Wprawdzie płytę dopiero zamówiłem, ale mogę się wypowiedzieć o utworach, które przesłuchałem na myspace. Najbardziej utkwiły mi w pamięci piosenki:
"Vs:
"Die hard"
"Lądowanie w Normandii"
A więc dzisiaj i w moje ręce wpadła płytka zamówiona u wydawcy. Pierwsze wrażenie? Znana już wszystkim okładka płyty w rzeczywistości prezentuje się o wiele lepiej, niż na zdjęciu. W skrócie: Grafika niczego sobie. W końcu nadszedł czas na wrzucenie płytki do wieży i wciśnięcie "play".
Friday 13th - ponury wstęp do płyty, który pasuje idealnie do tego co czeka nas później. Nic dodać, nic ująć.
Obóz pracy - świetny (no i szczery :D) tekst, jak i muzyka. Piosenka dobra, a wręcz idealna na początek koncertu. Dlaczego? Bez problemu dało by się rozkręcić przy niej porządne pogo.
Bohater dnia codziennego - ciekawy tekst i muzyka, które w połączeniu wokalem Gutka dają nieziemskie połączenie. Piosenka od razu stała się moim faworytem.
Poligon nr. 4 - utwór znany każdemu, kto przesłuchał wersję promo płyty. Dobry tekst, wokal Gutka oraz punkrockowy klimat piosenki dają naprawdę dobry efekt.
Underdog - piosenka, która od przesłuchania promo była moim numerem jeden. Wyjątkowo spokojna, co wyróżnia ją z pozostałych kawałków. No i genialny tekst.
Die Hard - jak już ktoś tutaj wspomniał jest to jedna z najbardziej niedocenionych piosenek Poligonu z promo, co mnie szokuje. Niczego jej nie brakuje.
Wygnanie - strasznie podoba mi się tutaj tekst i łagodny klimat piosenki.
Odrzut - jedyne, co mi się tutaj podoba, to tekst. Nie wiem czemu, ale całkowite brzmienie jakoś mi nie podchodzi.
Dystans - tekst, tekst, tekst. Świetny jest! Jeden z najlepszych na tej płycie. Ogólnie piosenka jest przyjemna dla uszu.
70 - z początku piosenka wydaje się być bardzo spokojna, jednak z czasem się rozkręca do bardziej punkrockowego grania. Cóż... Nie da się jej nie lubić. :)
... - "I think it's gotta rain when I die" to pierwsze słowa, które skojarzyłam z piosenką. Przyjemnie się jej słucha, gdy pada. Jedyną wadą jest to, że jest strasznie krótka.
Rozwidlenie - i tutaj przeżyłam ogromny szok, który został wywołany zmianą tekstu. Jest dobry, jednak ten z wersji promo jest o wiele lepszy. Moim zdaniem, przynajmniej.
Lądowanie w Normandii - "Wszyscy jesteśmy bohaterami, więc czemu wszyscy jesteśmy nie znani?". Nie ma potrzeby się rozpisywać, wystarczy w skrócie napisać, że kawałek jest świetny. :D
Vs. - od razu skojarzyło mi się z Alice In Chains. Tekst uważam za jeden z najsłabszych na płycie, jednak to nie zmienia faktu, że jest naprawdę dobry. Ogólnie, przyjemnie się słucha.
Podsumowując:
Gutek pisze ambitne i szczere teksty, które są na wysokim poziomie, za co naprawdę go cenię. W Polsce teraz takich naprawdę mało. Można zauważyć, a raczej usłyszeć, że panowie włożyli w płytę całe serce. Dawno nie słyszałam czegoś tak dobrego. Nie pozostało mi nic innego do zrobienia, jak pogratulować Wam wytrwałości w tym wszystkim i życzyć sukcesów. Zajdziecie daleko.
_________________ – (...) Miłość jest jak morderca. Wcale nie jest ślepa. To kanibal o wyjątkowo ostrym wzroku. Przypomina wiecznie głodnego owada.
– A co jada? (...)
– Przyjaźń.
Rozpoczynający album 'Friday 13th' daje poczucie wprowadzenia w horror, którym dla mnie jest szare życie co fajnie opisują dwie następne piosenki: 'Obóz pracy' i 'Bohater dnia codziennego'. 'Obóz pracy' szybko wpada w ucho, jest chwytliwy a tekst samoistnie zmusza do dalszego słuchania z ciekawości. Przy 'Bohaterze dnia codziennego' słychać inspiracje KULTem jednak głos JAMika jest nie do podrobienia co daje świetny efekt . Z 'Poligonu nr. 4' uwielbiam cytować parę wersów ;) uwielbiam tekst w tej piosence i jej klimat ;) daje popalić. Underdog to jeden z faworytów, jest lżejszy ale zapadający w pamięci ;) uwielbiam ten song ;) 'Die hard' - przy tym chciałam rozkręcić pogo. Niesamowita ekspresja, nogi same rwą się do szaleństwa. 'Wygnanie', 'Odrzut' i 'Dystans' są delikatnie spokojniejsze, uwodzi mnie tekst.
SickOfLifee napisał/a:
70 - z początku piosenka wydaje się być bardzo spokojna, jednak z czasem się rozkręca do bardziej punkrockowego grania. Cóż... Nie da się jej nie lubić. :)
Zgadzam się ;)
I nareszcie mój nr 1
'...' - najspokojniejsza piosenka na całym albumie. Jestem zauroczona z 3 powodów: Tekst, pianino oraz wokal. Jestem pod wrażeniem, dobra robota ;). Przy 'Rozwidleniu' nadal mylę tekst ;) ja również uważam, że wersja z promo była lepsza, nie mówię ta jest również dobra jednak w tamtej coś do mnie wołało bardziej. 'Lądowanie w Normandii' najprościej jak się da: niesamowita a na deser 'Vs.'
Płyta jest na prawdę mocna, jej brzmienie polubią punkowcy oraz grungowcy. Jestem pełna podziwu materiału, który stworzyliście. Mistrzostwo ;)
ja tak tylko nadmienię o ten tekst do rozwidlenia.
Jak nagrywaliśmy to demo to trochę szybko wszystko poszło i do tego chory byłem i najnormalniej zapomniałem części tekstu oryginalnie napisanego.Potem słuchałem i okazało się,że nawet w oryginale jest parę powtórzeń dosyć tandetnie brzmiących,więc powstała 3 wersja,która jest na płycie.Dodam tylko ciekawostkę,że tam są dwa wokale nałożone na Siebie,a obie wersje zaśpiewane tylko raz :D Tak jakoś wyszło,że Nasz guru rzucił "ok,mamy dwie wersje i sprawdźmy do której zrobimy dubla" no i się okazało,że tak równo,że nie potrzeba dubla i pierwsze dwa stały się tymi,które weszły na płytę.Mam nadzieję,że nikt nie zasnął czytając tego posta
_________________ KULT:Krzysztof Banasik,Tomek Glazik,,,PEARL JAM:Matt Cameron,Eddie Vedder, Janusz Grudziński,Irek Wereński,,,,,,,,,,,,,Stone Gossard,Jeff Ament,Mike McCready Janusz Zdunek,Piotr Morawiec,,,,,,,,,,,,,,,,,NIRVANA:Dave Grohl,Krist Novoselic,Kurt Cobain Kazik Staszewski,Tomek Goehs,,,,,,,,G,,,,,ALICE IN CHAINS:Jerry Cantrell,Layne Staley,Mike Starr,Sean Kinney
Powiadam, że płyta jest fantastyczna. Kupiłam ją w Empiku i zastanawiałam się, czy jest strona internetowa o tym zespole. A że wpisałam nazwę zespołu i trafiłam właśnie tutaj i można się wypowiedzieć, więc zrobię to
Friday 13th
Wstęp jak z klasycznego horroru lat 80. Genialne i dla słuchacza to jest naprawdę przerażająca wstawka.
Obóz pracy
Nie wczułam się w tekst, piosenka nie w moim klimacie. W sensie za bardzo punkowy utwór.
Bohater dnia codziennego
Tekst i waltornia to świetny zestaw. Plus wokalista co może doprowadzić do lekkiego uniesienia
Poligon nr. 4
Może nie jestem za tą piosenką do końca, ale tekst jest zajebisty i popieram hasło, że to punk - rock, a nie filharmonia. Porządne stwierdzenie, że nie ważne co myśli tłum, tylko to co indywidualnie sądzi twórca.
Underdog za komentarz
Die hard
Piękny utwór, a za tekst powinien autor dostać nagrodę. Końcówka, że gdyby nie było Ciebie, bym upadł no spowodowała u mnie wybuch płaczu. No po prostu piękne wyznanie...
Wygnanie
No cóż za tekst zachwalam. Zdecydowanie dotyka problemu współczesnego kontaktu z innymi. Wiadomo, że tłum to potęga i sprzeciw to nic miłego dla "mędrca". Poza tym za bardzo elektroniczny na początku. Ciekawe połączenie.
Odrzut
Kolejna świetna piosenka z naprawdę wzruszającym tekstem. Idealna do pogo Sam tytuł doskonale dopasowany. Nic dodać, nic ując.
Dystans
Nie powiem diabelnie, jak dla mnie, ciężka i metalowa piosenka. Zdecydowanie czuć ciężar. A końcówka rozpieprza po całości.
70
Śmieszne, ale zawiało mi tu Nirvaną.
...
Po raz pierwszy chciałabym poznać tego wirtuoza. Człowiek dla mnie jest geniuszem. Tak pięknych klawiszy nie słyszałam. No może na płycie "Theatre of Tragedy" ToT. BRAWO
Rozwidlenie
W mojej opinii bardzo folkowy utwór. Usypia i uspokaja. Idealny na deszczową pogodę. Polecam
Lądowanie w Normandii
Piosenka z przesłaniem. Brawo dla wokalisty. Ma taki...intrygujący głos. Za tematykę jestem wdzięczna.
Vs.
Najlepsza piosenka na płycie. Dla mnie powiała Alice In Chains oraz Metalliką. Genialna. Najlepsza. Geniusz. Zapisze się do klasyki, tylko właśnie mam dylemat. Bardziej do grunge'u, czy do metalu?
Dzisiaj odsłuchałam płytę. Nie będę tutaj opisywać każdej piosenki z osobna, bo moje opinie pokrywają się trochę z Waszymi, więc ocenię całą płytę: słuchać można jej bez końca, każdy utwór ma swój własny klimat, po prostu zajebista.
Jestem już po przesłuchaniu całej płyty. Komentarze na temat tej płyty na tym forum wydawały mi się przesadzone, ale teraz powiem, że są jak najbardziej słuszne. Życzę jak najwięcej koncertów.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum