Grunge Forum
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Download Nasze loga

Poprzedni temat :: Następny temat
Otwarty przez: hook
2009-07-18, 19:43
Samobójstwo - rozwiązanie czy ucieczka?

Co sądzisz o samobójcach?
Uciekają w najłatwiejsze rozwiązanie
21%
 21%  [ 33 ]
Nie widzą innego wyjścia
15%
 15%  [ 24 ]
Egoiści
9%
 9%  [ 14 ]
Chorzy ludzie
9%
 9%  [ 14 ]
Po części rozumiem - sam miałem kiedyś takie myśli
26%
 26%  [ 41 ]
Nie wiem co by było,gdybym miał podobnie ekstrymalnie ciężką sytuację
5%
 5%  [ 8 ]
Znam wielu...to normalni ludzie,tyle,że z bagażem życia wielkim jak ocean
11%
 11%  [ 18 ]
Głosowań: 85
Wszystkich Głosów: 152

Autor Wiadomość
bananowa łajza 
Bananowa Łajza

Wysłany: 2011-04-17, 20:47   

doszłam do wniosku, że mam za krótką linę ;)

bananowa łajza 
Bananowa Łajza

Wysłany: 2011-04-17, 20:47   

Nie ukrywam, że dużo myślałam o popełnieniu samobójstwa, jestem wielokrotnym niedoszłym samobójcą. Mam teraz 21 lat, może zmądrzałam? zrozumiałam, że to nie najlepszy sposób na radzenie sobie z problemami?... teraz jestem od tego daleka, lecz nie wiem co przyniesie jutro, nie wiem czy jutro nie stanę nad przepaścią

hook 

Wysłany: 2011-04-17, 22:25   

bananowa łajza: Znam kogoś, kto bez względu na to gdzie będziesz.. będzie tam stał razem z tobą.
Mi pomógł wiele razy, pomaga do chwili obecnej, żyje się łatwiej, pełniej.

bananowa łajza 
Bananowa Łajza

Wysłany: 2011-04-18, 10:07   

I właśnie potrzebuję mieć własnego Anioła Stróża

pustak 
sztuka to suka

Wysłany: 2011-04-19, 23:38   

Cytat:
I właśnie potrzebuję mieć własnego Anioła Stróża

Myślę iż to zbyt poważny temat, proszę pani, by z niego robić sobie żarty. Dziś rozważasz, za piętnaście minut, robisz polewkę w innym temacie? czegoś tu nie rozumiem? wybacz.
Jak masz robić z siebie 'kozaka' to proponuję, pogawędkę jak podasz prawdziwe dane osobowe. Anonimowo, to i kaczor donald podcinał sobie żyły, a świnka piggi wieszała się za Kermita już chyba 300 razy? Mam nadzieję iż zdajesz sobi8e z tego sprawę, o czym mówię?
Oczywiście, nie musisz się z tym zgadzać, co właśnie przeczytałaś ;) ...
Dodam jeszcze na sam koniec, że ktoś znajdzie ten temat i poważnie w nim napisze, że potrzebuje pomocy i co w tedy? każdy go zleje, a delikwent, czy delikwentka zrobi sobie krzywdę, co gorsza odbierze sobie życie? Kogo będziemy za to winić? kozaków czy administrację forum?
Moim zdaniem, posty w tym temacie, powinny być, wcześniej przeglądane przez administrację forum, zanim zostaną opublikowane i ujrzą światło dzienne, lub temat powinien być zablokowany, czyż nie?
Tak, podszedłem do tematu poważnie, bo temat tego wymaga.
I proszę mi tu nie pieprzyć głupot więcej, dziękuję. :)

bananowa łajza 
Bananowa Łajza

Wysłany: 2011-04-20, 12:09   

wydałeś mylny osąd, koniec tematu

Chainer 
CureForOptimism

Wysłany: 2011-04-20, 12:54   

Cytat:
Dodam jeszcze na sam koniec, że ktoś znajdzie ten temat i poważnie w nim napisze, że potrzebuje pomocy i co w tedy? każdy go zleje, a delikwent, czy delikwentka zrobi sobie krzywdę, co gorsza odbierze sobie życie? Kogo będziemy za to winić? kozaków czy administrację forum?

Jak ktoś założy sobie konto na GF bądź już to zrobił i zacznie wypisywac gorzkie żale etc. że podetnie sobie żyły bo ma X problem to żaden z niego samobójca a jedynie człowiek, który potrzebuje zwrócić na siebie uwagę.. a jeśli szuka pomocy TUTAJ, to istotnie zasługuje na samobójstwo. Więc troche luzu Pustak.

Owszem zdarzają się przypadki, że ludzie dają sygnały, ale jeśli ktoś ma zamiar targnąć się na własne życie, to ostatnią rzecza jaką zrobi to informowanie o tym osób trzecich.. niby po co, aby miały w tym akcie przeszkodzić. Są specjalne jednostki zajmujące się osobami nie radzącymi sobie w życiu, a odpowiedzialności za ewentualną ignorancje nie poniesie na pewno żaden administrator, moderator czy inny użytkownik korzystający z internetu. Przypominam, że mamy do czynienia z wirtualnym światem, w którym żeby sobie poradzić trzeba mieć odpowiednie nastawienie. To nie miejsce dla osób słabych.. DA :roll:

JAMik 
Poligon nr. 4

Wysłany: 2011-04-20, 17:24   

Czejner nie wiem czy ktoś,ktokolwiek zasługuje na coś takiego jak samobójstwo.Nawet jak to jest ostateczna ostateczność to najsmutniejsze jest w tym,że to mogła być faktycznie jedyna droga.

Pustak...a czy Pan szanowny nie słyszał o tzw. ludziach zabawy/robiących szoł,z psychologi prościej mówiąc o takich,którzy świetnie masują to jaki ich stan jest na prawde?

To,ze ktoś się chce zajebać nie oznacza,że w następnym poscie/spotkaniu nie rzuci takiego dowcipu,że zmienisz majtki z wrażenia,bo sie posrasz.

Jakby depresja/smutek/strach/myśli samobójcze objawiały się constans smutnym zachowaniem to by było dobre,ale zbyt piękne i banalne do odkrycia.

To jest trudny temat,ale jakby tu ktoś napisał...zwłaszcza,ktoś kogo znamy.Nie chodzimy razem na wódkę,ani nie robimy zlotów,ale to jest "elitarne forum".Kazdy ma Swoje odpały,zachowania,miłości i antymiłości muzyczne i te wazniejsze.Idąc do sedna.Jakby ktoś tu napisał,że potrzebuje i w ogóle,to może jestem naiwny i w ogóle,ale wierze,że dostałby z 4-5 PW od fanów muzyki niezależnej z pomocną dłonią,bo kurwa nie słuchamy chyba tej muzyki tylko dla muzyki,ale dla przesłania nie? a to przesłanie tejże muzyki grunge i około-grunge mówi,żę

With my own two hands I can change my world

oraz

Breakerfall...

aaa no i

I bealive in miracles!
Kazik Staszewski,Tomek Goehs,,,,,,,,G,,,,,ALICE IN CHAINS: Jerry Cantrell,Layne Staley,Mike Starr,Sean Kinney

RottenApple

Wysłany: 2011-04-20, 23:18   

To rozwiązanie. Nie mieliście za sobą prób samobójczych, to nie wiecie. Nie macie blizn na przegubie ręki (czy jak to się nazywa). Nie wiecie, co to za ulga, i nie wiecie, jakie to uczucie, gdy ktoś was nagle znajdzie.

martyna91 
martyna91

Wysłany: 2011-04-20, 23:44   

Ja nie miałam prób samobójczych,ale mój kolega miał i na moje nie szczęście przeważnie to ja go ratowałam i on sam stwierdził,że samobójstwo to nie ma żadne wyjście czy ucieczka to jest problem dla rodziny i znajomych tej osoby,bo co poniektórzy się potem przez to obwiniają,ze nie potrafili mu w żaden sposób pomóc a czasem wystarczy zwykła rozmowa.Wywnioskowałam to właśnie po nim.

Chainer 
CureForOptimism

Wysłany: 2011-04-21, 00:39   

RottenApple napisał/a:
To rozwiązanie. Nie mieliście za sobą prób samobójczych, to nie wiecie. Nie macie blizn na przegubie ręki (czy jak to się nazywa). Nie wiecie, co to za ulga, i nie wiecie, jakie to uczucie, gdy ktoś was nagle znajdzie.

Kiedy moja twarz i szyje zżerał pies i jedyne co widziałem to własna krew na śniegu, kurtce, spodniach i rękach..kiedy patrzyłem jak moja matka mdleje na mój widok.. i kiedy lekarze starają się tamowac krwotok doceniłem to, jak życie jest kruche i ile na prawde jest warte. Nie wiecie co to za uczucie, kiedy zostajecie pożerani, rozrywani i szarpani za wszelkie częsci ciała przez kły, a jedyne na co możecie liczyć to cud. Nie macie pojęcia jak bardzo chcecie wtedy przetrwać.

A ja przeżyłem, przetrwałem i NIE MARNUJĘ tego.

RottenApple

Wysłany: 2011-04-23, 15:23   

Wiesz, współczuję Ci bardzo a zarazem zazdroszczę. Chęci do życia.

Schism 
Tacoma

Wysłany: 2011-04-24, 13:51   

Myślałam o samobójstwie przez 2 lata. Nie miałam planów na przyszłość, nic mnie nie cieszyło, kłóciłam się ze wszystkimi, byłam samotna, miałam po prostu dużo problemów. Przestałam o tym myśleć jakiś czas temu - może dwa, trzy miesiące. Ustaliłam już sobie plany i będę starała się ich trzymać. Można by powiedzieć, że teraz na wiele rzeczy patrzę inaczej. Moje dawne problemy po prostu mnie śmieszą. A na samobójstwo i tak nie miałabym odwagi. Dobra dobra... koniec moich wyżaleń. Nie da się jednoznacznie stwierdzić, czy samobójstwo jest ucieczką czy też rozwiązaniem. Wszystko zależy od danej osoby i jak ona tą sytuację spostrzega. Oczywiście, ludzie decydujący odebrać sobie życie mogą być inaczej kierowani - słyszałam kiedyś, iż parę ludzi zabiło się, bo chciało trafić do "innego świata", mimo iż dobrze im się w życiu powodziło. Sądzę jednak, iż każdy kto pragnie się zabić, powinien najpierw jasno określić przyczynę i próbować wyjść z owego bagna.

Mosiarka 

Wysłany: 2011-04-26, 11:57   

Dwa lata temu chciałam odejść, zniknąć, zapaść się pod ziemię. Umrzeć. Jednak w moim życiu była/jest osoba, która mi na to nie pozwoliła. Trwała przy mnie, wspierała w tych najgorszych chwilach. Dzięki niej udało mi się wyjść z tego. Od tego czasu pomagam każdemu, kto zwróci się do mnie o pomoc, nawet gdy jest on mikroskopijny.

Jednak na sumieniu zawszę będę miała kolegę, który zaćpał się i powiesił. Nie miałam na to wpływu, nikt mnie nie powiadomił, dowiedziałam się po 2 miesiącach od jego śmierci. Mieszkał 600 km od miejsca mojego zamieszkania. W jego przypadku samobójstwo było ucieczką.

Reasumują, żyjmy z cały sił i widźmy we wszystkim jak najlepsze strony. Nie popełniajmy dwa razy tych samych błędów, zbyt dużo młodych ludzi umiera śmiercią tragiczną, pomimo własnych planów, marzeń.

Maniek447

Wysłany: 2011-06-07, 17:27   

samobójców jest niestety coraz więcej i wg mnie samobójcy to nie tylko ci, którzy skaczą z mostu, wieszają się itd, ale też ci, którzy "prowokują" śmierć swoim zachowaniem. Żeby daleko nie szukać, czy uważacie, że samobójcą nie jest osoba, która pijana wsiada za kierownicą? To wręcz potencjalny samobójca i zabójca na raz, bo naraża też życie innych uczestników ruchu... Czytam ostatnio sporo o wypadkach samochodowych, polecam stronę wypadki samochodowe, spora dawka wiedzy i przestroga zarazem.

Odpowiedz do tematu