Ten album to istne arcydzie³o. Mo¿na powiedzieæ, ¿e zawarty na nim zosta³ ca³y dotychczasowy dorobek Alice In Chains. Dla mnie to najbardziej Alice In Chainsowska p³yta.
Jerry wykaza³ siê swoja kreatywno¶ci± i wspania³ymi wrêcz pomys³ami na tworzenie muzyki. Layne potwierdzi³, ¿e jego teksty s± po prostu znakomite. P³yta ma klimat bardzo mroczny, nie przyjazny i z pewno¶ci± nie jest ³atwa w odbiorze.
Trójnogi pies bez jednej ³apy, rodem ze snów Kinneya symbolizuje Laynea Staleya, który coraz bardziej oddala³ sie od kolegów i pogr±¿a³ w na³ogu heroinowym. Na szczê¶cie..p³yta nie ucierpia³a na tym ani trochê.
Grind bardzo mroczny tekst. Tutaj g³ównym aktorem je¶li chodzi o wokal jest Jerry..to on ¶piewa przez ca³y utwór.. Layne bardzo klimatycznie pojêkuje sprawiaj±c niesamowicie mroczny klimat.
Brush Awayutwór zaczyna siê dosyæ dziwnym gitarowym wej¶ciem.. co sprawia ten mroczny, niesamowity klimat. ¦wietny przyt³umiony wokal Laynea, i straszliwie po³amana solówka.
Sludge Factory ka¿da p³yta ma swój diament.. "Sluge Factory" jest tym diamentem ju¿ oszlifowanym na "Tripod", Kawa³ek po prostu cudowny, ze wspania³ym tekstem, ¶wietnym zaci±ganym "Cartoon Size" i jak¿e ciê¿kim riffem. Bardzo melodyczny refren..przechodz±cy wreszcie w co¶ jakby improwizacje Jerryego z niesamowitym brzmieniem gitary. Kto nie s³ysza³ "Sludge Factory" nie mo¿e mówiæ, ¿e jest fanem muzyki z Seattle.
Heaven Beside You tutaj mamy taka odskocznie.. (pewnie dlatego, ¿e kawa³ek napisany zosta³ i w ca³o¶ci za¶piewany przez Jerryego). Klimat jest taki dosyæ swojski, muzyka mi³a dla ucha, przyswajalna i bardzo melodyjna. Na uwagê zas³uguje refren.
Head Creep bardzo ciê¿ki utwór, z dosyæ przyt³umionym, ma³o wyra¼nym wokalem.Na uwagê zas³uguje ¶wietna koñcówka zagrana z wielkim rozmachem i ¿eby u¿yæ dobrego s³owa "maksymalnym pojebañstwem" bardzo w stylu tej p³yty.
Again to ju¿ kawa³ek i¶cie hard rockowy, z bardzo wyra¼nie zaznaczona gitar± i wspania³ym podwojonym wokalem. W tym utworze bardzo dobrze s³ychaæ niespokojny, wrêcz przedzieraj±cy dusze krzyk Staleya ch³opcy lubili zabawiæ sie delayem. "tu-tut"
Shame In Youspokojny, delikatny, i bardzo przyjazny dla ucha utwór. Tak¿e jeden z moich faworytów na tej p³ycie. Rozmarzone, stêsknione ¶piewanie, ¶wietny tekst i znakomita praca Jerryego.
God Am kawa³ek po prostu mia¿d¿±cy.. genialny, niepowtarzalny ze wspania³ym tekstem, klimatycznym riffem i nie spokojnymi, dziwnymi d¼wiêkami w tle. O dziwo.. na ¿ywo zagrali to w du¿o innym od tego studyjnego stylu i wysz³o o niebo lepiej Kto by pomy¶la³, ¿e takie cudo, mo¿na jeszcze udoskonaliæ.
So Close najmniej lubiany przeze mnie kawa³ek. Nie pasuj±cy za bardzo do AIC jak i do tej p³yty.. takie brudne, nie pouk³adane granie.
Nothin' Song utwór zaczynaj±cy sie bardzo smêtnie i melancholijnie... ciekawe rozwi±zania aran¿acyjne, bardzo dziwna linia wokalna. Wej¶cie na wokal to ju¿ ca³kiem co innego, ten moment nie pasuje do ca³o¶ci tej piosenki.
Frogs je¶li "Sludge Factory" jest diamentem oszlifowanym, to ten utwór jest tym nie oczyszczonym..i bardzo dobrze. Chyba najmroczniejszy kawa³ek w tym zestawieniu. Po³±czenie akustycznego brzmienia, z brudnym elektrycznym graniem a zarazem delikatnym muskaniem o struny. Znakomity tekst, wy¶piewany w ¶wietnym, znudzonym i jak zawsze niespokojnym stylu.
Over Now kolejny ju¿ eksperyment Alicji. Taki ciekawy rarytasik..w tym ca³ym mrocznym zestawieniu. Kawa³ek mo¿na by powiedzieæ popowy, z bardzo wyra¼nym, ¶wietnym wokalem Cantrella. Cudowna solówka..szczêgólnie w wersji Unplugged.
Najlepsza po Alice in chains jak dla mnie p³yta. Chainer, wez rob ankiety gdzie mozna zaznaczyc wiecej kawalkow bo tutaj mialem problem :D:D:D Wszystkie te piosenki kocham, sa poprostu cudne. Przes±czone mroczno¶ci±, dziwno¶cia i poczuciem lêku. Jak dla mnie na tej p³ycie na szczególn± uwage zas³uguje "Brush away" i "Sludge factory" ... jesli ktos nie s³ysza³ przynajmniej tych kawa³kow, moze isc do lasu i nie wracac ;p cudo!
---
„Wszystko zdarza siê tylko raz. I nigdy nie wraca.
Je¶li bêdziesz próbowa³[a] wskrzeszaæ przesz³e zdarzenia, ominiesz to, co ma siê wydarzyæ w nastêpnej kolejno¶ci”
P³ytka wysz³a super, ale zabrak³o mi tego czego¶ co ma choæby Dirt. Ta p³yta jednak ma klimat za co j± kocham. Moi faworyci na tej p³ytce to Grind, Frogs, Again, Brush Away i Slugde Factory. Ca³o¶æ przepe³niona mrokiem. Zajeb**** p³ytka, polecam ka¿demu/
Nie przekona³a mnie do koñca ta p³ytka. Jaka¶ niewyra¼na jest, brak jej bardziej porywaj±cych kawa³ków, s³ucha³em jej zdecydowanie najmniej ze wszystkich albumów AIC choæ jak siê d³u¿ej zastanowiæ, to chyba nie nale¿y jej oceniaæ gorzej ni¿ Facelift, na pewno od debiutanckiego albumu jest równiejsza.
Nie przekona³a mnie do koñca ta p³ytka. Jaka¶ niewyra¼na jest, brak jej bardziej porywaj±cych kawa³ków
a czego sie spodziewa³e¶ po zaæpanym Laynie ? wystrza³owych, odlotowych kompozycji jak na Dirt. ?
Moim zdaniem ten mrok i smutek to w³a¶nie to co w tej p³ycie najlepsze. To taka.. najbardzie Alice In Chainsowska p³yta jak ju¿ mówi³em.
Mroczna p³yta, ale niezbyt przepadam za ni±, brakuje jej czego¶;] Lubiê z niej tylko kilka kawa³ków m. in. Grind, Brush away, Again, a Sludge factory wolê w wersji unplugged.
_________________ Trzy bajki jeszcze raz
Trzy bajki ca³y czas
O Matko, uwielbiam ten album, jak dla mnie jest na pierwszym miejscu
Ubóstwiamwszystkie kawa³ki, a ka¿dy z nich jest zupe³nie inny...
Grind, Brush Away, Frogs, Sludge Factory, Again to moja ¶cis³a czo³ówka, ale na dzieñ dzisiejszy moim ulubionym utworem jest So Close. Przez d³ugi czas omija³am go szerokim ³ukiem, bo wydawa³ mi siê taki niespójny, nieuporz±dkowany, taki byle jaki Ale po jakim¶ czasie przekona³am siê do niego i... no có¿, po prostu go kocham
Nie przekona³a mnie do koñca ta p³ytka. Jaka¶ niewyra¼na jest, brak jej bardziej porywaj±cych kawa³ków, s³ucha³em jej zdecydowanie najmniej ze wszystkich albumów AIC choæ jak siê d³u¿ej zastanowiæ, to chyba nie nale¿y jej oceniaæ gorzej ni¿ Facelift, na pewno od debiutanckiego albumu jest równiejsza.
¯eby co¶ by³o ¶wietne, nie musi byæ prze³adowane od góry do do³u hitami.
To moja ulubiona p³yta Alicji. Rzadko siê zdarza tak, ¿e najnowsze dokonanie zespo³u zostaje moim faworytem w odtwarzaczu wybrane z ca³ej dyskografii - tym razem przewa¿y³y takie kawa³ki jak Rotten Apple, Brush Away czy Sludge Factory. Jak dla mnie brak s³abych pozycji. P³yta genialna.
Zmuszona jestem wyró¿niæ Frogs, Sludge Factory, Again, God Am, Shame In You, Brush Away, So Close i Head Creeps...
Ja zakocha³am siê we Frogs od pierwszych d¼wiêków, pierwszy raz utwór us³ysza³am na Unplugged, wiêc cie¿ko by³o pozostaæ obojêtnym, dlatego te¿ wybiueram Frogs!
Wybra³am Brush Away, ale gdyby mo¿na by³o wybraæ wiêcej wybra³abym wszystkie (mo¿e oprócz Heaven Beside You, za którym jednak nie przepadam..). Pamiêtam ten dzieñ. Do sklepu muzycznego wchodz± dwie, ma³e dziewczynki, staj± przy ladzie, wymieniaj± szereg nazw zespo³ów, o których s³ysza³y tu i ówdzie, pan podaje Foo Fighters i Alice In Chains, m³odsza z nich patrzy, patrzy, my¶li chwilê, bierze Alice In Chains i od tej chwili nie rozstaje siê z ni± przez d³ugi, d³ugi czas... Taki by³ pocz±tek naszej znajomo¶ci.
Ciê¿kie brzmienie, mroczne teksty, ¶wiat pogr±¿ony w ciemno¶ciach. Nie mo¿na nie doceniæ, bo to piêkna p³yta jest.
_________________ the further we go and older we grow,
the more we know, the less we show..
P³yta nie posiadaj±ca takich przebojów jak Dirt ale za to jak¿e hipnotyzuj±ca, powtarzaj±ce siê motywy i partie gitar solowych... ¶wietne. Dodajac teksty... ahhh:)
Faworyci to Again, nie wiem jako¶ tak sk³ania mnie do rozmy¶leñ i Frogs, mroczny, spokojnie ci±gn±cy siê do koñca utwór o przyja¼ni...
_________________ so, so you think you can tell heaven from hell
blue skies from pain
can you tell a green field from a cold steel rail?
a smile from a veil?
do you think you can tell?
Frogs to genialna piosenka, ale jesli chodzi o tekst to strasznie pokrêcona... je¶li chcesz j± przet³umaczyæ to musisz bardzo siê wczuæ i na dodatek dobrze znaæ angielski... ja studiujê anglistykê i próbowa³am t³umaczyæ i normalnie lipa ;/ nic mi siê tam nie sk³ada³o, mo¿e dlatego ¿e nie mam duszy poetki hehe
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum