Generalnie to ostatnimi czasy nawet nie mam kiedy oglądać filmów, jednak jednym z ostatnio obejrzanych był "Popiół i diament"... Świetny film, mówi się że najlepszy film Wajdy. Genialna rola Cybulskiego... w ogóle świetne zdjęcia...ciekawe przesłanie i symbolika...Polecam.
Świetny film w styly Truman Show trochę, choć historia zupełnie inna.Jim Carrey znowu klasa sama dla Siebie i znowu dramatycznie. Doskonale,że nie mając dobrych komedii spróbował ponownie Swoich sił w roli dramatycznej.
Film jest mocno zakręcony i wiele raczej smutnych wniosków można z niego wyciągnąć. Czy siła miłości jest większa od siły tego, czego potrzebujemy? Czy związek idealny byłby, gdyby te dwie zasady zawsze się spełniały?
Fajna rola Dunst w tym filmie a Winslet nie poznałem tak szczerze. Fajne te wstawki z kasowaniem pamięci,wizualizowane rodem jak z Cube'a.POLECAM!!!
Przypomniała mi się "mandarynka" kto wie, ten wie ')
Ostatnio obejrzałem film "The Rubber". Jest to film o oponie samochodowej która swoimi zdolnościami telekinetycznymi zabija wszystko co stanie jej na drodze. Film jest absurdalnie głupi i równie dziwny przez co widz na napisach zostaje z papką zamiast mózgu. Sporo jest tam momentów z których mało nie umarłem ze śmiechu, m.in. końcowe sceny z rowerkiem. Polecam obejrzeć jak ktoś lubi takie dziwne klimaty.
---
„Wszystko zdarza się tylko raz. I nigdy nie wraca.
Jeśli będziesz próbował[a] wskrzeszać przeszłe zdarzenia, ominiesz to, co ma się wydarzyć w następnej kolejności”
Wczoraj oglądałem dokument o jednym z najlepszych pisarzy drugiej połowy XX wieku - Williamie S. Burroughs'ie.
Z góry przyznaję się, że nie przeczytałem (choć miałem ochotę, ale w szkolnej bibliotece nie mam jego książek) żadnej jego powieści, a samą postacią zainteresowałem się po tym jak poczytałem o jego wpływie na kontrkulturę najpierw beatników, hippisów, a potem punków.
Współpracował z wieloma muzykami (Iggy Pop, R.E.M, Nirvana, The Clash, Patti Smith, Sonic Youth i inne), był ich mentorem i źródłem inspiracji (choć był od nich o wiele starszy). Do tego prowadził cholernie szalone życie (ćpał, uprawiał seks zarówno z kobietami jak i mężczyznami, dużo podróżował). Za jego największe dzieło uważa się Nagi Lunch. Wszystko jest zresztą zawarte w tym dokumencie. Polecam.
Wczoraj oglądałem dokument o jednym z najlepszych pisarzy drugiej połowy XX wieku - Williamie S. Burroughs'ie.
Radivaar Czy możesz być tak uprzejmy i podać tytuł tego dokumentu? Bo mamy chrapkę sobie zrobić mały seans filmowy, a za chiny nie możemy trafić. Coś "google" dziś nawala z trafnym wynalezieniem tytułu ;p . dzięki :)
Spoko znaleźliśmy "A Man Within" Dokument opowiadający o życiu Williama S. Burroughsa, złożony głównie z wypowiedzi osób, które spotkał on na swojej drodze życiowej. Wywiadu udzielili między innymi David Cronenberg, John Waters, Iggy Pop czy Peter Weller.
Świetny film w styly Truman Show trochę, choć historia zupełnie inna.Jim Carrey znowu klasa sama dla Siebie i znowu dramatycznie. Doskonale,że nie mając dobrych komedii spróbował ponownie Swoich sił w roli dramatycznej.
Film jest mocno zakręcony i wiele raczej smutnych wniosków można z niego wyciągnąć. Czy siła miłości jest większa od siły tego, czego potrzebujemy? Czy związek idealny byłby, gdyby te dwie zasady zawsze się spełniały?
Fajna rola Dunst w tym filmie a Winslet nie poznałem tak szczerze. Fajne te wstawki z kasowaniem pamięci,wizualizowane rodem jak z Cube'a.POLECAM!!!
Przypomniała mi się "mandarynka" kto wie, ten wie ')
Bardzo dobry film. Dołączam się do poleceń. A Mandarynka... ; ) kto wie - ten wie, dokładnie.
Ostatnio oglądałam "Alicję w Krainie Czarów" z Deppem i Wasikowską.
Jej mułowate miny, i dubbing nie zniechęciły mnie i obejrzałam do końca. Depp miał swoje pięć minut (dosłownie). Szczerze mówiąc spodziewałam się czegoś lepszego.
Dodam jeszcze, że grała tam Bonham Carter.
Nie polecam.
_________________ She should have stayed away from friends...
Od dłuższego czasu nie mam ochoty oglądać filmów na komputerze, ewentualnie wybrane seriale (Skins, Blue Mountain State). Natomiast od czasu do czasu siądę przed telewizorem i coś tam znajdę. W czwartek miałem okazję obejrzeć ponownie jeden z moich ulubionych filmów - Truman Show. Od małego oglądam ten film i do tej pory mi się nie znudził :D Za każdym razem dochodzi do tego, że nie mogę powstrzymać łez... eh...
" 2008 roku dwukrotnie nominowany do Oscara aktor oznajmił koniec swojej kariery filmowej. Swoją decyzję tłumaczył chęcią poświęcenia się hip-hopowi. Z czasem gwiazdor popadł w nałóg narkotykowy. Media na całym świecie obserwowały, jak Phoenix się stacza. Szokiem dla jego fanów były zdjęcia aktora leżącego we własnych ekskrementach. Gdy wydawało się, że dołączy on do grona obiecujących aktorów, których zniszczyły używki, stało się coś zaskakującego. We wrześniu 2010 roku Casey Affleck ogłosił, że cała przemiana Phoenixa była wielką mistyfikacją, mającą na celu udowodnienie ludziom na całym świecie, że nawet najbardziej niewiarygodne kłamstwo można w mediach sprzedać jako prawdę. W wyreżyserowanym przez niego dokumencie widzowie wśród ofiar żartu zobaczą m.in. Jacka Nicholsona, Billy'ego Crystala i Danny'ego Glovera."
Jack Torrance (Jack Nicholson) pracuje jako kurator w hotelu Overlook w górach stanu Colorado. Hotel jest zamknięty na zimę i Jack z rodziną są jedynymi mieszkańcami w budynku. Kiedy burze śnieżne blokują rodzinę Torrance'ów w hotelu Danny, syn Jacka, który ma nadprzyrodzone telepatyczne zdolności odkrywa, że hotel jest nawiedzony i duchy powoli doprowadzają jego ojca do obłędu. Kiedy Jack spotyka ducha pana Grady, poprzedniego kuratora hotelu, sytuacja staje się coraz groźniejsza.
Na podstawie książki Stephena King'a, jak najbardziej polecam!
_________________ "Nikt nie umiera bez utraty dziewictwa... Życie pierdoli nas wszystkich." K. Cobain
Czas cyganów / Dom za vješanje
Reżyser: Emir Kusturica
Świetny, wzruszający film. Bardzo interesująca, wciągająca fabuła, a to do tego niezwykła muzyka (Goran Bregović, Bijelo Dugme). Jest też zabawny, o ile dobrze pamiętam, to jeden bohater latał na indyku :D Jeden z najlepszych filmów, jakie oglądałam, jeśli nie najlepszy. Chyba najlepszy! Gorąco polecam.
(możliwe, że ktoś już o tym filmie wspomniał, jeżeli tak, to przepraszam)
Sporo filmów Kusturicy wymiata :) Czas Cyganów jest jednym z nich chociaż ja najbardziej ukochałem sobie film Czarny Kot, Biały Kot.
Nawiasem mówiąc do jego filmów trzeba mieć specjalne podejście, gdyż są to najczęściej baśnie no i do tego ten bałkański folklor (muzyka, tańce, humor) sprawiają, że jakby Serbia była taka na prawdę to z chęcią bym tam zamieszkał :D
Sporo filmów Kusturicy wymiata :) Czas Cyganów jest jednym z nich chociaż ja najbardziej ukochałem sobie film Czarny Kot, Biały Kot.
Nawiasem mówiąc do jego filmów trzeba mieć specjalne podejście, gdyż są to najczęściej baśnie no i do tego ten bałkański folklor (muzyka, tańce, humor) sprawiają, że jakby Serbia była taka na prawdę to z chęcią bym tam zamieszkał :D
Tak czarny kot, biały kot wymiata, całkiem jak Borat Ta twórczość, troszeczkę mi się kojarzy, choć nie do samego końca z naszą rodzimą produkcją Testosteron? Albo mi się coś pojebało? ;p ') W każdym bądź razie, wracając do tematu, NIE OGLĄDAJCIE 11-11-11!!! Kicha, chała, wali gorzej niż pleśniowy ser
Czas cyganów / Dom za vješanje
Reżyser: Emir Kusturica
Jeden z moich ulubionych filmów, ale ja ogólnie przepadam za Kusturicą. Ze "wschodnich" klimatów polecam "Leningrad Cowboys Go America". Film o najgorszej kapeli wszech czasów (oczywiście z przymrużeniem oka). Jak ktoś lubi kusturicową szkołę, to na pewno mu podejdzie.
"Donnie Darko" to opowieść o nastolatku cierpiącym na zaburzenia osobowości. Jego życie ogranicza się do kłótni ze znajomymi mu osobami, wizyt u psychologów oraz nieciekawych zajęć szkolnych. Wszystko to zmienia się, gdy pewnej nocy budzi go dwumetrowy królik obwieszczający koniec świata. Poprzez wywabienie chłopca z domu, ratuje mu życie. Ten zaś postanawia robić to, co nowy przyjaciel mu każe. Dopiero później zdaje sobie sprawę z tego, jakie są skutki jego poczynań.
Świetny klimat, dobra gra aktorska, muzyka niczego sobie. Film jest dobry, a nawet bardzo dobry. Jeśli ktoś ludzi mieszaninę science-fiction z dramatem, która zmusza do myślenia, to jak najbardziej polecam!
_________________ – (...) Miłość jest jak morderca. Wcale nie jest ślepa. To kanibal o wyjątkowo ostrym wzroku. Przypomina wiecznie głodnego owada.
– A co jada? (...)
– Przyjaźń.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum