ludzie, co myślicie o ACTA? o umowie, czy jakkolwiek tam tego nie nazywają, która ma na celu zniszczenie wolności w internecie? niby że prawa autorskie i tak dalej, ale to chyba jest trochę zbyt daleko posunięte. a piractwo było jest i będzie, chyba że usuną internet, haha. to by było dobre. ale ludzi by tego nie znieśli, nie dzisiejsza młodzież.
a więc?
_________________ take it easy baby,
take it as it comes..
so I've decided what I'm gonna do now, so I'm packing my bags for the misty mountains, where the spirits go now, over the hills where the spirits fly, ooh. i really don't know.
hehehe jeśli jednak usuną piractwa itd. to powstanie mafia wszystko jest w historii. cóż, forum gunsów zostało zablokowane w akcie protestu jak i wiele innych stron, a ważni z polityki i tak nie powiedzą nic konkretnego - pewnie nawet nie wiedzą o co chodzi
_________________ Duff: "Did I say bananas?"
Slash: "Yeah hahaha"
Duff: "I did?? No...!!"
Chociaż to ciężko mówić o czymś czego jeszcze nie wprowadzili, ale będzie ciekawie...
"Umowa ACTA ma zostać podpisana w Tokio 26 stycznia." Osobiście wstrzymuję się od zbędnych komentarzy do tego dnia. Co będzie dalej? to się okaże. Jak to Radivaar napisał wyżej, na pewno będzie ciekawie.
Moim zdaniem ACTA będzie chroniła prawa korporacji, a nie np. artystów.
Pozbawianie ludzi możliwości wyjaśnienia sprawy zanim zabierze mu się ten komputer to już jakiś absurd w czystej postaci, więc ściemy Boniego że to nie wymaga zmian w naszych aktach prawnych (on w ogóle przechodzi sam siebie, rząd któremu się da włamać na strony internetowe na domyślnych hasłach chce odpowiadać za cały internet?! a sam Boni dzisiaj twierdzi że zrezygnować się z tego nie da bo cała Europa to już podpisała mimo, że nie podpisał jeszcze nikt, i wiele wiele innych rzeczy...) mnie nie przekonują. Prawo ma być sformułowane jasno, żeby nie można było pod żadnym pozorem go nagiąć - to jest wystosowane w cały świat...
Niektóre kraje to już podpisały, my teoretycznie mamy czas do marca 2013 z tego co czytałam (to w ogóle nie jest tak, że owszem, podpiszą w piątek, ale to wchodzi w życie później?), nie wiadomo właściwie czemu nam się tak spieszy skoro ludzie tego nie chcą - tzn może i wiadomo, ale bardziej na podstawie domysłów... ;)
(on w ogóle przechodzi sam siebie, rząd któremu się da włamać na strony internetowe na domyślnych hasłach chce odpowiadać za cały internet?!
dodam jeszcze: rząd który najpierw mówi, że to jest usterka techniczna, a więc kłamie przed obywatelami całego państwa i chce pewnie zwycięstwa w następnych wyborach mając przy tym gdzieś opinię społeczeństwa dot. tej sprawy
co do ACTA, ciężko mi ogarnąć jak to wszystko miałoby wyglądać w praktyce, jak narazie widzę więcej minusów. co wgl rozumie pod pojęciem własności intelektualnej?
Czytałam, że według ACTA jeśli wrzucisz do internetu np. film z imprezy w którym w tle leci objęta prawem autorskim muzyka czy też cytując w mailu chronioną copyrightem gazetę to już możesz zostać ukarany. To wszystko jak dla mnie zamyka drogę działania serwisom takim jak facebook, youtube, twitter
Cenzura internetu ---> ograniczona komunikacja (lub jej brak) przez kontrolę ----> brak możliwości wymiany informacji ---> ludzie są nieświadomi, co robi władza.
Tyle.
A ja tam się cieszę, że to wszystko się dzieje. W Kraju jest za przeproszeniem burdel.
Ludzi zaczęli wychodzić na ulicę, zaczęli się solidaryzować.
O to właśnie chodzi. Ja czekam tylko aż wprowadzą coś jeszcze bardziej durnego.
Czekam aż ludzie naprawdę się wnerwią i będzie mała rewolucja.
ha, dokładnie! w zeszły poniedziałek pierwszy raz w życiu widziałam coś takiego - cała szkoła, wszyscy, rozmawiali o tym samym. gdzie się nie poszło, ludzie klęli na to, planowali co zrobią, łącznie z irracjonalnymi zamachami terrorystycznymi. ale mam dziwne wrażenie, że jak to wejdzie w życie, to na poważnie znajdą się ludzie, którzy zrobią małe porządki w stolicy.
_________________ take it easy baby,
take it as it comes..
so I've decided what I'm gonna do now, so I'm packing my bags for the misty mountains, where the spirits go now, over the hills where the spirits fly, ooh. i really don't know.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum