Grunge Forum
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Download Nasze loga

Poprzedni temat :: Następny temat
Barack Obama - nowy prezydent USA
Autor Wiadomość
pustak 
sztuka to suka

Wysłany: 2009-01-20, 20:18   

Bo my jesteśmy bardziej Amerykńscy od Amerykanów ;) :roll:

Hyde 
Zen Man

Wysłany: 2009-01-21, 12:57   

e tam ja wiem czy bardziej :p raczej chcemy być ^^
Ale lepiej niech o Obamie nawijają niżeli mieliby o Kaczyńskim gadać ^^ Polska do tego stopnia się wstydzi swojej głowy państwa , że wolą pokazywać zagranicznych lordów ;p

jordi

Wysłany: 2009-01-21, 15:33   

Zawsze byłem, jestem i będę po stronie lewicy więc demokrata taki jak Obama i jego poglądy bardziej mi "leżą". Nie interesuje mnie mowa typu - "jesteś więc komunistą", nie opadajmy w skrajności, bo skrajna prawica to znowuż faszyzm i imperializm tyle że zgodny z prawem danego państwa, a ja jestem gdzieś z boku. Zawsze jednak dziwiło mnie to że mamy taką mentalność jaką nam ktoś wpoi - czy to rodzice, czy to radio/tv czy może jakiś mądry profesor wykładowca co to się "zna" bo to bo tamto. I może to jest nieprawda, ale wydaje mi sie że o ile coś czytam/słucham, to nie słucham czyiś subiektywnych myśli, tylko wygląda to tak - jesteś z rodzinyzamożnej czy średniozamożnej - to trzymasz się prawicy, bo komunizm wyrównywał klasy w Polsce a nawet wyżej stawiał klasę robotniczą np górnicy zarabiali w stosunku do innych większe pieniądze w skali porównawczej wczoraj a dzisiaj. Jezeli jesteś lewicowy to jesteś z klasy byc może średniozamożnej lub klasy biednej, i jeszcze do tego z różnymi tradycjami to sie wiąże - trochę stereotypowo myślę, ale sam to zaobserwowałem, choćby też po tym jakie ktoś idee i programy partyjne popiera. Zaznaczam że nie jest to reguła.

Ale nie schodząc z "amerykańskiego" tematu, dodam że jednak ich lewica jest czymś zgoła innym od tej naszej czy ogólnie krajów post komunistycznych, my zawsze będziemy bazować na złych wspomnieniach i zawsze dla nas lewica będzie "kontynuatorem" monopartyjnego komunizmu PRL.

Czy Obama to postać tv show czy osoba rzeczywiście chcąca zadbać o interesy ludzi, okaże się już niedługo. Co do podniecania się tymi wyborami czy podniecanie się tv (ikonka w lewym dolnym rogu ekranu - flaga i Obama) to jeszcze efekty ogromnych pieniędzy Obamy włożonych w kampanie wyborcze i tą "niecodzienność" że jest "kolorowy, młody charyzmatyczny" i ma poniekąd parcie na szklo

Moth 
Fra Diavolo

Wysłany: 2009-01-25, 13:57   

jordi napisał/a:
nie opadajmy w skrajności, bo skrajna prawica to znowuż faszyzm

Faszyzm i nazizm to nie skrajna prawica. To doktryna polityczna powstała poprzez uzupełnienie lewicowego programu stricte nacjonalistycznymi poglądami (bodaj po to żeby zyskać sobie poparcie robotniczej części społeczeństwa).

To tak tylko uściślając.

Your god is dead and no one cares . If there is a hell I'll see you there.

Odpowiedz do tematu