Wysłany: 2006-11-15, 11:40 Wasz ulubiony Album AiC
jaki jest wasz ulubiony album tej grupy? :) z jakiego powodu właśnie ten? jakie wspomnienia się z nim łączą? co w nim jest szczególne co przykuło waszą uwagę :)?
Moim ulubionym jest Dirt :) był to pierwszy album tego wykonawcy który wpadł mi w ręce i uważam że mamy tutaj do czynienia z dojżałym graniem, AiC w najwyższej formie techniki i przekazu. Mocne, zdecydowane granie z nutką tajemniczości i melancholii, czyli to co najbardziej lubimy w Alice in Chains :DD
_________________ And yet I find
Repeating in my head
If I can't be my own
I'd feel better dead
Ja mam dwa ulubione albumy (nie mowiac ze wszystkie fajne, ale te dwa darze pewnym sentymentem)
Jar Of Files - za to, że ten album jest przepełniony dźwiekami które potrafią manipulować wyobraźnią. I tak Rotten Apple powoduje u mnie dziwny stan, boje się słuchać tego kawałka, autentycznie mnie on przeraża. Whale & Wasp jest świetny, ta gitara tworzy specyficzny klimat który można odczuć na własnej skórze... Cały album pomimo, że mam wrażenie iż jest on ekperymentalny, bo wprowadza takie jakby standardy bluesowe (Swing on this, Don't follow), to jest świetny...
Alice in chains - kolejna perełka. Ten album mnie inspirował, wyciągał ze mnie każdy szczegół mojego dziwnego umysłu (przykładem są opowiadania które też siedza na tym forum). Dwa utwory które wywarły na mnie takie wrażenie, że byłem sparalizowany: Brush Away i Sludge Factory - ta dziwnośc i przerażenie które promieniuje z tych utworów... poprostu poezja. Nothing song również jest dziwny ("Well the nothin song sticks to your mouth/Like peanut butter on the brain/Nothin ever stays the same..." ) poprostu nie da się opisać wrażeń jakie mi towarzyszą gdy to słysze. Dodam do tego jeszcze jeden bardzo wyjątkowy kawałek "Shame in you" - jako że kojarzy mi się z jednym - nie spełnioną miłościa - zawsze mi sie chce przy nim płakać, szczególnie gdy... właśnie mi się nie uda, ech.
---
„Wszystko zdarza się tylko raz. I nigdy nie wraca.
Jeśli będziesz próbował[a] wskrzeszać przeszłe zdarzenia, ominiesz to, co ma się wydarzyć w następnej kolejności”
Alice In Chains. Płyta, jak dla mnie, nie ma słabych stron. Ma moc i tę tajemniczość, właściwą tylko piosenkom Alicji. I co dziwne - to ostatni studyjny album AIC, a rzadko "najnowsze" albumy bywają tymi ulubionymi przeze mnie.
ja lubie niestety wszystkie! ale najbardziej lubie unplugged nawet nie bede mówić za co bo kto słuchach albo widział to wie
Fajny moment byl jak zchrzanili Sludge Factory ;p
---
Jeśli będziesz próbował[a] wskrzeszać przeszłe zdarzenia, ominiesz to, co ma się wydarzyć w następnej kolejności”
Niee dobrze go zagrali wlasnie, mi sie nie podobalo tylko wykonanie "Would?"
---
would mysle kopie i na amplakcie, w wersji studyjnej i live dlatego ciezko jest wogule amplakt obok studyjnych stawiac. np wyzej wspomniane sludge factory kopie chyba bardziej z prądem, ale Brother jest juz tysiac razy lepszy akustycznie, reszta jes swietna w obu wersjach( np wlasnie would ) oczywiscie wg mnie
Ja AiC poznałem dzięki albumie Dirt i wkładce o nich w teraz rocku, dlatego też Dirt pozostaje moim ulubionym albumem. Kocham także płyty Alice In Chains, Facelift, Unplugged, Jar Of Files, poprostu wszystkie...
Mimo, że jakos wielkim fanem Alicji w Łańcuchach nie jestem (Layne'a za to bardzo lubię za płytę Above jako Mad Season) to bardzo ich szanuje. A za najlepszą ich płytę uważam album Dirt, najbardziej przypada mi do gustu z repretuaru AiC :)
Pozdrawiam
_________________ "Smiejecie sie, ze jestem inny. A ja smieje sie z was, bo wszyscy jestescie tacy sami"
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum