Consi, dziwne porównanie...protestantyzm to inna religia, zresztą nie mam pojęcia o protestantyźmie, nawet nie wiem do końca, jak się spowiadają..
Ja mieszkam w Bielsku-Bialej na Podbeskidziu...historyczny obszar Ślaska Austriackiego (Beskid Ślaski i okolica) w sklad którego wchodzilo Bielsko było okiem protestantyzmu w dawnej monarchii Austro-Wegierskiej do 1918r. kiedy monarchię szlak trafil...
Do tej pory Bielsko-Biala jest stolica polskich protestantow roznych odlamow, a w Wisle katolicy to tylko 30% mieszkańcow, w Cieszynie 30% to protestanci..tak więc sila rzeczy pomimo że jestem katolikiem mam do czynienia poprzez kolegow, rodzinę i znajomych z protestantyzmem..
otorz ta religia nie jest inna od Katolickiej...inna jest interpretacja pewnych nauk i inna obrzędowość...ze spowiedzią jest tak, że ludzie spowiadaja sie przed Bogiem, we wlasnym wnętrzu..ale będąc na ichniejszym naborzeństwie nie jest tak, że 100% ludzi leci do komunii (sama komunia to symbol, nie jak w katolicyźmie "cialo Chrystusa")...spora część pokutuje, naprawia grzechy..i to jest wlasnie to co mi się u nich podoba, nie ma szeptania księdzu o grzechach, ktore on zna na pamięć, ktorymi wymiotuje...Spowiedz w protestantyźmie przd pastorem jest wtedy gdy jest powazny problem, a nie grzech w stylu "zabilem mrowkę"...ich spowiedz wymaga większego samozaparcia, większej samokontroli, nie ma pana w czarnej sukni co zrobi puk, puk i fajnie...
_________________ Pearl Jam, Alice In Chains, Tool, Faith No More, NIN, Kyuss/QOTSE, Soundgarden, RATM, Smashing Pumpkins, Bush, Nirvana....and many, many others:)
Nevermind1996, normalne. inna religia? inny odlam, ale religia nie inna. protestanci, jak i zydzi i prawoslawni, wierza w tego samego Boga, co ty, opierajac sie na tych samych ksiegach (chociaz zydow sie tak nie porownuje, bo odrzucaja stary testament). Po prostu to inne podejscie do zasad wiary, inaczej interpretuja Biblie (imo bardzeij doslownie)... Bardzo ciekawe, radze poczytac, szczegolnie o tych odlamach, ktore sie w XVIw utworzyly i dlaczego (np. bunt Marcina Lutra, do tej pory mam darcie, jak nasza katechetka klasie z bardzo rozszerzona historia probowala sprzedac swoja wersje tego wydarzenia :P).
Wiekszosc protestantow ma spowiedz powszechna tylko, bo uwazaja, ze grzechy moze odpuscic tylko Bog (maja racje gdzeis tam wczesniej, w iblii nie ma slowa o kaplanach jako spowiednikach w tej formie, to byla robota samego kosciola, ta idea to byl dopiero gdzies IV wiek, czyli czasy powolnego 'upanstwowienia' kosciola...) ;) Chociaz luteranie z tego, co wiem dopuszczaja ja czasem... prawoslawni to tez ciekawa sprawa.
(troche krotki ten post, ale - za wszelkie bledy merytoryczne przepraszam, troche mam problemy z koncentracja dzisiaj :p)
Wiekszosc protestantow ma spowiedz powszechna tylko, bo uwazaja, ze grzechy moze odpuscic tylko Bog (maja racje gdzeis tam wczesniej, w iblii nie ma slowa o kaplanach jako spowiednikach w tej formie,
Otóż nie mają racji, gdybyś znała Pismo Święte nie popełniałabyś błędów teologicznych.
Wystarczy, że zacytuję Ewangelię św. Jana, rozdział 20 wersety 21, 22 oraz 23
21 A Jezus znowu rzekł do nich: Pokój wam! Jak Ojciec Mnie posłał, tak i Ja was posyłam.
22 Po tych słowach tchnął na nich i powiedział im: Weźmijcie Ducha Świętego!
23 Którym odpuścicie grzechy, są im odpuszczone, a którym zatrzymacie, są im zatrzymane.
_________________ Tym co masz jest sumienie, bracie, szanuj je bo możesz je stracić
Myślę, że spowiedź to nie jest taki zły "wynalazek", może właśnie wyznanie grzechów Bogu przez księdza uczy nas pokory, wstydzimy się naszych grzechów, bardziej żałujemy. To chyba trudniejsze przyznać się do grzechu przed Bogiem poprzez udział księdza.
junkie: nawet z punktu psychologicznego, terapeutycznego dobrze jest rozmawiać o swoich problemach z drugą osobą - to fakt (i dlatego spowiednicy mają dyplomy z psychologii - aby pomagać ludziom w problemach)
kwestia wstydu - tu masz rację, trudniej nam się grzeszy, jeśli musimy to później wyznać drugiej osobie:) - znowu psychologia:)
a po trzecie i najważniejsze - nasza wiara. Wierzymy, że kochający Bóg, sam Jezus Chrystus obmywa nas z grzechów poprzez posługę Kościoła.
Spowiedź jest potrzebna, choć trudna - dobro dokonuje się bólu i trudnościach, jeśli chcesz zmienić swoje życie, oczyścić swoją duszę, psychikę - wiesz już gdzie iść.
_________________ Tym co masz jest sumienie, bracie, szanuj je bo możesz je stracić
Wiekszosc protestantow ma spowiedz powszechna tylko, bo uwazaja, ze grzechy moze odpuscic tylko Bog (maja racje gdzeis tam wczesniej, w iblii nie ma slowa o kaplanach jako spowiednikach w tej formie,
Otóż nie mają racji, gdybyś znała Pismo Święte nie popełniałabyś błędów teologicznych.
Wystarczy, że zacytuję Ewangelię św. Jana, rozdział 20 wersety 21, 22 oraz 23
21 A Jezus znowu rzekł do nich: Pokój wam! Jak Ojciec Mnie posłał, tak i Ja was posyłam.
23 Którym odpuścicie grzechy, są im odpuszczone, a którym zatrzymacie, są im zatrzymane.
Przeciez znane to jest :'), ale o konfesjonalach to tam niewiele - "wszystko co zwiążecie na ziemi będzie związane w niebie, co rozwiążecie na ziemi będzie rozwiązane w niebie"
Ksieza, z ktorymi o tym rozmawialam tlumaczyli mi to w ten sposob (z ktorym sie klocic nie bede) - Jezus dal apostolom moc odpuszczania grzechow (na podstawie tego, co Bog okreslil, a nie na podstawie wlasnego widzimisie oczywiscie) i wylaczania ze wspolnoty tego, kto nie chce nawracac sie z ciezkich grzechow, ale formy tej wladzy zmienialy sie na przestrzeni wiekow (stad inna niz wieki temu forma dzisiaj, aspekt psychologiczny tu jest wazny, o ktorym tu wyzej mowiliscie) - i o to wlasnie mi chodzilo w poprzednim poscie. Dlatego nie jestem taka sklonna do nawalania na protestantow, ze nie znaja Biblii, nie maja racji i takie tam. Swoich kaplanow przeciez maja rowniez.
Tyle ode mnie w tym watku.
Komu grzechy odpuścicie, są im odpuszczone, a którym zatrzymacie, są im zatrzymane"
hook napisał/a:
;) Znaczy, że nie kłamałam ;D
Ja nie uważam się za mądrzejszą od samego Boga, skoro ustanowił spowiedź, to złych zamiarów nie miał raczej, to ludzie próbują za wszelką cenę sobie wmówić, że są od Boga mądrzejsi, żeby nie musieć Go słuchać, żeby się "łatwiej" im żyło, bez żadnych obowiązków.
Ha, jak powiesz dokładnie, gdzie upraszczam to pogadamy Sorry, ale to jedno z najczęściej wypowiadanych zdań przez ateistów "to nie jest takie proste". Dla mnie to jest proste
No jakby nie było katolik powinien się spowiadać, ponieważ w innym wypadku nie może przyjąć Eucharystii , a cóż to za osoba wierząca co nie praktykuje, na msze albo nie chodzi, albo nie przystępuje do najświętszego sakramentu ? Jeżeli komuś nie pasuje takie zachowanie, proponuję zmienić wiarę.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum