co myślicie na temat braku udziału kobiet w kapłaństwie?
masz na myśli katolicyzm,prawosławie,judaizm?Wiesz,tematy religijne czy polityka to ciężkie rozmowy.Może by lepiej zapytać czy jest sens zmieniać tradycję bo "kilka" kobiet tego pragnie.Owszem są jakieś kościoły gdzie babki robią za "księdza".Sinéad O'Connor to chyba najlepszy tego przykład.
Umyślnie napisałam "kapłaństwo", nie zawężając terminu do którejkolwiek religii, abyśmy mogli swobodnie porozmawiać, jak to wygląda w poszczególnych wyznaniach.
granek napisał/a:
Może by lepiej zapytać czy jest sens zmieniać tradycję bo "kilka" kobiet tego pragnie.
Sorry, ale skąd Ty wiesz ile kobiet tego pragnie?
Przecież nikt nie wie, ile kobiet chciałoby odprawiać mszę, a ile dziewczynek do niej służyć. Dopiero kiedy wprowadzono by taką możliwość, można by było ocenić, czy cieszy się ona popularnością wśród kobiet czy nie.
Istnieją w Polsce parafie katolickie, gdzie dziewczynki mogą służyć do mszy - czyli być ministrantkami. Dobrze to, czy źle? Czy wg Was powinno się to rozpowszechnić? :)
nie wiem ile bo skąd ma to wiedzieć.Ale za to widzę ile ładnych i nie ładnych dziewcząt idzie do zakonu,składa śluby czystości i przypuszczam,ze większość z nich chętnie by poprowadziło mszę gdyby była taka możliwość.Ps dotyczy to akurat katolickiej strony księżyca.Ps2 Chyba zbaczamy trochę od głównego tematu czy mi się tylko zdaje?
Chyba zbaczamy trochę od głównego tematu czy mi się tylko zdaje?
Feminizm ----> prawa kobiet ----> prawo kobiet do pełnienia funkcji kapłańskich
Jordi napisał/a:
feministyczną paranoję
?? 0_o
Jest to jeden z tematów poruszanych przez feminizm, dlatego zapytałam Was, co o tym myślicie. Tak po prostu, z ciekawości.
Nie wiem o co Ci chodzi, Jordi. Wypowiedziałeś się tak skrótowo i lakonicznie, że nawet nie wiem, jak mam to zinterpretować. Co jest feministyczną paranoją? To, że niektóre kobiety chcą być kapłankami i ministrantkami? To, że porusza się taki temat na forum? Jeśli uważasz, że cierpię na feministyczną paranoję, to śpieszę z wyjaśnieniem. Po pierwsze, przecież ja nawet nie wyraziłam swojego zdania w tej kwestii. Po drugie, nie przypominam sobie, abym w ogóle w tym temacie nazywała siebie "feministką" (cokolwiek dla kogokolwiek to znaczy).
Nie ma to jak stare, dobre szufladkowanie, przypinanie plakietek i wrzucanie wszystkiego do jednego worka. Róż, hip-hop, tró tolerancja. Kto rozróżni skinów od dzieci kwiatów? ;)
Boże... Ok, w dupie to mam jeszcze się obraź i cokolwiek. Co ja napisałem nie tak? Wyrazilem swoja opinię Aniu!!!!!!!!!!! do jasnej ch.. no!
Meredith napisał/a:
Co jest feministyczną paranoją? To, że niektóre kobiety chcą być kapłankami i ministrantkami? To, że porusza się taki temat na forum?
istotą religii są pewne kanony biblijne i takie tam
Meredith napisał/a:
Wypowiedziałeś się tak skrótowo i lakonicznie, że nawet nie wiem, jak mam to zinterpretować.
odnosiłem się do czegoś i stwierdzilem że wystarczy tyle, może jestem zbyt tępy, ale to też mam w dupie, kocham po prostu jak ktos się spina bo zbyt szczęśliwie jest na forum, dzięki stokrotne, mam dzisiaj niezle ciśnienie na takie żarty pzdr
Czekałam długo i wytrwale, ale nikt nie pociągnął tematu. Szkoda, ale to nic. ;P Jak chcecie sobie poczytać jak wygląda kwestia kapłaństwa kobiet w różnych religiach i wyznaniach to tutaj jest sporo informacji. Enjoy.
Panowie mam taką myśl
Prezerwatywy dla Pań
Niech żadna myśl się nie zapomni zapomnieć
Niech żaden plan się nie zapomni poplątać
I bój, pójdziemy w bój
I krew, buzdygany krew na ściany
Oto się bawią pogany, oto się tracą poganie
A jeśli są tutaj Panie, prezerwatywy dla mas, prezerwatywy dla Pań
Dam Ci ja nowy feminizm.
Panowie musimy przejść, przeminąć, a świat dla Pań
Niech żadna z Pań się nie zapomni zapomnieć
Niech żaden pan się nie zapomni poplątać
I bój, pójdziemy w bój
I krew, krew Cyganki za pomyślność Ścianki
Oto się bawią Cyganie, oto się bawią Cyganki
A jeśli są tutaj Panie, biegiem niech czmychają w las
Niech zajmą się profesjonalnym czmychaniem.
Dam Ci ja nowy feminizm.
dla mnie to juz temat TABU, po wszelakich burzach przestaję miec publiczne swoje zdania na niektóre tematy dla dobra harmonii
Nie jestem i nie będe ani szowinistą ani feministą
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum