naprawdę pierwszy raz przesłuchałam Unplugged jakieś dwa lata temu, ale nie wywarł na mnie tak ogromnego wrażenia, jak obejrzana znacznie później wersja video... Koncert niezwykle klimatyczny, ale mimo drobnych wpadek i nielicznych żartów, ogromnie dołujący...
Nie jestem wielką fanką twórczości AiC, choć nie przeczę, że kilka piosenek uwielbiam... a w wersji bez prądu podobają mi się jeszcze mocniej Generalnie unplugged i Jar of flies, czyli to spokojniejsze wydanie Alicji bardziej mi podchodzi... Z tego koncertu najbardziej w pamięci zapisał mi się Nutshell, Down in a hole, Heaven beside you, Sludge Factory, Brother, Got me wrong i ... No Excuses. Would chyba jednak wolę w wersji studyjnej
No cóż, musiałam wreszcie napisać coś w tym temacie, bo w ciągu ostatnich trzech dni obejrzałam ten koncert 6 razy
Unplugged AIC z 1996r. jest najlepszym koncertem tego typu jaki kiedykolwiek sluchalem...nic go nie przebije, ani Nirvana ani PJ, ani STP..czy KOrn...
Może chodzi o to, że muzyka AIC jest w wersji orginalnej mocno osadzona w ciężkich dzwiekach, co na akustyku tez slychać....taki Sludge Factory, Would, Angry Chair..wiadomo utwory z JoF i SAP brzmia blisko orginalnym wersjom....
Wolę słuchać koncertu niz ogladać...z tego wzgledu, że Staley wygląda fatalnie, ukryty za okularami, wychudzony, żoltoblady, przerzedzone włosy pomalowane w roż i kurtka która go przeciąża...wokalnie jednak w najwyższej formie...
chyba jedynym utworem ktory mi nie pasuje to ostatni Killer is me...jakiś slabiutki...
@mosquito, AIC to zespoł rockowo-metalowy a płyta JOF to taki "wypadek przy pracy":):)
_________________ Pearl Jam, Alice In Chains, Tool, Faith No More, NIN, Kyuss/QOTSE, Soundgarden, RATM, Smashing Pumpkins, Bush, Nirvana....and many, many others:)
Wokalnie to też był cien Layna chociażby z 92 roku.Podczas tego bezprądowego koncertu kilkakrotnie łamał mu sie głos,ale i tak Unplugged Aliców określiłbym jako najlepszy z tych Seattlowskich.Bije z niego taki dziwnie spokojny klimat poza tym,to był już prawie kres ''starego'' AIC,Staley coraz bardziej oddalał się od zespołu.Jeśli chodzi o wykonania najbardziej upodobałem sobie Brother i Got Me Wrong-przebijają albumowe wersje.
@mosquito, AIC to zespoł rockowo-metalowy a płyta JOF to taki "wypadek przy pracy":):)
No właśnie wiem Standardowe kawałki AiC w oryginalnej oprawie są dla mnie nieco "za ciężkie" Ale Jar.., Unplugged i SAP podobają mi się bardzo. Czasami zdarzy mi się włączyć Dirt, ale to raczej dla Would i Down in a hole, niż dla całości... Za to uwielbiam wydanie Layna w Mad Season... pewnie dlatego, że Above klimatem przypomina w/w płyty Alicji ... albo na odwrót - lubię te albumy, bo uwilebiam Above
Wrcając do Unplugged... nie umiem wskazać tego koncertu, który uważałabym za najlepszy. Jakkolwiek banalnie to nie zabrzmi - każdy jest wspaniały i wyjątkowy... Pearl Jamu uwielbiam za energię i pozytywne wibracje, Nirvany za emocje, a AiC za magiczny, choć generalnie przygnębiający klimat. Oglądając koncert czułam przez skórę obawy Jerrego, o to czy Layne da radę dotrwać do końca... Niby beztroski uśmiech, ale w oczach stale niepokój...
To rzeczywiście takie muzyczne pożegnanie "starej" (i jedynie słusznej wg mnie) Alicji... piękne pożegnanie...
Oglądając koncert czułam przez skórę obawy Jerrego, o to czy Layne da radę dotrwać do końca... Niby beztroski uśmiech, ale w oczach stale niepokój...
Miałam dokładnie to samo...a Layne wydawał się jakby chciał powiedzieć 'Nawet nie wiecie ile mnie kosztuje to,że tutaj siedzę...jest mi cięzko ale dociągnę to do końca...'
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum