Dlaczego Polacy wciąż są tacy ślepi na propagandę?
Ja się ustosunkuję do tego tak : Młodzi i wykształceni ludzie niestety olewają sobie wybory, nie interesują sie polityką, wolą wyjechać za granice i zapewnić sobie przyszłość. W jakimś stopniu ich rozumiem.
A teraz - kto zostaje w państwie ? Przeważnie ludzie, którzy nie mają perspektyw, ludzie niewykształceni, albo ci, którym dobrze się powodzi i mają w dupie resztę społeczeństwa.
Ci biedni i niewykształceni na dźwięk hasła 'lepsza, bogata i sprawiedliwa Polska' tracą głowę i głosują bez przemyślenia. Dlatego tak łatwo jest manipulować ludźmi w Polsce.
Na dzisiejszą władzę głosowała MNIEJSZOŚĆ naszego społeczeństwa, zauroczonego propagandowymi hasełkami. Chyba nikogo nie zaskocze wiadomością, że wyborcy PiS-u to ludzie w przeważnie podeszłym bądź dość zaawansowanym wieku?
Polska to kraj katolików. Oficjalnie państwo świeckie, ale chyba tylko oficjalnie.
Ogromny wpływ na wyborców miały hasła religijne, etyczne, do tego poparcie apolitycznego ponoć Koscioła Katolickiego w Polsce zrobiło swoje. Szarlatani (PO + lewica) przegrali wybory. Macie co chcecie, chcecie co macie.
Dlatego właśnie ja jestem za lewicą. Za rozdzieleniem KK od państwa, od polityki. To zmniejszy wpływ na ludzi podatnych na przekaz polityczny z ambony i pozwoli na obiektywne i trzeźwe myślenie. Nie twierdzę, że przy rządach lewaków stanie się polski Eden, nie. Ale na pewno będzie to mniej kuriozalna władza niż obecna (która ściga bezdomnego, który po pijaku nawrzucał panu Kaczyńskiemu - tanie państwo, pieniądze podatników idą na ściganie jakiegoś żula ).
Każda broniła swego.Każdy przekonywał o prawdziwości swoich poglądów.
PiS i LPR bojąc się o spadek wyników w nowych wybprach(a LPR o niedostanie się do nowego sejmu).PO juz cierpnie skóra,że musza tyle czekać by dopchać sie do koryta.
Generalnie zero konkretów a kraj jak statek tonie.
Generacja Radia Maryja popiera nowy rząd,znaczy ten obecny a poziom ludzi(słuchaczy) można przedstawić na dziś zasłyszanym przeze mnie dialogu w tramwaju:
- i widzi pani PiS chce zwalczania bezrobocia.Na 1 supermarket jest 1 pracujący a 14 bezrobotnych.
- niezgadzam się - odparł kulturalnie jakiś student
- cham - odparła pani
- ma pan studia ekonomiczne jak ja?
- nie mam
- to cham z Ciebie
Tramwaj miał ubaw
"IV Rzeczpospolita kradnie,nie pyta
będzie i szósta,czas brać w usta."
BULDOG
Nie ma to jak popierać hasło "stop narkotykom"
_________________ KULT:Krzysztof Banasik,Tomek Glazik,,,PEARL JAM:Matt Cameron,Eddie Vedder, Janusz Grudziński,Irek Wereński,,,,,,,,,,,,,Stone Gossard,Jeff Ament,Mike McCready Janusz Zdunek,Piotr Morawiec,,,,,,,,,,,,,,,,,NIRVANA:Dave Grohl,Krist Novoselic,Kurt Cobain Kazik Staszewski,Tomek Goehs,,,,,,,,G,,,,,ALICE IN CHAINS:Jerry Cantrell,Layne Staley,Mike Starr,Sean Kinney
Tygodnik "Newsweek" pisze, że grzechy trzeciej RP szybko przenoszą się na czwartą. Patologia dotyczy także prokuratury, która zamiast stać na straży prawa, chroni interesy partii rządzącej.
"Newsweek" dotarł do dokumentów z prokuratury rejonowej w Białymstoku, która na polecenie telefonu "z góry" zamrażała śledztwo niewygodne dla działaczy PiS, a wreszcie przeniosła go w odległy region Polski. Czy chodziło o niezależność? Niezupełnie, w sprawie nie pojawia się część zarzutów, za to widnieją znane z gazetowych czołówek nazwiska: Putra, Jurgiel, Kaczmarek.
Politycy Prawa i Sprawiedliwości obiecywali jawność i przejrzystość życia publicznego. Zapewniali, że wypowiedzą wojnę koteriom i układom. Gwarantowali, że za ich rządów nie będzie świętych krów. Mieli być wolni od grzechów, które doprowadziły do upadku baronów z SLD: kumoterstwa, prywaty, podejrzanych interesów. Zarzekali się, że skończą z instrumentalnym traktowaniem prawa. Z telefonami do prokuratorów i policjantów, zmuszanych do zginania karku przed władzą - zaznacza tygodnik.
I dlatego m.in. zdobyli władzę. Ale historia, którą opisuje "Newsweek", pokazuje, jak szybko grzechy III RP przeniosły się na IV RP. I jak wielką rolę w nowej Polsce wciąż odgrywa zwykły telefon. To za jego pomocą można opóźnić postawienie prokuratorskich zarzutów partyjnemu koledze, by mógł spokojnie walczyć o fotel prezydenta dużego miasta. To za jego pomocą wbrew prawu można w końcu zarzuty te cofnąć. A na dodatek można zrobić to bezpośrednio z gabinetu prokuratora krajowego, który dziś jest ministrem spraw wewnętrznych i administracji.
Sprawa zaczęła się 9 lat temu w Białymstoku. Ówczesny prezydent miasta, a dzisiejszy wpływowy poseł PiS Krzysztof Jurgiel, eksminister rolnictwa, wraz z zarządem zdecydował o modernizacji miejskiego zakładu utylizacji odpadów i utworzeniu na jego terenie ultranowoczesnej oczyszczalni ścieków, opartej na technologii podwójnej odwróconej osmozy.
Nie wdając się w szczegóły techniczne - chodziło o to, by oczyszczone ścieki mogły trafiać nie do kanalizacji, ale bezpośrednio do rzek, nie stanowiąc dla nich zagrożenia. W drodze przetargu wybrano poznańską spółkę Arka, a na realizację całej inwestycji, zakładającej również inne prace modernizacyjne, miasto wzięło kredyt w Banku Ochrony Środowiska. W trakcie budowy okazało się jednak, że Arka przeliczyła się z możliwościami. Wtedy jej szefowie zaproponowali kolejnemu (również prawicowemu) zarządowi miasta technologię pojedynczej osmozy, zapewniając, że opracują samodzielnie rozwiązania, które przyniosą taki sam efekt, jak osławiona odwrócona osmoza.
Władze Białegostoku wyraziły zgodę mimo poważnych wątpliwości, które oficjalnie zgłosił właściciel patentu na technologię oczyszczania, firma Pall Rochem, a także gwarantujący kredyt Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej.
28 września 2001 r. w Hryniewiczach, gdzie miała powstać oczyszczalnia, zebrała się komisja. Przybyli: wiceprezydent Białegostoku Krzysztof Sawicki, wspierany przez dwóch urzędników miejskich, przedstawiciele Arki, trzech inspektorów budowlanych plus zarząd miejskiej spółki Lech, która miała przejąć użytkowanie oczyszczalni. Na czele delegacji Lecha stał prezes Krzysztof Putra, dzisiejszy wicemarszałek Senatu z ramienia PiS. Po naradzie wszyscy podpisali protokół odbioru końcowego inwestycji. Wyraźnie zaznaczyli przy tym, że odebrany obiekt "nie posiada wad trwałych, niedających się usunąć". W dokumencie czytamy także m.in., że "oczyszczalnia odcieków jest wykonana i znajduje się w fazie rozruchu technologicznego. (...) Przekazanie końcowe zamawiającemu i użytkownikowi nastąpi po zakończeniu rozruchu".
Protokół opisywał fikcję, a wszyscy, którzy go parafowali, potwierdzili nieprawdę. W dniu odbioru oczyszczalnia nie była w trakcie rozruchu, nie działała i nie działa do dzisiaj, mimo że władze Białegostoku zapłaciły Arce 4 mln zł.
Jak udało się ustalić "Newsweekowi", dokument został podpisany tylko po to, by Bank Ochrony Środowiska mógł uruchomić ostatnią ratę kredytu w wysokości 1,4 mln, którą można było wypłacić do 30 września.
stara gwardia nie rdzewieje można powiedzieć o polityce...każda strona robi to samo.Temat topiku chyba wybrałem idealnie.Syf i tyle.
Wszystki jest śmieszne gdy takie osoby szły do wyborów z tak pięknymi ideałami...kto nie wierzył ten zdrów...
_________________ KULT:Krzysztof Banasik,Tomek Glazik,,,PEARL JAM:Matt Cameron,Eddie Vedder, Janusz Grudziński,Irek Wereński,,,,,,,,,,,,,Stone Gossard,Jeff Ament,Mike McCready Janusz Zdunek,Piotr Morawiec,,,,,,,,,,,,,,,,,NIRVANA:Dave Grohl,Krist Novoselic,Kurt Cobain Kazik Staszewski,Tomek Goehs,,,,,,,,G,,,,,ALICE IN CHAINS:Jerry Cantrell,Layne Staley,Mike Starr,Sean Kinney
Kabareciarzom zabroniono krytykować władzę
"Nowa Trybuna Opolska": niektórzy satyrycy zrezygnowali z występu na festiwalu w Opolu, gdy zakazano im śmiać się z władzy.
W kabaretonie na festiwalu w Opolu wystąpią m.in. Elżbieta Jodłowska oraz gwiazdor Radia Maryja Andrzej Rosiewicz. Zabraknie za to lubianych przez młodszą widownię kabaretów Ani Mru Mru, Neonówki czy Kabaretu Moralnego Niepokoju, Mumio, a także "starych", sprawdzonych gwiazd: Marcina Dańca, Krzysztofa Piaseckiego, Jerzego Kryszaka, Krzysztofa Daukszewicza czy Janusza Rewińskiego, Niektórzy artyści odmawiali po sugestiach, że mają się nie śmiać z władzy.
- Usłyszałem, że mam jak najmniej mówić o polityce - relacjonuje Krzysztof Daukszewicz. - A ja jestem przecież satyrykiem politycznym, którego w dodatku Opole w dużym stopniu stworzyło. To dla mnie ważne miejsce i nie mogę jechać tam z byle czym. Autor znanej serii skeczy o panu hrabim kwituje: - To są czasy gorsze od cenzorskich. Cenzor w jakimś stopniu mówił, z czego się mamy śmiać, a z czego nie. Teraz telewizją rządzi spanikowana ekipa, która właściwie nie wie, z czego się można śmiać, więc na wszelki wypadek tnie wszystko. Zdaje się, że znów dożyłem takich czasów, w jakich żyłem wcześniej... Marcin Wolski , autor scenariusza kabaretonu, doradca prezesa TVP, zaprzecza jednak pogłoskom: - Ależ zapewniam, że będzie krytyka władzy!
- A miałem być - mówi Krzysztof Piasecki. - Kiedy pierwszy raz w tej sprawie, jeszcze w marcu, zadzwonił do mnie Krzysztof Jaślar, który miał reżyserować kabareton, to się zgodziłem. Dwa tygodnie później Jaślar zawiadomił mnie, że kabaretonu jednak nie będzie. Za następne dwa tygodnie zadzwoniła Gina Komasa, dyrektor festiwalu, i powiedziała, że będzie i żebym nie rezygnował. Nikt jednak długo się w tej sprawie nie odzywał. No a kiedy niedawno zatelefonował Marcin Wolski, miałem już zajęty termin.
Ulubieniec opolskiej publiczności Marcin Daniec też był zapraszany na festiwal. - Opole i Kraków - tym miastom zawdzięczam wszystko, co najpiękniejsze w moim życiu - bije się w piersi artysta. - Dlatego byłem najszczęśliwszym człowiekiem pod słońcem, że mnie zaprosili. Odwołałem nawet dwa recitale, które miałem ustalone na te dni. Potem dowiedziałem się, że telewizja jednak rezygnuje z kabaretonu i poczułem się jak skarcone dziecko. A o tym, że kabareton jednak się odbędzie, dowiaduję się od pani... Daniec dodaje: - Ale ja się nie obrażam. Jeśli jeszcze teraz zadzwonią i poproszą, żebym był, to będę. Dla Opola wszystko!
------
To sie porobilo! Ha! Krotko komentarz: komuna come back! :D ja piernicze...
---
„Wszystko zdarza się tylko raz. I nigdy nie wraca.
Jeśli będziesz próbował[a] wskrzeszać przeszłe zdarzenia, ominiesz to, co ma się wydarzyć w następnej kolejności”
Hmm...wygląda jakby zatwardziała prawica odbijała sobie za wszystkie czasy przed '89.Wychodzi na to,że AWS to była prawdziwie kulturalna i liberalna partia.Normalnie naziści i homofoby u władzy...punk-rock odżyje cos czuje,bo zaczyna się robić ciekawie.
Co do komuny.To trochę jak z mocherowymi beretami.Dziwne określenie,bo "komunizm" nigdy w polsce,ba świecie nie wystąpił,gdyż to jest utopia
To co dzisiaj (właściwie już wczoraj) słyszałem to żenada. Ziobro niszczy laptopy, nazywa siebie "mordercą laptopów" i nabija się że to sprawa najwyższej wagi. Nie lubie go ale w tym ma rację, że powinni się zająć chyba poważniejszymi rzeczami, a panstwo w istocie pada - wszędzie strajki, bo w tym każdy teraz widzi swoją szansę mimo podwyzszenia płac w tym rowniez najniższych krajowych, ale jedni zazdroszczą drugim i reakcji łancuchowej nie bedzie końca, bo spełnienie żądań powiedzmy celników (którzy i tak brali i brac beda na lewo pieniądze) doprowadzi do strajków na przyklad innych służb mundurowych, no i z górnikami ciąg dalszy problemu, i szczerze nikomu nie zazdroszczę w jego rozwiazywaniu. Zobaczymy po półroczu rządów Tuska jak to wszystko będzie wyglądać.
Lekko zdołowały mnie wiadomości sprzed paru dni. Usłyszałam je w radiu, właśnie wracałam busem do domu. Posłowie się zebrali. Mieli się jakoś ustosunkować do tego, co się dzieje ze służbą zdrowia. Przegadali 6 godzin. Trochę pokrzyczeli, trochę powrzucali sobie nawzajem, trochę sobie podocinali i ostatecznie nie ustalili NIC. A przecież to, że będą odciągać decyzje w czasie, to nie znaczy, że 1) sprawią, że tego problemu nie będzie, 2) nie przyczynią się, by sprawniej go rozwiązać...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum