Grunge Forum
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Download Nasze loga

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: swapper
2007-07-25, 21:57
Facelift

Który utwór podoba Ci się najbardziej ?
1. We die Young
12%
 12%  [ 6 ]
2. Man In The Box
12%
 12%  [ 6 ]
3. Sea O Sorrow
10%
 10%  [ 5 ]
4. Bleed The Freak
10%
 10%  [ 5 ]
5. I Can't Remember
0%
 0%  [ 0 ]
6. Love, Hate, Love
31%
 31%  [ 15 ]
7. It Ain't Like That
4%
 4%  [ 2 ]
8. Sunshine
8%
 8%  [ 4 ]
9. Put You Down
0%
 0%  [ 0 ]
10. Confusion
4%
 4%  [ 2 ]
11. I Know Something (Bout You)
0%
 0%  [ 0 ]
12. Real Thing
6%
 6%  [ 3 ]
Głosowań: 48
Wszystkich Głosów: 48

Autor Wiadomość
vince 
Alice In Chains

Wysłany: 2011-05-19, 12:16   

Pewnie mnie pare osób tu zjedzie ale uważam że ta płyta jest ciutkę bardziej klimatyczna i przez to lepsza od.. Dirt :-P Do ballady LHL mam osobiste podejście sentymentalne dlatego też jest to mój ukochany kawałek, poza tym riff, obłędna solówka i silnie depresyjne zakończenie.. po prostu genialna rzecz.

RatOnTheLeash 

Wysłany: 2012-02-27, 18:22   

Facelift, pierwsza płyta zespołu, która totalnie zniechęciła mnie do Alice in Chains. Wolna gitara, dołujące brzmienie to właśnie Facelift. Odmieniło mi się dopiero po jakimś czasie, gdy odkryłem, że ta płyta jest ... o życiu.To jest po prostu jeszcze glam :)

We Die Young - Ta piosenka, która jest jednym z hitów zespołu, wcale aż tak mi się nie podoba, mimo to uważam, że najbardziej nadaje się na początek płyty.

Man In The Box - Jeden z najbardziej wpadających w ucho kawałków na Facelift. Piosenka, aż razi buntem.Teledysk jest jak najbardziej glamowy.

Sea Of Sorrow - Po pierwszym przesłuchaniu, najbardziej przypadła mi do gustu. Chociaż refren po dłuższym czasie może być uciążliwy, ja bardzo lubię tą piosenkę.Warto zwrócić też uwagę na nieprzeciętne solo. Obecnie jedna z moich ulubionych.

Bleed The Freak - W tej piosence wokal po prostu miażdży, chrypa Layne'a działa tu jak najbardziej na plus. Jest to jedna z tych smutniejszych piosenek.

I Can't Remember - Przez dłuższy czas nie zwracałem na nią większej uwagi, jednak po czasie doceniłem jednak doskonałość oraz umiejętności wokalisty.Wyśpiewanie wersu "And mama, mama, ooh...my angry brains of infancy" to prawdziwe mistrzostwo.

Love, Hate, Love - Kolejna smutna piosenka. Piosenka jest bardzo prawdziwa. Szczególnie lubię końcówkę.

It Ain't Like That - Fenomenu tej piosenki nie rozumiem, ale pewnie kiedyś i na nią przyjdzie czas.

Sunshine - Nic specjalnego, ale do refrenu, po refrenie miażdży.To druga z najbardziej lubianych przeze mnie na płycie. Zaczyna się bardzo prosto z kolei reszta to już arcydzieło.

Put You Down - Nie zwracałem na nią uwagi, ale teraz bardzo ją lubię, może dlatego, że po niej jest Confusion. :)

Confusion - Chyba najlepsza piosenka na płycie,podoba mi się w całości.Moją uwagę przykuwa zarówno mistrzowski wokal główny jak i niskie chórki, które są wręcz genialne.

I Know Somethin (Bout You) - Ten kawałek mnie nie przyciąga, jest według mnie po prostu średni, inny.

Real Thing - i o to ostatnia piosenka na Facelift, zarazem jedna z moich ulubionych, świetny tekst i rewelacyjny wokal. Refren to po prostu arcydzieło, zapada on w pamięć na długi czas.

Całość oceniam: 9/10 Czemu tak dużo ? Za smutek, wokal oraz gitarę :)

Ajzach

Wysłany: 2012-02-27, 18:50   

AiC zagrało glam? Możesz jakoś uzasadnić?

RatOnTheLeash 

Wysłany: 2012-02-27, 20:08   

Może nie zagrało, co wyglądało na glam.Spójrz jak się ubierali, z resztą Layne był wcześniej w glam metalowym zespole o swojsko brzmiącej nazwie Alice N Chainz. Według mnie wpływ glam metalowy na płycie Facelift jest jeszcze minimalnie zauważalny, ale to tylko moje uwagi.

Greenish Orange 
UFO !

Wysłany: 2012-02-28, 21:07   

a czy Alice N Chainz nie było wcześniejszą wersją nazwy AiC? bo mi się coś o uszy obiło..

so I've decided what I'm gonna do now, so I'm packing my bags for the misty mountains, where the spirits go now, over the hills where the spirits fly, ooh. i really don't know.

RatOnTheLeash 

Wysłany: 2012-02-28, 22:00   

http://pl.wikipedia.org/wiki/Alice_N_'Chains
Proszę, tu to wyczytałem ;)

Greenish Orange 
UFO !

Wysłany: 2012-03-06, 15:45   

o, to przepraszam, niewiedza moja wychodzi. ale z całą pewnością ktoś usiłował mi to kiedyś wmówić, hymm.

so I've decided what I'm gonna do now, so I'm packing my bags for the misty mountains, where the spirits go now, over the hills where the spirits fly, ooh. i really don't know.

Odpowiedz do tematu