No właśnie, te wszystkie przypowieści z jakże pouczającymi morałami, cudy, zdarzenia.. Wszystko dosłownie co zawiera "NASZA, POLSKA" religia jak można by było stwierdzić bo w końcu statystycznie mamy 90~% katoliczków w tym jakże pięknym, rozwiniętym kraju.
Czy nie wydaje Wam się to troche (trochę za bardzo...) naciągane??
Moje doświadczenia religijne najlepiej wspominam gdy czytałem obrazkową biblię, bardzo podobały mi się te wszystkie motywy z owieczkami itp. Tym bardziej jak później rodzice nabyli mi pierwsze bajki na VHS to był dopiero prawdziwy CUD dla mnie! Te fajne pioseneczki i rysunki :-) !
Ale z czasem człowiek, sięga po rozum i zaczyna zastanawiać się na czym niby to wszystko polega. Albo tak pięknie niewytłumaczalne "...Dlaczego choćbyśmy żyli w 99% z wolą kościoła, to i tak my w wypadku autobusowym musimy stracić rodzinę i dać nogę do amputacji?..."
ALE ZARAZ! WSZYSTKO DA SIĘ LOGICZNIE-RELIGIJNIE WYTŁUMACZYĆ! To jest tak, że po prostu ee.. Bóg cię kocha!! CHce dla ciebie jak najlepiej ale możeee... Za mało dałeś na tace w ostatnią niedziele!! TAK TO JEST TO!
Get a life...
Jedyna myśl która przychodzi mi do głowy na zastanowienie "Jak to jest, że tak wykształceni ludzie, nawet ludzie sukcesu mogą wierzyć w te bzdury?" to taka, że po prostu łatwiej im oczyszczać swoje sumienie, i chcą w to wierzyć, równie dobrze uwierzyliby w "Niewidzialnego (ale) Różowego Jednorożca", gdyby ten kościół istniał na prawdę. Wszystko żeby tylko zrzucić te swoje pie**olone 'grzechy' i mieć reszte w dupie.
ALE ZARAZ! WSZYSTKO DA SIĘ LOGICZNIE-RELIGIJNIE WYTŁUMACZYĆ!
W tym problem, że właśnie na tym polega wiara. Nie szukasz racjonalnego, logicznego wytłumaczenia, a wierzysz.
Gdybyś od razu wiedział co, jak i dlaczego - nie mogłoby być mowy o wierze, a ta przecież jest fundamentem jakiejkolwiek religii, tudzież filozofii opartej na religii.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum