Grunge Forum
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Download Nasze loga

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: pustak
2011-11-15, 23:15
Trudny wiek buntu
Autor Wiadomość
Hann

Wysłany: 2011-11-14, 21:11   Trudny wiek buntu

Chciałbym powymieniać poglądy na temat tzw. buntu nastolatków, kiedy hormony uderzają i chce sie rzucić na płeć przeciwną (nie wliczając homo :13: )

Co wy sądzicie na temat tego wieku? Prawdą jest, że potem człowiek się wygładza i nie jest buntownikiem? Poddaje się szaremu schematowi i idzie dalej?

Jak wam minął okres buntu? Jakieś wyroki, a może przeszliście to prawie niezauważalnie?

Czy zniknęły wam marzenia z okresu buntu, które potem były tylko czystym, wyłącznie wzbudzającym sentyment wspomnieniem?

Zapraszam do dyskusji ;-)

wieczór 
son of kyuss

Wysłany: 2011-11-15, 16:09   

w religii taki temat? modzi, wreszcie macie coś do roboty ;)

a wracając do tematu, bunt nastolatków jest przereklamowany, ja tam nie miałem się przeciw czemu buntować. jedyny objaw dojrzewania to poza pryszczami były długie włosy, flanelowe koszule i glany, ale na szczęście wyrosłem z tego, tak jak z trądzika.

Lua 

Wysłany: 2011-11-15, 19:31   

Hann napisał/a:
Jak wam minął okres buntu? Jakieś wyroki, a może przeszliście to prawie niezauważalnie?

Największa depresja w moim życiu.
Wgłębianie się we własne wnętrze jak nigdy dotąd.
Wyroki? u mnie prędzej wyskoki.
Próbowanie wszelakich używek.
Wielka nieszczęśliwa miłość :lol: ach, to naprawdę była wielka siła.

Poniekąd chce mi się śmiać na myśl o tym :13:

pustak 
sztuka to suka

Wysłany: 2011-11-15, 23:16   

wieczór napisał/a:
w religii taki temat? modzi, wreszcie macie coś do roboty ;)

Uznałem, że temat można przenieś do działu "kultura" i tak to uczyniłem.
Jeżeli ktoś widzi lepszą propozycję, to pisać.

JAMik 
Poligon nr. 4

Wysłany: 2011-11-16, 00:05   

Bunt różni się od mojego życiowego podejścia zerowym stopniem konstruktywności. Jeśli się przeciw czemuś buntowałem to by NIKT mi nie narzucał co mam robić.

Jak inni pili,to ja nie,bo mi to nie podchodziło i tak jest dalej. Jak inni mieli długie włosy,glany i te sprawy,bo ja nie,bo mi to nie odpowiadało i odpowiada dopiero teraz ;-)

Przeciw rodzinie też się nie buntowałem,a raczej wyrażałem Swoje zdanie i wizję drogi życiowej za którą brałem pełną odpowiedzialność, także finansową od najmłodszych lat.

Najprościej rzecz ujmując: Jasiu załóż te bluzę bo w niej fajnie wyglądasz...NIE!!! nie będziesz mnie ubierać tak...jest mi to obce w każdej postaci i formie,o ile obierzemy,że "pokazana" scenka oznacza iż podmiot liryczny nie zastanowi się czy mu to pasuje,a zrobi tylko na złość bo się buntuje ;-)

Sporo znajomych z mojego rocznika miało okres buntu i potem z niego wyrosło, ale w moim przypadku życie mnie wcześnie "dojrzało" i doszedłem do wniosku,że bycie Sobą to jedyna dobra "forma buntu" bo kiedyś za moje lata frajerstwa czy grania pod czyjeś gusta NIKT MI NIE PODZIĘKUJE ;-)

"Bunt goni bunt i coraz coś się staje
rebelia prze państwa się najlepiej sprzedaje"
Kazik Staszewski,Tomek Goehs,,,,,,,,G,,,,,ALICE IN CHAINS: Jerry Cantrell,Layne Staley,Mike Starr,Sean Kinney

Hann

Wysłany: 2011-11-16, 19:38   

Ja na razie mam jeszcze lat naście. I nie wiem czy to bunt, czy po prostu moje podejście do życia, wiecie jak to jest ;-)

Nie to, że buntuję się bez powodu. Ucze sie w miarę dobrze, nie jestem idiotą, nie piję, nie palę, nie ćpam (przynajmniej nie dużo :13: )

Jedyną ofensywą w stosunku do świata dorosłych jest zakładanie i mówienie wprost, że życie w system i szarej codzienności nie jest dla mnie i, że wolę spełniać marzenia niż lgnąć pod biurkiem. Wyrażam swoje zdanie, ale nie robię nic na przekór. Chyba, że naprawdę mi nie podchodzi :mrgreen:

wieczór 
son of kyuss

Wysłany: 2011-11-17, 12:11   

Hann napisał/a:
Jedyną ofensywą w stosunku do świata dorosłych jest zakładanie i mówienie wprost, że życie w system

chyba zapomniałeś dodać brak poszanowania deklinacji :P

Hann

Wysłany: 2011-11-17, 14:41   

Mój błąd, raczej odmieniać przez przypadki umiem, a tu taka wtopa, wybaczcie :lol:

Consi 

Wysłany: 2011-11-17, 17:51   

Ja chyba nie miałam jakiegoś specjalnego superbuntu. W sumie u mnie bunt przeciw rodzicom odpadał, musiałam dość szybko dorosnąć, przeciw otoczeniu chyba się teraz leciutko przejawia, bo mam gdzieś już to, co sobie o mojej drodze pomyślą (gimnazjum to największe zło reformy, wpada się w szkołę, do której chodzi stado dzieciaków w najgorszym na świecie wieku i każdy chce się popisać nie wiadomo w sumie po co po jakimś czasie :-P kiedyś rozmawiając z kolegą doszłam do wstrząsającego wniosku, że gdyby nie gimnazjum bylibyśmy normalni), nie... Chyba jedynym takim skutkiem było to, że przez jakieś 2-3 lata bardzo od siebie odsuwałam ludzi, w sumie miałam może jedną czy dwie osoby, które mnie znały tak naprawdę mocno, teraz już tak nie mam, to chyba zmiana otoczenia tak na mnie podziałała.
Ale mam dopiero 18 lat, kto wie co będzie za rok :-P raczej nie sądzę, żebym się "buntowała" jak większość ludzi, bo wydaje mi się, że większość tych buntów polega na chęci bycia dorosłym, a ja tą dorosłość po prostu muszę w sobie mieć i już - imprezowania bym buntem nie nazwała :->
Chociaż... Można nazwać buntem chęć życia innego niż większość rodziny? Nie uśmiecha mi sie praca jako niewiadomokto (albo nawet i nie, ale zasiedzenie w jednym mieście do końca życia i nuda) a potem życie byle do emerytury ;-) Już gdzieś pisałam, że mam zamiar zrobić sobie podróż "dookoła świata", zobaczymy jak to będzie :-P

Lua 

Wysłany: 2011-11-17, 18:42   

Consi napisał/a:
(gimnazjum to największe zło reformy, wpada się w szkołę, do której chodzi stado dzieciaków w najgorszym na świecie wieku i każdy chce się popisać nie wiadomo w sumie po co po jakimś czasie :-P kiedyś rozmawiając z kolegą doszłam do wstrząsającego wniosku, że gdyby nie gimnazjum bylibyśmy normalni)

To jest święta prawda, każdy to chyba teraz zauważa. Gimnazjum tylko potęguje ten powiedzmy ciężki okres dla nastolatka, gdyby wszyscy tak jak zaczęli podstawówkę w 1kl dotrali do 8 kl to nie byłoby i przed kim i czym się popisywać już w wieku lat 13, 14

JAMik 
Poligon nr. 4

Wysłany: 2011-11-17, 18:52   

Lua napisał/a:
Consi napisał/a:
(gimnazjum to największe zło reformy, wpada się w szkołę, do której chodzi stado dzieciaków w najgorszym na świecie wieku i każdy chce się popisać nie wiadomo w sumie po co po jakimś czasie :-P kiedyś rozmawiając z kolegą doszłam do wstrząsającego wniosku, że gdyby nie gimnazjum bylibyśmy normalni)

To jest święta prawda, każdy to chyba teraz zauważa. Gimnazjum tylko potęguje ten powiedzmy ciężki okres dla nastolatka, gdyby wszyscy tak jak zaczęli podstawówkę w 1kl dotrali do 8 kl to nie byłoby i przed kim i czym się popisywać już w wieku lat 13, 14

Może i off top,ale mam 100% zdanie o gimnazjum. Zaczynając od dzieciaka ludzie by się nie mieli przed kim "raptem" popisywać i nie było by "nowej" presji społecznej w postaci nowej klasy w wieku,kiedy to można wiele głupot zrobić...tak by byli ci sami i nie było by tego wszystkiego, tej nowej "dorosłej" społeczności,która wymaga to i owo. Mam nadzieję,że ktoś to kiedyś zniesie.
Kazik Staszewski,Tomek Goehs,,,,,,,,G,,,,,ALICE IN CHAINS: Jerry Cantrell,Layne Staley,Mike Starr,Sean Kinney

darlene

Wysłany: 2011-11-20, 22:18   

Ja miałam to szczęście, że podstawówka i gimnazjum w jednym budynku się mieściły, ci sami ludzie, wszystko, tylko schodami na górę trzeba było chadzać. Co do buntu, to chyba nie jest, nie był on w życiu mym obecny. Nie mam przeciw czemu się buntować ;o (może na razie :>) Zobaczymy jak to dalej będzie, co życie przyniesie, ale raczej nie jestem typem typem buntownika.

Scarlett O'Hara 
Crazy diamond

Wysłany: 2011-11-21, 12:31   

wieczór napisał/a:
długie włosy, flanelowe koszule i glany, ale na szczęście wyrosłem

A no właśnie, też myślałam, że jak założę glany i powycierane dżinsy, to się wyróżnię z tłumu :lol: ale to tylko gdzieś tak do 15 roku życia. Poza tym nie miałam jakichś buntowniczych zapędów, raczej introwertyczno-depresyjne. Ten temat to świetne miejsce na rachunek sumienia ;)

YodaM 
Grafik
Poligon nr.4

Wysłany: 2011-11-21, 12:54   

A ja nadal się buntuję !!! :D

Fly People Fly - szukajcie mnie pod chmurami!

---

T.Nalepa - Zawsze wierny mi...

---

„Wszystko zdarza się tylko raz. I nigdy nie wraca.
Jeśli będziesz próbował[a] wskrzeszać przeszłe zdarzenia, ominiesz to, co ma się wydarzyć w następnej kolejności”

JAMik 
Poligon nr. 4

Wysłany: 2011-11-21, 13:11   

YodaM napisał/a:
A ja nadal się buntuję !!! :D

I dlatego jeszcze jesteś w tej kapeli :13:

Odpowiedz do tematu