Grunge Forum
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Download Nasze loga

Poprzedni temat :: Następny temat
Mirror Ball

Mirror Ball
Song X
0%
 0%  [ 0 ]
Act of Love
0%
 0%  [ 0 ]
I'm the Ocean
33%
 33%  [ 2 ]
Big Green Country
0%
 0%  [ 0 ]
Truth Be Known
16%
 16%  [ 1 ]
Downtown
0%
 0%  [ 0 ]
What Happened Yesterday
0%
 0%  [ 0 ]
Peace and Love
16%
 16%  [ 1 ]
Throw Your Hatred Down
33%
 33%  [ 2 ]
Scenery
0%
 0%  [ 0 ]
Fallen Angel
0%
 0%  [ 0 ]
Głosowań: 3
Wszystkich Głosów: 6

Autor Wiadomość
mrowka_eliza 

Wysłany: 2008-09-22, 01:06   Mirror Ball

Marzenie członków zespołu wreszcie się spełniło! Podczas jednego z koncertów Neil Young zaproponował chłopakom współpracę przy albumie.

Nie byłoby w tym albumie nic nadzwyczajnego gdyby nie fakt, że po pierwsze w całości został nagrany wspólnie z legendą amerykańskiego rocka – Neilem Youngiem, a po drugie to album nie sygnowany nazwą Pearl Jam (może dlatego JAMik nie założył tego tematu!? Nieważne.. w każdym razie oby się na mnie nie obraził, że zrobiłam to ja ;-) )

W skład zespołu w tym projekcie wchodzi- Neil Young, Jeff Ament, Stone Gossard, Mike McCready, Jack Irons, Brendan O'Brien, no i Eddie Vedder ;-)

Co ciekawe, album był tworzony w ekspresowym tempie, bo w ciągu zaledwie 4 sesji, które dokładnie odbyły się 26-27 stycznia oraz 7 i 10 lutego 1995 roku w Bad Animal Studio. Wydany oficjalnie 27 czerwca tego samego roku.

Praktycznie wszystkie utwory, które znalazły się na albumie studyjnym zostały napisane przez Neila Younga, za wyjątkiem Peace And Love, której część napisał Eddie Vedder - co do tej piosenki - to jedyna, w której pojawia się duet Vedder- Young, co (jak dla mnie!) jest minusem tego projektu. Tematyką tekstów na Mirror Ball jest raczej przeszłość.

Ogólnie utwory są dosyć długie, ale luźne, prezentują surowy styl, w którym czuć pejtolów.

Singlem tego albumu jest Merkinball (tym razem podpisany Pearl Jam), wydany 5 grudnia 1995 roku. Na krążku znalazły się dwa utwory:I Got Id... i Long Road -agrane podczas tej sesji, wszystkie teksty napisał i zaśpiewał Eddie. (Skład: Eddie Vedder(wokal, gitara), Neil Young(gitara, wokal, harmonijka), Brendan O'Brien (na gitarze basowej w pierwszym utworze) i Jeff Ament (na gitarze basowej w drugim utworze).

Mru 

Wysłany: 2012-02-07, 12:45   

Moim zdaniem rewelacja. Szkoda tylko, że tak mało tam głosu Eddiego... Prawie w ogóle. Gdyby było inaczej, kochałabym ten album (a tak to tylko uwielbiam ;)). Nie mam pojęcia, ile razy przesłuchałam "Mirror Ball", ale jest to z pewnością liczba niemała :)
Miałam ogromny problem z wybraniem ulubionej piosenki z tej płyty. Najbardziej jednak lubię chyba "I'm the ocean". Na drugim miejscu "Throw your hatred down".

sztruks 
Sapere aude

Wysłany: 2012-02-08, 20:34   

Jak dla mnie średnia płyta. Albo przyzwoita, to chyba dobre określenie. Nie zaskakuje mnie zupełnie niczym. W skali 1-5 dostała by 3 gwiazdki. Jest to kawałek dobrego rocka, ale wg mnie nic do czego można by wzdychać, może zresztą dlatego płyta nie cieszy się raczej wielkim wzięciem wśród fanów PJ (nie liczę zapaleńców), nie wiem jak tam z fanami Neila.

pustak 
sztuka to suka

Wysłany: 2012-02-08, 21:31   

sztruks napisał/a:
może zresztą dlatego płyta nie cieszy się raczej wielkim wzięciem wśród fanów PJ (nie liczę zapaleńców), nie wiem jak tam z fanami Neila.

Kompletna bzdura, wybacz sztruks.

Świetna płytka, bardzo dobry materiał i kawał pysznego tortu.

wieczór 
son of kyuss

Wysłany: 2012-02-08, 22:30   

sztruks napisał/a:
nie wiem jak tam z fanami Neila.

mnie się bardzo podoba.

Consi 

Wysłany: 2012-02-09, 18:29   

Popieram, dobra płyta, uwielbiam 'Act of Love' :)

Odpowiedz do tematu