O nieee... Niech Chainsi nie sugerują sie Hrabią który był opętanym żądzą sławy poetą a raczej Orciem któremu z racji ślepoty i błogosławieństwa matki Bóg udzielił daru tworzenia prawdziwej sztuki :P
Wiek całego składu niczego nie zmienia. Za to ogromnie wiele zmienia DuVall który jest w zespole tabula rasa i nie wiadomo czego sie po nim spodziewać.
_________________ For all the times you let them bleed you...
For little peace from God you plead.
To nie było o Orciach i hrabiach tylko o poetach, a najdobitniej wyraża to zdanie "Przez ciebie płynie strumień piękności, ale ty nie jesteś pięknością" - a to, to pani na polskim powinna wyjasniać :P
Moim zdaniem wiek dużo zmienia, szczerze mówiąc wystarczy popatrzec na powroty, albo tworczosci osób właśnie w wieku tak 40> i niestety, ale wiekszosc gdzieś się zagubiła w tym wszystkim, czy aic też? Nie wiem.
As most of you who have been paying attention have already figured out, the new Alice In Chains album is finally complete. We've been in the studio since October, and since it all began we celebrated 6 major holidays, elected a new President of the United States, crowned new World Series and Super Bowl champs, endured fires, earthquakes, & blackouts in and around Los Angeles, took a 2 1/2 week break to go to Australia, and to cap it all off, William & Jerry finally euthanized their beards.
This long, arduous process is complete, and although there's still a lot of work to be done, the songs are in the can and that's the most important thing.
So what can I tell you when I look back on the last six months?
I can tell you that the monotony of 12 to 16 hour days in the studio can be broken up by multiple costumes & hair styles, hours and hours of dice games, any sort of dialogue delivered in a heavily accentuated southern drawl, and a slew of special guests dropping by the studio.
Most of all I can tell you that some amazing songs were written and recorded. From the heaviest riff-dripping gut puncher to the most sadly beautiful song I think this band has ever recorded, I honestly believe that this album will return Alice In Chains to the top of the hard rock heap.
So now the next few months are dedicated to things like album artwork, lining up interviews & press, shooting videos, planning tours, and figuring out whether to bury Jerry & William's beards at sea or donate them to science.
Hopefully these new songs will strike a chord and make a similar impact on all of you out there that were moved by this band in the first place. These songs have definitely done that with me, and frankly I'm getting pretty sick and tired of loving this stuff alone, so I can’t wait for it to be released so it'll become your favorite record of 2009 and we can discuss it at the shows.
So clear a slot in your CD shelf and schedule maternity leave from work in September, because the long drought will be over soon...
_________________ KULT:Krzysztof Banasik,Tomek Glazik,,,PEARL JAM:Matt Cameron,Eddie Vedder, Janusz Grudziński,Irek Wereński,,,,,,,,,,,,,Stone Gossard,Jeff Ament,Mike McCready Janusz Zdunek,Piotr Morawiec,,,,,,,,,,,,,,,,,NIRVANA:Dave Grohl,Krist Novoselic,Kurt Cobain Kazik Staszewski,Tomek Goehs,,,,,,,,G,,,,,ALICE IN CHAINS:Jerry Cantrell,Layne Staley,Mike Starr,Sean Kinney
Kawałek bardziej przypomina solowe dokonania jerrego niż aic, ciężkie brzmienia gitary, ale bez tych takich jak dla mnie fajnych hmm nie wiem jak to nazwać bo brak mi fachowego słownictwa, ale chodzi o to, ze brak takiego wyróżnionego riffu, który grął by te dźwięki bez takiego dużego przesteru ( mógł trochę wymieszac ten 'riff' przesterowany z utworu z takim czymś w stylu what the hell have i, a tak to jak dla mnie zbyt metalowe jest. Za to sekcja rytmiczna zdecydowanie w stylu aic.
Co do wokalu, to taki średni jest, śpiewa poprawnie technicznie, ale brak mu w barwie takiego wyrazu. W skrócie nie przeszły mnie ciary po plecach, a po tak ciężko brzmiącym kawałku skoro już taki nagrali to powinny,o!
Co jeszcze, pamiętam jak mówił Jerry, że nie chcą kopiowac Layne'a, a Willima w kilku momentach stara się trochę jego naśladowac, a miało byc coś innego.
Próbowali też chórki panowie, tylko, ze jak była Layne i Jerry to było clean i chrypka, a tu jest clean i clean więc już takiego efektu nie ma.
I jak na mnie ciut przydługie. No i gdzie jest solówka? :/
A i po pierwszym przesłuchania hmm 'refren' ( to takie np. od 2:20) skojarzyło mi się z aerials system of a down, tam też jest taki podobny fragment, no ale to takie spostrzeżenie tylko.
No i tak jak już mówilem, nei podoba mi się. Jak AiC to myślałem, że przejdą mnie ciary po plecach. Nie przeszły.
Piosenka powala perkusją,która rozkurwia,rozpierdala i by nie używać więcej dynamizatorów wypowiedzi na tym poprzestanę.Najlepsza perkusja nagrana obok Nevermind jaką słyszałem.
Sam kawałek dobry/bardzo dobry,ale nie genialny.Dla mnie porównywania do solowych akcji Jerrego trochę mnie dziwi,bo słyszałem i nie zachwyciły mnie wcale.Tutaj jednak jest sporo Alice,bo i wspomniana perkusja bita trochę jak na poprzednich płytach,do tego jednak śpiewanie wyraźne na głosy.W 2-3 przypadkach zabrzmiało jakby Stalej śpiewał,ale to nie zarzut,a uwaga natury ogólnej.
Mi tam brakuje tylko takiej wokalizy na początku,która po tym motywie wchodzącym leciała by to samo,tyle,że wokalnie,ale nie wiem jakby tutaj DuVal wypadł.Brak mi takiego refrenu takiego coś jak w junkhead chociażby,ale to takie gadanie.
Jestem mile zaskoczony,czy tez jak kto woli nie zawiodłem się.Na koniec uwaga techniczna.To chyba do tej pory najlepiej nagrana technicznie płyta jaką słyszalem i do tego głośność jest ogromna.Na 5 db brzmi tak,że inne piosenki trzeba by puścic conajmniej na 15...a mówili,żę to odbcina jakieś pasma,dynamikę i takie tam,ale to takie gadanie malkontentów.
Czekam na płytę i trochę więcej rozbudowanych wokali
_________________ KULT:Krzysztof Banasik,Tomek Glazik,,,PEARL JAM:Matt Cameron,Eddie Vedder, Janusz Grudziński,Irek Wereński,,,,,,,,,,,,,Stone Gossard,Jeff Ament,Mike McCready Janusz Zdunek,Piotr Morawiec,,,,,,,,,,,,,,,,,NIRVANA:Dave Grohl,Krist Novoselic,Kurt Cobain Kazik Staszewski,Tomek Goehs,,,,,,,,G,,,,,ALICE IN CHAINS:Jerry Cantrell,Layne Staley,Mike Starr,Sean Kinney
Kompozycyjnie ida w kierunku Death Magnethic Metaliki jeśli chodzi o długość kawałków ;) A co do brzmienia cholernie mi pasuje jest nisko rytmicznie i cholernie podobnie do ostatniej płyty nagranej z Lane'm - "Alice in Chains" z tą różnicą ze tutaj jest potężne uderzenie dźwięku a tam partia każdego instrumentu jest łatwa do wychaczenia. DuVall daje rade chociaż chciałbym wiecej psychodeli :] Ogulnie jest dobrze :]
_________________ For all the times you let them bleed you...
For little peace from God you plead.
Ej nie zgadzam się kawałek jest bardzo dobry nie słyszę tu podobieństwa do Stalye'a poza paroma momentami np.4.34 min ale to trochę ,,wina" takiego Aliceowego stylu poza tym to Cantrell raczej układał wokale a DuVall odśpiewuje je.Ogólnie DuVall śpiewa dobrze i jeśli kogoś naśladuje to może trochę Cornella,ale ogólnie śpiewa po swojemu i ma zdecydowanie inna barwę od poprzednika.Riff jest świetny jedyny zarzut co do tego kawałka to to że jest za długi i brak pomysłu na tyle minut to fakt.Reasumując trochę więcej optymizmu nie ma co wracać do przeszłości wiadomo drugiego Dirt raczej już nigdy nie nagrają a DuVall nie dorówna Layneowi,ale to było do przewidzenia.Mnie osobiście cieszy że grają troszkę inaczej że idą do przodu i że nie brzmi to jak stare nagrania to ma być nowy rozdział w ich twórczości.W każdym razie nie spaprali sprawy jest bardzo dobrze jak dla mnie.Myślę ,że to będzie bardzo dobra solidna metalowa płytka
Ja czekam na tę płytę,ale DuVal pokazał,że tez umie innaczej niż czysto zaśpirwać.Nie szukałęm tutaj wokalu Staleja,tylko poprostu dobrego wokalu zamiast Lejna.Jak pisałem licze,że melodie będą takie bardziej potęzne i tak samo zaspiewane.Czekam na płytkę
Hear foot steps creek the floor
The shadows give away
Someone outside the door
Wont let em in
Life damaged gives to crime
A run down broke machine
That steals your piece of mind
Before you know it's gone
Lay down
Lay
Silence burning on your tongue
Keep us separate
Hiding in the darkest slumber
Boiling to the surface
A looking in view too long on the outside
Desperate plans make sense to the low life
These things I hate in you
Also reflect it seems
Distortion laced with spite
Teach you how to leave
Lay down
Lay
Hiding in the darkest slumber
Boiling to the surface
Crawling on your skin discomfort
Makes you brake and run and stumble fall
It's why you never tell me (what's on your mind)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum