Kim dla Was jest przyjaciel? Macie taką osobę/osoby? Wierzycie w przyjaźń damsko-męską? Czy prawdziwa przyjaźń jest silniejsza od miłości? Czy zawiedliście się na przyjacielu? Kiedy tracicie do niego zaufanie?
Ja mam 2 osoby, którym wiem, że mogę wszystko powiedzieć. Działa to w obie strony. I mi lepiej chyba wychodzi słuchanie innych niż zwierzanie się. W przyjaźń damsko-męską... nie wiem czy wierzyć. Zawiodłam się raz na przyjacielu (facecie) i nie chcę znowu popełniać tego błędu.
Ostatnio koleżanka mi powiedziała, że boi się komukolwiek zwierzać, bo boi się odtrącenia, bo kiedyś już się zdarzyło tak, że powiedziała "przyjaciółce" coś ważnego i ta się od niej odsunęła. Nie rozumiem tego. Albo jest się czyimś przyjacielem, albo nie. To pierwsze jednak do czegoś zobowiązuje.
_________________ Możesz żyć na marginesie, ale żyj tak, aby nie krzywdzić innych.
Wierze w przyjaźń.. czy w damsko-męską.. na pewno tak, dopóki dajemy z siebie nie oczekując niczego w zamian. Ale jeśli zaczynamy rządać, .. czysta przyjaźń altruistyczna się kończy.. a zaczyna się układ, biznes. Uważam, że kochankowie również mogą być wspaniałymi przyjaciółmi... przyjaźń to swego rodzaju miłość, która obdarzamy drugą osobę.
Moje pojęcie przyjaciela: Ide z każdą sprawą z ktora mam problem i nie mam uczucia, ktore czesto towarzyszy takim sytuacjom, mianowicie przyjaciel nigdy nie bedzie chcial niczego w zamian.
_________________ Tym co masz jest sumienie, bracie, szanuj je bo możesz je stracić
Powiem tak, nie wiem jak między facetami ale między kobietami 'przyjaźń' trwa do pewnego momentu, bo prawda jest taka że kobiety względem siebie zachowują się jak zwykłe suki.
Taka osoba, bardzo bliska która potrafi pomoc i nie wysmieje naszych słabosci. To ktos komu mozna zaufać.
Mabh napisał/a:
Macie taką osobę/osoby?
Tak, mam kilku przyjaciół którym moge zaufać...
Mabh napisał/a:
Wierzycie w przyjaźń damsko-męską?
Tu zalezy od sytuacji, bo czasem nie czasem tak. Znam dwie dziewczyny którym mówie to co mnie gnębi i nie wyobrazam sobie zwiazku z nimi, ale znam również taka z którą chciałbym być, ale niestety się nie udaje jak narazie, a ufam jej tak samo...
Mabh napisał/a:
Czy prawdziwa przyjaźń jest silniejsza od miłości?
Nie! Jest tak samo ważna miłośc jak i przyjaźn. Chociaż gdybym miał wybierać kto ma stracic zycie, przyjaciel czy moja luba to wolalbym stracic przyjaciela...
Mabh napisał/a:
Czy zawiedliście się na przyjacielu?
Tak i to na najlepszym niestety... od tamtej pory niema kogos takiego jak "najlepszy przyjaciel" bo niema sensu kogos tak wyrózniac bo inni sie gorzej z tym czują...
Mabh napisał/a:
Kiedy tracicie do niego zaufanie?
Kiedy wbija nóż w plecy! :(
---
„Wszystko zdarza się tylko raz. I nigdy nie wraca.
Jeśli będziesz próbował[a] wskrzeszać przeszłe zdarzenia, ominiesz to, co ma się wydarzyć w następnej kolejności”
przyjaciel nigdy nie bedzie chcial niczego w zamian.
Święte słowa.
szary napisał/a:
nie licze na to ze doswiadcze tego kiedykolwiek... w tym zasyfialym swiecie nie ma na to miejsca
Słyszałam już to. Po czym osoba, która tak mówiła znalazła kogoś komu mogła wszytko powiedzieć i bardzo się z tego powodu cieszyła. Cieszyła się, że może się komuś wyżalić, że ktoś może jej pomóc rozwiązać problemy oraz, że może z kimś podzielić się swoją radością.
Tak Ci Szary powiem, że przyjaciele się przydają.
_________________ Możesz żyć na marginesie, ale żyj tak, aby nie krzywdzić innych.
Chyba nie traktujesz tego jako powód do posiadania przyjaciela - że się przyda? Zabrzmiało jak zwykła interesowność.
_________________ Your world can end in the blink of an eye. One event, one unexpected twist of fate and suddenly the world as you knew... is gone... forever. All that you held dear, all that you held close... is washed away in a sea of distant memory. Life... is cruel. Of this I have no doubt. But life continues on... with, or without you. One can only hope that one leaves behind a lasting legacy. But so often, the legacies we leave behind... are not the one we intended.
Pewnie masz rację, ja jej nie zarzucam interesowności tylko piszę, jak to zabrzmiało
Mabh
_________________ Your world can end in the blink of an eye. One event, one unexpected twist of fate and suddenly the world as you knew... is gone... forever. All that you held dear, all that you held close... is washed away in a sea of distant memory. Life... is cruel. Of this I have no doubt. But life continues on... with, or without you. One can only hope that one leaves behind a lasting legacy. But so often, the legacies we leave behind... are not the one we intended.
Przyjaciel dobra rzecz...ja miałem 2 na okres po 5 lat.Ostani z nich rzucił ciekawa sentencję: Przyjaźń to wymiana tego co możemy sobie dać i dopóki potrzebujemy póty trwa.
Znam sporo przyjacieli po kilkanaście lat...ale to się kończy...przeprowadzka,praca od rana do wieczora.
Przyjaciel jednak nie zawsze pomoże,czasem jest tak,że sie nic nie da zrobić.
Mimo wszystko dobrze wspominam swoich przyjaciół.Jeden przeszedł na hip-hop i odleciał,drugi poczuł zapach pieniędzy i odleciał...
Szary: Nie szukaj zrozumienia w sensie dosłownym.Prędzej podzielenia twoich pasji i poczucia humoru,lub osób,na które liczysz,że Cię zaproszą jak co na impreze,posoadówe i nie zawiodą tych oczekiwań.Reszta to ciężko znaleść...
_________________ KULT:Krzysztof Banasik,Tomek Glazik,,,PEARL JAM:Matt Cameron,Eddie Vedder, Janusz Grudziński,Irek Wereński,,,,,,,,,,,,,Stone Gossard,Jeff Ament,Mike McCready Janusz Zdunek,Piotr Morawiec,,,,,,,,,,,,,,,,,NIRVANA:Dave Grohl,Krist Novoselic,Kurt Cobain Kazik Staszewski,Tomek Goehs,,,,,,,,G,,,,,ALICE IN CHAINS:Jerry Cantrell,Layne Staley,Mike Starr,Sean Kinney
Ostatnio zmieniony przez JAMik 2006-12-02, 23:09, w całości zmieniany 1 raz
nie mam przyjaciol, nie wiem co to jest i nie licze na to ze doswiadcze tego kiedykolwiek... w tym zasyfialym swiecie nie ma na to miejsca
Biedak. Aż żal zad ściska, za przeproszeniem.
Przyjaźń to ważna sprawa. Relacja pomiędzy ludźmi, w której nie trzeba słów, żeby się porozumieć. Damsko - męska? Owszem, istnieje.
Iza napisał/a:
Powiem tak, nie wiem jak między facetami ale między kobietami 'przyjaźń' trwa do pewnego momentu, bo prawda jest taka że kobiety względem siebie zachowują się jak zwykłe suki.
To to przyjaźń jest ? Nie wydaje mi się. Nie ma przyjaźni 'do pewnego momentu'.
Luz Szary...nie ma się co spinać.Napisałeś szczerze a człowiek starał się być kulturalny.Nie ma w tym nic złego.
Przyjaźń jest dobra do momentu aż przyjaciel staje przed wyzwaniem nie umiem pomóc a on ciągle pyta co mam zrobić.Użalasz się nad sobą to najpopularniejsza odpowiedź...ale czy słuszna? To tyle wykładów prof. JAMika z psychologi stosunków międzyludzkich.
Łączmy sie w pary,kochajmy się...
_________________ KULT:Krzysztof Banasik,Tomek Glazik,,,PEARL JAM:Matt Cameron,Eddie Vedder, Janusz Grudziński,Irek Wereński,,,,,,,,,,,,,Stone Gossard,Jeff Ament,Mike McCready Janusz Zdunek,Piotr Morawiec,,,,,,,,,,,,,,,,,NIRVANA:Dave Grohl,Krist Novoselic,Kurt Cobain Kazik Staszewski,Tomek Goehs,,,,,,,,G,,,,,ALICE IN CHAINS:Jerry Cantrell,Layne Staley,Mike Starr,Sean Kinney
Mabh napisał/a:
Tak Ci Szary powiem, że przyjaciele się przydają.
Chyba nie traktujesz tego jako powód do posiadania przyjaciela - że się przyda? Zabrzmiało jak zwykła interesowność.
Źle mnie zrozumiałaś. Chodziło mi o to, że nieraz po prostu musisz komuś coś powiedzieć, musisz zwrócić się o pomoc, bo sama nie dasz sobie rady. W takich momentach dobrze jest mieć przyjaciela. Znam osobę, która nie umiała poradzić sobie z jednym problemem, nie miała do kogo się zwrócić i teraz nie ma go już między nami.
Mam nadzieję, że to nie zabrzmiało jak zwykła interesowność. Ja mam 2 bardzo bliskie mi osoby i codziennie dziękuję, że są, że chodzą po tej ziemi.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum