Grunge Forum
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Download Nasze loga

Poprzedni temat :: Następny temat
Rozważanie lorde

Jakie jest twoje podejście do religii w Polsce?
Jestem 'wierzący' a jeśli ty nie będziesz - spłoniesz w piekle!
25%
 25%  [ 1 ]
Jestem 'wierzący', tzn. chodzę do kościoła bo wypada.
0%
 0%  [ 0 ]
Jestem 'wierzący', ale nie chodze do kościoła (?).
0%
 0%  [ 0 ]
Omijam kościół szerokim łukiem.
25%
 25%  [ 1 ]
Jestem innego wyznania.
25%
 25%  [ 1 ]
Jestem Zatanistą (;d)
25%
 25%  [ 1 ]
Uważam, że każda religia jest zła.
0%
 0%  [ 0 ]
Jestem wierzący bo zawsze byłem i będę.
0%
 0%  [ 0 ]
Głosowań: 3
Wszystkich Głosów: 4

Autor Wiadomość
lorde

Wysłany: 2010-08-24, 00:01   Rozważanie lorde

:118:
No właśnie, te wszystkie przypowieści z jakże pouczającymi morałami, cudy, zdarzenia.. Wszystko dosłownie co zawiera "NASZA, POLSKA" religia jak można by było stwierdzić bo w końcu statystycznie mamy 90~% katoliczków w tym jakże pięknym, rozwiniętym kraju.

Czy nie wydaje Wam się to troche (trochę za bardzo...) naciągane??
Moje doświadczenia religijne najlepiej wspominam gdy czytałem obrazkową biblię, bardzo podobały mi się te wszystkie motywy z owieczkami itp. Tym bardziej jak później rodzice nabyli mi pierwsze bajki na VHS to był dopiero prawdziwy CUD dla mnie! Te fajne pioseneczki i rysunki :-) !

Ale z czasem człowiek, sięga po rozum i zaczyna zastanawiać się na czym niby to wszystko polega. Albo tak pięknie niewytłumaczalne "...Dlaczego choćbyśmy żyli w 99% z wolą kościoła, to i tak my w wypadku autobusowym musimy stracić rodzinę i dać nogę do amputacji?..."
ALE ZARAZ! WSZYSTKO DA SIĘ LOGICZNIE-RELIGIJNIE WYTŁUMACZYĆ! To jest tak, że po prostu ee.. Bóg cię kocha!! CHce dla ciebie jak najlepiej ale możeee... Za mało dałeś na tace w ostatnią niedziele!! TAK TO JEST TO!

Get a life...

Jedyna myśl która przychodzi mi do głowy na zastanowienie "Jak to jest, że tak wykształceni ludzie, nawet ludzie sukcesu mogą wierzyć w te bzdury?" to taka, że po prostu łatwiej im oczyszczać swoje sumienie, i chcą w to wierzyć, równie dobrze uwierzyliby w "Niewidzialnego (ale) Różowego Jednorożca", gdyby ten kościół istniał na prawdę. Wszystko żeby tylko zrzucić te swoje pie**olone 'grzechy' i mieć reszte w dupie.

Aha i jeszcze jedno ;>

OBEJRZYJ TO!

Możecie mówić/myśleć co chcecie ale koleś w tej kwestii jest ku**wsko bezbłędny.

garnek 
garnek

Wysłany: 2010-08-24, 12:15   

kto to jest zatanista?

jordi

Wysłany: 2010-08-24, 16:49   

zatanista, istnieje taki ruch, ale nie ma on związku z religią żadną, ludzie myla to z satanizmem często ;)

lorde napisał/a:
OBEJRZYJ TO!

a ten link ktoś już tu wrzucał, nie pamiętam w którym temacie

poza tym zastanowiłbym się nad założeniem nowego tematu w tym dziale, zwłaszcza że już i tak jest spora garść podobnych, 8-)

Moth 
Fra Diavolo

Wysłany: 2010-08-27, 12:50   

Cytat:
ALE ZARAZ! WSZYSTKO DA SIĘ LOGICZNIE-RELIGIJNIE WYTŁUMACZYĆ!

W tym problem, że właśnie na tym polega wiara. Nie szukasz racjonalnego, logicznego wytłumaczenia, a wierzysz.

Gdybyś od razu wiedział co, jak i dlaczego - nie mogłoby być mowy o wierze, a ta przecież jest fundamentem jakiejkolwiek religii, tudzież filozofii opartej na religii.

Your god is dead and no one cares . If there is a hell I'll see you there.

Odpowiedz do tematu