Taki świetny temat i nikt nie pisze. Chyba trzeba troche poprowokowac :P
To moje wieloletnie zainteresowanie. Powiedzialabym nawet, ze przez cale zycie zglebiam wiedze na ten temat. Nie wierze w tego typu zjawiska. Wiele razy zdarzylo sie, ze cos slysze, widze, ale wiem, ze wszystko to bylo spowodowane strachem. Paradokasalnie - strachem przed czyms, w co nie wierze...
Mozna znalezc wiele zdjec, filmow, gdzie rzekomo widnieja "duchy". Jakbyście je zdefiniowali? Jezeli jest tu jakis katolik to pod wzgledem swojej wiary (swoja droga - patrzac na teorie ewolucji - ktory osobnik idzie do "nieba". Gdzie jest granica miedzy malpa, a czlowiekiem. W koncu czlowiek posiada dusze, a zwierze nie).
Tym razem zapraszam do dyskusji.
_________________ You have chosen your own fate and your own destiny...
kiedyś oglądałem Z Archiwum X ot świetny serial, ciekawe to wszystko, w Focusie czasami coś ciekawego mozna było przeczytać, niestety nie czuję się na siłach wypowiadać w temacie, bardziej zaspokajałem swoją ciekawośc niż przyswajałem deklaratywną wiedzę
Od dawna interesuję się zjawiskami paranormalnymi.
Dlaczego uważasz, że zwierzęta nie mają duszy? Sądzę, że pod tym względem są podobne do człowieka. Może i nie są świadome, ale świadomość nie jest równoznaczne z duszą. Może i nie potrafią mówić, ale po prostu ich struny głosowe nie są przystosowane do mówienia.
nie przyjmuje do wiadomości istnienia np. duchów. Szerokim łukiem omijam programy "dokumentalne" o tej tematyce. Bardzo mnie to intryguje, ale jednak się boję.
Zwierzęta jak mądrze zanotowałam kiedyś w zeszycie od biologii nie myślą abstrakcyjnie jednak nie ma wątpliwości, że mają uczucia, ale czy mają duszę ? Nie ma jako takiej definicji duszy, możemy jedynie opierać się na Biblii. Ktoś mi ostatnio powiedział, że naukowcy są blisko jej zdefiniowaniu.
Ojej co by to było, gdyby zwierzęta zaczęły mówić ludzkim głosem...
Ojej co by to było, gdyby zwierzęta zaczęły mówić ludzkim głosem...
..nic. Moja wiewiórka rozgadana od rana i wcale mnie to nie dziwi, że gada. Toż to tylko wiewiórka
Co do zjawisk paranormalnych, jestem jednym z nich ;) i mam nawet czasami wisielca w pokoju powaga, deska stropowa zapodaje czasami takie dźwięki, zgrzyty jak by ktoś dyndał sobie na niej! powaga, czasami się boję ... ale tylko czasami, bo wiem, że moje szczury i robaki mnie obronią!!! HA! ;)
no... i jeszcze dziwny zapach się unosi, gdy otwieram oko i te dźwięki? powaga... czy ktoś widział moje skarpetki?
hmmm ogólnie rzecz biorąc cholernie nienawidzę horrorów nigdy ich nie lubiłam ale nie o tym jest temat. parę razy widziałam i słyszałam ludzi opętanych i wierzcie mi nie polecam
_________________ Duff: "Did I say bananas?"
Slash: "Yeah hahaha"
Duff: "I did?? No...!!"
Nie znałam znaczenia tego terminu to i z ciekawości poszukałam. Znaczy się, wiedziałam że istnieje coś tego typu, ale nie wiedziałam że nazwa jest taka skomplikowana.
No nieważne
W każdym bądź razie tak sobie przewijam wikipedię i mam pytanie RottenApple, próbowałeś/aś już jakiś technik osiągnięcia OOBE?
Cytat:
Technika 4+1 Jedna z najskuteczniejszych technik. Jej zasada to: położyć się spać, nastawić budzik aby obudzić się po czterech godzinach, przez godzinę zajmować się czymś aby nie zasnąć, a następnie znów położyć się spać. W takim stanie bardzo łatwo doznaje się OOBE. Istnieją inne warianty tej metody, różniące się długością poszczególnych faz, np. 6 godzin snu - 2 godziny czuwania lub 5 godzin snu - godzina czuwania. Metoda ma tę wadę, że OOBE można osiągnąć tylko o odpowiedniej porze (nad ranem, po przebudzeniu) i nie nadaje się do częstego stosowania, gdyż powoduje niewyspanie.
Czy to w ogóle możliwe? Pytam jako kompletny laik ;]
Możliwe ;) Miałam to przypadkowo raz, dużo o tym czytałam, podobno działa też zapisywanie codziennie snów czy ich motywów (ja np. 3/4 swoich znów nie pamiętam kompletnie), chyba zacznę na poważnie się za to kiedyś brać, super sprawa. Tylko potem szkoda jak się człowiek obudzi :p
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum