Grunge Forum
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Download Nasze loga

Poprzedni temat :: Następny temat
Soundgarden- Badmotorfinger

Twój ulubiony utwór z "Badmotorfinger" to:
Rusty Cage
12%
 12%  [ 2 ]
Outshined
12%
 12%  [ 2 ]
Slaves & Bulldozers
6%
 6%  [ 1 ]
Jesus Christ Pose
43%
 43%  [ 7 ]
Face Pollution
0%
 0%  [ 0 ]
Somewhere
0%
 0%  [ 0 ]
Searching With My Good Eye Closed
6%
 6%  [ 1 ]
Room a Thousand Years Wide
6%
 6%  [ 1 ]
Mind Riot
0%
 0%  [ 0 ]
Drawing Flies
0%
 0%  [ 0 ]
Holy Water
12%
 12%  [ 2 ]
New Damage
0%
 0%  [ 0 ]
Głosowań: 9
Wszystkich Głosów: 16

Autor Wiadomość
BlueGold 
xD

Wysłany: 2008-05-09, 14:37   Soundgarden- Badmotorfinger

Jako, że dział "Albumy" nie cieszy się zbytnim zainteresowaniem podejmę próbę zmiany tego :lol: .

Płyta Badmotorfinger jest moją ulubioną z całej twórczości Soundgarden i na pewno jedną z bardziej lubianych płyt muzyki Grunge. Została wydana 8 Października 1991 czyli ledwie ponad 2 tygodnie po „Nevermind”. Kiedy ta ostatnia zdobywała świat, takie zespoły jak Soundgarden czy Alice In Chains były zmuszone do, bądź co bądź, pozostania w cieniu Kurta i kolegów. Według mnie zupełnie niesłusznie. Teraz, kiedy wielu młodych ludzi (np. ja urodzony w 1993 r.:))) poznaję twórczość tych zespołów „od zera” mamy szanse na umieszczenie właśnie takich albumów jak „Badmotorfinger” na właściwym miejscu.

Single pochodzące z albumu:
Rusty Cage- Otwierający płytę utwór jest charakterystyczny z dwóch powodów. Pierwszy to dźwięk gitary spowodowany charakterystycznym nastrojeniem (struna E nastrojona jest inaczej niż inne) i użycie pedału wah (przyznam się bez bicia nie wiem dokładnie co to :P) Druga rzecz to tempo, które jest dość charakterystyczne i zdaje się zapowiadać cały album.
Outshined- Ahh ten riff. Kto usłyszał nie zapomni :) Tekst "I'm looking California, and feeling Minnesota" był inspiracją dla filmu „Feeling Minesota” z udziałem m.in. Cameron Diaz i Countrey Love. Jednak żaden utwór Soundgarden nie pojawił się na soundtracku
Jesus Christ Pose- Kiedy pierwszy raz włączyłem "Badmotorfinger" byłem czymś zajęty. Tak się jakoś złożyło, że nie miałem czasu dobrze wsłuchać się w muzykę. Nagle usłyszałem początek "Jesus Christ Pose" Tego utworu po prostu nie da się nie zauważyć. Pokochać go może każdy od słuchaczy Behemotha po The Doors. Ostre i "brudne" grunge'owe granie oparte jakby na rocku psychodelicznym. Utworowi zarzucano to, iż jest anty-chrześcijański. Nie zgodzę się z tym. Chris Cornell mówi o tekscie:
Cytat:
You just see it a lot with really beautiful people, or famous people, exploiting that symbol as to imply that they're either a deity or persecuted somehow by their public. So it's pretty much a song that is nonreligious but expressing being irritated by seeing that. It's not that I would ever be offended by what someone would do with that symbol.

Nie podejmuję się tłumaczenia tego :P

Podsumowując: Zdania „Jestem fanem muzyki grunge” i „Nigdy nie słyszałem Badmotorfinger” po prostu się wykluczają.
:roll: :roll: :roll:

Edyta: troszkę tego było, proszę więcej nie pić ;P Lub zwracać większą uwagę na to co się pisze... ;)=

***pustak

oskur 

Wysłany: 2008-05-09, 21:17   

najlepsze : JCP, Outshined i Slaves and Buldozers (głos Cornella zdziera tu tapety ze ścian), piękny album, Matt Cameron u szczytu umiejętności w Jezusie i potwierdzam Twoje ostatnie zdanie postu ;p ale to jest płyta "baDmotorfinger" a nie baT ^^ poprawi ktuś

...bo to batmanfinger był??? ;p ;)=

***pustak

BlueGold 
xD

Wysłany: 2008-05-10, 14:04   

oskur napisał/a:
ale to jest płyta "baDmotorfinger" a nie baT ^^ poprawi ktuś

...bo to batmanfinger był??? ;p ;)=

***pustak

Było Batmotorfinger :P Sorry za to :P

Odpowiedz do tematu