Grunge Forum
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Download Nasze loga

Poprzedni temat :: Następny temat
Wegetarianizm
Autor Wiadomość
wieczór 
son of kyuss

Wysłany: 2011-10-27, 16:20   

Spleen napisał/a:
nikt bez mięsa nie pociągnie długo;p a te całe sojowe zamienniki czy jakie tam są inne to o dupę roztrzaś

naprawdę? masz na to jakieś dowody? może jakieś wyniki badań? bo z tego, co mi wiadomo, to dobrze przygotowana dieta wegetariańska jest zupełnie nieszkodliwa, tak, jak i dieta, w której znajduje się mięso.

Spleen 

Wysłany: 2011-10-27, 16:27   

Z tego co się orientuje to brak białka zwierzęcego prędzej czy później prowadzi do mniej lub bardziej groźnych chorób.I żadna dieta/witamy i inne zamienniki tegoż białka nie zastąpią.

wieczór 
son of kyuss

Wysłany: 2011-10-28, 10:10   

No patrz, a na WUM uczą czegoś innego.

Moth 
Fra Diavolo

Wysłany: 2011-10-30, 11:03   

Spleen napisał/a:
Z tego co się orientuje to brak białka zwierzęcego prędzej czy później prowadzi do mniej lub bardziej groźnych chorób.

Z tego co wiem, to cholesterol i tłuszcze w mięsie prowadzą do chorób układu krążenia i zwiększają ryzyko zawału. Poza tym mogą powodować otyłość, co prowadzi prędzej czy później do mniej lub bardziej poważnych chorób.
:)

Dobrze zbilansowana dieta wegetariańska jest zdrowa i korzystna dla rozwiniętego organizmu dorosłego człowieka. Bo nie mówię tu o podlotkach, którzy chcą być kul i odstawiając pokarmy pochodzenia zwierzęcego wpieprzają wyłącznie jabłka i marchew.

Your god is dead and no one cares . If there is a hell I'll see you there.

Mosiarka 

Wysłany: 2011-10-30, 22:42   

Mój przyjaciel jest wegetarianinem od 2 klasy podstawówki. Trzyma się bez mięsa 8 lat i co? Żyje normalnie. Nic nie mam do wegetarian, aczkolwiek sama nie wiem czy potrafiłabym przetrwać bez mięsnego spaghetti. c:

Hann

Wysłany: 2011-10-30, 23:01   

Podziwiam wegetarianizm, a szczególnie ludzi, którzy się do niego stosują... Sam bym nie wytrwał, bo uwielbiam mięso, a zarazem kocham zwierzęta... tak mała hipokryzja :lol:

SickOfLifee 
Rain When I Die

Wysłany: 2011-10-30, 23:24   

Jeśli dieta wegetariańska jest dobrze dobrana to nikt od braku białka nie zachoruje. Moja ciocia jest weganką od dobrych 30 lat i żyje do dnia dzisiejszego. O dziwo, z tego co mi wiadomo z rodzinnych gadek, od tych 30 lat nie zachorowała ani razu. Wszystko jest możliwe. Ja osobiście bym nie wytrwała na takowej diecie. Nie mam aż takiej silnej woli, ale cóż... To nie dla każdego. ;)

Last.fm | Filmweb

muller 
Nightrain

Wysłany: 2012-01-12, 20:41   

Bozia dała zwierzątka, które mają mięsko, więc korzystam z jedzonka :D
a tak na serio, też miałam taki kryzys wegetariański, ale przeszedł mi szybko, gdy zobaczyłam sushi mojego papy mniam! :111:

Silvie 

Wysłany: 2012-01-13, 02:40   

Gwiazdy reklamują teraz akcję "Zostań vege na 30 dni", co Wy na to? Ja jestem anemikiem i nie dam rady na takiej diecie, ale marzy mi się ona, bo nienawidzę miecha :(

golder 

Wysłany: 2012-01-13, 15:39   

Mam idiotyczne pytanie.Czy wegetarianin może spożywać chipsy o smaku bekonu?

Chyba nie mógłbym być weganem,bo jedyne co żre to mięcho a za roślinami nie przepadam.

junkie

Wysłany: 2012-01-13, 18:49   

Miałam podobny dylemat, ale w któryś z piątków ;DD a w piątki nie jem mięsa, swoją drogą moje dwie kanapki do szkoły były dziś z szynką i musiałam się poświęcić i wyciągnąć! od jakiegoś czasu próbuję zachowywać piątki bezmięsne. No i w któryś z piątków zachciało mi się właśnie czipsów o smaku mięsnym (ogólnie czipsów nie jem, bo myślę, że na dłuższą metę to niezdrowe, sama chemiaaa, właśnie i tu sęk i moja odpowiedź, wyjdę tylko z nawiasu), no i przeczytałam skład, był tylko jakiś sztuczny mięsny aromat i uznałam, że co WĄCHAĆ MIĘSO GRZECHEM NIE JEST. Więc myślę, że można, ale mówię to ja, osoba lubiąca mięso, nie do przesady, czasem nawet wolę sobie odmówić w obiedzie, szczególnie w sosie nie lubię, bo taki kotlet drobiowy to czemu nie! albo mam swoją ulubioną szynkę i ostatnio fazę na parówki cielęce, tfu, dziś będąc w sklepie przeczytałam, że są: Z CIELĘCINĄ, a więc sam producent sugeruje, że coś tam trochę mięsa jest, tej cielęciny, czym jest reszta? ;D któż to wie. No ale rozbawiło mnie to nawet, że właśnie nie stało "parówki cielęce", tylko "z cielęciną" ;P

Dla pewności pytaj wegetarian ;p

junkie

Wysłany: 2012-01-13, 18:50   

Miałam podobny dylemat, ale w któryś z piątków ;DD a w piątki nie jem mięsa, swoją drogą moje dwie kanapki do szkoły były dziś z szynką i musiałam się poświęcić i wyciągnąć! od jakiegoś czasu próbuję zachowywać piątki bezmięsne. No i w któryś z piątków zachciało mi się właśnie czipsów o smaku mięsnym (ogólnie czipsów nie jem, bo myślę, że na dłuższą metę to niezdrowe, sama chemiaaa, właśnie i tu sęk i moja odpowiedź, wyjdę tylko z nawiasu), no i przeczytałam skład, był tylko jakiś sztuczny mięsny aromat i uznałam, że co WĄCHAĆ MIĘSO GRZECHEM NIE JEST. Więc myślę, że można, ale mówię to ja, osoba lubiąca mięso, nie do przesady, czasem nawet wolę sobie odmówić w obiedzie, szczególnie w sosie nie lubię, bo taki kotlet drobiowy to czemu nie! albo mam swoją ulubioną szynkę i ostatnio fazę na parówki cielęce, tfu, dziś będąc w sklepie przeczytałam, że są: Z CIELĘCINĄ, a więc sam producent sugeruje, że coś tam trochę mięsa jest, tej cielęciny, czym jest reszta? ;D któż to wie. No ale rozbawiło mnie to nawet, że właśnie nie stało "parówki cielęce", tylko "z cielęciną" ;P

Dla pewności pytaj wegetarian ;p

Greenish Orange 
UFO !

Wysłany: 2012-01-13, 19:18   

ha, ja zawsze sobie myślałam, odkąd pamiętam, że gdyby nie to, że mięso jest takie dobre (tzn, mięso w moim pojęciu dobrego równa się mielone łamane przez kotlet z kurczaka łamane przez szyneczka), tobym przestała je jeść, aż w święta stwierdziłam (najdokładniej jak tata zabrał się do zabijania ryb, fu), że nie mogę jeść mięsa, i nie jem. a czy będę żyła się okaże, z moimi lewymi rączkami do robienia czegokolwiek, włącznie z kupowaniem i przyrządzaniem jedzenia. no, może jakoś to będzie :] ha, musi być, bo nie wyobrażam sobie wrócić.

so I've decided what I'm gonna do now, so I'm packing my bags for the misty mountains, where the spirits go now, over the hills where the spirits fly, ooh. i really don't know.

raf56

Wysłany: 2012-01-15, 01:09   

Kiedy pytają mnie o wegetarianizm to odpowiadam: "nie lubię osób zjadających jedzenie mojemu jedzeniu" ;].

Greenish Orange 
UFO !

Wysłany: 2012-01-16, 19:57   

raf56, czyli nie jesz żadnych roślin, no nie? samo mięsko? no, bo to wynika z twojej wypowiedzi. pf.

so I've decided what I'm gonna do now, so I'm packing my bags for the misty mountains, where the spirits go now, over the hills where the spirits fly, ooh. i really don't know.

Odpowiedz do tematu