Grunge Forum
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Download Nasze loga

Poprzedni temat :: Następny temat
Psychologia, socjopsychologia , patologia w życiu.
Autor Wiadomość
pustak 
sztuka to suka

Wysłany: 2008-08-03, 22:01   

Jaka jest stu procentowa świadomość psychologa, że się nie myli co do "wyroku", wobec swojego klienta??? Jak rozróżnić dobrą, wręcz perfekcyjną grę od choroby - "klienta" ( o ile taka występuje) ??? i czy podejście do każdego pacjenta jest takie samo, czy nie nawiązuje się od czasu do czasu jakaś więź ( emocjonalna ) pomiędzy pacjentem a psychologiem, która pozwala pacjentowi mówić za psychologa, lub wpływać na jego odczucia, lub co gorsza, wpłynąć emocjonalnie na psychologa do takiego stopnia, by nim "kierować" ( oszukać go, by się nieźle bawić ) - ;)= ??? nie na temat, ale myślę, że warte uwagi ? ;)=

Meredith 

Wysłany: 2008-08-04, 00:00   

Pustaczku, to, o czym mówisz nie jest niczym nowym. To, czy ktoś ma zaburzenia psychiczne niejednokrotnie jest bardzo ciężko określić, gdzyż nie ma wyraźnej granicy między normą a patologią i psychologowie, psychoanalitycy czy psychiatrzy są tego w pełni świadomi. :)

pustak 
sztuka to suka

Wysłany: 2008-08-04, 00:39   

Meredith napisał/a:
między normą a patologią i psychologowie, psychoanalitycy czy psychiatrzy są tego w pełni świadomi. :)

hmmm???... a już miałem nadzieję ze coś z tego będzie ( żart ) ??? ;p ;)=

..."nie ma granicy pomiędzy normą a patologią... ???" jakoś w to nie wierzę.
Definicja patologi a normy hmmm... jakoby ją nazwać społeczną, rożni się od siebie, aż nad to ( jakieś kilkadziesiąt, kilkaset??? godzin życia () uczestnictwa w normie () a patologi występującej w czasie rzeczywistym ( kilkaset milionów sekund - nie wspominając o dacie urodzenia...??? Tak czy inaczej, patologia dotyczy osób, no właśnie... patrzących na świat w rzeczywisty sposób, czy tylko dotyczy to osób... hmmm dajmy na to "błądzących w chmurach" - delikatnie nazywając zjawisko omdlenia, zobojętnienia psychicznego, fizycznego czy zobojętnienia w strefie uczuciowej, tak zwanej ( ja ci wszystko, ty mi nóż w plecy ;)= ) ???... Oczywiście, pierwsze wrażenie, które nas dopada - wywiera się ze strefy czuć, tak to odbieramy ( nie, nie o to chodzi! ) ... więc o co??? ;)=

Meredith 

Wysłany: 2008-08-04, 16:56   

Pustaczek napisał/a:
..."nie ma granicy pomiędzy normą a patologią... ???" jakoś w to nie wierzę.

Owszem, granica jest, ale bardzo płynna. Rzecz polega na tym, że nie zawsze jest wszysko czarne i białe. Zachowanie też nie zawsze jest jednoznaczne. To, co jednym wydaje się normalne, dla innych jest dziwne, podejrzane lub zwyczajnie chore.

Marianne 

Wysłany: 2008-08-24, 19:44   

Natknęłam się na coś niesamowitego. Pewno nie raz spotkaliście sie z obrazkiami, na których widnieje np młoda i stara kobieta. Jedni dostrzegaja najpierw starsza kobiete w chuscie a dopiero pozniej kobiete w kapeluszu(przykładowowo).
Natrafiłam na cos podobnego, tylko bardziej spektakularnego.

http://www.militantplatypus.com/blog/archives/3790

Trzeba sie skoncentrowac na obrazku i tak jakby zresetowac postrzeganie. Wiem, brzmi dziwnie ale nie wiem jak to prościej przełożyć.
W która strone się wam kręci? Nie jest to żanda animacja. Obserwowałam równocześnie z siostra i jak mnie w prawo tak jej w lewo sie obracała :D Czy wasz mózg jest w stanie manipulowac, w która strone ma się obracac kobieta? Po 2 minutach obraca się mnie regularnie raz w lewo raz w prawo. Raz miałam tak, ze ciagle sie kręciła w prawo potem przez moment w lewo potem znowu w prawo.
Jesli komus kobieta sie obraca tylko w jedną strone to tak jak wyczytałam ma ugruntowany już w wyobraźni obraz. Fajna zabawa. To wasz mózg nakazuje wam myśleć, że to co widzicie jest tym czym on uważa, że to jest.

YodaM 
Grafik
Poligon nr.4

Wysłany: 2008-08-25, 13:34   

Ale czad :] U mnie dziala to tak, ze jak mrugne oczami to sie zmienia kierunek :D [tylko trzeba tak porządnie mrugnąć :D ]

Fly People Fly - szukajcie mnie pod chmurami!

---

T.Nalepa - Zawsze wierny mi...

---

„Wszystko zdarza się tylko raz. I nigdy nie wraca.
Jeśli będziesz próbował[a] wskrzeszać przeszłe zdarzenia, ominiesz to, co ma się wydarzyć w następnej kolejności”

Max 
Irrational

Wysłany: 2008-08-26, 12:00   

U mnie non stop rusza się w jedną stronę, widocznie mam ugruntowany już w wyobraźni obraz :P

Meredith 

Wysłany: 2008-08-28, 18:33   

Słyszeliście kiedykolwiek o "psychologii koloru"? ;-) Jak kolor wyraża osobowość, jak wpływa na samopoczucie, jak może na nas oddziaływać...

Znalazłam ciekawą stronę. Osobiście myślę, że każdy człowiek zawiera w sobie całą paletę wszystkich możliwych barw i odcieni, tylko, że w różnych proporcjach, dlatego też niektóre rzeczy, przypisane poszczególnym kolorom mogą pasować bardziej, inne mniej.

Co Wam wyszło? Ile w tym prawdy? Może być różnie, ale przynajmniej to fajna zabawa. ;-)

Ja ogólnie utożsamiam się z ciepłymi kolorami, a spośród podanych barw wybrałam burgund.

"Osoba która wybrała burgund jako odzwierciedlenie własnej osoby jest zmysłowa, uczuciowa, towarzyska i trochę nadwrażliwa.
Burgund to bogata czerwień rubinów, barwa ludzi zmysłowych i wrażliwych. Obdarzeni poczuciem humoru kochają oni rozrywki i przygody; nawet gdy okoliczności nie sprzyjają pogodzie ducha; ich siła są emocje - jeśli są w formie, szybko zajmują pozycję autorytetów, lecz gdy znajdą się w emocjonalnym dołku, mogą wykazywać niezwykłą chwiejność połączoną z uporem i gniewem.
Władza jest dla nich rzeczą łatwą i naturalną - nie darmo wybrali rozsławiony kolor Rzymu. Ich hasłem jest umiłowanie życia i przyjemności. Serce w nich ożywia na dźwięk śmiechu i pieśni, potrzebują możliwości zrealizowania swoich uczuć. Muszą bawić innych i siebie, bo cały świat żywi dla nich ciepłe uczucia. Czyż nie są barwą burgundzkiego wina?"

Istatnie, sporo się zgadza, ale, jak już wspomniałam, trochę pasują też informacje zawarte w innych kolorach, np. w pomarańczu, w żółtym, w brązie, w czerwieni, troszkę w czarnym... Ale fakt, burgund pasuje najlepiej. :117:

hiroszima 
Kuka!

Wysłany: 2008-08-28, 18:55   

No niech będzie. Wrzos.
"Ludzie którzy utożsamiają się z kolorem wrzosu są delikatni, zdystansowani, wrażliwi i pomocni.
Jeśli ty wybrałeś ten spokojny, subtelny kolor za swoją osobowość, jesteś osobą bardzo wrażliwą, utrzymującą odpowiednia odległość w stosunkach z innymi ludźmi, a jednak dla innych stanowisz źródło energii. W pracy ten kolor jest niemalże niezbędny, szczególnie kobiety cenią to, co sobą reprezentuje - ich pomocnego przyjaciela.
Ludzie nazywają ten kolor kwiatem ziemi, można go dostrzec na niebie o zachodzie słońca. Potrafi on obdarzyć wszystkich spokojem, jest pełnym uczuć kolorem ludzkości, najwrażliwszym ze wszystkich."
Wrażliwa, bla bla bla. Zawsze wychodzi tak samo. Może coś w tym więc jest. Albo wszystkie takie testy układa ta sama babka z Naj czy innej Pani domu..

marlo 

Wysłany: 2008-08-28, 19:03   

Meredith napisał/a:
Jak kolor wyraża osobowość, jak wpływa na samopoczucie, jak może na nas oddziaływać...

Owszem, nawet w tej chwili mam przed sobą artykuł, który to opisuje wpływ kolorów na ludzkie samopoczucie. Są też przykłady leczenia chorób za pomocą naświetlania odpowiednim kolorem.
Wiadomo, że kolor ubioru wpływa na odbiór ze strony drugiej osoby. Np. taka czerwień. Po pierwsze - odmładza. Po drugie - udowodniono, że sportowcy w czerwonych strojach częściej odnoszą zwycięstwo nad przeciwnikiem. Po trzecie - również udowodniono, że czerwony kolor rozprasza uwagę i przed egzaminem lepiej nie wpatrywać się w nic czerwonego. Śmieszne to, ale tak wykazały badania psychologów.
Natomiast co do tej stronki - dla mnie to bzdura, żeby wybranie jednego koloru dawało opis czyjeś osobowości. Ale dla pewności sprawdziłem. Najpierw pomarańczowy - większość się zgadza. Czarny - także większość pasuje. Niebieski - również. Tak już są skonstruowane tego typu testy, że co byś nie wybrał i tak będzie pasowało. Tak jak czytanie horoskopów. Dlatego uważam, że należy to traktować jako zabawę i nic więcej.

Mika 
T-1000

Wysłany: 2008-08-28, 20:07   

Każdy, kto wszedł na tę stronę, niech lepiej przeskanuje kompa w poszukiwaniu wirusów. Chyba, że mój Avira Antivir jest histerykiem, ale za ewentualny stres nie odpowiadam. W każdym razie, przy próbie wejścia na tę stronę, rozdarł się na pół ekranu.
Your world can end in the blink of an eye. One event, one unexpected twist of fate and suddenly the world as you knew... is gone... forever. All that you held dear, all that you held close... is washed away in a sea of distant memory. Life... is cruel. Of this I have no doubt. But life continues on... with, or without you. One can only hope that one leaves behind a lasting legacy. But so often, the legacies we leave behind... are not the one we intended.

marlo 

Wysłany: 2008-08-28, 22:30   

Nod po przeskanowaniu nic nie wykrywa, skaner internetowy również, więc pewnie krzyczy przez jakieś cookie albo reklamę

BlueGold 
xD

Wysłany: 2008-08-28, 23:01   

Marianne napisał/a:
Natknęłam się na coś niesamowitego. Pewno nie raz spotkaliście sie z obrazkiami, na których widnieje np młoda i stara kobieta. Jedni dostrzegaja najpierw starsza kobiete w chuscie a dopiero pozniej kobiete w kapeluszu(przykładowowo).
Natrafiłam na cos podobnego, tylko bardziej spektakularnego.

http://www.militantplatypus.com/blog/archives/3790

Znałem to, widziałem na joemonster i zdziwiłem się strasznie, bo w tamtym artykule nie było nic co mogłoby świadczyć, że to animacja, żart, a naprawdę działało. Podobnie jak ktoś pisał skupić się i przy mrugnięciu wychodzi ;]

Meredith napisał/a:

Znalazłam ciekawą stronę. Osobiście myślę, że każdy człowiek zawiera w sobie całą paletę wszystkich możliwych barw i odcieni, tylko, że w różnych proporcjach, dlatego też niektóre rzeczy, przypisane poszczególnym kolorom mogą pasować bardziej, inne mniej.

Co Wam wyszło? Ile w tym prawdy? Może być różnie, ale przynajmniej to fajna zabawa. ;-)

Pierwszy wybór: Srebro: Romantyczność, wysokie mniemanie o własnej wartości- buahaha ;]
Drugi wybór: Granat: Inteligencja, samowystarczalność, przyjemność z podejmowania decyzji. Inteligencje nie mnie oceniać, ale dwie mogę się zgodzić
Wprawdzie niezbyt wierze w takie wróżenie, ale zdanie: "Zawsze wiesz, kim jesteś i do czego zmierzasz, ale tylko serce może zapewnić ci wewnętrzną równowagę" ehh ;]

humi 
(o\_!_/o)

Wysłany: 2008-08-29, 13:17   

marlo napisał/a:

Wiadomo, że kolor ubioru wpływa na odbiór ze strony drugiej osoby. Np. taka czerwień. Po pierwsze - odmładza. Po drugie - udowodniono, że sportowcy w czerwonych strojach częściej odnoszą zwycięstwo nad przeciwnikiem. Po trzecie - również udowodniono, że czerwony kolor rozprasza uwagę i przed egzaminem lepiej nie wpatrywać się w nic czerwonego. Śmieszne to, ale tak wykazały badania psychologów.

Wiadomo tez, ze czerwone samochody sa najszybsze. :roll:

Tam dalej jest artykul 'Zastosowanie kolorów - a twój wizerunek.' Wg mnie lanie wody.

A tak poza tym dla mojej osoby nie da sie wg tej strony dobra odpowiedniego koloru, bo praktycznie we wszystkich jest cos, ale za to nie ma jednego konkretnego, w ktorym byloby tych cech najwiecej.

(o\_!_/o) Vroom, vroom!

Moth 
Fra Diavolo

Wysłany: 2008-08-29, 15:53   

Cytat:
Wiadomo, że kolor ubioru wpływa na odbiór ze strony drugiej osoby. Np. taka czerwień. Po pierwsze - odmładza. Po drugie - udowodniono, że sportowcy w czerwonych strojach częściej odnoszą zwycięstwo nad przeciwnikiem.

No to nasze Orły to chyba wyjątek od reguły : P.

Your god is dead and no one cares . If there is a hell I'll see you there.

Odpowiedz do tematu