Grunge Forum
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Download Nasze loga

Poprzedni temat :: Następny temat
Symbole religijne czy dziedzictwo kulturowe?
Autor Wiadomość
jordi

Wysłany: 2009-11-11, 14:09   Symbole religijne czy dziedzictwo kulturowe?

Większość z nas chyba słyszała o aferze we Włoszech, chciałbym rozwinąć tą problematykę, co o tym sądzicie?
Cy jest to już zamach na wiarę, czy może słuszna walka o równouprawnienie, uszanowanie laickości instytucji?

Tu zaznaczę fragment, neutralnie rozpoczynając wątek cytując

Cytat:
Włoski muzułmanin wytoczył batalię przeciw krucyfiksom, które w majestacie prawa były wieszane we włoskich szkołach od czasów Mussoliniego. To na jego wniosek sędzia z L'Aquili nakazał precedensowe usunięcie krzyży ze szkoły w Ofenie. Kościół katolicki i politycy zgodnie zaprotestowali
Polityczna burza rozpętała się gdy w sobotę sędzia Mario Montanaro przychylił się do wniosku przewodniczącego Stowarzyszenia Muzułmanów we Włoszech Adela Smitha o usunięcie krucyfiksów ze szkolnego budynku. Uznał tym samym argumenty islamskiego aktywisty, który upierał się, że obecność krzyży w klasach to "narzucanie ogółowi wartości, które nie są wspólne dla wszystkich obywateli". Sędzia Montanaro wyjaśnił, że jest to "przejaw jednoznacznej woli państwa do umieszczenia katolicyzmu w centralnym miejscu w szkołach publicznych, bez śladu najmniejszego uznania dla roli innych religii w rozwoju ludzkości".

więcej tutaj - http://wyborcza.pl/1,75248,1745944.html

Norbert 

Wysłany: 2009-11-11, 17:34   

Ja w sumie rozumiem, te argumenty żeby jednak nie było tych wszystkich symboli, no bo to jest takie narzucanie odgóry wartości, z drugiej strony jednak, patrząc na to sprawę przez polski pryzmat, to krzyż dla nas jest symbolem nei tylko katolizycmu i wiary ale jednak też walki o niepodległośc: mesjanizm, motyw krzyża i Polski, która tak jak Chrystus cierpi za narody, w nie jednym utworze był podkreślany i nei ulega wątpliwosc, że ta wiara/myśl dawała ówczesnym ludziom nadziei na zwycięstwo.

Jednak czasy są już inne i symbolem niepodległości i w ogóle Polski moze byc np. godło, co jest takim neutralnym symbolem.

A ta w ogóle, to dla mnie tego typu spory to są na zasadzie, że 'ktoś ma za mało problemów', bo tak naprawdę, to to nie jest jakaś istotna sprawa.

Jumper 

Wysłany: 2009-11-11, 18:46   

Wg Konstytucji RP Polska to kraj świecki.A zatem krzyże nie powinny z zasady wisieć w miejscach publicznych.Jeżeli jednak każdy się godzi na to ,aby ten krzyż wisiał to czemu ,nie.

Cytat:
krzyż dla nas jest symbolem nei tylko katolizycmu i wiary ale jednak też walki o niepodległośc: mesjanizm, motyw krzyża i Polski, która tak jak Chrystus cierpi za narody

Krzyż jako symbol można odczytywać na wiele sposobów.
Ale nieodłacznie kojarzy się z chrześcijanstwem.
W histori krzyż bardziej związany jest z krzyżakami niż polakami.Napewno nie jest symbolem walki o niepodległość.Co do mesjanizmu polskiego - to nie wiem dlaczego ciągle w szkołach uczą tych bajek.

Moth 
Fra Diavolo

Wysłany: 2009-11-11, 19:16   

Cytat:
Co do mesjanizmu polskiego - to nie wiem dlaczego ciągle w szkołach uczą tych bajek.

Pewnie dlatego, że to część naszej historii.

Your god is dead and no one cares . If there is a hell I'll see you there.

karl 
Pucza!

Wysłany: 2009-11-11, 20:45   

Ja na miejscu tego muzułmanina poprosiłbym raczej o powieszenie półksiężyca obok krzyża, zamiast iść na wojne z całym światem, bo podobno islam jest pokojową religią :) Dla mnie cała ta sytuacja jest chamskim zagraniem arabów, którzy zwiększają swoje wpływy koszetm zastraszonych białasów :) Jedyne czego sie boje to zachowania zachodu... wszyscy wiemy jak poskutkowała polityka ustępstw wobec Hitlera...

Jumper 

Wysłany: 2009-11-11, 21:22   

Moth napisał/a:
Cytat:
Co do mesjanizmu polskiego - to nie wiem dlaczego ciągle w szkołach uczą tych bajek.

Tylko ,że o tym powinno się mówić na historii ,a nie na języku polskim i to w jakim wymiarze czasowym.
Po co sie nad nim tak rozwodzic.Mesjanizm ma takie same podstawy jak sarmatyzm.A mimo to jest inaczej traktowany.Duża część polaków ciągle widzi naród polski jako swoistego obrońce prawdziwych jedynych wartosci(zaczynajac od turków a konczac na zachodniej cywilizacji smierci).Widzi wszedzie wrogów czychajacych na smierc polskiego ducha.

karl ,jesli zechcialby tego muzulmanin , to dlaczego nie zyd itd itp
I wkoncu z miejsc publicznych zrobilyby sie sciany reklamowe roznych wierzen.

Cytat:
Dla mnie cała ta sytuacja jest chamskim zagraniem arabów, którzy zwiększają swoje wpływy koszetm zastraszonych białasów :) Jedyne czego sie boje to zachowania zachodu... wszyscy wiemy jak poskutkowała polityka ustępstw wobec Hitlera...

Jakie wplywy ??
Ten muzulmanin(co nie znaczy ze jest arabem) zwrocil sie do sadu.Nie zrobil przeciez nic zlego , chcial tylko wyegzekwowac swoje prawo (o ile takie istnieje) do laickosci miejsc publicznych.Nie dorabiaj do tego żadnej ideologii ,mógł to być w równym stopniu ateista.

karl 
Pucza!

Wysłany: 2009-11-11, 21:52   

Cytat:
Jakie wplywy ??
Ten muzulmanin(co nie znaczy ze jest arabem) zwrocil sie do sadu.Nie zrobil przeciez nic zlego , chcial tylko wyegzekwowac swoje prawo (o ile takie istnieje) do laickosci miejsc publicznych.Nie dorabiaj do tego żadnej ideologii ,mógł to być w równym stopniu ateista.

To znaczy że ma ciepłym moczem olać katolików, których sprawa tyczy sie BEZPOŚREDNIO bo krzyż jest ich symbolem i od razu iść do sądu? Jak ojciec da ci szlaban to zgłaszasz do sądu pozew o ubezwłasnowolnienie? najpierw chyba powinnaś porozmawiać z ojcem, a sąd zostawić sobie jako ostateczność... To nie jest sprawa takiego kalibru, żeby od razu ciągać się po sadach a tym bardziej nagłaśniać ją tak, zeby temat nie schodził z Panoramy, CNN czy BBC przez następne dwa tygodnie. Wniosek jest prosty - jeśli robi się głośno na aranie międzynarodowej to sprawa nie dotyczy tylko jednego pionka, ani tym bardziej jednej szkoły a czegoś znacznie grubszego. To przepychanki kultur - muzułmanskiej i europejskiej opartych na innych fundamentach. Co do negocjowania praw - badźmy szczerzy - nie wszystko co jest zapisane w kodeksie jest słuszne, a juz tym bardziej zgodne z prawem zwyczajowym, które kształtowało się całe wieki w naszej kulturze. Krzyż to krzyż - dla europejczyka jest święty i wara od niego. To muzułmanie są u nas gośćmi więc niech to zaakceptują bo europejczycy w panstwach arabskich do zwyczajów dostosowac sie muszą. Włochy zawsze były typowo katolickim państwem i usuwanie krzyży we włoskich szkołach tylko dlatego że jedenemu muzułmaninowi się to nie podoba to świadome deptanie milionom po odciskach, i wykorzystywanie głupich, nadmiernie liberalnych paragrafów w prawie a nie walka o prawo jednostki, bo jednostka w polityce nie ma znaczenia (chyba że przed wyborami).
A krzyż jeszcze nikogo nie zabił ani nie skrzywdził. nooo... chyba że ktoś tak niefortunnie go zawiesił, że spadł komuś na głowę :) Podsumowując - gdyby ten koles był tolerancyjny (a przecież wszyscy musimy być tolerancyjni dla innowierców!), to nie srał by dynamitem i zadnego pozwu by nie było. Niech tolerancja działa w obie strony, zamiast byc tylko górnolotnym, ale pustym sloganem.

Cytat:

I co w tym złego? Wolisz żeby arab zdejmował twoje symbole ze ścian (chyba że wstyd ci sie przyznać do pochodzenia i to już nie jest twój symbol) ? Wiesz czego arabi najbardziej nienawidzą w europejczykach? Tego że jesteśmy takimi frajerami i w imie nowoczesności wypieramy sie swoich korzeni. Oni walczą o swoje i my tez powinniśmy. To nie znaczy że mamy byc fundamentalistami, ale nie można stworzyć nowej tradycji, więc powinniśmy szanowac tą która mamy. Oglądałaś chyba film "Miś"? :)
Ostatnio zmieniony przez karl 2009-11-11, 22:01, w całości zmieniany 1 raz  

Norbert 

Wysłany: 2009-11-11, 21:55   

Jumper napisał/a:
Moth napisał/a:
Cytat:

Tylko ,że o tym powinno się mówić na historii ,a nie na języku polskim i to w jakim wymiarze czasowym.
Po co sie nad nim tak rozwodzic.Mesjanizm ma takie same podstawy jak sarmatyzm.A mimo to jest inaczej traktowany.Duża część polaków ciągle widzi naród polski jako swoistego obrońce prawdziwych jedynych wartosci(zaczynajac od turków a konczac na zachodniej cywilizacji smierci).Widzi wszedzie wrogów czychajacych na smierc polskiego ducha.

Dlaczego na języku polskim?

A no bo w dziadach było o mesjanizmie.
A no bo w Kordianie był mesjanizm.
A no bo np. w takim opowiadaniu gloria victis jak umierał nei pamiętam juz kto to wyglądał niczym Chrystus na krzyżu.

Zgadzac się można lub nei ale to częśc naszej historii i kto wie, czy jakby kiedyś nie było mesjanizmu i innych rzeczy, które przypominały o polskości i dawały nadzieję, to kto wie Jumper po jakiemu byś teraz mówiła.

Cytat:
A krzyż jeszcze nikogo nie zabił ani nie skrzywdził. nooo... chyba że ktoś tak niefortunnie go zawiesił, że spadł komuś na głowę :) Podsumowując - gdyby ten koles był tolerancyjny (a przecież wszyscy musimy być tolerancyjni dla innowierców!), to nie srał by dynamitem i zadnego pozwu by nie było. Niech tolerancja działa w obie strony, zamiast byc tylko górnolotnym, ale pustym sloganem.

No ale wiesz, na krucjaach to ilu zabito, więc tak krzyż w ogóle nigdy nei zabijał nikogo.
No i wiesz tak czytając Twoje wypowiedzi o arabach to co tu pisałeś, to aż by sie chciało Ciebie samego zacytowac:"Niech tolerancja działa w obie strony, zamiast byc tylko górnolotnym, ale pustym sloganem." :)

karl 
Pucza!

Wysłany: 2009-11-11, 22:06   

Człowieku nawet nie wiesz jak szanuje arabów. Serio, to nie była ironia. Oni wspaniale bronią swojej wiary. Ale krzyża ze ściany zdjąc nie dam bo to nie ich brocha i i nie ich krzyż. Po za tym czytaj uważnie
Cytat:
A krzyż jeszcze nikogo nie zabił ani nie skrzywdził. nooo... chyba że ktoś tak niefortunnie go zawiesił, że spadł komuś na głowę :)
Pisałem o krzyżu ściennym - bo to o niego cała ta afera. Zreszta jesli już odwołujesz sie do krucjat, to bądz konsekwentny. My nie byliśmy jedynymi agresorami. Biali i opaleni tłukli się od nie pamiętnych czasów więc nie zrzucaj całego męczeństwa na arabów. Fakt - cierpieli przez katolików, ale my przez nich tak samo.

