Grunge Forum
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Download Nasze loga

Poprzedni temat :: Następny temat
Mówię co myślę!
Autor Wiadomość
marlo 

Wysłany: 2008-12-27, 22:26   

I tak najwięcej kucia jest na medycznej, a jeśli nawet i masz więcej nauki, to mnie to wcale nie martwi, szanowna koleżanko :P

Zarcik za żarcik :mrgreen:

Moth 
Fra Diavolo

Wysłany: 2009-02-12, 14:24   

marlo napisał/a:
Klient brzmi dumnie, rzeczywiście. Jeśli kiedyś sprywatyzują szpitale, to pewnie wszystkich będą nazywali klientami. Klient - nasz pan, szczególnie gdy ma w kieszeni dużo money.
:115:

I bez prywatyzacji i tak pacjent = "klient, nasz pan", ZWŁASZCZA, gdy ma w kieszeni dużo "money" (SIC!). Z taką różnicą, że ten schemat jest troszkę nieoficjalny.

Your god is dead and no one cares . If there is a hell I'll see you there.

marlo 

Wysłany: 2009-02-12, 22:16   

I właśnie między innymi dlatego powinno się sprywatyzować szpitale - przynajmniej będzie mniej krętactwa.

Kroś może się oburzyć: "Ale jak to - mam płacić jeszcze za wizytę u lekarza?" I tak większość płaci, kiedy pracodawca potrąca z wynagrodzenia 9% (a za rok może nawet 10%) na składkę zdrowotną. Czyż nie lepiej było sprywatyzować szpitale i w skutek tego zlikwidować składkę zdrowotną?

Zresztą tu nasuwa się ciekawostka - czy wiecie, że osoby, które są w 32% progu podatkowym, nie płacą składki zdrowotnej oraz rentowej? A no właśnie - muszą płącić za leczenie przy każdej wizycie. I jak na tym wychodzą? A otóż tak, że płacą procentowo mniej podatków niż ponad 90% społęczeństwa.

MaaD 

Wysłany: 2009-02-13, 14:32   

Cytat:
Zresztą tu nasuwa się ciekawostka - czy wiecie, że osoby, które są w 32% progu podatkowym, nie płacą składki zdrowotnej oraz rentowej?

?!
I uprawiać fantastyczny sport."

marlo 

Wysłany: 2009-02-14, 16:14   

"Po obniżeniu podatku od 1.1.2009 obciążenie podatkowe zmniejsza się procentowo jeszcze wyraźniej wraz ze wzrostem płacy. Wynika to nie tylko ze stawki PIT ale i z degresywnej składki ZUS, która w dodatku po przekroczeniu 30-krotności średniego wynagrodzenia częściowo zupełnie znika. Po przekroczeniu tej granicy pracownik przestaje zupełnie płacić składkę rentowo-emerytalną. Na dodatek zasiłek chorobowy dla wysoko zarabiających pozostaje w proporcji do wynagrodzenia.

Ok. 99 % podatników będzie płaciło stawkę 18%.

Prezydent Kaczyński ośmiesza się, bo zapowiedział zawetowanie podatku liniowego, podczas gdy rząd jego brata praktycznie już go wprowadził"

Ciekawy artykuł, choć przesadnie nasycony lewicowymi racjami
http://www.polityka.pomor...tek_liniowy.htm

MaaD 

Wysłany: 2009-02-15, 02:10   

ZUS napisał/a:
Kwota rocznego ograniczenia podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe w 2009 r. - 95 790 zł.

Po pierwsze, mowa tu o skladce rentowo-emerytalnej a nie zdrowotnej. Ograniczenia skladki zdrowotnej nie ma, jej czesc jest natomiast odliczana od naleznego podatku.

Po drugie, ograniczenie nie znaczy ze osoby o wysokich zarobkach nic nie placa, tylko ze nie moga zaplacic wiecej jak 30-krotnosci sredniej krajowej.

Po trzecie, sytuacja ta nie dotyczy wszystkich ktorzy znalezli sie w 32% progu podatkowym. Przyjmujac ze skladki te wynosza 25% przychodu, zeby zaplacic taka kwote musialbys zarabiac ponad 380 000 zł rocznie. O ile mi sie cos nie popieprzylo (a dawno to przerabialem, bo jakis rok temu ;-) ), po odliczeniu odpowiednich skladek i kosztow podstawa opodatkowania powinna wynosic okolo 325 000 zł, czyli prawie 4 razy wiecej niz granica 32% progu podatkowego.

marlo napisał/a:
Zresztą tu nasuwa się ciekawostka - czy wiecie, że osoby, które są w 32% progu podatkowym, nie płacą składki zdrowotnej oraz rentowej? A no właśnie - muszą płącić za leczenie przy każdej wizycie.

Wniosek z tego taki, ze osoby znajdujace sie w II progu podatkowym jednak oplacaja wszystkie te cholerne skladki, a przy kazdej wizycie u lekarza wcale nie musza placic za leczenie. Fakt jednak faktem, ze na obnizeniu podatkow grupa ta wyszla zdecydowanie najlepiej.
I uprawiać fantastyczny sport."

marlo 

Wysłany: 2009-02-15, 13:51   

Trochę poleciałem z tą składką zdrowotną, nie wiem czemu ją wpisałem - chyba odruchowo :) Co nie zmienia faktu, że bogaci nawet na niej wychodzą korzystniej.

Zobaczymy czy Tusk spełni obietnicę wyborczą i wprowadzi podatek liniowy czy będzie się zasłaniał kryzysem. Prawie już ten podatek mamy, więc powinno być łatwiej.

Nevermind1996 

Wysłany: 2011-07-06, 23:17   Re: Mówię co myślę!

Meredith napisał/a:
mianowicie duża część ludzi niechętnie wyraża swoje opinie.

Ja spotkałam się z tym, że ludzie mówią to, co myślą, ale tyko wtedy, jeśli trzeba powiedzieć coś złego. Komplementy zachowują dla siebie. :/

Odpowiedz do tematu