Grunge Forum
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Download Nasze loga

Poprzedni temat :: Następny temat
Otwarty przez: pustak
2009-12-31, 14:00
Kino niezależne
Autor Wiadomość
pustak 
sztuka to suka

Wysłany: 2009-12-31, 12:51   Kino niezależne

"Kino niezależne (kino offowe) – niezależna, niekomercyjna, czasami amatorska kinematografia. Realizowane filmy to niskobudżetowe produkcje, są przekazem własnej, artystycznej wizji świata. Zazwyczaj są to filmy krótko- lub średniometrażowe – dokumentalne, eksperymentalne i fabularne. Prezentowane są na festiwalach kina offowego, w galeriach sztuki, małych kinach, a czasami w telewizji."

Kino niezależne - mam nadzieję iż temat jest czytelny.
Prawdopodobnie filmy, które będą wstawiane w tym temacie, będą musiały być akceptowane przez administrację, by nie było zamieszania i samowolki.
Podejrzewam również, że będzie potrzeba kontaktowania się z autorami danych filmów, czy mogą pojawić się u nas?
Nie wiem jeszcze jak to działa prawnie, więc muszę się dowiedzieć coś więcej na ten temat.
Czas pokaże. Wracając do tematu, prosiłbym o wyrażanie swojej opinii, przemyśleń na temat danego filmu itd.

Na dzień dobry chciałbym przedstawić film autorstwa Jarka Jarosza pod tytułem "BREATH"
Co więcej, jest to debiutancka praca tego młodego, dobrze zapowiadającego się filmowca.
Zapraszam do oglądania i ... jak to zwykle bywa, do przemyśleń co autor filmu nam chce przekazać, wyrazić?

BREATH - Experimental Short Film

"Breath"
Written Directed and Edited by: Jarek Jarosz
Cast: Michal Cwizewicz, Filip Cwizewicz, Astrid Datz
Video Format: DVD / HD Video
Running time: 9min approx.
Widescreen Format: 1.66:1
TVU 2009

Korzystając z okazji chciałbym również, zaprezentować trailer drugiej pracy JJ.

Lilian-film trailer - Short film about Depeche Mode fans

...więcej na www.jarekjarosz.com

pustak 
sztuka to suka

Wysłany: 2010-01-01, 11:43   

[breath]...i anioł podał mu skrzypki, duszę i wiarę! by mógł grać rolę w swoim życiu dalej i dalej...
Szczęśliwym by mógł być! "możemy być, możemy być..." byś nie upadł(a) na twarz! świat się nie kończy dziś, żyjemy wiecznie...
Bądź dla samego siebie, sobą! powodzenia! ... takie moje schizo :mrgreen: :-P ')=

ps. czekam na drugi... mniam ')

jordi

Wysłany: 2010-01-29, 00:26   

Plaid - Itsu (autor nieznany, źródło: alterkino.org)

a tak w ogóle to polecam śledzenie propozycji z AlterKino zarowno bardziej profesjonalne jak i amatorskie, w zasadzie to przede wszystkim oglądam różne ciekawe produkcje na TVP Kultura, przykładowo film o gościu który miał obsesję na punkcie jakiejś dziewczyny, zakładał wszędzie u niej ukryte kamery, dziwny film, kręcony całkowicie od początku do końca z perspektywy umieszczonych kamer w danym miejscu, co ciekawe nawet nie przesycony erotyką, za to też mało dialogów, strasznie nudny... ten i inne.. szkoda że nie przytoczę tytułów, nie błysnę :mrgreen:

natomiast jeżeli mam dobrze rozumieć definicję, to sporo filmów dokumentalnych, często na ZoneReality czy jakimś podobnym kanale lecą
szczerze przyznam że nie znam się na tym kinie, dopiero się przymierzam, choć szczerze - widzę przykłady - większość jest zbyt ciężka, nudna, zagmatwana, przekombinowana, za bardzo awangardowa, a ja nie lubię udawać tak ukulturalnionego by zmierzyć się z tym, podumać, potrzymać rękę pod brodą z palcem wskazującym nad ustami i udawać że myślę i wiem ale nie umiem wyrazić. Nie dojrzałem do tego...

Słyszałem dobre recenzje "Za horyzont" kręcony telefonem komórkowym, kiedyś trzeba będzie zebrać siły i z nieprzymuszonej woli obejrzeć. Ale jak wyżej - obejrzeć a zrozumieć... ;] jak rozumiem nawet najbardziej flegmatyczną statyczność filmową to czasami przestaje być nudny ;)

mrowka_eliza 

Wysłany: 2010-02-05, 12:27   

Märchenbilder

Poetycka opowieść o marzeniach i tęsknocie za idealną sztuką. Bohaterem jest genialny dziewiętnastowieczny muzyk Joachim (pierwowzorem postaci mógłby być np. Franciszek Schubert albo Robert Schumann). Twórca żyjący gdzieś na pograniczu świata realnego i własnego szaleństwa - a może geniuszu? Człowiek, który kieruje swoim losem, a może tylko podąża za blaskiem i mrokiem kobiet (takich jak Clara Wieck - żona Schumanna, Konstancja Mozart, czy tajemnicza Rozamunda), które spotyka na swojej drodze. Oprawę do obrazu tworzą dzieła muzyczne wielkich romantyków: Kwintet A-dur Wolfganga Amadeusza Mozarta, Sonata Arpeggione Franciszka Schuberta i tytułowe Marchenbilder Roberta Schumanna. Premiera kinowa prezentowanego filmu miała miejsce na XIV Warszawskim Festiwalu Filmowym. Obraz został zakwalifikowany na 41. Internationales Leipziger Festival Fur Dokumentar Und Anomationsfilm, Festival Internacional De Cinema De Animacao Espinho `98, International Trickfilmschau `98 Schorndorf, Camerimage `98, otwierał ponadto IX Festiwal Mediów w Łodzi. "Obrazki z bajek" uznane zostały za najlepszy polski animowany film autorski w 1998 roku, a na Festiwalu OFAFA w Krakowie zdobyły Dyplom Honorowy "Złota Kreska". Zdjęcia zrealizował wybitny operator filmowy Andrzej Jaroszewicz, a scenografię zaprojektował, debiutujący w filmie, uznany scenograf teatralny i operowy, Ryszard Kaja.

Swego czasu był emitowany na TVP, późnym wieczorem- jak to zwykle bywa w telewizji publicznej przy czymś bardziej ambitnym :-?
Znalazłam jedynie fragment użyty w teledysku 2cresky - Perfect moment

:121:

pustak 
sztuka to suka

Wysłany: 2010-05-27, 20:27   

Lilian - depeche mode film extract

more on: www.lilianfilm.webart.org.uk

pustak 
sztuka to suka

Wysłany: 2011-11-22, 16:27   

Kolejna świtna animacja, to "ZERO". Naprawdę daje duż do myślenia, zważywszy na dzisiejsze czasy.
Dla mnie kolejna bomba.

"behind the scenes" to film przedstawiający, jak dużo pracy i wysiłku trzeba włożyć w kilkunasto minutową animację ;)

Lua 

Wysłany: 2011-11-22, 18:11   

:119:

pustak 
sztuka to suka

Wysłany: 2012-02-12, 11:06   

"Wolność jest darem boga to reportaż opowiadający o ciemnej stronie życia na jednym z wielu Polskich squotów, czyli budynków zasiedlanych bez porozumienia z właścicielem przez punkowców, anarchistów chcących żyć z boku społeczeństwa. Owe pustostany stają się ich domem, w którym rozwija się tzw kultura alternatywna. Autor dokumentu szybko zdobył zaufanie mieszkańców jednego z takich squotów. Szybko między nimi nawiązała się bliższa znajomość, która wciągnęła go w nałóg. Wszystko jak zwykle zaczęło się niewinnie od marihuany a skończyło na heroinie, która niemal nie zrujnowała mu życia."

Mamy temat o dragach, lecz podjąłem decyzję by ten reportaż trafił tu. Kilka lat temu, widziałem ten dokument na trójce. Dziś natknąłem się na niego ponownie. Onet czasami nie jest zły. Warto zapoznać się z tym materiałem.

leniwiec27 

Wysłany: 2012-04-05, 16:55   

Nie jestem pewien czy trafiłem na właściwy dział, jeśli nie, proszę o przeniesienie. Co do filmu, który chciałbym pokazać to film o 23 letnim Przemku o którym mówi się potocznie "roślinka". Mi się film bardzo podobał i daje do myślenia:
http://www.tvp.pl/vod/dok...k-motyl/4288355

Odpowiedz do tematu