Jumper 

Wysłany: 2009-11-11, 22:45   

karl:
Cytat:
To nie jest sprawa takiego kalibru, żeby od razu ciągać się po sadach a tym bardziej nagłaśniać ją tak, zeby temat nie schodził z Panoramy, CNN czy BBC przez następne dwa tygodnie. Wniosek jest prosty - jeśli robi się głośno na aranie międzynarodowej to sprawa nie dotyczy tylko jednego pionka, ani tym bardziej jednej szkoły a czegoś znacznie grubszego.

W cywilizowanych krajach to sądy rozstrzygają spory.A co miał ten człowiek zrobić?
Jest o niej głośno ponieważ jest to chyba precedens we Wloszech , a na swiecie ostatnio nic sie nie dzieje ,a pismaki muszą o czymś pisac, taki ich zawód.
Cytat:

o do negocjowania praw - badźmy szczerzy - nie wszystko co jest zapisane w kodeksie jest słuszne

Jesli kazdy respektowałby tylko to prawo ,które wg jego mniemania jest słuszne.To po co wogole tworzyc jakikolwiek kodeks?
Jesli prawo jest uwazane za zle to cialo ustawodawcze powinno je zmienic.Prawa zwyczajowe w tych czasach nie maja zadnego znaczenia.

Cytat:
Krzyż to krzyż - dla europejczyka jest święty i wara od niego

Nie każdy europejczyk jest chrzescijaninem zatem nie dla kazdego europejczyka krzyz bedzie swiety.Nie wiem czy wiesz ,ale jesli ten muzulmanin posiada obywatelstwo naszej kochanej UE, to tez jest europejczykiem.

Cytat:
A krzyż jeszcze nikogo nie zabił ani nie skrzywdził. nooo... chyba że ktoś tak niefortunnie go zawiesił, że spadł komuś na głowę :)

Czy Ty traktujesz krzyz jak nic nie znaczacy przedmiot???
Jesli nie , to krzyz to oznaka wiary, w która nie kazdy wierzy.
Cytat:
Podsumowując - gdyby ten koles był tolerancyjny (a przecież wszyscy musimy być tolerancyjni dla innowierców!), to nie srał by dynamitem i zadnego pozwu by nie było. Niech tolerancja działa w obie strony, zamiast byc tylko górnolotnym, ale pustym sloganem.

Cytat:

Cytat:

I co w tym złego? Wolisz żeby arab zdejmował twoje symbole ze ścian (chyba że wstyd ci sie przyznać do pochodzenia i to już nie jest twój symbol) ? Wiesz czego arabi najbardziej nienawidzą w europejczykach? Tego że jesteśmy takimi frajerami i w imie nowoczesności wypieramy sie swoich korzeni. Oni walczą o swoje i my tez powinniśmy

Ilu znasz arabów osobiście ??
Kraja muzulmanskie maja zazwyczaj zapisane w swoich prawach to ,ze islam jest religia dominujaca.W krajach europejskich tak nie jest.Jesli tak bedzie to nie bedzie zadnych problemów.
A co byś powiedział gdyby zrobił to Włoch z krwi i kości ?

Norbert:
Pokolenie Mickiewicza nic nie osiągneło w sprawie niepodległości.Ale jest to nie istotne.
Głównie chodzi mi o to dlaczego na lekcjach jezyka polskiego tak wiele czasu poswiecane jest na okres w którym Polacy dostawali najwiekszy wpierdol.Dlaczego nie patrzy sie na mesjanizm krytycznie.
Dlaczego tak mało czasu zajmują czasy najnowsze.

Norbert 

Wysłany: 2009-11-11, 23:16   

Jumper napisał/a:
Pokolenie Mickiewicza nic nie osiągneło w sprawie niepodległości.Ale jest to nie istotne.

A powstanie warszawskie coś dało? Czasem, coś nie musi mieć wymiernych efektów by miało znaczenie. A czy rzeczywiście nic nie osiągneli? Chcesz powiedzieć, przez to, że żadne z pokoleń Polaków walczących za Polskę nic nie osiągnęło aż do 1918 roku?

Jumper napisał/a:
Głównie chodzi mi o to dlaczego na lekcjach jezyka polskiego tak wiele czasu poswiecane jest na okres w którym Polacy dostawali najwiekszy wpierdol.

No tak, bo wtedy to się literatura pięknie nie rozwijała. a to nie o to chodzi na języku polskim? I co do poświęcania czasu to proporcje są zdecydowanie zachowane.
Cytat:
Dlaczego nie patrzy sie na mesjanizm krytycznie.
Dlaczego tak mało czasu zajmują czasy najnowsze.

Czasy najnowsze pewnie zajmuja najmniej dlatego, że się jeszcze tworzą, na historii jest podobnie, a wiersze tych najnowszych autorów przez 3 lata nauki pojawiają się co jakiś czas.

Co do mesjanizmu, to nie jesteś pierwszą co patrzy krytycznie na to i zauważyli to już pozytywiście, którzy się zaczną od tej idei odcinac.

I hmm przypomnę taką rzecz apropo mesjanizmu z polskiego. W samej idei chodziło o to, że gdy po klęsce powstania listopadowego, ludzie byli załamani, naród potrzebowal jakiegoś oparcia, i wtedy to Mickiewicz napisał 3 częśc Dziadów i przez umieszczony tam mesjanizm, dał nadzieje przyszłym pokolenią, a tych którzy opłakiwali bliskich powiedział, ze ich poświęcenie i śmierc nie poszły na marne, dlatego wtedy to naprawdę było potrzebne.

Karl,

fakt, wszyscy sie tłukli nawzejem ale chodziło mi o to utożsamiania krzyża z symbolem pokoju i bezkrwawości, bo wydawało mi się, ze ta afera nie była o krzyż ścienny tylko jednak krzyż który wiszac coś symbolizuje :)

karl 
Pucza!

Wysłany: 2009-11-11, 23:29   

Cytat:
W cywilizowanych krajach to sądy rozstrzygają spory.A co miał ten człowiek zrobić?
Jest o niej głośno ponieważ jest to chyba precedens we Wloszech , a na swiecie ostatnio nic sie nie dzieje ,a pismaki muszą o czymś pisac, taki ich zawód.

-żaden argument, na to co napisałem :]

Cytat:
Jesli kazdy respektowałby tylko to prawo ,które wg jego mniemania jest słuszne.To po co wogole tworzyc jakikolwiek kodeks?
Jesli prawo jest uwazane za zle to cialo ustawodawcze powinno je zmienic.Prawa zwyczajowe w tych czasach nie maja zadnego znaczenia.

Jeśli prawa zwyczajowe nie mają dla ciebie żadnego znaczenia to albo jesteś skończonym chamem albo nie wiesz co piszesz :) Natomiast co do tego konkretnego zapisu... widocznie był on wprowadzony zbyt pochopnie skoro podobno większość społeczeństwa jest oburzona cała ta sytuacją. W końcu to prawo jest dla ludzi a nie ludzie dla prawa, nie? ;]

Cytat:
Nie każdy europejczyk jest chrzescijaninem zatem nie dla kazdego europejczyka krzyz bedzie swiety.Nie wiem czy wiesz ,ale jesli ten muzulmanin posiada obywatelstwo naszej kochanej UE, to tez jest europejczykiem.

Znowu żaden argument - dobrze wiesz że urzyłem słowa "europejczyk" na płaszczyźnie kulturowej, więc twoje tłumaczenie jest wyrwane z kontekstu :)

Cytat:
Czy Ty traktujesz krzyz jak nic nie znaczacy przedmiot???

Dla mnie krzyż znaczy wiele, (przeczytaj moje posty jeszcze raz zamiast bezpodstawnie oskarżać), za to NIC nie znaczy dla dla muzułmanina który domaga sie żeby go zdjąć. No... może niekoniecznie, bo chyba bardzo go ten krzyż irytuje. Natomiast dla innych włochów chodzących do tej szkoły ten krzyż może znaczyć bardzo wiele. Czemu te osoby mają tracić tak wazny dla siebie symbol, dlatego, że jego usuniecia domaga się osoba dla której nic on nie znaczy? To jakiś absurd.

Cytat:
Jesli nie , to krzyz to oznaka wiary, w która nie kazdy wierzy.

Łał... odkrywcze.
Ale jesli nie jesteś chrześcijaninem, to krzyż jest dla ciebie całkowicie obojętny - lub inaczej - tak samo ważny, jak obrazek z kubusiem puchatkiem zawieszony na ścianie. . Możesz go opluć, zbeszcześcić, spalić...Więc pytam sie: CO MASZ DO KUBUSIA PUCHATKA ŻE CHCESZ GO ZDJĄĆ ZE ŚCIANY? Masz prawo to zrobić, tylko po co? ;)
Tolerancja nakazuje szanować symbole religijne bez względu na to czy coś dla ciebie znaczą czy nie. Jeżeli uważasz że prawo jest ważniejsze od tolerancji - twój wybór.

Cytat:
Ilu znasz arabów osobiście ??

O matko setki :] Fajnie ludzie tylko nie piją.
A tak serio co to ma do rzeczy? Nie musze ich znac zeby ich szanować ani żeby bronić przed nimi symboli które sa mi bliskie.

Cytat:
Kraja muzulmanskie maja zazwyczaj zapisane w swoich prawach to ,ze islam jest religia dominujaca.W krajach europejskich tak nie jest.Jesli tak bedzie to nie bedzie zadnych problemów.

I tu masz racje... i to mnie boli. W konstutucji europejskiej powinno być napisane o korzeniach naszej kultury bo kościół miał ogromny wpływ na nasze dzieje. Wypieranie sie tego faktu jest dla mnie nie zrozumiałe, to że zapomnimy o swojej historii nie spowoduje że staniemy się lepszmi ludźmi. Wręcz przeciwnie - społeczeństwo bez świadomości pochodzenia czy zasad moralnych zubożeje. Sory że napisałem to jednym wielkim ogulnikiem ale to jest temat na prace magisterską, a ja nie mam tyle czasu żeby ją tu publikować :)

Cytat:
A co byś powiedział gdyby zrobił to Włoch z krwi i kości ?

Protestował bym tak samo. Różnica jest taka, że włoch sie tego NIE domagał co swiadczy o tym że krzyż jest czymś normalnym w ich kulturze. Natomiast jesli naprawde włoch domagał by sie zdjęcia krzyża w szkole - moge sie załozyć że media by tego nie nagłośniły :)

Cytat:
fakt, wszyscy sie tłukli nawzejem ale chodziło mi o to utożsamiania krzyża z symbolem pokoju i bezkrwawości, bo wydawało mi się, ze ta afera nie była o krzyż ścienny tylko jednak krzyż który wiszac coś symbolizuje :)

Krzyż jest przede wszystkim symbolem śmierci Jezusa, odkupienia grzechów, pojednania... To że krzyżowcy zabijali arabów, nie znaczy że znaczenie tego symbolu uległo zmianie... za to napewno oznacza, że krzyżowcy byli zjebanymi hipokrytami :)

Moth 
Fra Diavolo

Wysłany: 2009-11-12, 00:13   

Cytat:
Po co sie nad nim tak rozwodzic.

Romantyzm to niestety epoka literacka, a nie historyczna. Może gdyby Mickiewicz nie spóźnił się na powstanie, czytałbyś o nim w podręcznikach do historii, teraz stety lub niestety, o dzielnym Gustawie i Polsce - Chrystusie narodów, młodzież uczy się na lekcjach polskiego. :)
Jumper napisał/a:
Mesjanizm ma takie same podstawy jak sarmatyzm.A mimo to jest inaczej traktowany.

Takie same podstawy? Z tego co mi wiadomo, mesjanizm - fakt, może troche pompatyczny (ale takie to były czasy) - plasował się w kategorii "o Polskę", a nie "przeciw Polsce", jak to miało miejsce w przypadku sarmatyzmu (i to właśnie chyba to całe sarmackie zepsucie szlacheckie wymusiło niejako mesjanizm - gdyby nie rubaszna szlachta, być może historia potoczyłaby się zupełnie inaczej).

Your god is dead and no one cares . If there is a hell I'll see you there.

Jumper 

Wysłany: 2009-11-12, 00:48   

Norbert napisał/a:
A powstanie warszawskie coś dało? Czasem, coś nie musi mieć wymiernych efektów by miało znaczenie. A czy rzeczywiście nic nie osiągneli? Chcesz powiedzieć, przez to, że żadne z pokoleń Polaków walczących za Polskę nic nie osiągnęło aż do 1918 roku?

Po za śmiercia i zniszczeniem nic nie dało.Było błędem dowództwa.Młodzież wykazała się heroizmem,a dowódcy niekompetnecja.Jak zresztą w wiekszość polskich powstań.Dlaczego mówi się ,że naród polski cierpiał przez to ,że jest mesjaszem narodów, a nie przez to ,że był nie zorganizowany.To głownie mnie wkurwia w mesjanizmie na jezyku polskim.Nadmierne siedzenie w przeszlosci i opiewanie poetów.Robienie z polaków wybranców.Nie chce oceniać co poszczególne pokolenia osiągneły w sprawie niepodległości.

Norbert napisał/a:
No tak, bo wtedy to się literatura pięknie nie rozwijała. a to nie o to chodzi na języku polskim? I co do poświęcania czasu to proporcje są zdecydowanie zachowane.

Nie są zachowane , pierwszej polowie XiX wieku jest dane wiecej czasu niz drugiej polowie XX .A powinno sie patrzeć w przyszłość , a nie tkwić w przeszłości.Po co meczyc uczniów literaturą ,która jest już nieaktualna.

Mickiewicz napisał Pana Tadzia na pokrzepienie serc, nie Dziady, o ile dobrze pamietam.

karl napisał/a:

Jeśli prawa zwyczajowe nie mają dla ciebie żadnego znaczenia to albo jesteś skończonym chamem albo nie wiesz co piszesz :) Natomiast co do tego konkretnego zapisu... widocznie był on wprowadzony zbyt pochopnie skoro podobno większość społeczeństwa jest oburzona cała ta sytuacją. W końcu to prawo jest dla ludzi a nie ludzie dla prawa, nie? ;]

Daruj sobie to kim ja jestem.Ludzie tworza prawo dla ludzi ,wiec ludzie moga to prawo zmienic jesli im nie pasuje.

Cytat:
CO MASZ DO KUBUSIA PUCHATKA
ŻE CHCESZ GO ZDJĄĆ ZE ŚCIANY

Reasumując:Gdyby uczuc tego muzulmanina nie obrazal krzyz to by nie wnosil tego pozwu.
Unia Europejska jest panstwem laickim , zatem wg prawa symbole jakiejkolwiek religi nie powinny wisiec w miejscach publicznych.O tym przypadku rozstrzygnie sąd nie chce mi się z Tobą o tym
rozwodzić.Krzyż znaczy wiele i porównywanie go do kubusia jest nie na miejscu.

PS:
karl napisał/a:
Sory że napisałem to jednym wielkim ogulnikiem ale to jest temat na prace magisterską, a ja nie mam tyle czasu żeby ją tu publikować :)

Najpierw się naucz ortografii:D

Sorry nie mogłem się powstrzymać.

Moth napisał/a:
Może gdyby Mickiewicz nie spóźnił się na powstanie

Dlatego gościa tak nie nawidze.Jechać z Wenecji przez Paryż i Drezno ( w którym zabawiał się z dziewkami) na powstanie.Tyle pisanie , tyle pompatycznych słów , a jak przysżło co do czego.To wybrał dziewkę zamiast Polski.

Co do mesjanizmu i sarmacji.Oba nurty uważały naród polski (sarmaci uważali ,że naród polski to tylko szlachta) za wybrany i wyjątkowy.

karl 
Pucza!

Wysłany: 2009-11-12, 06:55   

Cytat:
Krzyż znaczy wiele i porównywanie go do kubusia jest nie na miejscu.

wiec czemu uwazasz że usunięcie go z tej szkoły jest w porządku? Jakaś niekonsekwencja mi tu śmierdzi... ale przynajmniej na ortografii sie znasz.

Odpowiedz do tematu