Grunge Forum
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Download Nasze loga

Poprzedni temat :: Następny temat
Cytaty
Autor Wiadomość
Meredith 

Wysłany: 2008-10-06, 21:15   Cytaty

Tematu nie trzeba zbytnio opisywać, raczej wiadomo o co chodzi. ;-)

Jeśli zaintrygowały Was czyjeś słowa, zaprezentujcie je tutaj. Nie jest ważne, czy zostały przeczytane czy zasłyszane, nie jest ważne, czy zostały wypowiedziane (spisane) w II, XVII, czy może w XX wieku - ważne, żeby były wartościowe.

Oczywiście proszę o jakiś komentarz do danego cytatu. Dlaczego Was zainteresował, jakie emocje w Was wywołał, a może sprowokował do jakichś przemyśleń? Podzielcie się nimi.

Proszę o coś jeszcze: nie wklejajcie linków do stron z aforyzmami, bo to bez sensu. Nikomu nie będzie chciało się czytać na raz 400 'złotych myśli'... Wybierzcie jakieś interesujące słowa, wklejcie tu i napiszcie, co o nich myślicie.
Ewentualnie można dodatkowo zapodać odnośnik do innych cytatów autorstwa danego poety / artysty / polityka itp.

Wiem, że to pewne utrudnienie, ale nie zapominajmy, jak ważna jest jakość dyskusji. ;-)

YodaM 
Grafik
Poligon nr.4

Wysłany: 2008-10-06, 21:23   

"[...]BO CZŁOWIEK JEST NAJNIEBEZPIECZNIEJSZYM ZE WSZYSTKICH ZWIERZĄT [...]" - Cytat jest fragmentem listu napisanego przez seryjnego morderce o pseudonimie Zodiak. Mordował w na przełomie lat 60-tych i 70-tych. Warto poczytać te jego listy oraz życiorys, bo to dość ciekawy psychol był i te jego listy są przerażające.

http://zbrodnia.killer.ra...rcy&dane=Zodiac - tu sa jego całe listy i życiorys.

Fly People Fly - szukajcie mnie pod chmurami!

---

T.Nalepa - Zawsze wierny mi...

---

„Wszystko zdarza się tylko raz. I nigdy nie wraca.
Jeśli będziesz próbował[a] wskrzeszać przeszłe zdarzenia, ominiesz to, co ma się wydarzyć w następnej kolejności”

marlo 

Wysłany: 2008-10-06, 21:46   

Mnie zawsze dobijały prawa Murphy'ego - dobry sposób na poprawienie humoru.

Jeżeli coś może się nie udać - nie uda się na pewno.
Nie uda się nawet wtedy, gdy jednak nie powinno się nie udać.
Jeżeli udoskonalasz coś dostatecznie długo - na pewno to zepsujesz.
Niemożliwe jest zbudowanie niezawodnego urządzenia - głupcy są zbyt pomysłowi.
To, czego szukasz, znajdziesz zawsze w ostatnim z przeszukiwanych miejsc.
Nie ma rzeczy niemożliwych dla kogoś, kto nie musi ich zrobić sam.
Optymista wierzy, że żyjemy w najlepszym ze światów. Pesymista obawia się, że może to być prawdą.

itd. itp.

hiroszima 
Kuka!

Wysłany: 2008-10-07, 08:37   

YodaM napisał/a:
"[...]BO CZŁOWIEK JEST NAJNIEBEZPIECZNIEJSZYM ZE WSZYSTKICH ZWIERZĄT [...]" -

Plutarch : "Nie ma groźniejszego potwora od człowieka" (tak mi się skojarzyło)
Jako kolekcjonerka cytatów (cokolwiek to znaczy) nie lubię tych wszystkich Platonów, Sofoklesów i Arystotelesów.
Bo czy coś może się równać z takim np:
"Wilki nie rodzą się i nie umierają, istnieją nawet tam, gdzie ich nie ma." Olgi Tokarczuk
albo
"O zmierzchu rozszczepiają się światy." Carlosa Castanedy
albo
" kto kocha ten jest z drugiej strony" Wojaczka?

Meredith 

Wysłany: 2008-10-07, 10:36   

Przepiękne są również słowa Gabriela Marqueza:

* Być może Bóg chciał, abyś poznała wielu złych ludzi zanim poznasz tę dobrą, abyś mógł ją rozpoznać kiedy ona się w końcu pojawi.

* Najbardziej odczujesz brak jakiejś osoby, kiedy będziesz siedział obok niej i będziesz wiedział, że ona nigdy nie będzie twoja.

* Być może dla świata jesteś tylko człowiekiem, ale dla niektórych ludzi jesteś całym światem.

* Nie płacz, że coś się skończyło, tylko uśmiechaj się, że ci się to przytrafiło.

* Nie trać czasu z kimś kto nie ma go, aby go spędzać z tobą.

* Nie ważne czy wierzysz w Boga, ważne czy Bóg nadal wierzy w ciebie.

* Nigdy nie przestawaj się uśmiechać, nawet jeśli jesteś smutna, ponieważ nigdy nie wiesz kto może się zakochać w twoim uśmiechu.

* Nikt nie zasługuje na twoje łzy, a ten kto na nie zasługuje na pewno nie doprowadzi cię do płaczu.

* Stań się lepszym człowiekiem. I zanim poznasz kogoś upewnij się, że znasz siebie i że nie będziesz chciał być taki jak on chce, ale będziesz sobą.

Są takie prawdziwe, prostolinijne i uniwersalne, a równocześnie bardzo mądre.
Inne cytaty Marqueza tutaj.

BlueGold 
xD

Wysłany: 2008-11-03, 20:28   

"Naród wspaniały, tylko ludzie ch*je." J. Piłsudski :)

Hole 
girl

Wysłany: 2008-11-03, 21:07   

BlueGold napisał/a:
"Naród wspaniały, tylko ludzie ch*je." J. Piłsudski :)

Kooooocham Józefa. Mądry gość.

Powiedział w życiu wiele mocnych słów.

Gdy w życiu mądra spotka cię przestroga: głową muru nie przebijesz – nie wierz temu.
Czasem można wszystko, prawda?

Szczególnie w pamięci utrwalił mi się cytat:
Kto nie był buntownikiem za młodu ten będzie świnią na starość.
Czy nie jest w tym wiele prawdy? Historia pokazuje młodzież - buntowników, którzy próbowali zmienić świat. Ci, którzy siedzą w miejscu i o nic nie walczą, na starość okazują się być ludźmi, którzy nic nie rozumieją, nie mają za sobą doświadczeń młodości.

Piłsudski znany był ze swojego ciętego języka:

Ja też potrafię w mordę bić.
Opis: Pogróżka dla endecji, która nie chciała dopuścić do władzy Gabriela Narutowicza.

Pierdel, serdel, burdel

Opis: o sytuacji politycznej w Polsce (Prorok jaki, czy co? :-D )

Rzeczpospolita to wielki burdel, konstytucja to prostytutka, a posłowie to kurwy!
Opis: o sytuacji politycznej w kraju

Btw. zapraszam do tematu: http://www.grunge-forum.c...czne-vt1989.htm Może tam podyskutujemy?

jordi

Wysłany: 2008-11-04, 14:38   

Tylko to jest nasze, co możemy stracić:
Nasza osobowość, cierpienie, nasza chwała i nasze człowieczeństwo.

Ursula K. Le Guin

YodaM 
Grafik
Poligon nr.4

Wysłany: 2008-11-04, 16:06   

*klik*
Jeden z takich cytatów co to mają naprawde nieźle widoczne odniesienie do rzeczywistości. W tym przypadku nawet bardzo ;)

Fly People Fly - szukajcie mnie pod chmurami!

---

T.Nalepa - Zawsze wierny mi...

---

„Wszystko zdarza się tylko raz. I nigdy nie wraca.
Jeśli będziesz próbował[a] wskrzeszać przeszłe zdarzenia, ominiesz to, co ma się wydarzyć w następnej kolejności”

wasallo 

Wysłany: 2008-11-09, 18:43   

BlueGold napisał/a:
Naród wspaniały, tylko ludzie ch*je." J. Piłsudski :)

To chyba brzmiało "naród wspaniały, tylko ludzie k*rwy".

"Muzyka nie dzieli się bowiem według mnie na gatunki lecz na tą, która jest zgodna z rytmem naszego serca i tą, która się z nim rozmija." - L.U.C.

Najlepszy cytat muzyczny jaki czytałem. I w pełni się z nim zgadzam ;).

Smile 
Kuba

Wysłany: 2009-02-20, 23:27   

cytat z "Dnia Świra", coś o żalu(?): "Towarzyszu podróży, zbudowałeś byt swój zasklepiając, jak termit, wyloty ku światłu i zwinąłeś się w kłębek w kokonie nawyków, w dławiącym rytuale codziennego życia. I choć przyprawia cię on co dzień o szaleństwo, mozolnie wzniosłeś szaniec z tego rytuału przeciw wichrom, przypływom, gwiazdom i uczuciu. Dość trudu cię kosztuje, by co dnia zapomnieć swej kondycji człowieka. Teraz glina, z której zostałeś utworzony wyschła i stwardniała. Nikt już się nie dobudzi w tobie astronoma, muzyka, altruisty, poety, człowieka, którzy zamieszkiwali może ciebie kiedyś."

stipe 
kaleka

Wysłany: 2009-02-20, 23:35   

W życiowe mądrości bawić się nie będę, ale za to rzucę czymś takim"
"Mówić o muzyce to jak tańczyć o architekturze". W tym miejscu ukłony dla Ś.P. Franka Zappy.

marlo 

Wysłany: 2009-02-20, 23:59   

http://www.joemonster.org..._pomylki_swiata

Marianne 

Wysłany: 2009-02-21, 00:03   

If music is dying, musicians are killing it - Mike Patton

MJ 

Wysłany: 2009-02-21, 21:59   

"Śmiejecie się ze mnie, ponieważ jestem inny, a ja śmieję się z was, ponieważ wszyscy jesteście tacy sami" - Jonathan Davis

"Wstydzę się, że jestem człowiekiem" - Kurt Cobain

"Mam prośbę do naszych fanów. Jeżeli którykolwiek z was w jakikolwiek sposób nienawidzi homoseksualistów, ludzi o innym kolorze skóry, lub kobiet, zrób nam jedną przysługę – odwalcie się od nas! Nie przychodźcie na nasze koncerty i nie kupujcie naszych płyt" - Kurt Cobain

"Jestem grungem, a skoro grunge to śmiecie, to jestem z tego dumny" - Kurt Cobain

"Boże, użycz mi pogody ducha, abym się godził z tym, czego nie mogę zmienić, odwagi, abym zmieniał to, co mogę zmienić i szczęścia, aby jedno z drugim mi się nie popieprzyło" - Stephen King (w utworze Miasteczko Salem)

Odpowiedz do tematu