Grunge Forum
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Download Nasze loga

Poprzedni temat :: Następny temat
Binaural

Ulubiona piosenka to:
Breakerfall
5%
 5%  [ 4 ]
God's dice
2%
 2%  [ 2 ]
Evacuation
7%
 7%  [ 5 ]
Light years
7%
 7%  [ 5 ]
Nothing as it seems
20%
 20%  [ 14 ]
Thin air
11%
 11%  [ 8 ]
Insignificance
5%
 5%  [ 4 ]
Of the girl
5%
 5%  [ 4 ]
Grievanve
2%
 2%  [ 2 ]
Rival
4%
 4%  [ 3 ]
Sleight of hand
11%
 11%  [ 8 ]
Soon forget
10%
 10%  [ 7 ]
Parting ways
5%
 5%  [ 4 ]
Głosowań: 23
Wszystkich Głosów: 70

Autor Wiadomość
JAMik 
Poligon nr. 4

Wysłany: 2007-07-25, 00:23   Binaural

Dwójka i trzy zera wszędzie,co to będzie? No nic nie było.Pearl Jam zaczął masowo udostępniać swoje nagrania z koncertów w eleganckich tekturowych digipakach oraz wydał płytę.

Zaczyna ja mocny Breakerfall(Vedder,smutna opowieść o samotności,smutku,który może zniszczyć tylko miłość,powstrzymać upadek.God's dice(Ament) to
kontynuacja w szybkim i ostrym tępie by przejść do osobiście mojego ulibionego Evacuation(Vedder, Cameron).Troche zadumy przy latach świetlnych(Vedder, McCready, Gossard) by stonować wszystko totalnie przy "tym co nie jest takie jak nam sie wydaje"
(Ament) z piękną solówką wiodącą McCready'ego."...it's a beautifull song,couse it's Stone song".Tak na tourning band przedstawił Thin air Vedder.Piękna piosenka o tym,że światło jest gdy "moja dziecina" jest w moich ramionach.Gossard udowadnia,że komponować zajebiście piękne piosenki to on potrafi.Nastepny numer czyli Insignificance to piosenka Veddera,która trochę ożywia nastrój na płycie po kawałku Stone'a.Znów zmiana nastroju.Znów spokojna kompozycja Of the girl(Gossard) by przyspieszyć i wzmocnić z pomocą "Grievence" i Edem krzyczący w refrenie."Rywal"(Gossard) to dziwna piosenka w swej konstrukcji wedle mnie zahaczająca lekko o blues'a i będąca zalążkiem Riot act.Zaraz po nim piękny klimat z gitarami w tle i mocną perkusją.JKolejny klimat zmontowany przy pomocy prostych dźwięków i mocnego głosu Eda,czyliSleight Of Hand(Vedder, Ament).Piosenka jednak jak to u PJ.nagle przechodzi w mocniejszy klimat,znów stygnie,dobra metoda,zwłaszcza kontrast gitar i mocnej perkusji z mglistymi gitarami i bardziej zaznaczającą perkusją niż wybijającą rytm."Wkrótce o tym zapomnisz" śpiewa i gra na ukulele Vedder w piosence swojego autorstwa.Czasem każdy znas znajdzie się na "Rozstajach dróg"(Vedder)...co wtedy?

Piękna i tajemnicza płyta Pearl Jam...tajemnicza jak i okładka.Klimat brzmień znów inny niż "Ten".Można dojść do wniosku,że to właśnie debiutanckie dzieło PeJotów to był "wypadek przy pracy" ;-)
Kazik Staszewski,Tomek Goehs,,,,,,,,G,,,,,ALICE IN CHAINS: Jerry Cantrell,Layne Staley,Mike Starr,Sean Kinney
Ostatnio zmieniony przez JAMik 2009-11-28, 02:14, w całości zmieniany 2 razy  

Gieferg

Wysłany: 2007-07-25, 11:48   

Bardzo dobra płyta, szkoda że sam zespół jej chyba ni elubi i mało co z niej obecnie gra ( w Chorzowie nie było z niej absolutnie nic), z czasem coraz bardziej ją doceniam i obecnie chyba byłbym skłony dać jej nawet drugie miejsce (zaraz po "Ten"), jedyne co mi się tu nie podoba to zbyt smętna końcówka płyty (najczęsciej słuchanie Binaural kończę na Grievance)

Breakerfall - 9/10 - świetne otwarcie
God's Dice - 7/10
Evacuation - 7/10
Light Years - 8/10
Nothing As It Seems - 8/10
Thin Air - 8/10
Insignificance - 10/10 - mój ulubiony kawałek na tej płycie (i pierwszy jaki z niej usłyszałem oglądając na MTV występ na Rock Am Ring 2000 - wtedy jeszcze nie byłem zagorzałem fanem a ten występ i ten utwór miały swój udział w tym, ze się nim stałem)
Of The Girl - 9/10
Grievance - 8/10
Rival - 7/10
Sleight Of Hand - 6/10
Soon Forget - 5/10
Parting Ways - 5/10

wieczór 
son of kyuss

Wysłany: 2007-07-25, 11:53   

Cytat:
Breakerfall - 9/10 - świetne otwarcie
God's Dice - 7/10
Evacuation - 7/10
Light Years - 8/10
Nothing As It Seems - 8/10
Thin Air - 8/10
Insignificance - 10/10 - mój ulubiony kawałek na tej płycie (i pierwszy jaki z niej usłyszałem oglądając na MTV występ na Rock Am Ring 2000 - wtedy jeszcze nie byłem zagorzałem fanem a ten występ i ten utwór miały swój udział w tym, ze się nim stałem)
Of The Girl - 9/10
Grievance - 8/10
Rival - 7/10
Sleight Of Hand - 6/10
Soon Forget - 5/10
Parting Ways - 5/10

oprócz dwóch osatnich utworów, które imo są po 10/10 a soon forget nawet 11, zgadzam sie.

uwielbiam tę płytę.

hiroszima 
Kuka!

Wysłany: 2007-07-25, 13:44   

Binaural zakupiłam dopiero po spodkowym koncercie. Na początku byłam do niej raczej dziwnie nastawiona, z biegiem lat stała mi się trochę bliższa. Głównie dzięki Breakerfall, God's Dice, Light years, Nothing as it seems, Thin air, Of the girl i Parting ways. Wiele trudu, pracy, wysiłku psychiczno-słuchowego włożyłam w oswojenie jej i chyba się nie udało. Nie będę się już zmuszać... Nie wszystkie muszą być mi tak bliskie jak Vitalogy i Vs.

idont 

Wysłany: 2007-08-20, 23:13   

Chyba nie potrafię napisać jakiejś w miarę sensownej pseudorecenzji tej płyty.
hmmm......
bardzo lubię: Evacuation i Soon forget,ale:
Light years: do tej piosenki można 'stworzyć' tyle historii, tak dużo w niej dziwnych emocji, jest genialna
Rival: energia! można krzyczeć, wyładowywać się, jak dla mnie to najbardziej energetyczna piosenka Pearl Jam, jest przeładowana raz żalem, raz radością, raz wściekłością,.. zależy w jakim nastroju jej słucham...
Sleight of hand- kxrwa, co to za piosenka?! jest taka nieosiągalna! nie potrafię jej opisać, nie potrafię jej nawet zanucić, ale gdy trwa.. to jest niesamowite uczucie: ta piosenka jest dla mnie jak wiatr w lesie, albo ptak szybujący nad wielką wodą, jak wolność...
za takie emocje kocham Pearl Jam po prostu!!!, ;-)

Maryha 
Crazy Mary

Wysłany: 2007-08-26, 15:37   

JA nie jestem w stanie nic o niej napisać. Może dlatego że dalej jest mi dość daleka. Od pierwszego słuchania jej nie polubiłam. Nie jestem w stanie powiedzieć co, ale coś mi w niej przeszkadza i nie odpowiada. Może dla mnie jest za mało energetyczna? nie wiem, nie lubie i tyle.

garnek 
garnek

Wysłany: 2007-11-16, 16:19   

Bardzo głęboka pyta.Dobrze się jej słucha wieczorem, wygodnie siedząc w fotelu z widokiem na otwarte morze przy czystym ,gwieździstym niebie.Nie widzę na tej płycie jakiegoś szczególnego,ulubionego utworu bowiem każdy z nich jest szczególny.Każda piosenka niesie inną myśl.Każdy dźwięk sprawia większe lub mniejsze uniesienia.

Scarlett O'Hara 
Crazy diamond

Wysłany: 2007-11-16, 19:52   

Gieferg napisał/a:
sam zespół jej chyba ni elubi

I ja też ubię ja najmniej ze wszystkich płyt Pearl Jamu. W ogóle mi nie podchodzi, choć właściwie nie mam nic do zarzucenia piosenkom z tego albumu. Ale też żadna nie ma sobie tego czegoś, co sprawiłoby, że miałabym ochote słuchać jej wciąż od nowa.

garnek 
garnek

Wysłany: 2007-11-17, 02:32   

,
Mika napisał/a:
garnek napisał/a:
Bardzo głęboka pyta.

LOL!

czasem wskoczy mały błąd a tu chyba szybko można się zorientować jakiej litery zabrakło.Więc jeśli komuś to przeszkadza (jak tobie mika ) to z góry przepraszam.
Bo chodziło mi o to że płyta binaural jest bardzo głęboka... zabrakło litery"Ł"

Max 
Irrational

Wysłany: 2007-11-17, 09:41   

ej garnek myślę że mice to nie przeszkadza, może rozśmieszyć taka literówa więc spoko.

KONIEC OFFTOPA :D:D

Edit: pustak
tak, kończymy te offtopy, bo kolejny temat zostanie zablokowany... ;)=

pustak 
sztuka to suka

Wysłany: 2007-11-18, 22:32   

idont napisał/a:
Sleight of hand- kxrwa, co to za piosenka?! jest taka nieosiągalna! nie potrafię jej opisać, nie potrafię jej nawet zanucić, ale gdy trwa.. to jest niesamowite uczucie: ta piosenka jest dla mnie jak wiatr w lesie, albo ptak szybujący nad wielką wodą, jak wolność...
za takie emocje kocham Pearl Jam po prostu!!!, ;-)

Tak ta piosenka zabija wszystko... jest kosmiczna jak cała płyta "Binarual". Te dźwięki gitar, pogłosy dają do myślenia. Totalny kop w głowę. Tekst jest niesamowity. Zajebiście wykonany na koncercie "Live At Benaroya Hall" cudo.

"Evacuation" :
Był kiedyś człowiek, który obserwował jak zmrok w nim samym znika
W piachu
Został przemieniony przez upadłego orła
Który był dla niego znakiem ostrzegawczym
Poczuł, że zmartwienie może stanowić siłę
I być częścią planu
Więc powiedział:
„Czas na…
Ewakuację”

...łamane riffy w refrenie, po czym następują spokojne chórki i ... EVACUATION.
świetny numer.

"Light Years" - kolejny kosmiczny numer ;)=... Po zakupieniu płytki, nic mi się nie podobało, tylko ta piosenka. Ku$@! niesamowicie wpadająca w ucho, tekst, wszystko... Refren mnie rozp$#@%@ :)=... i ten spokój Edka, to jest chore, gość ma aksamitny wręcz głos w tym kawałku, płynie, płynie, plynie... Uwaga piosenka zabija! ;)=

i promujący płytkę kawałek "Nothing As It Seems" - tekst dość przygnębiający, hmmm kto wie ten wie ;)= szkoda, że tak późno??? Dobry i prosty numer do zagrania, ze śpiewem też nie ma problemu. Ed śpiewa niemalże bez wysiłku, jak by mu się nie chciało.

garnek napisał/a:
Bardzo głęboka pyta.Dobrze się jej słucha wieczorem, wygodnie siedząc w fotelu z widokiem na otwarte morze przy czystym ,gwieździstym niebie

...tu poleciałeś pozytywnie. Zgodzę się z Tobą jest "głęboką płytą"

...ogólnie cała płyta to wyzwanie. Jest ciężka do strawienia, nawet dla mnie??? Lecz, słuchając jej, odnoszę wrażenie że już nic nie istnieje... Plus za eksperyment, który mam nadzieję pomoże im przy tworzeniu kolejnych płyt, i powrócą do tego kiedyś?...

lukaszo 

Wysłany: 2008-08-23, 11:49   

Zupełnie odjechana,Kosmiczna płyta najlepiej słuchac wieczorem.Ten album ma niesamowite brzmienie co słychac w Sleight of hand,Of The girl,Nothing As It Seems albo Light years.Myśle tez,że Binaural jest najlepszym wydawniectwem Pearl Jam pod względem tekstowym np taki soon forget mozna by porownac do opwiesci wigilijnej dickensena.Moim marzeniem dotyczącym PJ byloby jeszcze nagranie płyty z Tchadem bleakem ,Producentem Binaural.

sunshine 

Wysłany: 2008-11-17, 17:20   

coz, ja pamietam,ze jakos z ta plyta, na poczatku mialam problemy(z przesluchiwaniem)... tzn zupelnie jakos obok przemykaly mi pierwsze trzy kawalki,plyta zaczynala się dla mnie od Light years... Po czym cudowne 'Nothing as it seems'... (genialna po prostu solówka) Wracajac do poczatku, jednak mniej wiecej przy ktoryms tam kolejnym przesluchaniu zakochalam sie w niej jako calosci,od poczatku,od Breakerfall,przez Ewakuację i Of the girl(uwielbiam to...), cudowne Sleight of hand,do ostatniego-Parting Ways... Będę się powtarzac,ale plyta swietna. No i ta okładka. Kosmos,jednym słowem ;-)

Consi 

Wysłany: 2009-12-29, 15:04   

Po paru miesiącach intensywnego słuchania tej płyty muszę przyznać, że to moja ulubiona płyta Pearl Jam. Żadne inne ich wydawnictwo tak bardzo mną nie ruszyło :) Na czele z wychwalanym już wyżej "Sleight of hand", przy którym można odpłynąć (cała końcówka Binaural jest niesamowita). Pierwsza płyta swoją drogą, którą PJ nagrało z Mattem Cameronem. Trochę o niej cicho z tego, co widzę.
Brzmi bardzo osobiście - być może dlatego nie jest tak często grana na koncertach? Wielka szkoda, daję jej 15/10.

stiwi 
(=

Wysłany: 2010-07-22, 19:48   

To płyta PJ, na którą przeznaczyłem najmniej czasu, i zwróciłem najmniej uwagi, może to niedobrze :?:

Odpowiedz do tematu