Grunge Forum
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Download Nasze loga

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: swapper
2007-07-24, 15:35
Ten

Ulubiona piosenka to:
Once
8%
 8%  [ 30 ]
Even flow
10%
 10%  [ 37 ]
Alive
11%
 11%  [ 40 ]
Why go
6%
 6%  [ 24 ]
Black
12%
 12%  [ 42 ]
Jeremy
11%
 11%  [ 41 ]
Oceans
4%
 4%  [ 17 ]
Porch
8%
 8%  [ 28 ]
Garden
7%
 7%  [ 26 ]
Deep
3%
 3%  [ 11 ]
Release
5%
 5%  [ 18 ]
Alive(LIVE)
4%
 4%  [ 15 ]
Wash
2%
 2%  [ 10 ]
Dirty Frank
2%
 2%  [ 8 ]
Głosowań: 84
Wszystkich Głosów: 347

Autor Wiadomość
JAMik 
Poligon nr. 4

Wysłany: 2007-07-24, 01:54   Ten

Każdy zna album Ten.Taka ciekawostka o tym,kto jaka piosenkę zrobił,choć to każdy fan PJ wie ;-)

Once (Gossard)
Even Flow (Gossard)
Alive (Gossard)
Why Go (Ament)
Black (Gossard)
Jeremy (Ament)
Oceans (Vedder, Ament, Gossard)
Porch (Vedder)
Garden (Gossard, Ament)
Deep (Gossard, Ament)
Release (Vedder, Gossard, Ament, McCready, Krusen)

Wash (Vedder, Gossard, Ament, McCready, Krusen)
Dirty Frank (Vedder, Gossard, Ament, McCready, Abbruzzese)

Zachęcam do ocenania albumu,może więcej niż 1 zdaniem.Może się zrobi ładny plik postów z "waszymi" opiniami ;-)
Kazik Staszewski,Tomek Goehs,,,,,,,,G,,,,,ALICE IN CHAINS: Jerry Cantrell,Layne Staley,Mike Starr,Sean Kinney
Ostatnio zmieniony przez JAMik 2008-01-04, 15:35, w całości zmieniany 5 razy  

idont 

Wysłany: 2007-07-24, 09:35   

Opowiadałam już moją historię z płytą Ten, ale jeszcze raz w skrócie:
Byłam kiedyś na 18tce kuzyna, gdzie ktoś późnił Jeremy'ego i to było to!
Jakoże ów kuzyn w moich oczach uchodził za znawcę muzyki 'cięższej', to od niego chciałam załatwić płytę 'tego zespołu',której jednak nie posiadał....
BTW stwierdził,że Pearl Jam mają tylko jedną znaną płytę "Ten", jakieś tam inne chyba też mają,ale po co?
W obliczu tej strasznej recenzji mam pewien dystans do Tena teraz,gdy widzę,że Pearl Jam ma jeszcze inne płyty ;-)

Kiedy pierwszy raz podchodziłam do tej płyty moim ulubionym kawałkiem było "Even Flow" i to trochę trwało, a teraz jak znam już wszystki inne płyty (i trochę j.angielski ;-) ) i słucham Ten'a, najbardziej podoba mi się chyba "Black".

Czas, który minął od zafascynowania się tym albumem, do sięgnięcia po inne był tak długi, że do teraz np. Ten i Yield, to płyty jakby innego zespołu (i według mnie różnią się niesamowicie)

hiroszima 
Kuka!

Wysłany: 2007-07-24, 09:43   

Ten...Pierwsza płyta Pearl Jam, którą dane mi było usłyszeć. Lat miałam wtedy niewiele i nie do końca wiedziałam o co w tym wszystkim chodzi, ale słuchałam coraz częściej i coraz chętniej. Płyta ma wielką moc, piękne teksty, brzmienie, które nie pozwala pozostać wobec niej obojętnym. Wyjątkowe "Black", jedna z najpiękniejszych piosenek Pearl Jam. A jednak po latach największe wrażenie robi na mnie "Why go" i "Porch". Słuchając tej płyty mam dziwne wrażenie, że jest ona... jakby to ujać.. gładka. Może to przez to, że jest ze mną już tyle czasu, oszlifowałam ją sobie, chcąc tego lub nie...

Max 
Irrational

Wysłany: 2007-07-24, 10:08   

Ten, pierwsza płyta Pearl Jamu którą przesłuchałem, zakochałem się w tej płycie i do teraz jest moją najulubieńszą. Z piosenek na tej płycie nie mam żadnego faworyta, wszystkie równo kocham ;-)

wieczór 
son of kyuss

Wysłany: 2007-07-24, 11:14   

nagrali lepsze płyty w sumie. Vs. Vitalogy, avocado.

agi 

Wysłany: 2007-07-24, 11:29   

"TEN" jest moim ulubionym albumem. Pamiętam kiedy pierwszy raz po niego sięgnęłam, byłam zachwycona muzyką i głosem wokalisty, że tak czysto śpiewa i pięknie modeluje głosem, wykorzystuje możliwości, teksty głębokie, bardzo osobiste. Przesłuchałam go "od deski do deski", bez przeskakiwania, choć z niecierpliwością czekałam na następny utwór. Każda piosenka była dla mnie wyjątkowa....i jest nadal. to było coś pięknego i za każdym razem kiedy wracam to "TEN" odczuwam to samo...

dennis 

Wysłany: 2007-07-25, 02:37   

To aż nieprawdopodobne, że co kawałek - to hit... masakra, ale to jest właśnie Ten... obiektywnie rzecz biorąc najlepsza płyta Grunge ever i proszę się nie kłócić, bo to już nie jest kwestia gustu, tylko obiektywnego spojrzenia...

best song: Once
worst song: Alive(nie wiem czemu, ale mimo, iż jest hitem, nie mogę jej słuchać. Tak samo mam z In Bloom na Nevermind :) )

www.myspace.com/invitropl

Gieferg

Wysłany: 2007-07-25, 14:08   

Najlepsza płyta wszechczasów, ani PJ ani nikt inny nigdy nei nagrał niczego lepszego. Uwielbiam ten album, praktycznie nie ma słabych stron.

Once - 9/10 - świetny wstęp do doskonałej płyty
Even Flow - 10/10
Alive - 10/10
Why Go - 9/10
Black - 10/10, w zasadzie to 11/10
Jeremy - 10/10
Oceans - 9/10
Porch - 9/10
Garden - 10/10
Deep - 7/10 (jedyny słabszy punkt na płycie)
Release - 10/10

OCENA - 10/10

idont 

Wysłany: 2007-07-26, 22:04   

Gieferg napisał/a:
OCENA - 10/10

w jaki sposób liczysz średnią punktów? ;-)

Gieferg

Wysłany: 2007-07-26, 23:03   

W przypadku tej płyty nie liczę żadnych średnich, jest dycha bo nie znam żadnej lepszej płyty więc oceniając całą resztę przyjmuję, że Ten=10/10 i do tego porównuję.

Justynka 

Wysłany: 2007-08-06, 11:51   

idont napisał/a:
Gieferg napisał/a:
OCENA - 10/10

w jaki sposób liczysz średnią punktów? ;-)

umarłam ze śmiechu :mrgreen: Ale rozumiem co poprzednik miał na mysli, płyta pomimo jakis malych mankamentow zasługuje na najwyzsza note :lol:

Nie będę oryginalna, jeśli napiszę że od tej płyty zaczęłam moją przygodę z Pearl Jamem. Nie słucham ich od dawna, ale musze przyznac ze z gustem jak ze smakiem co jakis czas sie zmienia :mrgreen: Kiedys zakochana w Even Flow czy w Garden , teraz nie widzę nic piekniejszegp od Black. Szczegolnie po koncercie w Chorzowie. Słowa 'We belong together' towarzyszą mi każdego dnia przy kazdej czynnosci :-)
Piosenka ktora podobala mi sie zawsze jest oczywiscie ALIVE. Do dzis nie moge przebolec ze zostala nie zagrana na koncecie....choc miala byc :evil:
Najslabsza piosenką pyty jest dla mnie Release, zapewnie jest to info szokujace. Z tego co zauwazylam piosenka cieszy sie ogromną sympatią :-)

oskur 

Wysłany: 2007-08-06, 13:40   

Najlepsza płyta w historii rocka !!!!!!111oneoneone! Wszystkie piosenki są równo najlepsze xD Gdyby nie było 'Ten' to by było nieciekawie :D Ta płyta to hundred a nie ten xD

Meredith 
Narcoleptic

Wysłany: 2008-02-07, 23:41   

Cóż, to nie będzie zaskoczenie, jak powiem, że Ten była pierwszą płytą Pearl Jamu, którą poznałam. Pierwszy raz usłyszałam ją mimochodem. Pamiętam to jak dziś.
Zapuściła ją moja siostra cioteczna (która tymczasowo mieszkała u mnie z powodu malowania u siebie) podczas rozmowy z naszą wspólną koleżanką, która nas odwiedziła i przyniosła tę właśnie płytę... Siedziałyśmy rozmawiając i choć nie słyszałam dokładnie piosenek, nie wsłuchiwałam się, to coś zaintrygowało mnie w grzmieniu, w głosie wokalisty.. A właśnie kiełkowała moja fascynacja Nirvaną i rockiem...
Zapamiętałam nazwę i poczyniłam starania, aby zdobyć tą płytkę. Przesłuchałam i zauroczyło mnie. Chwyciło tak mocno, że trzyma do dzisiaj. Uwielbiałam tę płytę, sluchałam jej częściej, niż Nevermind Nirvany!! To było dla mnie prawdziwe ODKRYCIE...

Once upon a time I could control myself
Once upon a time I could lose myself...

A. Sapkowski "Mniejsze zło"

Mariusz 
skin and bones

Wysłany: 2008-02-08, 14:29   

Jak na razie jedyny album PJ, jaki znam.. Wszystkie kawałki są fajne, jednak Black, Even Flow i PORCH rządzą. ;-)

Scarlett O'Hara 
Crazy diamond

Wysłany: 2008-02-08, 14:34   

Mariusz napisał/a:
Jak na razie jedyny album PJ, jaki znam..

Ojej, no to w takim razie nie wiem, skąd mi się wzięło przekonanie, że Ty to jesteś taki wybitnie pearljamowy :lol:
Ja właśnie sobie słucham Ten po raz setny (albo może i tysięczny, kto to tam wie ;p) i znowu jestem tą płytą oczarowana tak samo, jak za pierwszym przesłuchaniem. Może to po części zasługa dziwnej pogody (chyba zanosi sie na kolejną w tym roku pseudowiosenną burzę), a może samej muzyki, ale po prostu nie mogę spokojnie usiedzieć na miejscu. Po prostu odlot. I uważam, że to niesamowite, że po tak wileu wysłuchaniach tej płyty jeszcze potrafi mnie wprowadzić w taki dziwny stan.

Odpowiedz do tematu