Wolna wola.... Fajna sprawa. Pozwala wytłumaczyć wszystkie wojny, holocaust, świętą inkwizycję, mordowanie indian w imię Boga. Cudo...
Cytat:
To co napisałem powyżej wynika z mojej wiary, nie powiedział mi tego Bóg:)
Ale użyłeś słowa "zdecydowanie". Wyraziłeś pewność. Czy wiara to pewność? Pewność opiera się na dowodach. Dowodów na istnienie Boga nie ma. To mnie razi u katolików. Jako jedyni wiedzą, że najlepiej znają Boga i jego zamysły. Brak pokory, pycha (chyba jeden z grzechów głównych). Mieszkałem kiedyś z zielonoświątkowcami. Cudowni ludzie. wyrozumiali, tolerancyjni dla poglądów, nie oceniający mnie, pokorni. Oni nic nie wiedzieli na pewno...
_________________ Do mnożenia trzeba dwojga, znaczy się samca i samicy. Cóż to, czy te zeugle lęgną się niczym pchły albo myszy, ze słomy zgniłej w sienniku? Każdy głupek to przecież wie, że nie ma myszów i myszowych, że wszystkie one jednakie i lęgną się same z siebie i ze słomy zgniłej.
lzp: Mi pozwala wytłumaczyć pojęcie istnienia zła (inaczej trudno by mi było zrozumieć stosunek Boga na ludzkie cierpienie).
Natomiast twoje próby rozumowania.. wiesz, człowiek zawsze znajdzie sobie wytłumaczenie .. mordowanie w imię Boga nie ma nic wspólnego z nauką Chrystusa i nie bardzo rozumiem co to ma wspólnego z rozumieniem pojęcia 'wolna wola' ;)
lzp napisał/a:
Ale użyłeś słowa "zdecydowanie". Wyraziłeś pewność. Czy wiara to pewność?
Masz rację, nie udowodnię ci istnienia Boga, tak samo jak ty nie udowodnisz mi że On nie istnieje. I zgodzę się z tobą że pewności co do kwestii teologicznych nie mam. Ale wierzę, i to daje mi prawo do wydawania takich osądów. Z którymi oczywiście zgadzać się nie musisz, ja z pewnością nie będę przekonywał do nich.
_________________ Tym co masz jest sumienie, bracie, szanuj je bo możesz je stracić
lzp: nie bardzo rozumiem co to ma wspólnego z rozumieniem pojęcia 'wolna wola' ;)
Otóż zazwyczaj gdy próbowałem o te kwestie zapytać księdza zazwyczaj padało "człowiek ma wolną wolę". Do mnie to nie dociera. Ale księża w większości wiadomo co czczą przede wszystkim. Dlatego pytam ludzi którzy wierzą w Boga, a nie w jego urzędników i firmę Kościół Katolicki Corp.
Jeśli Ty hook naprawdę wierzysz w Boga to stary wielki szacunek dla Ciebie. Naprawdę podziwiam takich ludzi. Nie jest to dziś łatwe po 2 tys.lat wypaczania nauki Chrystusa w celu osiągnięcia władzy i wpływów.
_________________ Do mnożenia trzeba dwojga, znaczy się samca i samicy. Cóż to, czy te zeugle lęgną się niczym pchły albo myszy, ze słomy zgniłej w sienniku? Każdy głupek to przecież wie, że nie ma myszów i myszowych, że wszystkie one jednakie i lęgną się same z siebie i ze słomy zgniłej.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum