Grunge Forum
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Download Nasze loga

Poprzedni temat :: Następny temat
Super komedie
Autor Wiadomość
JAMik 
Poligon nr. 4

Wysłany: 2006-08-09, 02:07   Super komedie

Rozpoczynam mam nadzieje inteligentną i obszerną dyskusję o satyrze ukrytej w filmach i serialach.Mam nadzieje,że będzie to mniej jednopostowe pierdolenie a bardziej konstruktywne sie dzielenie własnym gustem i zachęcanie do poznawania cudzych :!:

a więc podzielcie się ludu jakie są wasze komedie uber ales i dlaczego:

Filmy:

1.Monthy python - polecam tę serię jako mistrzowstwo absurdalnego humoru.Grupa świetnie płętuje ludzkie zabobony,głupotę i zacofanie.Świetna gra aktorska i mnóstwo ironi głęboko ukrytej dla inteligentnego widza.Nakrecili następujące filmy: "A teraz coś z zupełnie innej beczki";"Sens życia według Monthy Pythona";"Monthy Python i święty grall" oraz "Żywot Brien'a" POLECAM WSZYSTKIM!!!
2.Filmy braci Zuker'ów - mistrzowie kpiny i wyśmiewania wszystkiego co żyje i się rusza.Wykpiwają wszystkie błdy w filmach,niepowodzenia aktorów i ich słabości.Seria "Naga broń" oraz "Czy leci z nami pilot" oraz "Spokojnie to tylko awaria"."Bejsbolokosz" o debilności sportowców i ich nastawienu do życia oraz "Egzorcysta 2 i 1/2"

Inne tytuły,które polecam:

- "Straszny film 3" - proste,ale fajne,zwłaszcza parodia 8 mili
- "UHF" - parodia stacji telewizyjnej z numerami od 30 w górę*
- "Nie dajmy się zwariować" - mniej więcej patrz jak wyżej

*dla wyjaśnienia to niskobudrzetowe kanały dla debili

Seriale:

1.Latający cyrk Monthy pythona - patrz opis filmów.Praktycznie to samo,a nawet lepsze.Krótkie skecze i jeszcze bardziej inteligentne ukryte podteksty.
2.Allo allo - genialna parodia okupowanej francji.Mistrzowska gra aktorów i dialogi.Seria składa się z 84 odcinków i żaden nie jest nudny.Akcja toczy się głównie w kawiarni Cafe Rene,gdzie właściciel Rene stara się trzymać dla swego dobra sztamę z niemcami a jednocześnie pomagać ruchowi oporu.Parodia absolutna.Serial wielokrotnie nagradzany nawiasem mówiąc.
3.Świat według bundych - hmm...220 odcinków dowcipu znakomitego pod względem ripost i piętnowania WSZYSTKICH wad ludzkich.Czasem humor wydaje się prosty,lecz wiele jest w nim podtekstów a przede wszystkim ciągły dialog aluzji i docinek.Polecam

Inne tytuły,które polecam:

- "Joey" - jak głupi bywa aktor
- "Oddział specjalny" - krótko metrażowe kawałki a'la naga broń
- "Skrzydła" - czyli parodia ludzi ciąg dalszy
- "13 posterunek" - polska parodia na poziomie.Aktorstwo też na poziomie

Zapraszam do dyskusji 8-)
Kazik Staszewski,Tomek Goehs,,,,,,,,G,,,,,ALICE IN CHAINS: Jerry Cantrell,Layne Staley,Mike Starr,Sean Kinney

Rudzielec
(no)che guevara

Wysłany: 2006-08-17, 18:02   

Również przyłanczam się do apelu, nie chce kolejnego tematu w którym pisze się "lubie to i to."

moje ulubione komedie to nastepujące filmy:

Dzień świra- może i nie satyra, ale bardzo dobra komedia bo połączona z tragicznym dramatem, jeżeli ktoś jest choć trochę inteligentny, wyjdzie z kina troche przygnębiony.
Straszny film 1/2/3/4- typowy głupi i troche angielski humor, ale mi się taki bardzo podoba od czasu do czasu
Daleko od noszy- nie będziesz się smial do bulu, ale to przyjemny program
south park- nie lubie wulgaryzmow (słownych tylko) ktore sa naduzywane co 3 slowo, ale tutaj to jest swietnie dopasowane:) program na medal i chyba moj ulubiony serial/bajka

wszystkie te tytuly pewnie znacie, bo nie chcialem dawac wam nazw typu "paczka maurycego" który jest świetną komedią teatralną ale odgrywaną tylko w toruniu :) 8-)

JAMik 
Poligon nr. 4

Wysłany: 2006-11-14, 00:20   

Jak ktoś ma BBC prime to polecam dwa seriale:

Co ludzie powiedzą - Karykaturę pani domu ze średnio sytuowanego osiedla robiącą wszystko by wyjść na kogoś z wyższych sfer.Gra pozorów i lekkich przekrętów.Polecam.

Mała brytania - Rewelka.Monthy python czasem wysiada nawet.Parodia anglików na temat ich samych.Ci sami aktorzy co tydzień w podobnych sytuacjach wyśmiewają wszystko.Absurd czasem powala.
Kazik Staszewski,Tomek Goehs,,,,,,,,G,,,,,ALICE IN CHAINS: Jerry Cantrell,Layne Staley,Mike Starr,Sean Kinney

YodaM 
Grafik
Poligon nr.4

Wysłany: 2006-11-14, 11:59   

Kosmiczne jaja - jako ze jestem fanem Star Warsow oraz parodi, ten film mnie urzekl jak malo ktory. Masa tak durnych ze az smiesznych tekstow, sytuacji i miejsc... do tego Lord Helmer ;p

Wszystkie komedie z Neilsenem - ja nie wyobrazam sobie go w powaznej roli, jak na niego patrze to juz mnie smieszy. Pomimo ze jest dziadkiem, w kazdym filmie radzi sobie naprawde dobrze, oraz smieszy jak malo ktory aktor.

Gruby i chudzszy 1 i 2 - obie czesci swietne. Moment w barze kiedy ten koles wrzucal mu jaki on jest do dziaiaj pamietam, a scena przy stole... hahaha :)

Fly People Fly - szukajcie mnie pod chmurami!

---

T.Nalepa - Zawsze wierny mi...

---

„Wszystko zdarza się tylko raz. I nigdy nie wraca.
Jeśli będziesz próbował[a] wskrzeszać przeszłe zdarzenia, ominiesz to, co ma się wydarzyć w następnej kolejności”

Joe 

Wysłany: 2007-07-28, 15:12   

A ja tam zawsze ogladam jesli tylko leca w tv film komediowy Goscie, goscie :) baardzo go lubie. "pierwej szczezne niz sie poddam!"

trucizna 
.hm.

Wysłany: 2007-08-08, 21:18   

Dick i Jane - Wielki ubaw - nie jest to jakaś durna, zboczona komedia, dlatego więc bardzo mi się spodobało - rzeczywiście wielki ubaw, uwielbiam Carreya - strzela takie miny, że pękam ze śmiechu, odpowiednio do sytuacji oczywiście. Niby tragedia, ale potrafi rozwalić. :D
Kłamca, kłamca - Jim Carrey dał tu popis - mocowanie się z niebieskim długopisem, te jego wygłupy, genialna fabuła, trochę świńtuszenia i po prostu - śmiech i kwik ;).
Głupi i głupszy - ten film jest tak głupi, że aż śmieszny, chyba każdy oglądał ;p.
Ja, Ty i On - Kocham ten film!!!! :mrgreen: polecam gorąco, nie umiem opisać, ale śmiechu jest dużo. czad :D

co do seriali - nie oglądam, więc raczej niczym fajnym się nie podziele :<.

jak na deszczu łza.. cały świat nie znaczy NIC.

helloihateu 
sucker

Wysłany: 2007-08-08, 22:31   

Komedie, komedie, komedie.. hm..
Straszne filmy - wszystkie czesci, jeden z najbardziej prymitywnych humorow, takie lubie :P.
Swiat wedlug Bundych - Genialne.. po prostu genialne.
13 Posterunek - Znow prymitywne, kocham :D.

Tyle przychodzi mi do glowy teraz.. jak cos sobie przypomne to dopisze :).

Aga 
Grunge girl

Wysłany: 2008-03-22, 13:48   

FILMY:
Gruby i chudszy
Zabojcza bron
Stoj, bo mamuska strzela!
SERIALE:
Rodzina zastepcza
Swiat wg Kiepskich
Graczykowie
Daleko od noszy
But I have a light
The day is done,
I'm having fun
I think I'm dumb
Or maybe just happy

Marianne 

Wysłany: 2008-03-22, 15:15   

@Jamik moje uznanie, mało kto zna Co ludzie powiedzą. Uwielbiam jak Onslow odpala telewizor :P Czy jak Hiacynta jedzie samochodem z Richardem i mówi „uwazaj, drzewo; uważaj (...)” :P Na BBC Prime był swego czasu zboczony, oblesny, głupi... i zabawny Pcin Dolny. To był serial przesadzony. Grało tam chyba 3 może 4 aktorów którzy się przebierali i ogólnie, to serial był swietny. Mało znany, bo może taki zboczony, oblesny i glupi:p Polski dubbing był idealnie dopasowany do postaci. Kontrowersyjnych postaci :p Nie no nie mogę pisac o tym serialu bo zaraz chce mi się smiac. Hardcore jak nic :) Teraz już wiem dlaczego mam takie spaczone poczucie humoru :)
Na BBC też był niedawno Hotel Zaciesze. Sympatyczny serial, ale z nóg mnie nie powalał.
A klasyk to „Małzenstwo... z dziecmi” czyli Bundy! W dziecinstwie nie było odcinka którego bym nie widziała, teraz też oglądam powtórki. No i Allo, Allo Klasyka gatunku.
Na polsacie były też „Różowe lata 70-te” Nie wiem czy ma sens bym przybliżała ten kultowy serial, nie znam nikogo kto by go nie znał :)

Scarlett O'Hara 
Crazy diamond

Wysłany: 2008-03-22, 19:37   

Marianne napisał/a:
moje uznanie, mało kto zna Co ludzie powiedzą

Ja też prosze o uznanie! Własnie miałam napisac o tym serialu. Co prawda nie oglądałm zbyt wielu odcinków, ale te, które widziałam, rozbawiły mnie do łez. Poza tym uwielbiam "Przyjaciół", kto podziela moje upodobania, ten wie, za co ;-) . A z filmów:
JAMik napisał/a:
"Naga broń" oraz "Czy leci z nami pilot" oraz "Spokojnie to tylko awaria"

No i Top Secret oczywiście. (zwłaszcza oglądane o północy przy zupce chińskiej w torebce miażdży :-D )

Marianne 

Wysłany: 2008-03-22, 20:24   

Masz moj szacunek, respekt i me uznanie, czegóz chciec wiecej :P W jakims programie tv były dodawane co tydzien wszytskie odcinki tego serialu. Kto by pomyslal, ze Anglicy mają poczucie humoru :P

Chmurzasta 
Młot na młoty

Wysłany: 2009-01-10, 23:31   

Co do Monty Pythona, Keeping up appearences i Little Brittain całokowicie się zgadzam. Pamięta ktoś Czerwonego Karła?
Ostatnio zrobiłam powtórkę kreskówki - Daria. Wszystkie 5 sezonów i dwie pełnometrażówki.
A Czarną Żmiję "Blackadder" kojarzycie? Przednie! Pan, co to zazwyczaj jest Jasiem Fasolą w różnych okresach historycznych w zależności od sezonu.

No i Metalocalypse, czyli idioci w blasku sławy. Animowane. Prześmieszne!

Hyde 
Zen Man

Wysłany: 2009-02-16, 09:29   

tak tak tak na pierwsze miejsce staje absurd który bawi i uczy czyli Monty Python i czy to Żywot B . czy Dzabberłoki , Gral albo Sens Życia , u nich każdy skecz jest miażdzący ;]

na następnym miejscu stoi South Park i ich brechtanie się ze wszystkiego co w Usa czy Kanadzie zaistniało .. No jak dla mnie imba , boki zrywam z tego :]

Cytat:
Na polsacie były też „Różowe lata 70-te” Nie wiem czy ma sens bym przybliżała ten kultowy serial, nie znam nikogo kto by go nie znał :)

heh jako współdziałacz ich oficjalnego polskiego forum i strony , stwierdzam , że do końca życia będę to oglądał i lachał . Jest perm imba jak to mówią xD

a tak teraz sobie myślę , że mało jest dobrych komedii .. bo za cholerę nie potrafię sobie jakiejś na już przypomnieć :(

Marianne 

Wysłany: 2009-04-02, 22:54   

Fez mnie zawsze nisczył :roll: Do tego Hyde, Kelso i Red, moi ulubiency :D A no i Jackie :D

Nasi ulubiency, czyli Świat według Bundych: wtedy i dziś
http://www.popcorner.pl/p...edy_i_dzis.html

Cytat:
W 2007 roku po 15 latach treningu zasłużył na czarny pas w brazylijskim Ju-Jitsu.

:roll: .. Jestem w szoku :D 11 sezonów.. najlepszy serial jaki w zyciu ogladałam.

Hyde napisał/a:
a tak teraz sobie myślę , że mało jest dobrych komedii .. bo za cholerę nie potrafię sobie jakiejś na już przypomnieć :(

Zapewne znasz, ale polecam "Zwariowany swiat Malcolma". Ten serial rowna sie schiza, schiza i jeszcze raz schiza. Nic sie nie zmienil przez ten cały czas. Leci codziennie na polsacie. Teraz daja po dwa odcinki. Niewątpliwie plasuje sie zaraz po Bundych w moim rankingu :D
W ramach ciekawostki napisze, ze aktorka grajaca Lois ma polskie korzenie ;)

Odpowiedz do tematu